Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
Sziasztok! Nagyon kihalt ez a topic?
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek manapság a konzerves halakban (főleg tonhal) mennyire akkumulálódhatott a nehézfém? Milyen halkonzervet lenne érdemes venni, amiben nagyobb valószínűséggel kevesebb nehézfém van?
A válaszotokat előre is köszönöm
-
Borify Péter
aktív tag
uppsz
ezt nem ide akartam -
Borify Péter
aktív tag
sehol nem találok sima mogyoróvajat
tud valaki esetleg egy boltot,ahol kapni? -
Bubee82
őstag
Úgy néz ki talán egyszer eljutunk arra a szintre, amikor közel egyértelműen meg lehet állapítani a biotermékek "valódiságát".
Íme egy hír:
Miről ismerszik meg a biotej?
A biotej a benne lévő szénatomok súlyánál fogva különbözik a hagyományos tejtől, és az omega-3 zsírsavak aránya is más benne - állítja a Max Rubner Institut kutatója, Joachim Molkentin, aki másfél évig dolgozott azon a teszten amely alkalmas a tejek beazonosítására.
A biotej olyan ökogazdaságokból származik, ahol túlnyomórészt rétiszénával etetik a teheneket, míg a hagyományos tartásban a kukoricaszilázs a meghatározó. A kukoricában a C-13-as szénizotópok aránya nagyobb, mint a rétiszénában, ezért a biotejbe is kevesebb jut ezekből a "nehéz" szénatomokból.
A teszt az omega-3 zsírsavak eltérő arányát is kimutatja. A táplálék összetétele ugyanis kihat az emésztési folyamatokra, tehát a termelésre is. Bár a két vizsgált jellemző évszaktól függően ingadozik, mégis kimutathatók olyan küszöbértékek, amelyek egyértelmű határvonalat húznak a "bio" és a "nem bio" között. Azt még nem tudni, mikor állhat a végfelhasználó rendelkezésére is egy ilyen hasznos "tesztgép".
Forrás: Haszon Agrár, 2009/5
-
Ticsi.
csendes tag
Akkor mit is tehetünk? Véleményem szerint annyit, hogy kerüljük azokat a termékeket, amelyekről 100%-ig lehet állítani, hogy károsak, a többi terméket pedig mértékkel fogyasszuk.
Persze gondolom sokan azt gondolják, hogy ha minden káros, akkor már nem mindegy, hogy mit fogyasztunk, legalább ennyi öröme legyen az embernek? A válaszom: NEM
Később úgyis megbánjuk, de ezt mindenki maga dönti el.Ticsi.
-
-
Rive
veterán
-
rarri
senior tag
Azt mondják, hogy a káros anyagok bevitelét már azzal is csökkenthetjük, hogyha pl. pékáruból a frisset vesszük, és nem az előregyártott tartósítószereset. És ételekből is a frissen elkészített jobb mint az, amit telenyomtak tartósítóval és mindenfélével hogy úgy nézzen ki mint a friss. Zöldségből, gyümölcsből is olyat vegyünk ami szezonális, és kis odafigyeléssel lekvárt is készíthet magának bárki. Ezekkel a dolgokkal lecsökkenthetjük a mérgek bevitelét szerintem.
-
dragonfx
veterán
káros??..az összesmeki, burger..és társai....
gyakorlatilag a víz, tej, lefagyasztott dolgok...
tápkieg. mind
piából amibe 5% alkohol felett van tuti roncsol már 1 nagy mennyiség is lásd én
kövér zsíros húsok mind.de álljunk csak meg 1 szóra>>akkor mit is lehet enni és inni?..elmondom semmit..még utcára se menj levegőt venni mert az a legkárosabb.
-
Ticsi.
csendes tag
Bubee82 elolvastam a hozzászólásodat, bizonyos szitnen egyetértek veled, de nem is neked akartam ezzel válaszolni.
Viszont én úgy gondolom, hogy csekély az esély arra, hogy valódi biotermékeket tudjanak termelni, hiszen a környezettszennyezés köre nagyon tág, s ha ebből a szempontból nézzük, akkor már maga a levegő szennyezettsége, a nap káros sugarai és még sorolhatnám, hogy mi minden miatt nem lehet bio semmi sem. De ez az én véleményem.Ticsi.
-
Bubee82
őstag
Nem tudom elolvastad -e amit írtam korábban, de nem vok benne teljesen biztos.
Az h valami valójában bio -e azt meg lehet állapítani, csak horribilisan drága. Az általam említett analitikai módszerekkel. Írtam, h véleményem szerint biotermék nem igazán létezik. Csak olyan amit annak hívnak. Arról nem is beszélve h a kezdeti fellendülést követően a statisztikák szerint visszaesőben van a biogazdálkodást folytató gazdaságok száma.
A talajpusztulás kissé erős, én úgy gondolom. Az agrárszakemberek ÉRDEKE a talajtermékenység fenntartása. A megfelelő szaktudás révén fenntartják a talajéletet és annak termékenységét. Az EU-ban kötelező a talajok ugaroltatása vagyis pihentetése. Ezért van a vetésforgó / vetésváltás. Éppen a józsibácsikat kell (vagyis a kis falusi, önjelölt szakembereket) figyelgetni, mivel ők szeretnek bizonyos szakszerűtlen módszerekkel gazdálkodni.
A növényvédőszerek fejlesztése pedig rohamléptekben történik. Itt az a cél h a lehető legkisebb mennyiségben kelljen kijuttatni a vegyszert, a megfelelő hatás eléréséhez. Ezen kívül tovább fejlesztési irány h CSAK és KIZÁRÓLAG a célkártevőt / kórokozót támadja, így a teljes mértékben kiküszöbölhető a környezet hasznos szervezeteinek bántalma.
Az agrotechnika tehát igenis arra törekszik, h a talajt a használat mellett regenerálja. Büntetlenül nem lehet kizsákmányolni a talajt, mert előbb vagy utóbb meg lesz az eredménye. Ha az agrárszakemberek nem törődnének a talajjal, akkor már réges régen megszűnt volna a termelés.
-
Ticsi.
csendes tag
válasz
runner 125 #117 üzenetére
Sehogy sem derül ki. Szerintem nagyrészt kamu a bio termék. Hirtelen olyan sok termék bio lett nem? Valahogy fel kell venni a versenyt a piacon. Tényleg nagyon sokba kerülne a termesztése és kérdem én, hogy hol? Mivel a talaj korlátozottan áll rendelkezésre és egyre jobban pusztul. Az építmények megváltoztatják a föld alatti természetes vízfolyásokat és a talajvízszintet. A szakszerűtlen talajhasználat illetve agrotechnika értem ezalatt a trágyázást, növényvédelmet szintén erózióhoz, talajpusztuláshoz vagy talajszennyezéshez vezetnek. A talaj pusztulását követően az újraképződés évszázadokat vehet igénybe. Az elszennyezett talaj tisztítása, a helyreállítás költségei nagyon sokba kerülnek.
De ha szörszálhasogató akarok lenni, akkor azt mondom, hogy sehol sem lehet előállítani bioterméket ennek oka a környezetszennyezés és annak hatásai.Jó lenne ha valaki meg tudná cáfolni a gondolataimat.
Ticsi.
-
Bubee82
őstag
1. Nem mondam h nincs. Semmi konkrétumot nem mondtam. Amiket te írtál: természetes alapanyagú trágya, ez nem más mint az istállótrágya amit már ki tudja hány 1000 éve használnak. Vagy a komposzt. Az se új keletű. De ezt a nem ökológiai gazdálkodás is felhasználja. A növényvédőszer, ami természetes alapú, az meg csalánfőzet és társai. Hatékonyságát tekintve finoman szólva se kiemelkedőek.
A biogazdaságokban a munkák nagy része kézi erővel történik. Lehet a kapa felett hajlongani. Mondhatni tényleg kifinomult. Vissza a kőkorszakba, megint csak. Arról nem is beszélve h ismét egy költségnövelő tényező. Az emberi munkának szép ára van, a hatékonysága a gépekhez mérve megint egy negatívum.
2. Az üzemméret nincs összefüggésben az ökológiai termeléssel. Senki nem mondta az ellenkezőjét. Amit hoztam példa, az kissé felületes. Már csak azért is mert vannak módszerek amelyek nem 20.000 forintba kerülnek tételenként, hanem 1 nagyságrenddel többe. És azt sem írtam h csak 1 vizsgáltra van szükség! Olykor 1 vizsgálat nem megfelelő, mivel csak 1 bizonyos szennyezőanyagot képes kimutatni. Na bumm.
Az egész biotermelésből nekem az elv egy része okés. A többi viszont értelmetlen. Szép ideológia és nemes cél, de ráfér a javítás. De ez csak egy magánvélemény.
-
hanee
senior tag
Szia!
Két dologgal vitatkoznék:
1. Nem kell visszamenni a kőkorba, mert nagyon sok olyan szer és módszer létezik, ami természetes alapanyagokon / módszereken nyugszik és használható a bio-gazdálkodásban is. Van megfelelő természetes alapanyagú trágya és növényvédő szer is, tehát azért őskorról ne beszéljünk. Tény, hogy nem akkora volumennel dolgoznak (épp a módszerek miatt), mint egy nem bio gazdaság, de azért itt is nagy számok vannak, nem háztáji mennyiség.
2. Azok a bio gazdaságok, amik TÉNYLEG bio gazdaságok, nem 10, hanem inkább 1000-5000 kg paprikát termelnek, ahol az említett költségek már eloszlanak annyira, hogy a vevőkre csak 10-100 Ft-ot kelljen / kg ráterhelni. Ezt a többletet pedig megfizetik a vevők. Azok a termelők, akik 10 kg-t termelnek egy évben, biztosan nem nevezik magukat bio-gazdaságnak
Vagyis inkább mondjuk úgy, hogy különbséget kéne tennünk, mert a bio gazdaság nem háztáji gazdaság, a háztáji pedig attól nem lesz bio, hogy nem használ vegyszert (anyósom sem használ vegyszert, mégsem adhatná el bio gazdaságként amit termel). Ennyit amúgy még anyósom is megtermel (mármint 10 kg/év), pedig el sem adja, ez a család fogyasztása kb.. (persze le is fagyaszt belőle, tehát télen is fogyasztjuk).
hanee
-
Bubee82
őstag
Ez egy jó kérdés. Van is bioélelmszer, meg nincs is. Hogy miért?
1. A bio vagy ökológiai gazdálkodás szigorú feltételekhez kötött, amit elvileg rendszeresen felügyelnek. Röviden és tömören: tulajdonképpen mindenféle anyag használata tiltott, ami úgymond nem természetes. És már itt erősen vérzik a dolog szvsz. Minden, ami a történelem folyamán feltalálásra került, és ami a gazdálkodás javítását célozta (volumen növelés, minőségjavítás, gazdaságossá tétel) tulajdonképpen mehet a kukában ezzel a módszerrel. Ugrás vissza a kőkorba. Van értelme? Hát nem sok. De azért ez nem olyan egyszerű.
Az ökológiai gazdálkodás tulajdonképpen egy komplex rendszer, mivel a természeti erőforrások védelmét is szolgálja, amellett h elvekben egészségesebb élelmiszert állít elő. Előbbi valóban hasznos lenne és mindenképpen egy jó és elérhető cél, de mégsem elsősorban a mezőgazdálkodás a felelős a környezetterhelésért szvsz, hanem vannak más, sokkal erősebben szennyező iparok pl. De ez csak az én véleményem.
2. Ahhoz h egy termék bio lehessen nem csak a gazdaságnak kell a helyes úton előállítania, de ezen felül maga a termék sem lehet szennyezett a tiltott anyagokkal. H ez a kérdés tisztázott lehessen, laboratóriumi vizsgálatok szükségesek (analitika). Ezek a vizsgálatok (függően attól h milyenek) irgalmatlan drágák. Vegyünk mondjuk egy kis biogazdaságot, egy háztáji méretűt, akik a helyi piacra értékesítenek. Biopaprikát termelnek és teszem azt 10 kg paprikányi tételt szeretnének értékesíteni. A vizsgálat, amely tanúsítja a "bioságát" az élelmiszernek, kerül mondjuk 20.000 forintba (tételenként). Tehát 10 kg paprikáért - ha a termelő nem kívánja saját maga lenyelni a költséget - 20.000 forinttal többet kellene fizettetnie, vagyis kilónként 2000 forinttal lesz drágább a termék.
A kérdés h látható -e ilyen drága paprika, amely bio néven fut? Nem valószínű. Ha fut is, akkor minden bizonnyal nem sokáig, csak amíg megrohad a termelő nyakán.
Összefoglalva, elvekben létezik bio. Gyakorlatilag? Hááát, erősen kérdéses
(Volt szerencsém "ökológiai" tejelő szmarha telepen dolgozni. Ezerrel használtuk az antibiotikumot. Persze sunyiban. Sztem ez elég jól felvázolja a dolgot.)
-
Ticsi.
csendes tag
És mi a véleményetek a bio ételekről és italokról? Valóban bio-e a bio?
Ticsi.
-
Wolverine
félisten
Az étkezéssel bekerülő mennyiséget elbírja a szervezet
Viszont ha folyamatosan kapja a dózist, akkor probléma alakul ki. A foszforsav a magnézium- és kalciumionokkal (amik mindig vannak a szervezetben szabadon) nem oldódó sót képez, ami kiválik; vesekő, meszesedés lép fel, és a szervezetben felborul az ionegyensúly. Innentől egyenes út vezet részben a hiánnyal járó tünetek (aluszékonyság, izomgörcsök, kedvetlenség, fáradtság), részben súlyos esetben a csontritkulás kialakulásához. Nem mellesleg elsavasodnak a testnedvek.
-
Bubee82
őstag
válasz
zsiga667 #110 üzenetére
Fogmosáskor meg én pont az említett tiszta vizes öblítéssel szoktam kezdeni, meg szerintem úgy általában mindenki
Mindenki
Kivéve az emberek 80%-a
Nem hinném h olyan jó lenne a szájhigiénés kultúránk (vagymiaszösz), h az emberek döntő többsége tudna erről. De ezen nem veszünk össze
A válasz: sehogy
Megmagyarázhatnád. Én most néztem meg az anatómia könyvet, de egyelőre nem találtam rá arra, h exogén sav fogyasztása pontosan milyen úton befolyásolja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Hogyan védi ki a szervezet, hogyan kompenzálja (most nem a vér pufferrendszeréről beszélek)? Mi történik az emésztőkészülékben, a vázolt esetben? Mert az addig oké, h az önemésztést hogyan kerüli el a szervezet a sósav / gyomornedv esetén, de exogén sav esetén mi a helyzet?
Igen, hallottam már az acidózisról, tanultam is róla; nagyon súlyos esetben akár 7-re is lemehet a vér pH-ja, ami valóban sokkal jobban oldja a csontjaidat mint a normál 7,35-7,45
Marha vicces
Csak itt most nem súlyos acidózisról van szó. A vér pH-jának már csak minimális változása (főleg tartósan) is befolyásolja az egész szervezet működését, anélkül h a kór súlyosabb esetű tüneteit produkálná
Wolverine
Kösz a felvilágosítást
Bár csak egy részére kaptam választ, kíváncsi lennék mi a helyzet azzal a fennmaradó résszel amit nem tud kompenzálni a szervezet, az általad említett módon.
-
Wolverine
félisten
Az a szénsavas üdítőkben levő foszforsav nem kerül át olyan egyszerűen a szervezetbe
Eleve a felszívódás után megkötődik, ami a szervezetbe került, de a jelentős részét kiválasztja a szervezet még ez előtt - a foszforsav ugyanis szeret szerves vegyületekhez és szervetlen kationokhoz kötődni, méghozzá meglehetősen erősen. Az utóbbiból problémák is lehetnek, kedves kis vesekövek formájában.
Mondjuk napi 2 liter foszforsav már durván befolyásolja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és kalciumszegény táplálkozás esetén korai csontritkulást fog okozni, ezt nyugodtan megmondhatjátok a hölgynek. Azt is, hogy dohányzással párosítva ez még biztosabb. A combnyaktörés meg cseppet sem vicces. (jómagam vegyészhallgatóként rontottam a levegőt pár évig...) -
zsiga667
addikt
Netes források szerint a Coca-Cola pH-ja 2,7 körüli ([link]), lemérni sajnos nem tudom mert nem nagyon iszom kólát így nincs itthon. Viszont most mértem le egy Granny Smith-t (bár csak gagyi univerzális indikátorom volt kéznél), és bizony 3-3,5 körül van a leve.
Fogmosáskor meg én pont az említett tiszta vizes öblítéssel szoktam kezdeni, meg szerintem úgy általában mindenki.
A válasz: sehogy.
Nem mondod hogy ha tömény ecetet iszol az hazavágja az emésztést, sose gondoltam volna.
Igen, hallottam már az acidózisról, tanultam is róla; nagyon súlyos esetben akár 7-re is lemehet a vér pH-ja, ami valóban sokkal jobban oldja a csontjaidat mint a normál 7,35-7,45... -
Bubee82
őstag
válasz
zsiga667 #104 üzenetére
Láttál már fogkrémreklámot, ugye? Na mit eszik benne a fogorvosbácsi? Granny Smith-t ( = "zöldalma"), ami hasonlóan savas mint a kóla... Nagyon egyszerű a megoldás, fogat kell mosni miután cukros-savas dolgokat eszel/iszol.
Bár nem nekem szól, de: azért talán az alma kémhatása csak nincs olyan alacsony, mint a higított foszforsavé
A másik, sztem nem túl egészséges egy "fellazult" fogzománcot szarrá sikálni. De ez csak az én véleményem. Egy vízzel történő szájöblítés megfelelőbb volna, majd később fogmosás.
Kérdem én, hogy jut el...A kérdésre nem tudom a választ, mert nem folytattam kutatásokat a kóla útjáról az emésztőkészülékben. Mindenesetre az tudom, h a mindennapos koncentrált almaecet fogyasztás rövidtávon hazavágja az emésztést. Hosszútávon meg ki tudja mit csinálna.
Az megint más kérdés h létezik olyan h a szervezet elsavasodik. Ergo acidózis lép fel. A vér pufferendszere jól működő dolog, de semmi se működik örökké, pláne ha folyamatosan bombázva van (és nem csak 1 dologgal, hanem többel).
Boxiné
Nem lehet lebeszélni róla
-
Boxiné
aktív tag
Anno én is minden nap kóláztam. De hála az égnek van mellettem valaki, aki ráébresztett néhány dologra. Mostmár csak nagyritkán iszunk kólát, vagy bármilyen más szénsavas italt.
Gondolom Te is sokat mondogatod Réka anyukájának, hogy nem kellene ennyi vacakot magába tölteni. Hidd el, előbb-utóbb le tudod majd beszélni róla. -
Bubee82
őstag
Újra és újra előjön a téma. De semmi nem változik. A kóla káros élettani hatásai sem.
de a kólában sem szoktuk áztatni a csontjainkat
Van aki igen. Persze nem szó szerint, csak majdnem. Barátnőm édesanyja mindennap benyomat 1,5-2 liter kólát. Mindennap. Kivétel nélkül. Kíváncsi lennék a csontjai állapotára, meg úgy általánosan az egészségi állapotára. Enni alig eszik, inni alig iszik (normális folyadékot), dohányzik és kávézik. NC. Egyébként sztem elég sokan "áztatják" magukat kólába, hiszen elég népszerű, főleg a tanulók között.
A citromlé és egyéb (ecet, almaecet, balzsamecet stb) hasonló élelmiszerek azért is tartoznak más kategóriába, mert egyrészt higítva kerülnek fogyasztásra, így eleve nem nagy mennyiségről beszélünk. Arról nem is beszélve h nem mindennapos a fogyasztás.
-
zsiga667
addikt
Tudom hogy másféléves post, de akkora címeres faszság hogy reagálnom kell rá.
Ötödéves agrármérnök-hallgató vagyok, az évek során több hónapot töltöttem több tejelőmarha-gazdaságban, szóval van egy kevés közöm a témához.Úgy néz ki a fejés, hogy beáll a tehén a helyére, az operátor (magyarul melós
) lemossa a tőgyét, tiszta langyos vízzel (semmi vegyszer, szigorúan tilos), kézzel gyors próbafejést végez hogy nem véres/gennyes/akármis-e a tej (ilyen esetben a tejét nem fejik bele a többi közé, hanem a fejés végén, a rendszerről lekötött géppel történik a fejése, ami megy is egyből a csatornába), majd rárakja a fejőgépet, onnantól a többit meg a teljesen zárt láncú gép végzi. A tej módosítatlanul, mindenféle vegyszer, víz és egyéb adalékok nélkül kerül a zárt hűtőtartályba, ahonnan egyenesen a tejfeldolgozó tartálykocsijába szivattyúzzák át.
Amire te gondolsz, vagy amivel kevered, az a fejés végi automata mosóprogram, ami valóban vegyszerrel történik, de ebből kevesebb vegyszer kerül a tejedbe mint amennyi otthon a mosogatás után a poharadban marad...
qdak : Láttál már fogkrémreklámot, ugye? Na mit eszik benne a fogorvosbácsi? Granny Smith-t ( = "zöldalma"), ami hasonlóan savas mint a kóla... Nagyon egyszerű a megoldás, fogat kell mosni miután cukros-savas dolgokat eszel/iszol.
Nem emlékszem már hogy ki írta, de szóbakerült hogy a kóla milyen rossz a csontjainknak, hiszen 2,7-es a pH-ja (és még a csirkecsontot is oldja, jujj), a gyomorsavé meg 1-2 körüli. Kérdem én, hogy jut el a 2,7-es pH-jú kóla az emésztőrendszeredből a csontjaidig úgy hogy közben át kell mennie a nagyon szigorúan pH 7,35 és 7,45 között tartott véreden (ha ezen a tartományon kívül kerül, abba rövid úton illik belehalni)? És a jelentősen erősebb gyomorsav mért nem tudja ugyanezt a mutatványt előadni?
-
-
Ticsi.
csendes tag
Ez is és sok más egyéb termék is olyan, mint a cigaretta.
Tudjuk, hogy káros, de mégis fogyasztjuk. (Tisztelet a kivételnek!)
Amennyire lehet én megpróbálok egészséges ételeket fogyasztani, de ez manapság már tényleg nagyon nehéz, hiszen amiről azt állítják, hogy egészséges, az sem biztos, hogy tényleg az. Sajnos már ebből is üzletet csinálnak.Ticsi.
-
Bubee82
őstag
A kóla tartalmaz nem kevés foszforsavat, aminek következtében a pH-ja úgy 2-3 körüli (összehasonlítás végett: a gyomorsav pH-ja 1-2 közötti), vagyis erősen savas.
De ez nem újdonság. Ha átöblögeted a szádat vele, akkor érezni lehet h a fogzománcot már mardossa is. Vagy ha teszel bele egy húsdarabot, akkor az nem sokáig marad egyben.
Mellesleg hiába van ismeretterjesztés, az nem fogja megváltani a világot. Elég sok ember tisztában van ezzel a ténnyel, mégis fogyasztja.
MOD:
Most nézem h pár hsz-el feljebb már írtak róla.
-
Ticsi.
csendes tag
Hogy tovább rontsam a kólák hírét, pont ma láttam az egyik műsorban, hogy a kóla segítségével szépen fel lehet oldani pl. a fazekakra égett szennyeződést.
Azért elgondolkodtató.... -
FlashR
tag
Egyik barátom most halt meg vékonybélrákban. elvileg emiatt a sok szar miatt...kellene folytatni a témát...
üdv
-
Zozzant
addikt
aki tudja mi az a vesegörcs az utána iszik eleget... nem csak melózunk meg lótunk futunk folyadék meg semmi... nekem azt mondták a kórházban hogy óránként 2 decit meg kell inni! A vesegörcsöt meg az ilyen hasonló finomságokat nem kívánom az ellenségemnek sem. INNI! Inni!
-
Ugocsa
csendes tag
Hamarosan meg fogom csinálni kísérletileg és azt hiszem felteszem majd az eredményeket ide a logout-ra is. Mégpedig a következőről:
A Coca Cola és egyéb hasonló termékek (pl. Pepsi, Mirinda, Fanta...) pH értéke az erős sav kategóriában van a bennük lévő foszforsav miatt. (pH 3-3.5). Éppen ezért gyorsan oldják a szervezetben lévő kálciumot, fluort, magnéziumot.
Kipróbáltam, hogy egy üveg (0.5l) kólába tettem egy megtisztított baromfi combcsontot, majd lezártam az üveget és benne hagytam a csontot két napig.
Az eredmény: miután kivettem a csontot az üvegből, elvesztette a szervetlenanyag tartalmának legnagyobb részét (a csont 1/3 része szervetlen, beépült sók). Ennek eredménye az lett, hogy a csont könnyedén meghajlítható.
Ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy érdemes-e nagy mennyiségben inni az ilyen üdítőket!
-
James 08
tag
csipsz kóla csoki italporok
-
biker
nagyúr
de, akkor konzervgyárban dolgoztam, 94-98 közt.
de az más kérdés, bár akkoriban tudtommal nem volt ennyi szar benne, csak a szokásos szója meg bőrke meg vér, meg ilyenek
de a régi ''papíros'' tokban lévő pick párizsi és pick májas a mai napig za etalon
totál más volt, mint a mai békebelinek becézett müanyag kotonos pick párizsi -
''de az akkori füstölt áru füstölt volt, és elállt hónapokig''
es karcinogen voltSzerintem csak az nosztalgiazik most a 15-20 evvel ezelotti allapotokrol, aki akkoriban nem dolgozott sorgyarban v nem latta, hogy keszul a parizer
Egyebkent mi volt az a kilenc osszetevo? Hus, pacso, ilyenek? -
Makaveli
senior tag
Nem a színhúsban volt 9 dolog, hanem abban amit az állat megevett.
Hülyeségnek hangzik, de lehet, hogy valaki mondjuk allergiás a mogyoróra és a malac amit megevett tápot, abba volt mogyoró, vagy éppen pont azt adtak neki. Nem örülne senki, gondolom, hogyha kórházba kerülne miatta, ne adj Isten meghaljon. -
szatocs
őstag
Az ilyen ''hús'' - okon ne is csodálkozz. Az ilyenek valóban nagyon megváltoztak az utóbbi időkben. De ezért vannak a házi mangalicatenyészetek, esetleg házisertések (igaz parizert nem hisezm, hogy előállít valaki, de egy kis hurka-kolbász nem nagy dolog), hogy azokból gazdálkodjon az ember
Kétszer annyiba kerül, de kétszer annyira finom is, mi mindig úgy vesszük. Háztól, ismerőstől, mangalicahúsból.
-
Makaveli
senior tag
A tartósítók nem ártanak a szervezetednek, attól függ, hogy mit értesz a házi tej alatt. Tehéntejet? Biztosan egészségesebb, de nem jobb semmivel. A dobozos tej tejporból készül!
A cola oldja a csontokat, az egyik tejfogamat, 2 nap alatt elrendezte, mondjuk az még nem egy erős szerkezetű anyag... -
biker
nagyúr
azon azonban el kéne gondolkozni, hogy hogyan juthattunk el idáig, hogy minden élelmiszert már méreget az ember, vajon megehetem-e vagy sem?
azért 15-20 éve ezt nem merték megtenni, hogy ekkora mértékben ipari legyen a szar gyártása.
emberek meg betegedjenek vagy épp haljanak bele, mert ugye bele is lehet halni egyes ételmérgezésekbe.
meg a korlátlan tartósítószer fogyasztás se épp egészséges.
sarki kisboltban már évek óta nem merek kimért felvágottat venni, csak vákumosat, mert a vágódeszka meg a szeletelő tisztítása lebeg a szemem előtt. -
szatocs
őstag
Hát igen, mindenki általában azt választja, amelyik a finomabb
Addig, amíg mögé nem lát. Egyébként láttam már egy pár receptet, hogy mi is van a mekis kajákban. Hát nem kell mondanom, hogy nem annyi, hogy zsömle, hús, hagyma, .... Amilyen cuccokat használnak, hát magánember azt össze nem szedné. De talán nem is baj
-
szatocs
őstag
Mégis van, aki eszi. Én mindent megcsinálok inkább itthon - most lehet mondani, hogy nem olyan az íze ( és??? ) -, és nagyon tud ízleni, tudom, hogy mit raktam bele. Igaz a hús az csirke, nem futószalagon órákig lógatott, bestresszelt marháknak a húsa.
Amit a mek - ben veszek max, az egy fagyi.
mod: Nem, börgerben, és más ilyen helyeken sem eszem.
[Szerkesztve] -
qdak
addikt
az ANTSZ n mi is gondolkodtunk de mégis tudod az utca végi bolt
inkább máshol vásárolunk, szerintem azt a hust tuti eladják.
tegnap haverom evett valami hagymás hust ilyen heji kirakodáson és egy csomot rókázott töle és nem azért mert ivott v rossz a gyomra mert pont ö az a társaságban aki megehet ihat mindent s nincs bajja, de ez öt is haza vágta még ásványvizis kijött belöle utána
meg a bulijának is lötek. -
raver
aktív tag
A nagy tejgazdaságokban, ahol gyorsan fejnek sok tehenet bizony előfordúl, hogy ( akár ) nem is olyan kis menyiségű vér kerűl a tejbe.
De ne úgy képzeld el, hogy rózsaszín cucc megy végig a csöveken. Inkább csak foszlányokban található meg. De ezeket tökéletesen ki tudják szűrni. -
szatocs
őstag
Valamennyire biztos.
A felvágottal kapcsolatban:
És mit csinálhat az ÁNTSZ, mikor olyan boltok vannak, hogy az nem semmi. Kisvárdán tértem be a kórháztól nem messze egy boltba (reál, coop, vagy valami ilyesmi, nem tudom pontosan). Megyek a felvágottas pulthoz, mondom veszek valamit. Mindegyik félbevágva, megkezdve, mindegyik eleje megzöldülve, természetesen semmi védelem a nyitott végekre. Nő aki ott dolgozott kesztyű nélkül nyomta, ránézésre is koszos kézzel, ki tudja, hogy mi után nem mosott aznap kezet is. Megkérdeztem, hogy nincs valami értelmes felvágott, aminek olyan a színe, mintha ma bontotta volna meg, mert azok, amik ott vannak legalább 1 hetes bontás mind. Akkor húzott elő egy dugi zala felvágottat, azon még fólia is volt. Na mondom szép, ő is tudta egyből, hogy miről van szó. hova kell nyúlni. Akkor kérdem én, hogy a papók-nyanyók, meg azok, akik nem vonják kérdőre, azoknak kérdés nélkül ad a romlottból? Na ezekre küldenék én hatóságot.
[Szerkesztve] -
Vistaboy
veterán
válasz
concret_hp #34 üzenetére
Ahogy már írtam, laikus vagyok ezen a téren.
U.i.: Nem Te vagy az első, Akinek tetszik. Ha lenne egy Avatárnak használható Windows-jel vagy Bill Gates-karikatúra, akkor azt választottam volna. A Linux-pingvin ezek szerint jobb választás volt.
[Szerkesztve] -
#65675776
törölt tag
Amit a normális tejipari cégek használnak, az tejként kezdte a pályafutását. Leporításra általában akkor kerül, amikor már nem igazán tárolható tovább. A későbbiekben az esetleges szárazanyaghiány pótlására használják.
Egyébként nincs drágább módja a tej létrehozásának, mint a tejporból való készítés. A tehenek sokkal gazdaságosabban üzemelnek, még a szállítási költségeket bekalkulálva is velük jön ki a legolcsóbban. A tejpor eleve nem lesz tej víz hozzáadásával. -
qdak
addikt
az okés h jo ize van tök jo is, de pl az alma savassága nem roncsolja 1-2 óráig a fogakat?
még 1 kérdés mit csinálhatnak az utca végi abc ben hogy ha: félbevágott parizert stbt veszunk olyan az ize mintha mosogato vizet ennénk, egyszeruen ehetetlen, és ez csomoszor volt most már ott nem is veszunk szalámit. mit csinálhatnak éjjelre vele??? -
szatocs
őstag
Közvetlenül 1, de inkább 2 órával nem. Gondolj bele. Eszel pl. egy almát, jó kis savas ízt érzel a szádban. Ettem én már olyan almát, amelyik után 2 napig enni is alig tudtam, olyan savas volt, hogy eddig éreztem a hatsát. És gondolj az őszilére pl. Az után is jellegzetes savas íz marad. De ekkor még egy szem szénsavat sem látott a fogad.
A Super Size Me című filmnek van egy extra része, amelyikben a mekis meg más egyéb kajákat hasonlítgatnak össze x időközönként. Nagyon érdekes, tanulságos. Apropó tartósítószer: Állítólag olyan sok tartósítószert eszünk meg életünk során, hogy szabályosan mumifikálódunk, és alig akar megindulni a bomlás.
Nem kellett sokáig keresni:
[link]
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
#65675776 #25 üzenetére
Miért gondolod, hogy ami por, az valaha tej volt. Egy kis ügyesen kezelt vegytechnika, keverés, hígítás, nem kell minden egyes % - ának tejporból készülnie, de sokat rakhatnak hozzá. Ettől függetlenül az ilyen LIDL - ös förtelmektől még azt is kinézem, hogy olyanokat is árul, ami full por alapú.
-
szatocs
őstag
Mert minden ízt, állagot és mást tudnak helyettesíteni valamilyen E anyaggal, így sokkal nagyobb mennyiségben, sokkal több ideig eltárolható anyagot kapnak, amit szépen áron alul is el tudnak adni, mert az ember úgy sem nézi, hogy mi van benne, amit lát a szem, amit ízlel a nyelv, amit érez az orr, azt mindet el is hiszi, hogy jó.
Nem neked jó, hanem a cégeknek. -
qdak
addikt
A foszforsav kioldja a
csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás
kialakulásához. ez jo
és ha én tejet iszok viz hejett az jo ???
nemrég láttam 1 filmet a mac is kajárol mikor egy ember csak azt ette az is durva vol
cimét valaki tudja?
szatocs étel és ital után sem ajánlott fogat mosni ???
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
volt (van) egy sorozat a mythbusters asszem a nat geon megy (ment nemtom) itthon. abban is foglalkoztak a kólával.
minthogy alapjában véve savas kémhatású így a felsorolásban található dolgok nagyrésze nem meglepő. emlékeim szerint viszont a húst nem oldotta fel, és a vért si csak mértékkel szedte fel az útról. a rozsdamentesítés viszont frankón müxik -
qdak
addikt
válasz
concret_hp #36 üzenetére
igen de nem akartam az egész oldalt belinkelni, csak a kép + szöveg a tejröl
-
Vandit.
addikt
Kóla és víz
A vízről:
Az emberek 55-65%-a krónikusan vízhiányos.
Az emberek 37%-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran
összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor is esznek, amikor csak
egy pohár vizet kellene inniuk - sokan ezért híznak el.
A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan
csökkentette a diétázók 100%-ának éhségérzetét.
A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány.
Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és izületi
fájdalmakban szenvedők 80%-ánál naponta 8-10 pohár víz csökkenti
a fájdalmakat.
Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövid távú
emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és
összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal
felfogásánál.
Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45%-kal csökkenti a vastagbélrák
veszélyét, a mellrákét 79%-kal és 50%-kal kevesebb a rizikó a
hólyagrákra.
Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne?
Általában 8-10 pohár víz minden nap elengedhetetlen.
A Coláról:
Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon
kb. 7 liter) Cola-t visznek magukkal, hogy a baleseteknél az
úttestre folyt vért azzal távolítsák el.
Ha egy steak-et egy tálba tesznek és Cola-val leöntik, két nap
alatt feloldódik.
A WC-kagyló tisztítása: önts bele egy dobozos Cola-t a kagylóba
és hagyd ezt az igazi(?) csodaszert(?) egy óráig hatni, utána
öblítsd le. A kagyló maradéktalanul tiszta lesz.
Rozsdafoltok eltávolítása egy krómozott felületről: dörzsöld be a
felületet egy Cola-ba áztatott alumíniumfóliával.
Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatod a
korróziót, ha egy doboz Cola-t ráöntesz. Figyeld, ahogy pezseg.
Egy berozsdásodott csavart könnyen meglazíthatsz, ha egy pár
percig egy Cola-ba áztatott rongyot teszel rá.
Ha kenőanyagokat akarsz eltávolítani egy szövetből, önts bele a
mosógépbe a mosószer mellé egy doboz Cola-t, és futtasd le a
programot.
Eltávolítja a szélvédő szennyeződéseit is.
A Cola aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek pH értéke 2,8.
Egy vasszöget négy nap alatt old fel. A foszforsav kioldja a
csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás
kialakulásához.
A Coca-Cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat
különösen korrodáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell
ellátni.
A Cola-t már 20 éve használják a teherautók motorterének
tisztítására!
Szóval, mit szeretnél inkább, egy pohár tiszta vizet, vagy egy
Cola-t? -
#65675776
törölt tag
válasz
concret_hp #34 üzenetére
Nem beszélsz hülyeséget, a teljes tejből valóban fölözéssel készülnek az alacsonyabb zsírtartalmú tejek. A fölözéskor keletkezik a tejszín, amiből készül pl a vaj. A túró viszont teljes tejből.
Legalábbis normális helyeken így szokás. -
qdak
addikt
tej tartály:
Tej feldolgozás
A tej, tejtermék készítés, higiéniás szempontból az egyik legigényesebb folyamat. Az összes, termékkel érintkezo részegységnek, sima felületu, könnyen tisztítható, nagy ellenálló képességu rozsdamentes acélból kell készülni. A termék eltarthatóságának további feltétele a megfelelo homérsékleten tartás, ami a készülékek egyrészének hoszigetelését, huthetoségét vonja maga után.
A tej-, sajt-, túró-, tejszín-, joghurt-, kefir-, és tejfölgyártás során használatos gyártmányainkból a következoket emeljük ki:
o Tejfogadó állomások;
o Tejtartályok (hoszigetelt, keveroszerkezettel, hutopalásttal ellátott változatban is); -
qdak
addikt
ami viszont döbbenetes szégyene, ezek a reggeli italok, joghurt italok, meg hasonlók, amik símán savóból, meg tejporból (újabb szebb nevükön permeátumból) készülnek.
na én is inkább valami ilyesmire számitottam, házi tejet én sem iszok mert az ize mindig fura, mellesleg gumicsizmával taposnak benne
még 1 kérdés mit csinálhatnak az utca végi abc ben hogy ha: félbevágott parizert stbt veszunk olyan az ize mintha mosogato vizet ennénk, egyszeruen ehetetlen, és ez csomoszor volt most már ott nem is veszunk szalámit. mit csinálhatnak éjjelre vele???
[Szerkesztve] -
raver
aktív tag
válasz
#65675776 #30 üzenetére
Ez úgy történik, hogy a csövekben lévő tejhez hozzáadják a vegyszert.Azt keringetik egy darabíg egy kissebb tartály közbeiktatásával ahol hűtik + keverik. a tartályból ismét megy a csövekbe, ahol előszőr egy szivacsot tesznek a csövekbe és azt ismét átnyomják a rendszeren. Ezután ugyanezt vízzel, és ismét szivaccsal is megismétlik.
Persze mindez előtt a gép megtisztítja a tejet a vértől meg azt hiszem ( nem biztos ) de valamennyi zsírtól is. -
raver
aktív tag
válasz
#65675776 #28 üzenetére
Én már az elején is mondtam, hogy a tejüzemet nem ismerem belűlről. Onnan csak ismerősön keresztűl kaptam az infót.
Igen a tejgazdaságban van.
Helyesírással sosem voltam tegező viszonyban.
Szóval van egy gép ami irányítja a tej útját, elvégzi az átmosást és eközben belövi a megfeleő hömérsékletet.
Ez a gép méri és nyomatja a megfelelő menyiségű vegyszert is. Aztán ezt a vegyszert vízzel mossák ki a tejből ( több - kevesebb sikerrel ). -
#65675776
törölt tag
Ja, hogy ez még a tejgazdaságban van? Akkor elbeszéltünk egymás mellett. Viszont a tej az úgy kerül a piacra is, nem tér el a dobozos tejtől ebből a szempontból. Éppen az ilyesmi miatt biztonságosabb sokkalta a pasztőrözött tej, és ezért kell felforralni a házitejet is fogyasztás előtt.
Az utolsó bekezdés pontosan mit is jelentene? Mintha lenne benne néhány helyesírási hiba. -
raver
aktív tag
válasz
#65675776 #25 üzenetére
Nem biztos hogy kádnak nevezik. Egyszer láttam:
Bocira ráaggatják a fejógépet ami egy szép kisz csőlabirintusra kapcsolódik. A csövek másik végén van egy gép sok-sok gombbal. Ezeket nyomkodják össze vissza. A csivekből meg tobb nagy ''kád''-ba tolják a tejet ami kevergeti is.
És ha a gép az mondja hogy már megfelelő hőmérsékletű, és atisztaságú a tej, akkor ezekbő a ''kádakból'' atszivatyúzzák a tartájkocsiba, ami viszi a tejüzembe.
A két szememmel láttam, hogy így működik. A gépet kezelő emberke még mondta is hogy a csöveken keresztűl miért nyom át a gép csivacsot, meg mi a vegyszer neve, meg melyik csőből hova megy a cucc. -
Vistaboy
veterán
Nálunk járkálnak egy kisbusszal, Házi Tejet akartam írni, csak már nem tudtam módosítani. Az az igazi tej szerintem. Nem mondtam hogy az üzembe Józsi bácsi szállítja be...
Ui.: Ahogy mondtam, csak azt írtam le, amire emlékszem, ennek már bő tíz éve...Ha valamit rosszul tudok, javítsatok ki.
Ui.: daa-raa: Köszi, ezt nem tudtam. Nekem laikusként a hígításról egyből a víz jutott az eszembe...
[Szerkesztve] -
#65675776
törölt tag
Magát a tejet nem hígítják. A többszörös mennyiség pedig az ''italok'' miatt lehetséges. Azok valóban legalább 38%-ban vízből vannak. Emellett a joghurtokba kerül pl lekvár. A vaj- és sajtkrémekbe mindenféle adalékanyagok (a kakaóital mellett ez a két mosléktermék, amibe bármit bele lehet keverni ami nem változtatja meg a színét és állagát, és jelentősen az ízét sem).
Miért szégyen? A savót akár ki is önthetnék, szennyezve a kötrnyezetet. A tejpor pedig nem azonos a permeátporral.
Magyarázza már el nekem valaki végre, hogy mi értelme lenne először leporítani a tejet, majd vízzel felhígítani? Mitől lenne ez olyan hű de olcsó technológia???
Egyébként sem tudom miért hígítanák. A zsírtartalmat fölözéssel állítják be, ha alacsony, akkor pedig tejszín bekeverésével. Ha vizet adnának hozzá, akkor kellene bele emulgeálószer is, amit kötelező feltüntetni a csomagoláson. De nincs rajta ilyesmi. Az ellenőrzés pedig azért elég komoly.
raver: Ez nem sima tejet kibocsájtó technológia, ott nincs miért hűteni a tejet. Az hűtve jön a tartálykocsiból, úgy kerül silóba, felmelegítésre pedig csak pasztőrözéskor kerül, aminek a végén vissza is van hűtve. A dobozba így kerül, mindenféle kád beiktatása nélkül. Túró és sajtgyártásnál használnak kádakat.
Az, hogy hogyan kerül már az üzembe a tej, az nem a tejipari cég sara, hanem a termelőé.
[Szerkesztve] -
Vistaboy
veterán
Sziasztok!
Nem szeretném az észt osztani, de mivel Én is dolgoztam tejüzemben, ezért leírom a tapasztalataimat:
A tejnek több fokozata van, amit nagyrészt a zsír %-a jelent.
Tehát a valódi tej az az, amit közvetlenül a kistermelőktől veszünk meg. Fel kell forralni fogyasztás előtt, mert ez úgy van, ahogy lefejték. Nem tudom pontosan, de úgy 3.6% körül van a zsírtartalma.
- Amikor az üzembe érkezik a tej, és bekerül a silóba, először pasztőrözik. Ebből készül a 3.5%-os és 3.6%-os dobozos tej. Ebben még csak tej van. Kimegy a termelés, és átállnak a következő ''fokozatra'':
- Tesznek hozzá tejport és vizet, amíg belövik 2.8%-os zsírtartalmúra. Ez a legelterjedtebb fajta tej.
- Utána még tovább hígítják a fenti módszerrel, egészen 1.4%-ig. Ez a ''Light'' tej.
- Utána előhozzák az olyan termékeket, aminek már csak egy-két napos szavatossági idejük van (Persze, lejártat nem használnak fel), ezeket az üzletek már nem veszik át, de még jók. Hozzákeverik a maradékhoz, tesznek bele kakaóport, tejport, és kész a finom kakaó.
- Legvégül pedig van olyan, hogy 0.1%-os tej. Erről azt kell tudni, hogy tejérzékenyek számára készült, ami azt jelenti, hogy tejet az életében nem látott. Csak zsírszegény tejporból és vízből keverik ki.
Ui.: A fentiek kizárólag személyes tapasztalatok, ha valahol máshogyan csinálják, vagy hogy ha valamit nem jól tudok, javítsatok ki nyugodtan, nem vagyok egy nagy szakértő. -
biker
nagyúr
válasz
#65675776 #19 üzenetére
nem volt sose gyanús, hogy többször annyi tej kerül ki a gyárból, mint ami bekerül?
akkor nem sokat dolgozhattál tűzközelben
megy abba rendesen víz hígításra. csak nem írják rá.
ami viszont döbbenetes szégyene, ezek a reggeli italok, joghurt italok, meg hasonlók, amik símán savóból, meg tejporból (újabb szebb nevükön permeátumból) készülnek.
én konzervgyárban dolgoztam, jó volt nézni, hogy egy 270literes cutterbe belekrül vagy 20 kiló máj a májkrémnél...
többit inkább nem mesélem, bár ekkor még nem pakoltuk tele a konzerveket E-kkel, csak szójával, meg bőrkével -
raver
aktív tag
válasz
#65675776 #19 üzenetére
Volt olyan is hogy a kádakból ( ahol hűtik a tejet ) leengedés után 3 dölött patkány kerűlt elő. Az egyik már egész ''szép'' állapotban volt.
Nem azt mondom hogy a tej tartalmaz minden undorító dolgot. Bízom abban hogy csomagolás előtt azért rendesen kezelik az ilyen esetek miatt.
De akkor is elég undorító ez a patkányos cucc.
Ettől függetlenűl még nagy tej ivónak vallom magam.
A házi tejet meg sosem tudtam meginni. valahogy nekem nagyon nem ízlik. -
#65675776
törölt tag
Spec én is dolgoztam tejüzemben, de semmi olyasmit nem tapasztaltam, amire Te utalsz. Maga a tej, az tej.
És én is tudok ám érdekeset mondani. Néhány éve volt egy hír, miszerint veszett tehenet találtak a hajdúságban [link]. Nos a gazda bizony gondolkodás nélkül továbbra is árulta a tejet piacon is, és simán belekeverte a tejiparhoz szállított tejbe is! Tudott róla, hogy veszett a tehén, szóval nem véletlenről van szó. Több mint 300m³ nem lehet véletlen, legalább ennyi tejet fertőzött meg az a ''becsületes és tisztességes'' gazda. Szóval a piaci tej egyáltalán nem biztos, hogy egészséges. Lepasztőrözve (UHT) ez a tej már teljesen ártalmatlan veszettség szempontjából. Mindenesetre az ilyen gazdát minimum tarkónlőném. -
raver
aktív tag
A tej hasonló körűlmények között készűl mint a különböző felvágottak.
Nekem dolgozik ismerősöm tejüzemben, és tejházban ( fejés után oda kerűl a tej ). Mondott érdekes dolgokat.
Egyik haver meg azóta nem eszik semilyen felvágottat (párizsi meg ilyenek ) mióta suli keretén belűl elmentek egy húsüzembe.
A felvágottat előtte sem szerettem, a tejet pedíg mai napíg is iszom.
#17: Anyud szörpje menyibe kerűl?
[Szerkesztve] -
qdak
addikt
és mért jo hogy tele raknak bizonyos ételt/italt E-k el ???
pl: ott van anyu szörpje tök jó és nincs tele minden szarral meg pár év után is iható akkor ezeknek mért kell tele lenniuk?? -
djtoomi
addikt
válasz
(Kolombusz) #12 üzenetére
Hagyjad már,topicnyitási kényszere van,meg hsz gyjtő kényszere.
-
qdak
addikt
válasz
(Kolombusz) #2 üzenetére
aszpartám az micsoda mit csinál?
tejekröl vélemény?
kösz a linket
édesanyámat érdekli a téma ( engem is ) neki köszönhetö a topik
ezt mindig megnézi: E-412=
Guargumi/-enyv/-gyanta
Szerep: Hordozóanyagok, Stabilizálószerek, Térfogatnövelők, Tömegnövelők
Hatás: allergén
A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény Egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.
[Szerkesztve] -
(Kolombusz)
veterán
Üdv!
Itt egy oldal, ahol az E-kről tájékozódhatsz: [link]
A kóla valóban sok mindent old, de szvsz a csontoddal nem lehet probléma, hisz nem érintkezik vele...
A light kólák károsabbak, van bennük aszpartám nevű okosság, ami nem egy szép anyag. -
qdak
addikt
szeretnék meggyözödni h a dobozos tej elvileg tele tartósitoval v a házi tej jobb??
káros e a dobozos??
ugy hallotam h a cola oldja csontokat, magyobb az esély a törésre aki colát iszik.
és mi van az E-k kel???
tudja valaki h melyik káros v mit csinál?
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3179
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest