-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kávé Kálmán
#135712
üzenetére
-
urak, sikerült abszolút önhibámból némi vizet juttatnom a flair58 manométerébe, most jó párás, enyhén cseppes az előlapja
. van valakinek diy módszere a párátlanításra? összecsomagolni valami nedvességszívó anyaggal és vákumfóliázni például? mindezt megmelegítve plusz két pontért? -
válasz
Vadasz03.24
#135687
üzenetére
hogy jópofa játékszer, de mennyiségre nem jó

-
válasz
Alabástrom
#135658
üzenetére
én sosem használtam, fix vst szettem van (15-ös ridgeless-ek). azt és a maroktampert egyszer kell megvenni... (aztán pedig ragaszkodni az 58-as gépekhez... olyen ez,mint a 64 mm-es kés
) -
puck screeneket nyugodtan lehet folyékony mosogatószerrel zsírmentesíteni. simán kézzel dörzsölgetek rajta egy cseppet addig, amíg jól fel nem habzik. látszik is, hogy bebarnul a kávézsírtól. nem kell mindenféle külön ilyen-olyan oldó csodaszar...
-
válasz
rgb0007
#135573
üzenetére
sztatikusság tényleg volt, vizes kézzel töltöttem be a babokat és az megoldotta. mindenki single dose-ként használta, egy 58-as vakszűrőt tettem a beöntőnyílás tetejére (pont passzol...) és kész. majornál egyszer ráindítasz, egyet sepersz, kész. a mini-e/jolly párosnál két ráindítás kellett.
-
válasz
Toobee
#135557
üzenetére
ár kérdése egyrészt, meg méret-tolerancia kérdése másrészt. de ha a lagom casa megoldás a major helyett, akkor igazából a p64 helyett is az
, ha meg mégis kell a p64, akkor elég nagy az árkülönbség. szóval azért jó, hogy van major (és sj). meg örök élet, manapság annak is van pontértéke. -
válasz
headhunter86
#135518
üzenetére
igen, így néz ki
-
-
na, én meg csak annyit akartam az egészből, hogy kinyilvánítom a véleményem, miszerint én miért nem veszem meg. odáig eleve nem gondolkodtam, hogy mit kéne az acaiának máshogy csinálni, én itt most mezei fogyasztó vagyok és nézegetek egy csinos és minden bizonnyal jó őrlőt, ami nem fér bele az értékrendembe (ennyit még fel lehetne köhögni abszolútértékben).
-
válasz
kchris78
#135487
üzenetére
picit neomarxista gondolkodás ez. piacgazdaságban nincsenek "korrekt" és "inkorrekt" profit kategóriák, nincs igazából morális szempont a célfüggvényben, egy cég profitot maximalizál. ha el tud adni 500 db-ot drágán, nem logikus olcsóbban adnia ugyanazt az 500-at.
azon lehet lamentálni, hogy jó-e a piacgazdaság. szemmel láthatóan vannak olyan dolgok, amik nincsenek benne a célfüggvényében, például a földi erőforrások véges volta. persze úgy meg de, hogy ahogy fogy, úgy drágul és a végén már csak nagyon kevesen tudják megfizetni, ergo beáll a kereslet-kínálat, de azért ez elég idióta "megoldás", ha cél, hogy például ne szarjuk szét a klímát és ne éhezzünk idővel. ahhoz már sokkal hamarabb kellene lassítani és a profitmaximalizálás ellen hozni döntéseket. ezt a piacgazdaság nem tudja kezelni, ahogy egy monopóliumot sem.
-
válasz
qvik27
#135485
üzenetére
a fejlesztés előfinanszírozása, de azért gondolom akkor nyereséges egy termék gyártása, ha visszahozza a fejlesztési költséget a saját bevételeiből. na de mindegy, vegyen 1700 dollárért darálót, aki szeretne és tud, biztos jó cucc. és persze egy új mazzer sem nagyon olcsó, az csak egy szerencsés véletlen, hogy ennyire megbízhatóak és ezért simán ajánlottak használtan is.
-
válasz
Kávé Kálmán
#135480
üzenetére
az biztos, hogy egy mazzernek könnyebb dolga lenne olcsóbban adni ugyanezt a tudást, mint ha összeáll a topik és kifejleszt és gyárt egy ph őrlőt

-
válasz
qvik27
#135474
üzenetére
az uzsorakamat nagyon más: ott egy teljes anyagi kiszolgáltatottságból húz hasznot valaki. az acaia nem kenyeret árul, teljesen belefér a világba, hogy egyetlen vevőjük se legyen. szerintem arcpirítóan drága a mérlegük, úgyhogy én nem veszem meg. de az messzire vezet, ha azt gondoljuk, hogy legyen valami állami vagy szupranacionális entitás, aki törvényileg üldözi az "extraprofitot". oh, wait.....

-
válasz
Kávé Kálmán
#135465
üzenetére
"Az Acaia mérlegei soha nem tartoztak a harcosan árazott kávés mérlegek közé. Épp ellenkezőleg. Homlokráncolósan drágák, ha a versenytársakhoz hasonlítjuk. Eddig még nemigazán sikerült azt a terméket kihoznia senkinek, ami árversenyre kényszerítette volna őket. Ergo totál irracionális lépés lenne részükről az árral versenyezni. Nem ismerem a piac megoszlását, de nyilvánvaló, hogy nagyon komfortos pozícióban vannak."
ez nagyon igaz (csak kevés köztünk a közgazdász, de mondjuk én pont az vagyok/voltam). egyébként műszakilag picit érthetetlen, hogy miért. de én sem csökkenteném az áraim a helyükben, egyszerűen pénzt hagynék az asztalon fölöslegesen. majd árversenyeznek egy új, "belépő" termékkel, ha már csak úgy lehet tartani a részesedést.
-
válasz
verti1
#135464
üzenetére
legyen a piacon, virágozzék száz virág, persze. igazából csak elfórumoztam a véleményem. 16 voltos Petivel
értek egyet, nekem ezek érdekes újdonságok, de nem rohanok, tudok őrölni sokkal olcsóbban, majd öt év múlva visszatérek rá, hogy kellene-e ilyesmi.igazából csak annyit akartam mondani belegondolva a konkrét termékbe (de ide tartozik a lagom pxx is), hogy értem, hogy jobb és nagyon szerethető, hasonló árban vinném is, de a mostanában kevésbé népszerű mazzerek minden hátrányuk mellett is még mindig a legjobb ár/teljesítményűek.
-
válasz
verti1
#135458
üzenetére
biztos jó cucc, de 6-700 ezer forintért nem darálunk. illetve van, aki igen, én nem. szerencsémre bele lehet tenni egy super jolly-ba is ugyanazt a 64-es kést, fel is lehet szabályozni, úgyhogy a félmillió ft-nyi különbözetből én boldogan együtt élek a kényelmetlenségeivel. főleg, mert azt is tudom, hogy ha már "ronda" (nekem semmi bajom a kinézetével, ezen nőttem fel
), örök élet +10 év. -
válasz
Vadasz03.24
#135448
üzenetére
sokkal drágábbat tuti nem vettem én sem, szerintem maximum ilyen 15-16 euróig mehettem el, ha egyáltalán. az azért bőven túlmutatott azon, hogy tejjel igyam (amúgy sem iszom tejjel semmit). igazából egy specialty pörkölős kofi komplexitása az, amit én nem tudtam még otthon reprodukálni, de savasak a saját pörik is. kell nekik 2-3 hét pihi, pláne, ha véletlenül 10-15 mp-cel tovább maradt bent, mint ideális lett volna.
-
válasz
Toobee
#135446
üzenetére
88grains-ről fincsi kofik jöttek anno, közepes-világos presszóra kifejezetten jó élmény volt mind (vmi honduras és guatemala). a casmo tesztpöri az a szint szerintem, amit alulról ostromolni lehet reálisan otthonról. illetve lehetne bármit, de azért picit nagy a szórás a végeredményben, ami miatt stabilan biztos nem lesz meg.
viszont nem is kell minden túrán megmászni az everestet
-
válasz
Toobee
#135443
üzenetére
nyilván teljesen másik helyzetből mondom, de én újra és újra abba futok bele, hogy kellett volna pörkölnöm már egy hete, de nem tettem meg, és végül mindig akkor veszem rá magam, amikor már kb. nincs is mit innunk. olyankor lepörkölök egyben 5 kört (5 x 250 gramm) jellemzően, hogy aztán az egész kezdődjön elölről.
nagyon tetszett nekem a mini betonkeverő, mint játék. a végeredmény is jó. de agyhúgykövet kapnék, azt hiszem, ha 100 grammosával kéne pörkölgetni. inkább arról álmodozom, hogy egyszer lesz egy fél kilós gépem.
-
megbolondult a forte mérlege. pontosabban mért, mért, de időnként "ugrott", aztán pici rázás után mást mutatott stb. megijedtem, mert a mérleg nélkül ez csak egy középvacak mechanikával, de jó késsel megáldott, ki tudja hogy meddig működő daráló.
kerestem a neten, hogy mások is belefutottak-e ebbe, de abszolút semmit sem találtam. ez már gyanús volt, úgyhogy szétszedtem, amennyire tudtam, kipucoltam, konstatáltam, hogy kb. sehol sem tudok közbeavatkozni, úgyhogy meghúztam a csavarokat, összeraktam és jó.
ennek megfelelően lövök hozzá újfajta motort és fogaskereket (azon már D-tengely van, szóval megszűnik a szíjledobálós fő gondja), mint megaupgrade

-
népek, hogy megy most az angliából rendelés a gyakorlatban, jellemzően? vennék alkatrészeket a baratza fortéhoz, merjem onnan rendelni vagy mindenképp eu-n belül célszerű? az a baj, hogy ott van az európai leányvállalatuk.
-
válasz
RetepNyaraB
#135278
üzenetére
én is egy 54-es dittinget nyúzok évek óta
-
válasz
verti1
#135240
üzenetére
igen, nagyon jól paraméterezték a pid-et. de basszus, te is tudod, hogy ez már csak egy beállítás, a 4 ft-osnál is lehetne ugyanúgy (ha aztán a mintavétel helye, módja stb. is ugyanolyan jó, mert persze lehet azt is szarul csinálni).
szóval csak annyit akartam mondani, hogy fura, hogy nincs 40e ft-ért szintén hibátlan alternatíva. fórumközgazdászként úgy érzem, hogy azt is lehetne nyereségesen árulni.
-
válasz
CsiguszMaxim
#135125
üzenetére
kinu traveller limited, non-existent edition by parci
-
válasz
Alabástrom
#135066
üzenetére
nem lehet elhagyni a f58-nál a pukkát, mert a dugattyú nem tölti ki az 58 mm átmérőt, keskenyebb vízoszlopot nyom. szóval az a vízterítő is egyben.
a f58 sztem fél éve sincs meg, ilyen 41 mm-es lm szimplázást legalább tíz éve nem csináltam. nekem azért volt macerás, mert nagyon kevés kávét próbálsz hibátlanul beállítani, majd "megvédeni" a vízterítéstől, marha nagy volt a szórás a kivonatolásban.
-
válasz
Alabástrom
#135053
üzenetére
anno szimpláztam egy jó fél évig, de hosszú ideje a 15-ös vst kosarak üzemelnek (a flair58 esetében 16 grammal) és a dupla az új szimpla. ha nincs spéci koffeinérzékenység, akkor ezek a 100% arabica duplák nem ütnek nagyot, sőt.
-
válasz
RetepNyaraB
#135050
üzenetére
én már követni sem tudom. azt értem, hogy miért nem valami praktikus ez az adapter a robotra, azt viszont nem értem, hogy miért ne lehetne szimplázni a flair58-cal. szimpla kosarat teszel a karba és kész. (a gyári nekem a fiókban pihen)
-
válasz
RetepNyaraB
#135040
üzenetére
hát ha be vagy már rendezkedve a robotra, akkor meg haszna sincs... (én meg ki nem dobtam volna a két vst15 kosaram, meg a fragola-féle maroktamperem)
Toobee: a flair58e előmelegíti magát
(ha az értékes 1-2 percről van szó, annyi nekem pláne belefér, főleg, mert vizet is kell forralni úgy is) -
válasz
RetepNyaraB
#135036
üzenetére
nem egyszerűbb egy flair58e akkor már?
-
válasz
Vadasz03.24
#135026
üzenetére
minden kávéval így érdemes próbálkozni
-
válasz
Vadasz03.24
#134937
üzenetére
nincs igazán avx tapasztalatom. anno a kicsit régi, de kiváló daisuke csődös zöldekből veszegettem néha, mert jó vétel volt az áráért, de az már rég nincs. pár alap tételt próbáltam anno, azok annyira nem jöttek be, a drágább so-król semmit sem tudok.
88graines, roast rebels, csomó helyen van, mikor honnan. kalmár kávéi nagyon jók.
-
válasz
Vadasz03.24
#134935
üzenetére
persze, hogy jelenthet, ha szemre az a szín, amit inni is szoktál, akkor nagy baj nem lesz már

nyilván ne ülj rajta 3 hétig, hiszen kell az infó, inkább kóstold meg holnap, teljesen frissiben is egész jó szokott lenni, utána lesz elég "szénsavas" egy hétig. aztán a holnapi kóstoló alapján pörkölj még pár adagot, úgy talán kitart 3 hétig.

-
válasz
Vadasz03.24
#134931
üzenetére
onnantól számold, hogy biztos vagy benne, hogy már egy puffanást hallottál. a roastinónál ez elég egyértelmű ráadásul. igen, teszteltem, abszolút alkalmas a jó végeredményre. világosabb pöriknél két hét pihi illene, sötétebbeknek három. nem fogod kibírni, de érdemes majd 5-6 adagot egyben pörkölni és átállni arra, hogy tudjon pihenni a kávé, mielőtt megiszod.
-
válasz
Vadasz03.24
#134928
üzenetére
én úgy szoktam, hogy amikor a legelsőt meghallom, akkor felkapom a fejem, hogy nocsak, kezdődik? amikor mégegyet puffan, akkor nyugtázom, hogy igen, kezdődik és onnantól számolom a kb. 1 percet.
a gene tuning nélkül például pont ebben az egy percben muzsikált rosszabbul: mivel 5-6 fokos hiszterézise volt a termosztátnak, ennek az egy percnek jelentős részét úgy tölti, hogy nem is fűt. a tuning óta a fűtőszál teljesítményét lehet szabályozni, ergo végig fűt, egyenletesebben is recseg.
milyen géppel pörkölsz?
-
válasz
Vadasz03.24
#134845
üzenetére
az a közepes pörkölési szint, de nem a világos és az olajos szén között, hanem mondjuk a hardcore világos és a csokis között. szóval vannak savak, gyümölcsös, de icipici mogyorós vonal már becsúszhat (ha becsúszik, akkor egy héttel tovább pihentetve a babokat jellemzően el is tűnik, szóval még azzal is lehet játszani utólag. ha sok csúszik be, akkor nyilván már nem).
a hőfokokra nem emlékszem már sajnos a kis hőmérőn, de majd megírja gábor.
a motoros hajtás tervben van, úgy tudom.
-
válasz
Vadasz03.24
#134841
üzenetére
bármelyikünk, aki otthon pörköl, meg tudja mondani kb. egy kommentben, hogy hogyan fogj hozzá. nem macerásabb, mint csinálni egy presszót, ott is elindulsz vmi tipikus beállításokkal, aztán a végeredmény függvényében változtatsz pár dolgon.
a kis betonkeverőnél hibátlanul hallani fogod, amikor elkezdenek recsegni a babok (kb. mint a popcorn). recsegteted 1 percet, aztán kiöntöd és fújkálod, hogy hamar lehűljön. kész

innen aztán lehet majd játszani, hogy milyen erősen gyújtasz alá, lehet jobban/kevésbé, ami nyilván befolyásolja a pörkölési időt.
lényeg a lényeg, nyugodtan vedd meg, azonnal menni fog és a topikban is tudunk segíteni.
-
válasz
Toobee
#134834
üzenetére
bizony, a nagy melegben nagyon másképp viselkedik a kofi, mint egyébként
nálunk elfogyott a py cm, most egy roast rebels honduras van, és hát amellett, hogy nem bántam, sőt, nagyon élveztem az egy hét retrózást a klasszikabb vonallal, azért volt némi "végre" érzés, amikor visszatértünk a világosabb babokhoz.
-
válasz
fecke78
#134824
üzenetére
óvatosan szólok, hogy legutóbb 8400 ft-os kiló áron adtak egészen pazar presszó alapanyagot. azért egy szint fölött nem olajos szénből indulsz és nem azt adják el, hanem olyasmit, ami neked teljesen rendben van, nekik azért nem, mert ki lehet hozni még többet az adott babból, és hát inkább a legjobb profillal durrantanának meg pár száz kilónyit belőle.
-
válasz
Zen42
#134796
üzenetére
általában ugyanúgy nyúlok mindenhez: küldöm ezerrel, aztán hat perc után picit visszaveszek a teljesítményből, kilenc perc után picit megint, majd az első reccs kezdeténél megint, amit aztán hagyok egy percig recsegni.
ha ehhez képest el kell térni, akkor ezeken módosítok. de eléggé tudománymentesen csinálom, nem logolok mindent, érzésre megy. főleg azért, mert kevés van egy-egy kávéból mindig.
-
válasz
RetepNyaraB
#134790
üzenetére
én meg ma lemértem, hogy mennyi a teli csésze presszó, amit inni szoktam: 55-60 ml. 16 gramm inputból készül, és nagyon élvezem. choco madness is teljesen jó így.
-
válasz
Kávé Kálmán
#134773
üzenetére
tanulságos azért, ha ilyen videós megtámogatás és a célközönségbe beágyazottság mellett sem lett elég erős a kampány. azt tippeltem volna pedig, hogy működni fog!
-
válasz
ribarszki
#134771
üzenetére
senki sem beszélt klasszik, középsötét vonalról. egyedül a skála szélén lévő, legvilágosabb hardcore vonalat kerülöm, egyszerűen azért, mert egy alulpörkölt és egy ilyen szélsőségeshez képest picit tovább hagyott közül egyértelműen az utóbbit szeretem, sőt, azt mindentől függetlenül is szeretem. szóval a full világost nem kockáztatom itthon, mert nem akarok kávét kidobni. de a klasszik vonal ettől még arrébb van azért.
-
válasz
Zen42
#134766
üzenetére
ha csúcsspecialty eredmény a cél, akkor igen, de ha onnan picit lejjebb adsz (ami még mindig feljebb lesz, mint bármelyik kávézó a kiválasztott pár tucaton kívül), egészen pazar kávékat lehet inni. én azért nem érném be valami középszerű rettenettel, viszont pazarolni sem bírok (nem dobtam ki pörit soha), de nem kerültem önellentmondásba, csak párszor az elején, több éve utoljára.
-
válasz
Kávé Kálmán
#134759
üzenetére
megerősítem
-
válasz
urbi107
#134752
üzenetére
alap állapotában nem könnyű vele, főleg azért, mert egy ostoba termosztátot tettek bele, és nagy a hiszterézise. a tuning (ha majd érdekes lesz valakinek, megkeresem) lényege, hogy egy ac dimmert épít be az ember, így egy potival szabályozza a fűtőszál teljesítményét, ergo te irányítasz, nem a gép. egy fogyasztásmérőre téve így folyamatosan tudod szabályozni a teljesítményt, nincs ez a ki-bekapcsolás, mint ami a termosztáttal lenne. ami természetesen pont akkor kapcsolgat és hagy ki kínosan hosszú mp-ekig, amikor zajlik a 1st crack.
a tuninggal szerintem komoly cucc, jól szabályozható, és 200 grammal etetve világos pöri sem akadály. de azért a legjobb specialty-t nehéz otthon hozni. én úgy vagyok vele, hogy inkább időben "felülről" közelítem ezt, magyarán a legrosszabb esetben közepesre pörkölöm, amit egyébként szeretek (ez tényleg a full világoshoz képest értendő, szóval még semmi keserű ízjegy, ha az van már, akkor elb.sztam).
valószínűleg pazar profilokat is lehetne kísérletezni, de nagyon sokat kéne pörkölni ugyanabból a kávéból és nálam ez nem jellemző. szóval "világos közepes" szokott lenni a cél, és megmondom őszintén, hogy én nagyon szeretem a kávékat, amiket itthon iszunk.
kaptam ronintól pár hete egy paljoc choco madness-t, ami azért jóval sötétebb, mint amiket én csinálok, az első pár húzás kicsit fájt is, de végül azt is sikerült fincsivé tennem magamnak: minimális előáztatás, gyorsított húzás (durvábbra őrlés), 96 fokos víz a flairbe. így nagyon jól eső "klasszik", ha több hőt vagy időt kap, akkor nekem már keserű.
-
válasz
RetepNyaraB
#134751
üzenetére
mi a pontos célod? milyen kávét készítenél és mennyit?
-
válasz
RetepNyaraB
#134748
üzenetére
naaaa... kalmár külföldre céloz vele, és jól teszi, én is oda lőnék. itthon egyszerűen túl kicsi a piac.
másrészt, a cucc totálisan értelmetlennek tűnik, de... én pörköltem vele, és basszus, jó élmény. azt rögtön mondtam, hogy skálázza fel 200 grammosra, ha kiadja még, és legyen alá motor, de a dög csak a második felét csinálta meg (bár azt is mondtam, hogy először adja ki ezt, aztán, ha már fullad a milliárdokba, adjon ki egy Pro verziót és az legyen a 200-as).
öt kiló kofit nem szeretnék így pörkölni, és persze a gázégő így átmenetileg oké volt, de amúgy nem szívesen etetném a kis palackokkal. de maga a pörkölés jól megy és jó eredményt ad.
a teljesen friss pöri egyébként szerintem egész jól iható, a második-harmadik naptól kezd nagyon cudar lenni és onnantól inkább két-három hét, amíg ideális.
viszont kalmár.dani segített nekem megtuningolni a gene-t, és basszus, azóta nincs hiányérzetem, szuperül használható cucc. és széthajthatom 250 grammal

-
válasz
Toobee
#134715
üzenetére
hát igen, sajnos a filter-presszó kettőshöz igazából a két daráló adja ki. aztán persze lehet, h ezek a lagomok simán átállíthatók shotonként, ezt te tudod. mondjuk elég erős érv lenne mellette. kíváncsi leszek, hogy a casa hogy muzsikál majd filterre. a p64 nekem árban már megindokolhatatlan sajnos.
-
válasz
Toobee
#134709
üzenetére
miért? tapasztalatom nincs, mert akkor még csak presszóztam, de az ilyen-olyan járatok az első őrlés(ek) után megteltek és onnantól kijött, ami bement. azt gondolnám, hogy akkor is így történt volna, ha váltogatok a filter és presszó között, maga a váltogatás pedig a mazzerrel pont, hogy könnyű (míg mondjuk a fortémnél tényleg nem működik)
-
válasz
Alabástrom
#134706
üzenetére
nincs értelme ennek a "low retentionnek" (légyszi magyarul mindenki, hacsak lehet, bitte), mert ami bent marad, az is az első darálásnál marad bent, onnantól ami be, az ki.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / GTX 1080Ti / 16GB DDR4 / 512 SSD!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Panasonic HC-V770 FUL HD kamera
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U904 - i5-4G I 10GB I 256SSD I 14" QHD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

. van valakinek diy módszere a párátlanításra? összecsomagolni valami nedvességszívó anyaggal és vákumfóliázni például? mindezt megmelegítve plusz két pontért?



