-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #56560 üzenetére
hát igen, a mazzer a kávézóknak gyárt, nem annak az országonkénti pár tucat elborult usernek, aki otthon akar használni egy kávézóba szánt, ipari darálót
egyébként nem kell felszabályozni a mazzereket, alapvetően - tudtommal - kifejezetten pontosak. csak hát amikor megvesszük a lerúgott, 3,5 tonna kávét ledarált occsó roburt albániából, akkor már lehet, hogy nem pontos
inkább megfordítom a dolgot: én azt nem értem, hogy egy olyan daráló, mint például a baratza sette, miért szükségszerűen fosgagyi alkatrészekből épül fel? miért nem lehet csinálni akkor egy "pro" verziót belőle, amiben ott az anyag? a válasz pedig feltehetően ugyanaz, mint a legtöbb háztartási kisgépnél: nincs rá igény...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #56580 üzenetére
fater ma áthozta a pavonit, végre. villámgyorsan elcsomagoltam a caravelt jó messzire, majd nekiálltam casmo kávézni. még utánakiabáltam apámnak, hogy hány grammot is teszünk a szimplába, meg hány percig is melegítünk...
...majd csináltam két szimplát.
nem akarom túlragozni: a karnak van súlya, van benne anyag, a gép is jóval masszívabb, teljesen kiszámíthatóan viselkedett és azonnal húztam két teljesen finom, zamatos casmo kolumbiát. és egész megjött a kedvem a pavonihoz, ez something, ami a caravelről sosem volt elmondható. lehet, hogy ezzel csak két kávét tudsz csinálni egyszerre, és aztán egy-két óra pihi, de az a két kávé legalább jó...
nyilván valahogy beszorul a levegő mgy caraveljébe és azért lesz gumis érzetű a kar, azért nem tudok normális nyomást előállítani vele. és nyilván annak is megvan az oka, hogy az én exgépem (ami nyomás fronton normálisan működött) miért pisil a dugattyú felett, ha felhúzom a kart. de egyik sem érdekel mélyebben, a pavonit annyival jobb használni, és hát az élmény (meg a produktum) a lényeg. ahhoz képest mindkét caravel egy pléhdoboz volt. nálam a caravel fail.
(de azt nem állítom, hogy nem használható, az én exem, ami már zscz-nél van, képes volt a jó kávéra)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ja, és két észrevétel: ha ronin most azt mondja (szintén régi pavcsisként), hogy "én megmondtam", igaza lesz. sokkal többször van igaza, mint nem (kivéve, ha borról van szó ), el kell ismernem.
a másik, fragola, hogy ezzel a géppel már elvagyok hetekig is, úgyhogy megvárhatjuk az omron pid-et, nem fogok addig teljesen becsavarodni.
a robur meg továbbra is zenész, akárki akármit mond
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz atok666 #56584 üzenetére
hát tréfa lett volna, épp azért..
(igyekeztem teljesen indokolatlan helyeken amúgy sosem használt, általános angol szavakat használni, semmi kávés hipszterszleng, de ezexerint még így sem volt egyértelműen idétlenkedés)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ja, valószínűleg azért volt ilyen, mert a robur kevés őhozzá
(két caravel és több tucat csapolás, valamint több év pavonizás és pumpás gépezés után nem okoz problémát kontextusba helyezni a dolgokat. mint írtam, nem igazán izgat, hogy mi volt a baja egyik vagy másik gépnek, mert a pavonihoz képest eleve nem jött be a használat, az érzet, az anyagmennyiség. így nem is ástam bele jobban magam. de a sajátommal nem voltak nyomásgondok, azzal valóban lehetett jó kávét készíteni. csak minek, ha utáltam használni...)
de, ha félretesszük ezt a marhaságot, hogy kinek mekkora a kávés kukija, akkor a dolog nagyon egyszerű:
- a dalla cortével (pid, pumpa) igen
- a pavonival sok év után azonnal igen
- a caravellel meg sosenem
tudtam finom casino moccás kávét készíteni.ha te simán húzod a pazar casmós kávékat a caravellel, akkor mea culpa. ha nem, mert más pöriket iszol, akkor viszont másról is beszélünk.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz mester6 #56596 üzenetére
nekem is tetszik (így látatlanban).
a jó daráló egyébként nem túlzás szerintem, csak előnye van. ráadásul ezek a cuccok többnyire tartják az árukat, szóval inkább az a kérdés, hogy belefér-e, hogy beletegyél ennyi pénzt, mert aztán, ha mégis eladod x év múlva, kb. árában szállsz ki.
no mindegy, robis, sötétre pörizett blendnél tényleg nem jön majd ki a daráló tudása, ahhoz ilyen értelemben tényleg túlzás. de nem baj, ha szereted.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na, a pavonival teljesen jókat lehet húzni ebből a casmo kolumbiából. hurrá.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
a caravel nekem nagyon nem jött be (nem csak ez a furán működő példány, az előző sem). a casmo kávé pedig azért igazodási pont, mert azt kontextusba tudom helyezni, míg arról fogalmam sincs, hogy te pontosan milyen kávékat pörkölsz. márpedig a kutya itt van elásva, így lehet az, hogy ugyanaz a gép valakinél zenéljen, másvalakinél meg nem.
nekem a világos pörik fontosak. én magam is ilyen kávékat igyekszem csinálni, sötét pörit alig iszom már. úgyhogy nem akarok egy olyan gépet, amivel ez szenvedés, de inkább így pontos: nem akarok egy olyan gépet, amit végeredményben utálok használni (az e61 is repült, részben ugyanezért, részben meg azért, mert akkor jött egy eladó dc. na, nem is bántam meg...). és, a helyzet az, hogy ilyen userből is van épp elég. aki kipróbálta, és köszöni, de nem kér belőle. sőt, ha már itt tartunk, igazából ilyenből van több, nem a beleszeretősből (eléggé eladtak a legtobben..). azzal kapcsolatban sincsenek illúzióim, hogy ha ma megkérdezem a casmós srácokat a vasról, mit mondanának -- de ezt még én sem hozom fel ellenérvnek, mert ők kb. mindenről ezt mondják
de száz szónak is egy a vége: nem kell, hogy mindenkinek ugyanaz tessék. neked nagyon bejött, nekem nagyon nem. valószínűleg a cucc nem lyézus újabb eljövete, csak egy kávégép.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56617 üzenetére
Bizonyára képes rá. Minden vágyam a világos ristretto. Hajrá! Pláne, ha Daráló, akkor most menő. Én ezerszer szívesebben nyúlok a Pavonihoz azért az egy kaveert, de ha visszajon a dc, akkor a Pavoni is megy a polcra.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
egy érdekesség, bár a nagy időkülönbség miatt nem vonnék le belőle messzemenő következtetéseket: a pavonim anno rendszeresen csinált egy kis krátert a pogi szélében, akármilyen finoman is engedtem rá a vizet a kar felhúzásakor.
na, most jellemzően nincs más kráter.
a különbség a daráló. vagy x-atka.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56631 üzenetére
a majorról mások vannak rossz véleménnyel, amit én forwardoltam. de nem használtam. ráadásul ugyanitt olyan vélemény is van, hogy a robur egy szar, a lido meg mindenre elég. szóval valószínűleg ki kell próbálni és úgy lehet tapasztalatot szerezni.
caravelt használtam. az igazság nyilván valahol a kettő között van. egyébként vedd kézbe a szűrőtartót, a szűrőt, darálj bele egyet, nyomd le a kart. ha mindezek állatira bejönnek, hurrá, van egy jó géped, ha hülyét kapsz a kis mütyür szűrőtől és hasonlóktól, akkor keress egy másikat. én az utóbbi csoportba tartozom, érzetre a caravel kontra pavoni kb. olyan, mint az iberital kontra mazzer sj. mint kávégép konstrukció, a caravel a jobb.
viszont valami őrlemény kirángató megoldás nekem is kelleni fog a roburra, mert most méregettem picit, és van azért szórás, nem mindig pont ugyanannyi jön ki egymás utáni darálásoknál.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56638 üzenetére
szálcsiszolt alunak tűnik, de nettó hülye vagyok az anyagokhoz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nézd, engem nem kell meggyőznöd, ezért utáltam meg a caravelt, használni volt - nekem - idegesítő érzés. a produktum jó, ha a gép is jó. olyan ez, mint a digicamek. kár olvasgatni, hogy melyik mit tud, mert az a legjobb, amit szeretsz kézbevenni és így fotózni is fogsz vele. a kétszer annyit tudó porfogó a polcon mégis mire jó?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
csak azt nem értem, hogy hogyan lehet szar a tömítés, zsír új, fájt is az ára. le is kentem, meg minden. szétszedni amúgy egy álom, olyan, mint a rubikkocka, szerintem versenyezni lehetne, hogy kinek hány másodperc. a pavoni ehhez képest horror. (bár szerencsére az enyém át lett alakítva az újabb megoldásra, hogy a tömítés tartja a felsőszűrőt)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56654 üzenetére
próbáld ki. igazából az olyan őrültek, mint akik ebben a fórumban is vannak, jellemzően kipróbálják. aztán mondjuk jellemzően el is adják , de ha neked az első karosod lesz, akkor úgy is lesz egy olyan wow faktor, hogy ha akkor nem tartod meg, akkor semmikor. nekem már "csak" egy karos gép volt, nem több. na, megyek, húzok is egyet a pavonival. meg rendelek csőgörényt a roburhoz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #56659 üzenetére
egyelőre csak hülyültem, de valahogy meg kell oldanom, hogy ha 18 grammot teszek bele, 18 gramm jöjjön ki. nincs valami tuti módszer? a roburnál ugye még az a műanyag feltét is van (a babtartály alja), szóval a garat nem is hozzáférhető igazán, de amúgy is kilógna belőle az anyahajó-csavar, ami lefelé tereli a szemeket a késbe. ergo, a mindent beborító wc pumpán kívül hirtelen ötletem sincs, hogy mi működhetne még
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz vTamas35 #56687 üzenetére
melyik ims szűrővel? amúgy én csak annyit írtam, hogy a gyári szűrőjével is gyakorlatilag tökéletes az e61 vízterítése. ha valami, hát ez hiányzik abból, a dalla corte ilyen téren egyszerűen gyenge (tudom, a darálópodkesztben biztos elhangzott, hogy a hibátlannál kettővel jobb)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56754 üzenetére
nekem, bár ez már jópár éve volt, "a" sidamo sokkal hamarabb zenélt, mint a yirga. az igen savanyú volt nem egy próbálkozásra, hiába volt epres az illata, ízben aztán fájt. na de mindegy is, egy kezdőbb user szerintem nem a savakat keresi, ha kap egy kávét, ami nem keserű, nem égett és diszkréten még savai is vannak, de azért inkább csokis-mogyorós, olajat enged. a spicy italy ilyen, meg a choco madness is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56767 üzenetére
na tessék, így ajánljon az ember valamit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56769 üzenetére
nem hiszem, itthon elég rég ittam spicy-t, és nem emlékszem, hogy milyen volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56845 üzenetére
achso! én egy korábbi tipp alapján a kéményhez tettem a csövet. úgy fájt.
ja, a pelyva nem mindig jön le jól. minél világosabbra pörkölsz, annál kevésbé. én a kész kávét rázogatni szoktam egy dobozban, aztán kiöntöm, kifújom belőle és így "gyérítem".
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
úgy tűnik, hogy szerdán vagy csütörtökön megyünk ki a kávés gigamegarendezvényre, holnap biztos nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz kozsy18 #56891 üzenetére
egy kicsit megint túltolja itt a topik a biciklit szerintem. egyrészt, ez a "volt teszt" is mindig úgy hangzik el, mintha valami tény lenne a végeredménye, holott lehet, hogy ha látnánk, hogy ki és hogyan csinálta, nem vennénk már olyan komolyan. eleve szubjektív dolog, hogy kinek milyen ízek jönnek be, nekem a túl csípős halászlé fáj, más tesz még bele öt kanál erőset.
már a sokadik divathullám söpör végig a kofizós világban, lehet, hogy most épp a mazzerek lesznek megfejtve, miszerint igazából olaszok csinálják olasz presszóhoz és lám-lám, szar minden máshoz. aztán majd rehabilitálják pár év múlva. ha valamiben teljes egyetértés van, kezdőktől a profikig, akkor gyanús, hogy nem nagy kockázat ráülnünk a vonatra. ugyanakkor az ilyen - kicsit szenzációhajhász - megállapításokkal szerintem érdemes óvatosan bánni. amikor robban a bomba, hogy kovács jocóka tesztelte az xy darálót, és lám, az imat lux is agyonverte, akkor azzal szerintem nem kell kezdeni semmit. ha mi és az ismerőseink is ugyanezt tapasztalják, akkor kezd gyanús lenni.
all in all, én nem nézegetném mikroszkóppal, hogy milyen a több millió random forgácsból az a tetszőlegesen kiválasztott tíz konkrét darab, amit a mazzer köp ki magából. ha a daráló tetszik, az elkészült kávé ízlik, akkor nincs kérdés.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA