-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Daneeka #71714 üzenetére
jaja, a sört nem is mondtam, pedig ott is megvolt, hogy áhítattal pörgették a nyelven a romlott szart és magyarázták az összetettségét, meg mindent. és ott is mindenki helikopter volt, aki valaha sörhöz nyúlt az aktuális nagy szent sörforradalom előtt.
hát, én ezek miatt cinikuskodom, sokadszorra a kávénál már nincs türelmem az egész cirkuszhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Peti...(16v) #71728 üzenetére
sajnos a fekete csoda leműtése a világ szívása. sehogy, leginkább. én feszegettem, barmoltam, az egyik fekete karmantyút eléggé el is nyaltam. készülj arra, hogy egy óra és full leizzadsz. és ne szaladjon bele a csavarhúzó a kezedbe!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
nekem nem volt eszközöm ehhez, de én is ott támadtam végül emlékeim szerint, lapos csavarhúzóval. aztán, amikor lejött, szépen le is csiszoltam a peremet ott teljesen, így ha kell rokonnak darálni sokat, vissza tudom csúsztatni a helyére a tartályt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
djboris #71740 üzenetére
a módszer az, hogy jön egy új királyság, és minden régi szarrá válik. ezerszer leírtuk már többen is, hogy ez a baj. akár darálóról, akár módszerről, akármiről van szó. nekem tök közömbös, hogy szar-e a mazzer robur, mindössze azért mulatok rajta, hogy ezt mondják ilyen határozottan páran, mert volt idő, amikor azt tartották ugyanezek az emberek a szupernek. hiteltelen az egész így, az a baj.
de amúgy is mindig végtelenül irritáló, amikor valaki mondja a frankót, függetlenül attól, hogy amit mond, az hányad részben igaz.
a kidobom a kukába pedig ún. gúnyolódás. elnök. de lassan olyan leszek már ezzel, mint szegény mylord3 a kávéológián, márpedig azt sem szeretném, úgyhogy abba is hagytam.
de akkor írok konkrétumot is, persze ek-hoz nem tudom mérni: az őrlemény térfogata akár a duplája annak, amikkel eddig daráltam, nem függetlenül attól, hogy teljesen rögmentes. remekül eloszlatható így, nem kell pofozgatni, kevergetni, hústűvel szurkálni ahhoz, hogy jó lefolyást kapjunk (jó vízterítésű géppel). nekem az eddigi legjobb darálóm, persze nagyon kevés volt csak.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #71741 üzenetére
jó, azért tegyük hozzá, hogy a robur hiába 2000 dolláros, nincs hozzá másik mazzer kés, így nehéz különválasztani a kettőt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
mézespálinka #71751 üzenetére
nyilván korlátos egy gene, de azért elég penge kávék készíthetők vele. épp most iszom a legutóbbi pörkölésem, hát, elég savanyú lett. attól ne félj, hogy túl gyorsan kap túl sok hőt, hiszen ezekkel épp az a gond, hogy akármilyen erősek, akkor sem elég erősek, egy nedvesebb kávé pörkölése kb. 17 perc. lehet vele bármilyen világosat és bármilyen sötétet csinálni, ami nekem még sosem sikerült, az olyan világos pörkölés, ami csak megközelítőleg tud annyi féle ízt, mint mondjuk egy casmo.
cserébe viszont jó esetben egészen pontosan be tudom lőni azt a pörkölési szintet, amit én a legjobban szeretek, mint a legutóbbi etiópnál.
a behmor is jó, nem tud annyit, de nem is kell, a p1 programja elég, aztán, amikor kész, kiveszed a kávét és tálcán hűtöd. a behmor kint jóval olcsóbb, ha itt drágább, úgy határeset, amúgy azt venném, mert a legolcsóbb, elég jó és ráadásul tudsz stabil 350 grammot pörkölni vele.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Deadzone41 #71756 üzenetére
azzal a részével, hogy mindegyik kisgép alkalmas és mindegyik kb. hasonló módon korlátos, egyetértek. egyikkel sem fogsz casmót pörkölni.
de.
-általában nem tudsz mintákat kivenni folyamat közben, amit későb cuppingolva megállapíthatnád melyik szinten oké a kávé
tényleg nem tudsz, de nem is kell. nem 5 kilókat pörkölsz egyben, hanem 250 grammokat, ha olyan kávéról van szó, amit be tudsz szerezni többször és/vagy van belőle pár kilód, kiismered 3-4 pörköléssel, és amúgy sem nézegetnéd, mert kb. másodpercre tudod, hogy hogyan fogod csinálni.
-nincs normális visszajelzésed a hőmérsékletről, nem tudsz megismételni egy profilt
ezt nem értem. a babok hőmérsékletéről nincs normális visszajelzésed, de a gene konkrétan egy pid-del működik (ostoba, de a célhoz elég), pontos visszajelzésed van és meg tudod ismételni a profilt.
-a környezet hőmérséklete nagyban befojásolja az eredményt
befolyásolja, de ez is olyasmi, hogy ha vezetsz egy excelt a pörikről, lesz tapasztalatod. én már elég jól tudom, hogy ami télen xy módon lett jó, azzal nyáron mit csináljak. rossz esetben egyet elrontok nyáron, de aztán nem lesz gond.
-a legnagyobb gond, hogy nem kapsz sehol normális alapanyagot, csak ilyen raktárak aljáról összesöpört past crop valamiket, amiket már csak így tudnak eladni. Persze lehet szerencsével járni, ha kunyerálsz zöldért nagyobb pörkölőktől.
ez valóban gond, de azért megoldható. inkább úgy mondom, hogy ami tényleg jó, az zöldként sem olcsó.
-ha hozzájutsz valami jó, és drága alapanyaghoz, akkor meg azon fogsz gondolkodni, hogy mennyi potencia lehet még benne, normálisan profilozva és nagy dobos gépen lepörkölve.
nem tudom, most, hogy így mondod, belegondoltam, de eddig sosem. ugyanis a mérleg serpenyőjében az is benne van, hogy ha már tudod, hogy mit kezdj az adott zölddel, akkor pont úgy fogod pörkölni, ahogy szereted, ahogy neked pont jó. pörkölőtől vásárolva mindig alkalmazkodsz, néha bejön, amit kapsz, néha nem. megmondom őszintén, hogy nálam ez elég komoly érv, kaptam nekem nagyon ízlő kávékat is a hazai pörkölőktől, de olyat is, ami annyira nem jött be, és sosem tudtam kialakítani egy rutint, hogy ne fussak lyukra.
-lehet sprórolsz vele némi pénzt, hogy olcsóbb a kávé, de számold bele a te idődet is, a kávé súlyvesztését és az esetleges kiöntött, rontott pöriket.
ha nincs hozzá kedved, érdeklődésed, akkor ezek elég ellenérv lehet, de én inkább azt mondanám, hogy buli, friss kávéillat, mindig friss kávé (zölden eláll, akkor csinálsz, amikor kell neked, nem futsz bele, hogy kifogytál, hogy csak három nap múlva tudsz venni stb.).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
mézespálinka #71760 üzenetére
sajnos nem ismerem eléggé a behmort még, úgyhogy nem merek válaszolni. de azért felmerül a kérdés, hogy még ha tudsz is szerezni tök jó dobot, mivel forgatod? a behmor azért fújni is tud, több motorsebességet is tud stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
mézespálinka #71767 üzenetére
ha amúgy is adott egy forgatós grill, megérhet egy próbát, de ha a grillt is venni kell, biztos, hogy megéri?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Deadzone41 #71772 üzenetére
buta a pid programozása, azért csinálja ezt az 5 fokos liftezést. nem a legjobb, de annyira gyengék ezek a kis villanyvasak, hogy igazából nem számít annyit.
én inkább a készítésben engedtem egy picit a szigorból magamnak, cserébe a pörkölést kézben tartom, amennyire tudom. nyilván egy huky 500 vagy - nekem - méginkább egy quest m3s jobb volna.
a végeredményt viszont megvédeném: egy egyszerűbb ízvilágú (nem 3-4 féle íz, nem olyan összetett), de számomra ideális szintre pörkölt kávé minden sokkal komplexebb, de kellemetlenül savanyú/keserű kávénál jobb. millió ok miatt lehet savanyú egy komoly casmo cucc is, kezdve az én bénaságommal, nem kizárva akár a daráló szűkösségét, de akárhogy is, a végeremény érdekel itthon, a pohárban.
a saját cuccaimban egyszerűen kevesebbet csalódom. ez megéri számomra az abszolút csúcsok elengedését, pedig az is tény, hogy amikor egy csúcs kávé jól is sikerül, az mindent visz. csak egy ilyenre jut három savanyú, amit meg annyira utálok, hogy ilyenkor az egész kávézástól elmegy a kedvem.
bornál dettó. nem akarok már csalódni. a csúcsokat meg megkóstolom erre szakosodott helyeken, a hely kockázatán.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
Peti...(16v) #71805 üzenetére
a két gyerek annyira so cool, hogy azt nem is kommentálom. a gép meg bár pöpecnek tűnik az elmondásuk alapján, de szemre marha nagy dög és az árát diszkréten elhallgatták. ettől függetlenül féláron átveszem a kony-dat...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Peti...(16v) #71808 üzenetére
ahogy nézem, ehhez ez a sárga kés több lesz, mint a komplett - nem olcsó - darálóm
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
Deadzone41 #71863 üzenetére
gyerekek, légyszi használjunk magyar szavakat arra, amire van, de ha meg muszáj külföldiaiul, akkor legalább ne ragozzuk magyarul a külföldi szót. proof=bizonyíték.
egyébként sem erre gondoltam. a csóka csinált egy valamilyen kést. gondolom nem véletlenszám-generátor köpte ki a kést, ergo valamiből kiindult, valamit változtatott, ezeknek célja volt. neki kéne leírnia, hogy "azért csináltam ezt a kést, mert a gyári jolly profil helyett a k30 kést vettem alapul, de picit kevésbé agresszív szögben zárnak a tárcsák stb.".
a cucc érdekesen hangzik, de ilyen 50e+ ft-os árakon elvárható már, hogy a hozsannázáson kívül más is legyen ott, például információ. mit kapok a pénzemért pontosan?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
fragola.6035 #71901 üzenetére
de már az "ek presszó" is atom sznob, ha tényleg csak annyit jelent, hogy egy ek43 volt a daráló.
eddig nem szórakoztunk ezzel, hogy elneveztük a darálóról a kávét.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
soldier2 #71906 üzenetére
köszi, így már tudom, hogy miről van szó. ugyanezt persze - gondolom - meg lehet csinálni bármilyen más darálóval is, akár még finom is lehet, szóval a hülye név továbbra is zavar, de hát márketing az élet, és ha a kávé jó, az is valami
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Deadzone41 #71912 üzenetére
gondolom leesett, hogy az "ek" résszel van bajom elsősorban. hívhatnák csak simán lungónak vagy bárhogy, a lényeg a részleteiben van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
djboris #71917 üzenetére
akkor idővel majd ek43 lesz a daráló minden kávézóban, ha ez ennyire egyértelmű. de akkor sem kell nagyképűen "ek shotnak" hívni, ahogy az ek43 előtt sem hívták mythos one shotnak, meg kony shotnak, meg sehogy. de feladom. inkább csak egy példa megint arra, hogy miért megy a gúnyolódás, például az ilyenek miatt. (és ettől még egy percig sem vonom kétségbe, hogy az ek43-mal lényegesen jobb extrakció érhető el, mint bármi mással)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Deadzone41 #71916 üzenetére
sok helyen látok azért újabban. azokkal filtert szoktak? (rémlik, hogy a budapest baristasban is van, de már nem emlékszem, hogy kaptam-e belőle presszót. van még egy robur, amiből mindig és egyébként mindig finom is volt a casmo is. meg talán egy mythos?)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Bazsee71 #71943 üzenetére
nem üldözi senki, de valljuk be, elsőre azért elég fura egy kávétípus, amit egy - éppen nagyon sztárolt - darálóról neveztek el. ennyi, neked nem kell ördögöt látnod.
amúgy is megvan a megfejtés: akkor szopás vele kávézóban bohóckodni, hogy cserébe neve lett neki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
paramparya #71953 üzenetére
ezt hívják relativizálásnak. senki sem szittya magyar topikot akar. viszont az ultramenőző angolozás, angol kifejezések magyarul ragozása akkor is lehet ciki, ha valahol máshol biztos a magyarkodás is túltolható. szerintem sima igényesség, hogy megpróbál-e az ember normálisan beszélni, vagy annyira chuck norris, hogy inkább idomuljon a nyelv hozzá és mindent lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
paramparya #71961 üzenetére
adtam neki egy 10 sec-es preinfusiont, aztán feljebb ment a temp, extraktáltam izomból, végül egész brew jellegű lett a shot.
mondom, mindent lehet hülyén is, meg igényesen is. a kivonatolás nem ciki szó, jól is fedi, nem kell extrahálni sem. de nem is az egyes kifejezéseken lovaglás a lényeg, hanem, hogy megpróbál-e az ember normálisan beszélni vagy nem.
amerika jópofa hely amúgy, 3+ évet éltem ott, szóval hidd el, bátran tudnám tolni én is angolt. csak szerintem nem menő önmagáért.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Deadzone41 #71978 üzenetére
szokás szerint ennél egy kicsit több infó kéne a késről. de ha valami csúcs daráló késének a profilja, akkor vonzó cucc lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc black lxr és ruanda van nálam csapon épp, mindkettő elég jól adja. kell nekik két hét pihi, de utána mokkás, savas, igazi "kérek még" kofik. a black lxr mindig is nagy kedvencem volt, most is olyan, mint anno (gondolom az erős yirga jelenlét eléggé meghatározza).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Deadzone41 #72028 üzenetére
ezek az egyszerűbb zacsik szerintem marha messze vannak az oxidáció kizárásától. és kellően szélsőséges esetben az oxidáció is előnyére válhat, attól függ, hogy milyen fázisban van. jóval gyorsabban öregszik úgy, de ha például atom friss, ez ad abszurdum még jól is jöhet. magyarán öregedés van, mindig és annak a sebessége változó, minél több oxigént kap, annál gyorsabb.
baker_: egy hét után még szénsavas volt és nem finom.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
elfogyott a verám, elugrottam az auchanba, de nincs és raktáron sincs. itt állok letolt gatyával, csapvízkőtuningot már nem akarok az űrgaggiába tenni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
nézegettem őket, mert ez volt a tervem, de 500+ mg/l volt a méreg drága jobbakban, de volt 2400 mg-os is
(a vera 162)
egyébként most mondja az asszony, hogy anno ők otthon verát ittak, mert azt szerették a legjobban, sima, egyszerű, olcsó holmi volt. aztán megvette a nestlé...........
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)