-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
p.lac
#120782
üzenetére
Huh, ezt kicsit túlbonyolították. Az egész kulcsa a csatornásodás.
Minél jobban csatornásodik valami, annál inkább csak segít a bypass (még mindig jobb ha relatív gyors lefolyás mellett a kávé szélén fut végig a víz, mint ha befulladna és a csatornákon menne át). Így minél kevesebb a bypass, annál fontosabb, hogy ne csatornásodjon. Csatornásodást befolyásolja az őrlemény minősége (ezt említik ők is, hogy régebben ezért nem igazán lehetett elkerülni), de ezen felül befolyásolja az őrlemény méret is: minél finomabb, annál hajlamosabb csatornásodni. És pontosan ezért nem olyan egyszerű átültetni a tricolate-et decent-féle filter v2.0-ra: finomabb őrlemény több csatornásodást fog eredményezni, ami elveszi a no-bypass összes előnyét. Espressonál erre van a tampelés, de ugye az ebben a műfajban nem játszik (a nyomás hiánya miatt). Valószínűleg lehetne találni egy olyan konfigurációt amivel a kávéágy pont jó vastagságú lesz kosárban, megfelelő finomság mellett is, de látatlanban azt gondolnám az elég kevés kávét fog eredményezni.Megjegyzem a csatornásodás nem csak azért gond, mert ott túlkivonatolódik a kávé. A keserűséget-szárazságot ("astringency") okozó molekulák nem oldódnak vízben, ezek azért kerülnek bele az elkészült kávéba, mert az őrleményből kimosódnak. A papír filter ezeket szinte 1-1-ben átengedi, viszont maga a kávé őrlemény nagyon jól megszűri őket*. És pontosan ezért probléma a csatornásodás, és ezért probléma a bypass: ez a szűrő funkció kevésbé tud érvényesülni.
És pontosan ezért működik a tricolate annyira jól, mert a teljes főzet kénytelen átmenni a kávéágyon, így a lehető legjobban kiszűrődnek ezek a molekulák. De nyilván ehhez az kell, hogy a kávéágy minél egyenletesebb legyen, és minél kevésbé akarjon csatornásodni.* Megjegyzem ezért működik meglepően jól az "Osmotic-flow" módszer sötét pörkölésű kávékra, mivel ott a módszerből adódóan majdnem minden víz a kávéágyon fog átmenni. Cserébe a kávé kevésbé lesz jól kivonatolva, mert nem fog a teljes kávéágyon átfolyni a víz. De sötét pörkölésnél úgyis inkább az a kihívás, hogy ami nem kell az ne kerüljön bele a kávéba, mint az hogy minél több minden belekerüljön a végeredménybe (mint világos pörkölésnél).
Pörkölős részbe kevésbé akarok belevau, de szerintem filter esetén alapvetően cuppingra kéne pörkölni, nem pedig valamilyen főzési módszerre.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kuponkunyeráló
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Apple asztali gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max / Kártyafüggetlen / 256GB / 12Hó Garancia / 87% akku
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" i5-1035G7 8GB 256GB 1 év garancia
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

