Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    Azért néhány dolgot tisztázzunk:
    1. Az összehasonlításom alapvetően csak a futófelület mintázatáról szólt, és továbbra is tartom, hogy a "slick" mintázat jobban tapad aszfalton bármilyen körülmény között.
    2. Első mondatomból kiindulva értelemszerűen egy szélesebb gumi jobban fog tapadni, mint egy vékonyabb. Szóval az olyan összehasonlításokat ne erőltessük, hogy "a 2"-os mtb gumim nem csúszik, ellenben a 23-as outi slick simán". Mert naná, hogy jobb fog csúszni.
    3. Kicsit átettebb módon, de a gumi nyomásától is függ mennyire csúszik. Minél nagyobb a nyomás annál kisebb felületen érintkezik az aszfalttal. Tehát minél nagyobb a belső nyomása, annál jobban csúszni fog.
    4. A biciklis össztömege értelemszerűen az előző ponton keresztül befolyásolja a tapadást. Azonos nyomású, szélességű és tipusú gumikat feltételezve a nagyobb tömegű biciklis nehezebben fog megcsúszni (legalábbis egyenes úton. Ugye a különböző erők miatt kanyarban azonos sebességet feltételezve ez már nem feltétlen lesz igaz)
    5. A gumi anyaga (puhasága) ugyancsak befolyásolja a tapadást. Szóval egy hosszú távra tervezett gumi, ahol az a szempont hogy minél tovább bírja, jobban fog csúszni.

    Szóval a fentieket összefoglalva:
    Nem mindegy, hogy milyen gumit választ az ember vizes útfelületre. Az se mindegy, hogy milyen nyomáson (!) használja az ember a gumit nedves körülmények között. Egy munkábajárós biciklire épp ezért nem célszerű 23-as gumit tenni és 10 barra felfújni. Ellenben ha az a kérdés, hogy 32-es gumiból slick vagy nem slick, akkor egyértelműen slick a válasz.

Új hozzászólás Aktív témák