Új hozzászólás Aktív témák

  • Csokicsibesz

    tag

    válasz Hasaggymeg #260133 üzenetére

    Pedig a magyar helyzet nagyon egyszerűen megérthető. Van az úgynevezett reál kereset, ami azt jelenti, hogy mennyi a fizetésed vásárlóereje.

    Nézni kell egy alap évet mondjuk 2022 ahol nézel egy számot, mondjuk 100e ft és megnézed ezért a pénzért mit kaptál. Majd a következő évben, tehát 2023 és megnézed, hogy a megnövelt fizetésed mondjuk 110e ft mire elég a tavalyi kosaradból.
    Ha a megnövelt fizetéseddel többet tudsz a kosaradba tenni --> nőtt a reálbéred, mert a fizetésemelésednek nagyobb a vásárló ereje.
    Ha a megnöveld fizetésedért kevesebbet tudsz a kosaradba tenni --> csökkent a reálbéred, mert papíron hiába kapsz többet, a kosaradba kevesebb minden fér be.

    Na nálunk az utóbbi történik. Hiába nő papíron a béred, a költségek jobban növekednek, ez reálbér csökkenést okoz.

    Nyilván van egy bizonyos szint, ami felett kevésbé érzik ezt az emberek, de attól függetlenül, ha te nem is érzed, attól ez még egy létező jelenség.

    A Balatonon pedig messze nincs teltház :) Pár hete voltunk simán lehetett a strandon és az étteremben is helyet találni. Szállás is van bőven. Tehát újból azt tudom mondani, a személyes érzékelés nem egyenlő azokkal a folyamatokkal, amik nagyban történnek.

    Mert nagyban most érződik, hogy nagyon alacsonyan vannak a magyar bérek (a nettó átlagbér - ami ugye nem medián - 350e ft, ami EUR-ba kb. 900 egységet jelent). Ebből kéne fizetni a megélhetést (bérleti díj ha van, rezsiköltség, étel, ruházkodás, kultúra, szabadidő stb.). De mivel ebből nem jön ki minden ezért az emberek elkezdenek leadni bizonyos dolgokból, mivel lakni és enni kell, ezért a kultúrán és a szabadidőn lehet költséget fogni. Kevesebb vagy 0 mozi, színház, koncert stb. és mellette nem költ a hobbijára vagy kevesebbet.

    Ez érződik most, Covid után felmentek a kerékpár árak, mert nagy volt rá a kereslet. De a felhajtó hatás eltűnt (Covid), valamint a magas árak ki is szorítottak egy réteget a piacról, aki nemes egyszerűséggel kiárazódott. De mivel a kerékpár piac ciklikus, tehát nyár végén le kell adni a 2024-es rendeléseket már látszódik mennyi termék maradt bent. Vagyis, hogy csökkentsd a raktározott termékeidet el kell kezdeni a jelenlegi készlet értékesítését. Ha a mostani áron nem ment, akkor kizárásos módon nincs más lehetőséged, mint árat csökkentesz. Na ez látszódik most.

Új hozzászólás Aktív témák