Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    válasz Brave_86 #25298 üzenetére

    Még egy kérdés: akarsz ingatlant venni az elkövetkező 5 évben?

    1. Ha a megtakarításokra vészhelyzetben gyorsan szükséged van, akkor olyan megtakarítási formára van szükséged, amihez könnyedén hozzáférhetsz anélkül, hogy a kamatokról le kellene mondanod. Egy 5 éves PMÁK-ot felesleges TBSZ-re tenni, ha tudod, hogy 2-3 év múlva kell a pénz, vagy nincs egyéb megtakarítás, amihez nyúlhatsz.

    2. Vannak akiket rosszul érint, hogy nem csak felfelé mehet az adott befektetés árfolyama, hanem lefelé is. Kisebb kockázatvállalás kisebb kamatot/hozamot jelent. Egy befektetési alap vagy ETF árfolyama mozog, nekem az utóbbi egy évben volt 5%-os pluszban és ugyanennyi minuszban is a pénzem, igaz a végén átlagos 10%-os hozam jött ki, ami a legjobb bankbetét 0,1%-os hozamának a százszorosa, de lelkiekben fel kell készülni a veszteségekre.

    Érdemes olvasgatnod a kiszamolo.hu-t, én ott az ETF cimkés cikkeket nézném meg a helyedben.

    Ha most nekem lenne ennyi pénzem, amit meg akarok takarítani, akkor a következőt tenném:

    1. Ha lakást akarok venni, akkor LTP-be a legnagyobb, 20 ezres összeggel beszállnák, 4 év 4 hónap, évente 6x ezer Ft jön állami támogatásban. A fennmaradó összegre nyitnék egy értékpapír számlát pl. a KBC Equitas-nál, és arra vennék havonta ISHARES CORE MSCI WORLD UCITS ETF (ISIN: IE00B4L5Y983)-et, vagy egy COMSTAGE MSCI WORLD TRN UCITS ETF (ISIN: LU0392494562)-et.

    2. Ha nem kell ingatlanra pénz: akkor értékpapír számla és erre havonta valamelyik MSCI Wolrd ETF + COMSTAGE S&P 500 UCITS ETF (ISIN: LU0488316133) 50-50%-ban szétosztva. Ha tudod, hogy a következő 3 vagy 5 évben nem nyúlsz a megtakarításhoz, akkor TBSZ-re veszed ezeket az ETF-eket, minden évben újat nyitsz, hogy majd a nyereségadót ne kelljen befizetned, ha megszünteted őket.

    Remélem tudtam segíteni :-)

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák