Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    válasz Vision #52878 üzenetére

    Mondok egy szerintem eleg eletkepes tippet. Elegge ismerem a "terepet", mert eleg sok kvanagy cegnel vittem projekteket ezugyben, a szamlazorendszerek es kasszak online bekoteserol van szo, elegge ismerem mi lathato, olvashato ki a bekuldott adatokbol.
    2021 ota mar a kulfoldi es maganszemely vevoknek nyujtott szamlakat is be kell vallani a NAV fele, tetelesen + az online kasszaknal szinten ugyanez a sztori.

    Vagyis a NAV ott ul egy kvanagy adathalmazon, amibol napi/oras / akar perces bontasban, adoszamra lebontva azonnal latjak, ki mit hol mikor vasarolt, es ertelemszeruen az arak alakulasat is.

    Ennel akkuratusabb adatbazis a teljes hazai fogyasztoi kosarakrol es sulyozasokrol nem is kellene. Az adat rendelkezesre all, regota.

    Kb 2-3 kisebb dolgot kellene csinalni a pontositas vegett:
    - a Gyujto1, Gyujto2 stb brahi kategorizalast betiltani a penztargepeken es normalis termekgyujtoket csinalni hozza
    - egy fasza mappinget (bizonyos termekekere mar most is van mapping a bekuldott szamlaadatok es a NAV altal elvart kategorizalas szerint, de az csak NAV + adozo relacioban el), egy hasonlot siman ossze lehetne dobni a NAV adatai + KSH-s statisztikai kategoriak kozott
    - az adatbazist periodikusan (havonta pl) megosztani a KSH-val, vagy akar egy frontend feluletet adhatnanak nekik

    Onnantol kezdve meg valos fogyasztoi kosarat latnanak, ha esetleg nem batchben adott adatokst kapnak hanem online, akkor lehetne akar napi/heti/ stb inflaciot szamolniuk, ahogy szeretnenek. Plusz kvasok melot megsporolnanak a manualis arfelirogatos modszereikkel.
    Nyilvan a feketen adott szolgaltatasokra ebbol nem sok mindent latsz, de kozelebb lenne a realitashoz mint a KSH altal megtippelt sulyok
    Az mar mas kerdes hogy pl a szamlat nem ado fodraszt hogyan merik vele, de most is csinaljak valahogy....

Új hozzászólás Aktív témák