Új hozzászólás Aktív témák

  • avl

    senior tag

    szerintem nyilvanvalo, hogy a hataron (elegendö emeles, de ne tul nagy) akarnak tancolni, sürübb beavatkozasi lehetöseg, gondolom, ha nekik nem tetszö mertekben valtozik EUR/HUF, akkor akcioznak, különben meg nem

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211116/de-megis-mit-csinalt-ma-a-magyar-nemzeti-bank-511106

    Anélkül, hogy belemennénk a jegybanki eszköztár rejtelmeibe, rögzítsük gyorsan: az alapkamat attól irányadó, hogy a pénzpiacok számára legfontosabb kockázatmentes jegybanki eszköz, az egyhetes betét kamatát jelenti. Éppen ezért a jegybank az alapkamatot gyakorlatilag zárójelbe tette, és helyette a csütörtökön meghatározásra kerülő egyhetes betéti kamatot élesztette újra. Az MNB tulajdonképpen olyan erősen célzott rá, hogy gyakorlatilag megígérte: az egyhetes betéti kamat csütörtöktől magasabb lesz az alapkamatnál.

    Ez de facto rövid távon erősebb szigorítást jelent, és a rugalmasságot növeli, hogy tulajdonképpen hetente hozhat kamatdöntést. Nagy változás ez ahhoz képest, hogy eddig a jegybank még a valódi (havi) módosítási lehetőségeit is korlátozva háromhavi frekvenciában vizsgálta felül a monetáris politikáját.
    HOGY EZ HATNI FOG-E A FORINT ÁRFOLYAMÁRA, TÖBBEK KÖZÖTT AZÉRT NEM TUDJUK, MERT A VALÓDI IRÁNYADÓ KAMATOT CSAK CSÜTÖRTÖKÖN TUDJUK MEG.
    A gyenge forint azonban szemlátomást zavarja az MNB-t és további lépésekkel küzd ellene. Az árfolyamra ugyanis a túlságosan bőséges forintlikviditás, illetve a negyedévente fellépő strukturális devizahiány is lehúzóan hat, most mindkettő ellen hatékonyabb fellépést lengetett be. A forintlikviditást bővítő swap-eszközét eltörli, és a devizalikviditást bővítő swap eszközének korlátlan alkalmazását ígéri.

Új hozzászólás Aktív témák