Új hozzászólás Aktív témák

  • Cheesy

    őstag

    válasz Kobe #65423 üzenetére

    Szerintem pedig egyértelmű(nek látszik).
    Építőipari kereskedelemben dolgozok, látom, átélem mi történik.

    Adott egy ország, "az én házam az én váram", "ami az enyém, az csak az enyém, azt nem vehetik el tőlem" mentalitással (itt most ne vitassuk a történelmünket, mi vezetett ehhez), ami miatt a magyar lakosság, aki egyébként is hajlamos több tízmilliós holt tőkében tartani a pénzét, azonnal ugrott a lehetőségre: adok pénzt, olcsón, kiskamatra, vehetsz/építhetsz belőle magadnak saját h-á-z-a-t! Veszik is fel az emberek, orrba szájba a hiteleket, mert amit felvehetek, azt felveszem, mert az nekem j-á-r.
    Így hát a bankok szemszögéből ideálisnak számító fiatalok gyorsan összeházasodnak egy olyan országban, ahol az első házasságok több mint 60%-a válással végződik, összeteszik a 2-3M megtakarításukat, meg a szülők indulásukhoz szánt pénzét, felveszik a babaváró 10M-t, ezt a még meg nem született gyerek fedezetet beszámítják önerőként a CSOK-hoz és máris ugranak bele 30-40M-s hitelekbe (tudok ilyen példát).
    Amennyiben nem típustervekből válogatnak (nem hát, az derogál), egy átlag családi ház építése 8-13 hónap a tervezéstől a kulcsátadásig. Ez az időszak az elmúlt 2,5 évben pont elég volt ahhoz, hogy 30-40%-al drágább legyen a tervezői költségbecslés és a hitelfolyósítás óta az építőanyagok átlagára. Nem kell nagy matek ahhoz, hogy kiszámoljuk mennyit nő így egy 40-45M-s költségvetésűnek tervezett, mai igények mellett történő 3 gyerek felnevelésére csak korlátozottan alkalmas kb. 120m2-es ház összköltsége a végére, az egyébként szokásos 1,3x-os szorzót leszámítva.
    Meg lehet nézni az ingatlan portálokat, hogy milyen ütemben szaporodnak az eladó szerkezetkész házak, amit nem volt pénz befejezni, de az építtetők már látják, hogy ezt nem tudják befejezni és még szülni is kéne vagy 3-at.
    Az hogy a kínálat növekszik, magával hozza majd az árak csökkenését, de a 40M felvett hitel akkor is annyi marad, amikor már csak a felét éri az ingatlana.

    Tökéletesen kiszámolt, nagyon gonosz rendszer született így, az állam felé évtizedekre adósodnak el tömegek magyar Forintban, biztos vagyok benne, hogy betervezett költségvetési tétel az így befolyó pénz.

    Látni vélem a kb 1 éven belül bejelentendő állami bérlakás programot...

    szerk: 2008 óta már felnőtt egy generáció aki fizetőképes és el is felejtette, hogy akkor mi történt. Talán csak annyi maradt meg, hogy deviza alapú hitelt ne.

    [ Szerkesztve ]

    www.vakbelmutet.hu

Új hozzászólás Aktív témák