Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz ngaba #77860 üzenetére

    ami csak azért lényeges itt, mert nincs akkora tőkém, hogy manipuláljam az árfolyamot

    Fejlett nyugati tőzsdéken ritka a komolyabb árfolyam manipuláció. Részben mert észreveszi a felügyelet és nagyon súlyosan bünteti, részben mert akkora mozgások vannak, aminek a manipulálásához irreálisan nagy tőkét kéne kockáztatni. Talán pont Buffet "panaszkodott" az utolsó részvényesi gyűlésükön, hogy annyira bolond a piac, pár nap alatt tudtak igen komoly részesedést venni egy nagy kapitalizációjú cégben anélkül, hogy az árfolyam megnyikkant volna.

    Manipuláció a szabályozatlan piacokon szokás (crypto, kínai tőzsde kisebb részvényei, stb), meg bizonyos egészségtelen struktúrájú piacokon (pl nemesfém árfolyamok piszkálásáért vágták meg már alaposan a JPMorgant, nem is egyszer).

    De. Igazából az egész hozzászólásnak az a tanulsága számomra, hogy OTP-ből bizonyos mértékig "szakértő" vagyok (átlag feletti), pl. egy portugál befektetőhöz képest, egész egyszerűen csak azért, mert Magyarországon élek, az itteni gazdasági folyamatokon szocializálódtam, és követem annyira a napi politikát, hogy tudom, hogy egy miniszter félmondatos utalása (vagy akár a kinevezése) mit jelent.

    Max a hazai politikai történésekkel vagy tisztában, ami egy apró szelete az árfolyamokat befolyásoló tényezőknek (és az erre alapozó jóslatok is ritkán jönnek be). Kb semmit se ér ez a tudás.

    És az embernek van egy szakterülete + hobbijai, ahol kicsit jobban rálát a dolgokra (pl. ha az autóiparban dolgoznék + követném az USA gazdasági folyamatokat, akkor talán jobb rálátásom lenne arra, hogy Goodyear részvényt érdemes-e venni), ott szvsz azért hozhat önálló döntéseket.

    Alapvető befektetői tévedés ilyen információkra alapozva döntést hozni. Autóiparos példa: az, hogy melyik cég melyik modellje mennyire "betegágy" legritkább esetben van hatással az árfolyamokra.

    De jó példák erre Stanlee itteni gázkereskedelemmel kapcsolatos hsz-ei is: hiába van rálátása a piaci(!) folyamatokra, a jósgömbje neki is elég homályos azért. (Ezt abszolút nem bántásból írom, nagyon szívesen olvasom amiket ír a témában).

Új hozzászólás Aktív témák