Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    No, ez érdekes. A pi4 már az amlogic 922x szintje körül lehet.

    Eddig az olvasottak alapján a benyomásaim:
    pro:
    - 4k támogatás
    - h265 4k@60Hz dekódolás
    - a videocore 6 (5 + pár mod médialejátszás terén) és a mesa driver használata, amivel desktop felületen is lehet hw gyorsított rajzolás. Ha jól értem, ezzel már tényleg lehet böngészőben is teljes képernyőn youtube videót nézni és nem fog akadni.
    - nagyobb ram opciók, aki desktopolni akar vele, annak must have. 1GB rammal már a böngészők is szenvednek. Plusz durvább szoftvereket lehet headless módban is futtatni
    - igazi gigabit lan
    - usb3
    - sd kárta gyorsabb üzemmódot is támogat, így a mai modern kártyákkal gyorsulhat
    - a type-c tápcsati egyben közvetlenül kivezetett usb2 port a soc-ból, nem csak áram bevitelre jó. Így, a régi pi zerokhoz hasonlóan usb gadget módot is támogat.
    - érdekesség képpen az usb3 egy 4 portos chipből jön, ami pci express2.0 buszon ül. Azért van két usb2, mert tán az usb3 plusz 8 adatvezetékét nem tudták volan elhelyezni. A pcie érdekes lesz, ha valamikor esetleg kijön kompaktabb változat a chip és portok nélkül, megvan a lehetősége, hogy egy pcie buszt tegyenek rá, péládul ha egyszer lesz compute module változat.
    - plusz 2 i2c, 4 uart, az analóg hangnak külön pwm

    kontra:
    - mpeg2 és vc1 codec hadveres támogatása kikerült, nem lehet aktiválni sem tán. Így azokat proci erőből fogja. A gyorsabb proci valsz elboldogul vele, szóval legfeljebb annak bosszantó, aki ilyen videók nézése mellett a háttérben is futtatna prociigényes dolgokat
    - vp9, nem esik szó róla, hogy támogatja-e. Youtube-on a nagyobb felbontásúak így vannak.
    - h264 4k nincs, fullhd dekódolás a max

Új hozzászólás Aktív témák