Új hozzászólás Aktív témák
-
vans?
őstag
Edesanyam es a parom edesanyja is hetente csinal nyaron kovaszus uborkat, annyira szereti nalunk mindenki.
-
Csemike
aktív tag
Kész lett és nagyon jól sikerült.
-
Apollyon
Korrektor
Én is azt mondom hogy csemegeuborka rúlz, de ha kovászos van az is lefér, régebben össze is kevertem a kettőt
-
Csemike
aktív tag
válasz
Crystalheart #45 üzenetére
Ez olyan mint kenyér. Csak úgy magában szoktad enni?
Elszomorodtam. Semmi napsütés ma.
-
Eastman
addikt
Nálam a csemiubi a nyerő. Ha van mindkettő, legtöbbször a csemegét választom. De nyitott vagyok a jó kovászosra is.
...egy ideje folyóvíz alatt egy szűrőn átmosom a bolti savanyúságokat. Marja a torkom az a sok ecet, tartósítószer és ízfokozó.
-
Crystalheart
őstag
Savas irányba tolja?
Erre valahol itt a prohardveren olvastam egy találó mondatot: "Egyál lúgot vazze!"
Amúgy igen, szódabikarbóna rulzz. Én sokat eszem, főleg ilyen gyors lepénybe, abszolút nem káros. Bár azt nem tudom sütés után lúgosít-e még, de mialatt a keveréket kóstolom, tuti.
(Ezt a szódabikarbónás lepény receptet leírom. Sztem a világ leggyorsabban elkészíthető és legolcsóbb lisztből készült kajája. Persze,a tészta gyorsabb, ha már kész a tészta, de itt elemektől számítom.
Kicsit olyan, mint az amerikai palacsinta, csak egyszerűbb.
Tehát: 1 kiló lisztbe 2 gramm szódabikarbóna, 14 g só, fél deci olaj, víz amennyit fölvesz a rugalmas kenyértészta-állaghoz. Ennyi az alapanyag, plusz még egy kis olaj a sütéshez, de anélkül is megsül, csak úgy finomabb. Összekeverjük, meggyúrjuk, állni hagyjuk 10 percig. Aztán akkora darabokra szaggatjuk, hogy egy kerek formára kinyújtva, 3-5 mm vastagon pont elférjen a palacsintasütőben. A tetejét egy ecsettel bekenjük olajjal, beborítjuk a közepes lángon sülő palacsintasütőbe, majd a hátoldalát is beolajozzuk, még mielőtt a szódabikarbónától felhólyagosodna. Amikor kicsit hólyagos már, megforgatjuk. Addig sütögetjük, amíg mindkét oldala meg nem pirul, akkor kész.
Ezzel a kajával gyakorlatilag 20 perc alatt el lehet készülni és öt perc alatt jól lehet lakni.
És egyszerűbbet sem tudok elképzelni. Azért tudom még én is elkészíteni.
)
-
darál0w
Jómunkásember
kovászos uborkábol 2 félét ettem...mindkettő házi.
az egyik szottyadt, nagyon rossz volt....megutáltam...több évig nem is probálkoztam ujra vele, még a szagátol is rosszul lettem...
aztán multhéten bnő mamája csinált...aztán nem volt más savanyuság...hát beadtam a derekam...és ízlett!
"friss" és ropogos volt
tudtam, hogy anyámnál is van...másnap átugrottam....megkostoltam...és az is ízlett...mondjuk ez sem volt a szottyadt fajta...de nem is a ropogos...mégis...ízlett...
szoval aki utálja az kostolgasson többfélét...
mondjuk a csemegeuborkát még most sem veri...vagy egy jofajta ecetes-hagymás-uborkasalátát...de már nem utálom.
-
Gergő_
őstag
nem félek én a járványoktól, szívós gyermek vagyok.
viszont az élesztő gombás ételeket mértékkel eszem, mert az tényleg kihat az emésztésre, inkább savas irányba tolja. az utóbbi napokban csak gyümölcsturmixokat és főzelékeket eszem. egy kovászos uborka-shake-et is lehet kipróbálok. -
Csemike
aktív tag
"ha van, akkor egyébként szívesen eszek belőle." Háhá, szóval azért csak szereted.
Eddig többé-kevésbé beigazolódni látszik ez a kétpólusú világrend.
lapa: én is láttam a Tescóban mirelitgarnélát, de az már filé volt... A nem mélyhűtött garnélával én is óvatos lennék... Nyilván nem a szomszéd faluból érkezik az üzletbe...
Gergő_: hát, ahogy Crystalheart is írja, ebben nem az EHEC van.
Elég sok dolgot juttatunk a szervezetünkbe, ami erjedt. Tejtermékek, gyümölcsszármazékok, koviubi.
művésznő: Kb. 10 éve csapott át a gyűlöletem szenvedélybe egy nyár alatt, szóval sose lehet tudni.
-
művésznő4
senior tag
Utálom, még a szagát is...
Lehet, hogy azért, mert mikor Anyukám terhes volt velem, állítólag 2 pofára ette hónapokig...Szóval nekem elég lett egy életre belőle.
-
Gergő_
őstag
nem valami kóser kaja az erjedések miatt, de nagyon szeretem.
-
lapa
veterán
a "benne vagyok" erős túlzás. én itthon maradok a fagyasztottnál, biztos ami biztos. a nagy hiperekben (auchanban, tescoban) szoktam látni kirakva jégen, de sose mertem onnan venni.
pont nemrég kaptam egy hírlevelet, amiben ilyesmi kereskedők is voltak felsorolva, de kidobtam és nem tudom most letölteni... majd megpróbálom megszerezni megint.
-
PazsitZ
addikt
Fura, de én is így vagyok vele.
Nem szokott ellenállhatatlan érzésem lenni, hogy ennék kovászos uborkát. De ha van, akkor egyébként szívesen eszek belőle.
Régebben kisgyerekként emlékszem furcsálltam is mamámat, hogy mi az a befőttes üvegben, hogy uborka is kenyér is, meg még kiteszi a napra is. -
Csemike
aktív tag
Sajnos nem annyira napos és meleg az idő, ezért ázni fog a kenyér még pár napig.
Ez a meggyfalevél komoly?BioNiCMaN: Jóféle receptnek tűnik.
Amihez én különösen szeretem a kovászos ubit, az a pásztor tarhonya.
De ahogy Vakegérke is írta, önmagában is finom...
lapa: köszönöm a kiegészítést.
Egyelőre ez egy kísérleti adag, meglátjuk hogy sikerült... Látom, benne vagy a tengeri kaja témában.
Van ötleted, hol lehet venni pucolatlan garnélarákot?
-
lapa
veterán
savanyú ubival mindenféle stroganoff alapot lehet csinálni, szeretjük nagyon.
meg bigmac féle szószt (kapor meg savanyú ubi), bár még nem tökéletes a rekonstrukció amit csinálok.
a kaporral még elég harcos hagymás-csípős kagylós-rákos hallevest lehet kreálni, de tengervédelmi okokból igyekszem hanyagolni.
egyszer ettem ilyet zellerpalacsintával. világéletemben nem voltam oda a zellerért, az az egy leves pedig maga volt a tökéletesség. kajak majdnem elsírtam magam, ami elég hülyén jött volna ki egy étteremben. a levest igen, a palacsintát még nem sikerült rekonstruálnom, de azóta eléggé lájkolom a zellert. majd nemsokára lesz saját, lehet nekifutok megint.
mondjuk magából a hallevesből nem ez az első helyezett nálam... na mindegy nem akarom felkorbácsolni a nyálelválasztást még jobban. csak eszembe jutottak ezek.
-
lapa
veterán
á pont tegnapelőtt csinált gazdasszony, még mi is neveljük.
azért a bevágást ne nagyoljuk el ennyire, megvan annak a módja: hosszában majdnem végig félbe (mondjuk 1 centi maradjon), aztán a márik oldalról ugyanennyire, pont a másik vágásra merőlegesen. minden más módszer kiöli belőle az u-vitamint.
és persze utána hűtő, ez is lemaradt.
-
BioNiCMaN
addikt
Amit én imádok hozzá, pontosabban, amihez szeretem a koviubit, az a Tepsis brassói.
Tepsis brassói
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja vagy lapocka, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, 60 dkg burgonya.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, fokhagyma reszelékkel mindkét oldalát bedörzsöljük, és állni hagyjuk, majd csíkokra vágjuk. Eközben a füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük.
A szálasra vágott vöröshagymát a szalonnazsírban üvegesre pirítjuk, rátesszük a csíkokra vágott húst. Bőven meghintjük majoránnával, fekete borssal. Fedő alatt, lassú tűzön csaknem készre pirítjuk.
A burgonyát vékony hasábokra vágjuk, összekeverjük a hússal, és forró sütőben ropogós pirosra sütjük. Kovászos uborka illik hozzá. Rendkívül finom.
-
Raucher
tag
Gyorsan néhány ötlet a kovászos uborka készítéséhez.
A nagymamám készítette rendszeresen. Imádom enni, mindig ott voltam a lába alatt amikor készítette.A kenyeret másnap, ha szép napos idő van, ki lehet venni.
Az íz finomításához bevethető trükkök.
Torma gyökér, ha van kéznél megdobja az ízét.
Koriandert is lehet hozzá adni, de módjával.
Kellemes ízt a meggyfa levele is.Bármikor elkészíthető. Be kell tenni a sütőbe, maximum 50 fokon tartva gyorsan elkészül a finomság.
Az áztatást és kefés mosást ne hagyjátok ki. Sok piszok és föld jön le róla.
-
Vakegérke
félisten
Ó, a jó kis koviubi...
Beirdalva, és ahogy kiveszem a léből, még a könyökömön is csurog az áldás. Nagyot harapok bele, fröccsen, de nem érdekel. A lemosandó izé negatív élményét túlszárnyalja a számban szétoszló íz.
Korhadás szaga van, ez tény. Viszont ez a szag számomra illat.
Jöhet, és nem kell hozzá semmi. Csak úgy magában.Jó, fincsi, és kell.
-
Csemike
aktív tag
válasz
#65675776 #26 üzenetére
"Már alapból olyan a szaga, mint amit egyszer már kihányt valaki."
Hát igen, régen én is így éreztem.
veector: bejönne a cirkuszos élet?
yetike: a 12 nap alatt egyik helyről mentünk a másikra, a kajálást olcsó gyorséttermekben oldottuk meg. Nem tapasztaltam meg, hogy a hétköznapokban mit és hogy esznek az amerikaiak.
Ja, de igen. A kávé elsőre ihatatlanul rossz volt, aztán megszoktam.
-
-
gaborbol
őstag
Itt kint olyan csemege ubi van, besirsz rajta.
2 fo csapas van a kapros es az kapor nelkuli. Altalaban 95%-ban mind cukrozott, de ugy rendesen nem tudom mit csinalnak meg veluk, de van egy fajta fahejjas beutesuk is.
A megszoksz vagy megszoksz taktika jott be, 2 ev alat mar meg tudom enni barmlyiket persze ami cukormentes, igaz gasztronomima elmenyt egyik sem nyujt.
A kovaszost annyira nem szeretem, de par hazi egesz jo szokott lenni, inkabb a csemeget szeretem en is.
-
#65675776
törölt tag
Már a szagától is hányingerem van...
-
Csemike
aktív tag
válasz
Crystalheart #14 üzenetére
És akkor télen is készítenél kovászos uborkát? Mondjuk, télen uborkához jutni...
-
.bableWes
őstag
mi egy kis csipös paprikát is rakunk bele. pikánsan csip. nagyon finom ugy
-
tildy
nagyúr
csemege uborka jöhet, de ezt tén yleg nem szeretem, nagyon nem.
-
Crystalheart
őstag
Én is csak építeni akarok, mert az ismerősünk elvitte a kölcsön papagájinkubátort. Termosztátot, melegítőszálat kell beépíteni egy hungarocell béléses dobozba, vagy a METRO-ban kapható hungarocell-dobozba.
LuckyL: Miért, szerinted a sajt hogyan készül?
Rohad, a maga nemében, attól függetlenül, hogy penészes-e.
-
Lenry
félisten
hú, hogy ezt én mennyire szeretem
-
Csemike
aktív tag
válasz
Crystalheart #10 üzenetére
Az pont nincs itthon.
-
válasz
Mr.Csizmás #8 üzenetére
nem tudom szebben megfogalmazni:
ahhoz tudom hasonlítani mint a sajton a nemespenészt
csak itt nemes "összerohadás"a lényeg szerintem az hogy összeérjenek az alkotóelemek az uborkával
-
Csemike
aktív tag
Ha nem válik be ez a készítési mód, hozzád fogok fordulni.
Crystalheart: szóval a PH!-n volt már szó a kovászos uborkáról?
Ptech: látod, annyi eszem nem volt, hogy vegyek egy nagy üveget.
Csizmás: a meleg hatására kezd el kovászolódni az uborka, a kenyérből kiázni a kovász vagy valami ilyesmi... Ezért kell eleve meleg vizet önteni rá.
-
Mr.Csizmás
titán
miért kell napoztatni?
-
Ptech
addikt
Nekem is itt áll két 5l-es üveg az ablakban. Bár nem tart sokáig sosem, mert én képes vagyok magában is megenni egyet-kettőt, mert annyira szeretem
-
danih
veterán
Ahh, imádom, anyám nagymestere a dolognak, mindig a módszeréért csesztetik
-
Alexios
veterán
válasz
Crystalheart #4 üzenetére
pl. nekem
-
Crystalheart
őstag
Csorog a nyálam, nálunk még nincs uborka, a forgatás miatt több hetes csúszásban vagyok a kerttel :\
-
7
addikt
Jó tudni, hogy hogy készül, asszonypajtás imádja.
Én viszont abba a kategóriába esem, amit te még nem láttál, úgyhogy kapaszkodj meg: nálam a semleges ételek kategóriájában szerepel a kovászos uborka.
Új hozzászólás Aktív témák
- 12gen i7 félkonfig, jóáron.
- Lenovo Legion Go 512GB.SSD. MAKULÁTLAN/KARCMENTES,GARANCIÁS. CSERE IS,OLVASS./2.
- Eladó Gamer Config Intel Core i5-11600KF, Z590, EVGA RTX2070, 32 GB DDR4, 1 TB SSD, Lian Li ház
- Gamer/munka PC eladó
- Asus TUF A15 FA507NUR 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7435HS RTX 4050 16GB 1TB NVMe gar
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest