Új hozzászólás Aktív témák
-
Kasya
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
válasz
adlersson #40 üzenetére
Nekem az volt a kedvencem, amikor pár évvel ezelőtt céges rendezvényen voltunk, és valamelyik diós sütemény (talán zserbó vagy valami hasonló) tele volt a dió héjának szilánkjaival, amit ha lenyelsz véged van kb. Szóval ki kell köpni, de sok sikert egy nagy, egyterű csarnokban, ahol veled szemben 100+ ember ül és étkezik.
-
weiss
addikt
válasz
Jack Hunter #43 üzenetére
akkor is teljesen elmegy az étvágyam
Ezt hogy kell elképzelni? Komolyan kérdem, mert ilyen velem még nem fordult elő.
-
válasz
Jack Hunter #44 üzenetére
Nincsenek véletlenek – ezt már tudta Ugvéj mester is
-
Jack Hunter
tag
.véletlen hozzászólást lehet valahogy törölni?
-
Jack Hunter
tag
A porcot,csontot én sem komálom.Nem tom miért,rosszul vagyok,ha csont van a kajában.Annyira,hogy ha mellettem ropogtatnak, akkor is teljesen elmegy az étvágyam.
-
mephi666
nagyúr
válasz
adlersson #40 üzenetére
középiskolai menzán egyszer a krumplis tésztába egy körömnyi háromszög alakú vasdarabot találtam
...pedig nem is vagyok vashiányos
ja meg amikor kb 17 voltam, kórházban voltam gyomorproblémákkal kivizsgáláson 1 hétig: összehaverkodtam egy hasonló korú gyerekkel, majd amikor egyszer a diétás menüben a zsemlegombóc levesben egy kb 10centis kukacot találtam, kiabálva hívta az ápolónőket, hogy "húst hoztak nekem, pedig diétán vagyok"
...kérdezték, hogy hozzanak-e helyette másikat, de inkább nem kértem
ui: a birkapörkölt jut még eszembe, ami egyik rokonnak a kedvence és gyakran hozott belőle nekünk is kóstolót... az volt még olyan kaja, hogy válogatni kellett belőle a szilánkokat, mint halászléből a szálkát (halászlét is, ha magam készítek, akkor alaplébe szeretek rakni vegyesen mindenféle halat, majd pl harcsafilét főzök bele, hogy gyerekek számára is veszélytelen legyen... nem szeretem én se, ha egy kaját turkálni kell meg piszmogni kell vele fél órán át)
-
adlersson
aktív tag
Steak-et, azt nem lehet mivel elrejteni.
Amúgy a porc még a jobbik eset. Kedvencem pl. a hainan-i csirkés rizs, melyben gyakran csonttal együtt tálalják a csirkét. Ez azért jó, mert amikor a bot élességű bárddal feldarabolják a csirkét, akkor a csontszilánkok jó része elbújik a húsban meg a rizsben is. Na, az rusnya, mikor a kanál rizsben ott az éles, hegyes csontszilánk.
-
Tikakukac
titán
Azért szerencsére jobb helyeken van étlap azon meg olyan ételek amiket frissen kapsz úgyis. Most Tapolcáztam, a Csülök Csárdában nem rántott sajtot kértem értelemszerűen. Kaptam is olyan csülkös étket 2 napon is, amit konkrétan egyik alkalommal akkor toltak be a kemencébe, másik alkalommal pedig épp forgatták át és nyesték le a szeleteket. Hiba nem volt benne, kocsihoz alig bírtam kimenni akkorát zabáltam.
Otthon viszont sosem eszem csülköt, szimplán, mert ahogyan csinálják muterék az nekem finoman szólva is nem bejövős.
-
mephi666
nagyúr
válasz
adlersson #35 üzenetére
ezt szerintem olvastam régen
én azért bevállalom a brassóit... mert végiggondolva mit rendeljen akkor az ember egy étteremben? friss salátát meg vizet?
lehet mindent jól és rosszul is készíteni... (lekopogom: brassóiból vállalhatatlanul rosszat még nem sikerült kifognom... egyik helyen tocsogott a zsírban, másik helyen a krumpli nem volt teljesen jó... ilyen jellegű problémáim voltak, de hogy fogyaszthatatlanul rossz legyen ízre, vagy minőségileg, olyan bajom még nem volt) nekem a darált húsos kajákkal van olyan bajom, hogy baromira zavar, ha porcdarabra harapok... sok helyen úgy állnak a darált húshoz, hogy belenyomnak mindent, majd a gép elintézi a többit: nem probléma egy kis porc, vagy csont... csak nekem rohadtul zavaró, ha eszem a spagettit és közben 2percenként köpködnöm kell a porcdarabokat
...ezért inkább otthonra megveszem egyben a combot meg a lapockát, rendesen áttisztítom és utána ledarálom magunknak (ez így garantáltan porcmentes)
-
adlersson
aktív tag
Kicsit beképzelt hangvételű, de relatíve szórakoztató cikk a tömegétkeztetés bugyraiból.
-
mephi666
nagyúr
alig 2000fős kis falu saját konyháján is tudtak jókat főzni
komolyan emlékszem még most is illatokra-ízekre, ha rá gondolok... hirtelen nem is tudnék olyan kaját mondani, amit utáltam volna... amit viszont szerettem, abból sokat: sóskafőzelék főtt tojással, finomfőzelék, paradicsomleves, húsgombóc paradicsommártással... de még a tökfőzelék is jó volt
ja meg ami utánozhatatlan: a tejbegríz... azt a menzai, ideális, csomómentes, folyós állagot házilag egyszerűen képtelen vagyok megismételni... nagyon jól főztek a kis falu konyháján... utána a városban már értek meglepetések: pl egyszer volt pacalpörkölt, amire a városi népek fujjogtak én meg hatalmas elvárásokkal vártam, mert egyik kedvencem... aztán kaptunk valami olyan fehér, ízetlen "pacalt", amit mintha hipóban főzték volna
ha már így ráfeküdtünk a gasztronómiára: nekem a brassói a gyenge pontom... nekem az az első mindenhol, amit megkóstolok
1 hónapja is sümegre mentünk egy vendégházba, ahol első vacsorára azt ettem: valami istentelenül jól elkészítették (1800ft-ért tán, ami éttermeket nézve elég nevetséges ár) ...raktak bele szalonnadarabokat és borsót is, amire elsőre nagyon meglepődtem, de nagyon finom volt... általában a megkóstolt brassóik kb felére azt mondom, hogy annál simán jobbat készítek, egy része valamivel jobb, de nagyon ritka az, amire azt mondom, hogy a toplista élére került... ez most ilyen volt
-
-
totron
addikt
válasz
Tikakukac #23 üzenetére
A mindenki mindenttel vitatkozom, az evés érzelmi műfaj, kinőhető az utálat, léteznek pálfordulások, de siettetni azokat nem lehet. Egyes immunológiai vagy allergiás kórképek esetén meg igaz, hogy megenni megeheted, csak utána nagyon nem lesz neked jó... Különösen szeretett eledelek letiltódása a szép történet.
Menza: általánosban az össz portfólió 4-5 eleme volt jó, azok viszont nagyon; babgulyás, milánói makaróni és még pár. A többinél a mócsing hús nélkül szint ment, a mosogatólevet pedig levesnek nevezték ki. Nem volt egyszerű otthon magyarázni ezt a szintet és leküzdeni a még csak sarjadzó elmével a disszonanciát, amit a szülői "de hát jó az, edd meg" keltett. Nem, nem volt jó.
Az alsósok klasszik terítéken kapták a tápot, a felsősök tálczás rendszerben haladhattak el a konyhásnéni-felkarokkal működő mannaosztó előtt. Az alsósság végéhez közeledve beszoktatási ciklussal kínáltak meg minket, amire szükség is volt, mert tényleg volt egy bizonytalanság a hogyanokat illetően kis buksijainkban. Ez az eljárás viszont elnyúlt, elszabadult, az ebédlő túlhasználtsága miatt percre pontos menetrend volt, amibe eredendően a ciklusunk nem szerepelt, így =hajtottak=, mint a csordát. A hajtás túldominálta a már elején elsajátított szükségeseket és már nem is tudom milyen magyarázat mellett az eszetlen kényszertempó megmaradt a későbbi élesüzemben is. Bennem meg az maradt meg, hogy nem siettethet senki az evéssel. Semennyire, semmikor, senki, leszarom a rangot vagy "halaszthatatlan" mostazonnalkelleket - velem ezt nem. Már nem, soha többet.
Ambivalens volt ez a menza tehát. A napi szinten kockalada után vígan begördülő utánfutó - mi rendre 2, kék plasztikhordót hozott - mindig megtelt bőven. Valahol híztak a röfögők.
-
Tikakukac
titán
Anno első gimis koleszban hát mondjuk úgy főztek. Saját konyha volt, vittek is onnan nénik-bácsik, dolgozók ilyesmik. Meg lehetett enni.
Aztán második koleszban már durvább volt a dolog, saját konyha az is, nem gyenge alkotásokkal, lásd: fagyott közepű lángos szélén mattfeketén, pizza, amin konkrétan mexikói keverék volt feltolva a sima paradicsomos lére stb. De egy héten 2-3 alkalommal kvázi ebédeltünk.
De amikor állambácsi úgy döntött, hogy neki innen is kell a lóvé és konyha kocc, na akkor szabadult el a pokol. Nem viccelek, voltak olyan alkalmak, amikor az ezer adagos kajából 1-2 tucattal ettek meg, kvázi ahogy jött a kaja úgy ment a moslékba kifele. Ha úgy van én egy disznótelep közepén megeszek egy hideg hamburger konverzet 5 napos kenyéren, de azért amikor öklendezel az eléd rakott ételtől engedtessem meg magamnak, hogy egy kövér "qrva anyátokat akkor" mozdulattal rakom vissza a tányérokat a mosogatóhoz.
Otthonos kaját kapnak muterék alanyi jogos, így abból van friss merítésem, well, van amikor felteszem a kezemet, hogy whohoho, azért ennyire király gyerek nem vagyok, hogy ezt meg merjem enni. Míg szemben, ahol lehet 150Ft-al drágább a kaja olyanokat képesek kiadni menüre, hogy csettintek.
Tehát amikor a gyerek nem eszik meg dolgokat, meg fúj és xyz, akkor a tavaly bennem kristálytisztán megfogalmazódott gondolatot kell mondogatni: mindenki képes megenni mindent, csak még nem látta elkészítve úgy, hogy az neki megfeleljen. Tengeri herkentyűk és hal? Iglo rudacska ment max pici koromban meg a halászlé leve. Most a félszigeten horvátoknál az egész rohadt étlapot felzabáltam, már azt se tudtam mit eszek, de jöjjön, mert zseniális mindegyik. Kumplifőzelék ugyanez. Balcsin mondtam pár éve, nekem ez nagy mumusom, de esküdtek itt minden főzelék parádés, na akkor toljátok ide. És tényleg rohadt finom volt.
Szumma: meg kéne érteni, hogy a fűszerezés nem hízlal plusz, hogy van egy szint ami alatt az egészségesnek mondott ételek szimplán csak elveszik az ember kedvét az ételtől és kezdi magát tömni szeméttel helyette.
-
Jack Hunter
tag
Próbáltam már finoman jelezni ezt a kollégák felé is,de nem érzem magam felhatalmazva,hogy megmondjam kinek mi a jó.Marad a füstölgés meg a Logout,ahol tudok panaszkodni.
-
bkercso
nagyúr
Amíg befizettek rá, addig ilyen marad.
-
Käytöskukka
csendes tag
Eddigi munkahelyeimen az irodai menza általában egész jó volt.
Anno általános iskolában viszont rettenetes. A gyümölcsleves szürke lé volt valami aszott almadarabokkal. A húsleves az ízetlen, sótlan, tésztás víz. A száraz, ízetlen grízes tésztát meg megmenthette volna a lekvár, de azt meg a konyhásnénik hazavitték és kaptunk helyette egy kávéskanál porcukrot a tésztára, csak hogy mindenképp megfullandjunk.
Szerencsére a gimibe másik konyháról hozták a kaját és ott csak a levesek voltak sz@rok, a főételek finomak voltak. -
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
Jack Hunter #3 üzenetére
Az is IQ bajnok mondjuk, aki ezt a kutyájának adja.
-
nemlehet
őstag
Nincs olyan hogy eredeti olasz pizza
Még az olaszok sem tudnak megegyezni abban hogy mi az a pizza így legfeljebb különböző stílusú pizzákról beszélünk.
Amit eredeti olasz pizzának szoktak mondani, az a nápolyi stílusú (vékony tészta, kevés feltét és nagy hőfokon rövid ideig sült), de ezt sokan nem szeretik mert inkább csak snacknek jó mint főételnek.Olaszországnak is vannak részei ahol vastag tésztás a pizza sok sajttal (pl szicília nagy részén), nem véletlen ez lett az "amerikai" pizza, lévén nagy számú szicíliai bevándorló költözött ki és vitte magával a konyháját. Ott viszont belekerült a fokhagyma ami sokáig nem volt jellemző eleme az olasz konyhának.
Amúgy az eredeti témához hozzászólva az a baj, hogy a legtöbb vállalkozó nem azért vállalkozik mert valami jó szolgáltatást/terméket akar letenni, hanem mert pénzt akar keresni. Főleg akinek van 3-5-10-100 cége, teljesen mindegy számára mi a tevékenység ha az profitot termel. És akkor ebből jönnek ki ezek a kritikán aluli szarok, amiket inkább ne csinálna, mert valójában csak pazarlás. De ha ügyes szerződéseket köt meg pakolgatja a profitot-költséget a cégek közt simán megérheti neki úgy is hogy alig ad el pár adagot.
Plusz amúgy az emberek is hülyék. Nálunk is van menza, tök korrekt, 1800 Ft a menü, desszertel valami 2100 körül. A cég fele inkább jár a kínaiba mert ott csak 890 a menü.. Nah jah, csak ott mindegyik hús ugyan olyan, és annyira sós-fűszeres az étel hogy igazából darabolt tornamatracot is bepanírozhatnának, nem vennéd észre. A menzán meg gyönyörű méretes csirkecombokat adnak, tényleg roppanós párolt zöldséget stb... Nem lehet fillérekért normális kaját kihozni, de mégis ez az elvárás.
-
mephi666
nagyúr
emlékszem, egyszer anyukámtól kérdezte sógorom, hogy "mi lesz az ebéd? hát bolognai spagetti" ...aztán lett spagetti sajttal meg tejföllel... nézett is nagyot
nálam azért kerül bele paradicsom, darált hús, hagyma, olívaolaj, só, bors (esetleg kis cukor) ...ez van: nálunk asszony csak az alapfűszereket szereti, én pedig a fűszeréhségem letudom annyival, hogy párhavonta összedobok valami indiait
ha úgy nézzük, az én receptem közelebb áll a bolognaihoz, mint a hazai pizzériák pizzakínálata az eredeti olaszhoz (amik minimalisták, csak mi feltuningoljuk mindennel: nálam "csak" 1-2 fűszer hiányzik az eredetiből)
-
moongoose
őstag
Nálunk a melóhelyen kb 2 hónapja egy teherautó sofőr mondta ki a tutit.
Idézem: " Sajnos az a baj, hogy ebben az országban már túl sokan bevették a lesz@rom tablettát."
Ezt meg is értem. -
Eastman
addikt
Elcukrozták nálunk a paradicsomlevest, anno.
Az sem job. -
mephi666
nagyúr
"Olyan egzotikumokról, mint a milánóiba a bazsalikom, hallani sem akarnak."
...lehet direkt nem tesznek bele, mert pl nálunk asszony nem szereti és bazsalikom/oregano nélkül készítjük az olaszos kajákat
anno a falusi menza szerintem rohadt jó volt: pár kajának még most is emlékszek az ízére (utána a középiskolai "nagyipari" már lecsúszott "ehető" kategóriába)
-
CaNNa3IS
senior tag
szomszéd irodaházban van ~1800.- egy főétel. Egész jó.
Az árból azért sok minden kikövetkeztethető. -
Narxis
nagyúr
Régen is és ma is a menza azt jelentette, hogy a létező legkevesebb pénzből főzzenek valamit. Amikor én jártam gimibe akkor még nem volt ez a sótlanítás és szerintem ezért volt sok étel ehető mert tisztán emlékszem, hogy a zöldségleves az gyakorlatilag lé volt, 2-3 kis darab zöldséggel, a fasírt, főzelékek stb. mind ehető volt mert valamit tettek bele ami miatt íze volt, gondolom sót, borsot. Ezt most nem lehet viszont ugyanúgy kevés pénzből kell megoldani, sok helyen az önkormányzat haveri cégével így nekik nem is kell törniük magukat. Amúgy érdekes mert Turi Tamás amíg Nyírbátoron lakott rendelt iskolai menzát, többször meg is mutatta és ránézésre nem tűnt rossznak de ez csak persze 1 példa.
-
#89309696
törölt tag
válasz
Gargouille #1 üzenetére
Az iskolákban a sok évvel ezelőtti kamuegészség törvény óta nem lehet sózni, mert így akarták a gyerekeket egészségesebb módon etetni. Még delikátot se lehet, mert az is sós. Csak minimálisat. Így aztán íze se semminek. Egy rokonom iskolamenzán főz, régen is nehéz volt nekik, mert a gyerekek válogatósak, ez van, de azóta tényleg katasztrófa. Ha ez társul leszaromsággal meg spórolással is akkor aztán kész a moslék.
Iskolán kívül nincs ilyen, ott marad a trehányság és spórolás, ha a kaja íztelen és rossz. -
Még sót is csak nyomokban tartalmaz = Kolléga volt szállodán szakácssegéd. Tilos volt rendesen sózni, nehogy valakinek túl sós legyen. Majd mindenki magának sózza.
-
Jack Hunter
tag
Ne én meg ezzel a szemlélettel értek teljes mértékben egyet.Ha mindenki becsületesen elvégezné a feladatait,nem csak a minél nagyobb profitot nézve, valóban csoda történne.
Hogy hogyan lehet elrontani a rántott húst? Egyszerű.Fűszertelenül,só nélkül,szárazon, sokat használt olajban kisütve.
-
vimes
senior tag
Én csak azt nem értem, hogy lehet úgy elrontani egy rántott húst, hogy a kutyának menjen... az azért nem semmi
-
Gargouille
őstag
Egyetértek a gondolataiddal, teljes mértékben. Nálunk az iskolában van menza a gyerekeknek. Néha elgondolkodom, hogy egyáltalán minek fizetjük be őket, egy héten általában 1 vagy maximum 2 olyan nap van, amikor esznek valamit belőle, a többi napon - őket idézem - "annyira undorító", hogy hozzá sem nyúlnak. Ízre, állagra egyaránt.
Tágabb értelemben magán a jelenségen rég óta rágódom, sokszor szoktam mondani, hogy igazából semmi más nem kellene ahhoz, hogy szuper életünk legyen ebben az országban vagy akár a világon csak annyi, hogy mindenki lelkiismeretesen végezze el a munkáját. Nem kell semmi extrát nyújtani, csak mindenki annyit végezzen el becsülettel ami a dolga lenne. A szakácstól a rendőrön át a programozóig mindenki. Szerintem csoda történne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Trollok komolyan
- Döcögve készül a Panther Lake az Intelnél
- eBay
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Yettel topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Be Quiet! Silent Base 601 850W
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest