Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
Tartsd csak nyugodtan ezt a diétát. Nem fogod megbánni!
Németország meg a fellegvára a bio termékeknek. -
Kasya
nagyúr
Kisse olyan szajize van egyes kommenteknek, mintha a tej egy szuksegtelen, emberre raeroltetett termek lenne. Azert remelem a kolosztrumot eltudjuk valasztani a normalis tejtol. A föcstejet valoban nem ajanlott inni a kesobbiekben - ha csak hashajtonak nem - de azert a tej es tejtermekeket az iparosodasra es a fogyasztoi tarsadalomra valo raeroltetesenek hivni eros tulzas.
Teny, hogy nem mindenki tudja lebontani a laktozt. Ezt az anyagcserezavart viszont nem neveznem normalisnak...vagy nem anyagcserezavarnak hivnam...
A tej - ahogy a kalászosok is - egy szükséges táplálkozási eleme az embernek. Akinek valamilyen biologiai okoból gondja van a beltartalmi elemek feldolgozásával, nyilvan nehezebb helyzetben van es jobban korul kell neznie a piacon.
A piac viszont mindig is felarat kert az "egeszsegert". A laktoz- es glutenmentes etelek nem veletlen kerulnek tobbe...nem feltatlen az eloallitasi koltseg miatt. Ahogy a cukorbetegek etelei se. -
t72killer
titán
válasz
Hieronymus #32 üzenetére
Mit is linkeltem? őskori joghurtospoharak, joghurtmaradékkal. Kukkants rá erre a táblázatra, mennyi laktóz van a joghurt-kefirfélékben
Amúgy nyilván fogyasztottak is a tejből, nem csinálták meg az utsó cseppjét is laktózmentes keménysajtnak.
-
RazorShark
csendes tag
válasz
Hieronymus #32 üzenetére
nvm, rákérdeztem, tényleg nem úgy van, ahogy mondtam
-
Hieronymus
veterán
válasz
t72killer #29 üzenetére
Mondom a tejfogyasztás és nem a tejtermékek fogyasztása.
Magát a tejet hűtés és pasztőrözés és homogenizálás nélkül nem lehet sokáig eltartani, mert gyorsan aludttej lesz belőle.
(A mai tejek általában csak megsavanyodnak, de nem válnak szét zsíros és savós részre, a homogenizálás következtében)
Mivel az előbb említett eljárások nem álltak rendelkezésre, vaj, joghurt, kefir illetve túró és a belőle készült sajtok formájában fogyasztották. (Felénk nem terjedt el a kumisz, ami alkoholos ital és tejből készül.)Általában a tejcukor már nem található meg ezekben a tejtermékekben, tehát a tejcukor feldolgozásának anyagcserezavara sem okozott gondot.
A technikai fejlődés hozta el a lehetőséget, hogy a városokba települt embereknek folyamatos tejellátása lehessen.
Ráadásul a feldolgozott tejtermékek egy részébe vissza csempészik a tejet, ezzel csapdát állítva a laktóz érzékenyeknek. Sőt más élelmiszerekben is felhasználják, ízfokozó anyagként. (Sajnos.)(#30) RazorShark:
A molekulák eltérő mérete és súlya ellenére, egy kiló cukor, egy kiló marad. Legfeljebb a nagyobb molekulák miatt kevesebb molekula szükséges a egy kiló cukorhoz -
t72killer
titán
válasz
RazorShark #30 üzenetére
A cukor-boszorkányüldözésnek sztem semmi értelme - azok szoktak ezen lovagolni, akik anorexiássá akarják fogyasztani magukat (ráadásul ott se ez a megoldás, az elhízás mögött nagy valószínűséggel mindíg hormonális probléma és/vagy mozgáshiány van).
"a fruktóz meg, ami lerakódik" - a fruktóz szuper vízoldékony, nem rakódik le sehova, azt a zsír, koleszterin és alkalmasint fehérjék (agyi erekben) tehetik. Feltételezem arra gondoltál, hogy zsírrá alakul. - Noigen, ezt teszi minden feleslegesen bevitt kalória - függetlenül attól, hogy zsíroskenyér, kókuszdió, füstölt lazac vagy olívaolaj formájában érkezik. Az átalakítás hatásfoka persze más és más, mert minden nyersanyag metabolizmusa másképp néz ki.
Röviden: én szigorúan elválasztanám a "táplálkozzunk egészségesen" és a "fogyókúrázzunk" témát
-
RazorShark
csendes tag
válasz
Hieronymus #27 üzenetére
Egészen pontosan a laktóz, ami C12H22O11 képletű, pontosan 2x annyi fruktóznak (C6H12O6) felel meg, mivel a laktóz diszacharid, a fruktóz meg, ami lerakódik, az monoszacharid.
valamelyik része tuti hogy rossz, de ez a lényeg
-
t72killer
titán
-
Kasya
nagyúr
válasz
Hieronymus #27 üzenetére
A fogyasztói társadalom kialakulásakor vált általánossá a tejfogyasztás.
Ezt kifejtenéd pontosabban? -
Hieronymus
veterán
válasz
RazorShark #26 üzenetére
Mivel a laktóz egy cukorfajta, 5 kilóban, pontosan 5 kiló cukor van. Se több, se kevesebb. Az más kérdés, hogy az eltérő molekulaszerkezetű cukroknak, eltérő az édesítő hatása és némileg a kalória tartalma.
Egyébként a laktóz érzékenység az az anyagcsere zavar, ami normális. Az emberen és a házi kedvencein kívül, minden más állat abbahagyja a tejfogyasztást a csecsemőkor végén. Értelmetlenné válik a laktáz nevű enzim termelése.
A fogyasztói társadalom kialakulásakor vált általánossá a tejfogyasztás. Ezzel együtt a laktáz termelés fenntartása. -
RazorShark
csendes tag
Eh, ennek az "egészséges" dolognak azért még olvass utána, gluténról nem tudok nyilatkozni, de a laktózbontott dolgokban van vagy öt kiló cukor, az azért jobban hizlal
-egy laktóz+fruktózérzékeny ember -
válasz
Hieronymus #24 üzenetére
Kimaradt a reggeli.
-
Erről a vegetáriánus korszakom jutott eszembe, igaz az kicsit rövidebb volt, ebédig tartott.
-
The DJ
addikt
De irigylem azokat, akik szabad akaratukból dönthetnek úgy, hogy glutén- és laktózmentesen étkeznek. Nekem mindkettő létszükséglet (bár a laktóz annyira nem vészes az esetemben, de a glutén bevitele elég durva dolgokat tud okozni). Szóval már eszemet se tudom mióta nem ettem egy rendes kiflit/kenyeret vagy péksüteményt, bár meglepő, hogy vannak ízek, amikre a mai napig élénken emlékszem, pedig 18 éves korom óta diétázom (és lassan a 28-at töltöm).
Nem olyan vészes kivitelezni ezt a diétát (sem), de azért vannak lemondások, amiket nagyon nehéz feldolgozni és sajnos ha igazán finomat akar (v)enni az ember, akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni. A Schar termékek nagyon jók, de sajnos az áruk is.
-
Hieronymus
veterán
""A répacukor egy fokkal jobb mert lassabban jelenik meg a vérben."
Ez pont nem igaz, a finomított répacukor sokkal rosszabb mint a fruktóz. Kérdezz megy egy sportolót vagy testépítőt. A gyümölcscukor sokkal kisebb kilengést okoz a vércukorszintben, nem véletlen javasolják, hogy edzés előtti szénhidrátnak érdemes valami gyümölcsöt, banánt enni,"
A répacukrot egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkot, Nyilván több lépésben tudja glükózzá bontani szervezet, mint magát a fruktózt.
Az edzésekre valóban jobb a gyümölcscukor szénhidrát forrásnak. Elég gyorsan szívódik fel és folyamatos az izomzat üzemanyag ellátása.A répacukornál lassabban indul be a vércukor szint emelkedése. A két eltérő cukor komponens feldolgozása egyenetlenebb vércukorszintet produkál. Ez nem gond az edzés időn kívül.
Szóval, ami a sportolóknak előny a sport alatt, a nem feltétlenül előny a napi életben. -
batmanéhes
tag
nem kell elfelejteni, csak tisztában kell lenni vele, hogy nem egy jó dolog. amúgy nemtom aldi lidl-ben volt kontakt grill, azzal nagyon kímélően, barnára és nem feketére tudsz pirítani, szabályozott körülmények között. gyors, tiszta és takarékos megoldás, ki lehet pattintani a sütőfelületet mosogatáshoz stb.
a grillezésnél főleg a rács miatt feketére kozmált részek a gázosak, ezek elektromos-teflonos kontakt grillen vagy bármilyen serpenyőben annyira nem játszanak.
valahol a pálma meg kókuszolaj előállítását elolvasva inkább valami rendesebb oliva. meg vaj meg állati zsír persze.
cukormentesíteni nem egyszerű, mert azzal no tészta no rizs no krumpli no kukorica no répa no gyümi... szóval kihívás, de látványos.
-
nemlehet
őstag
válasz
Hieronymus #17 üzenetére
A laktóz és a szőlőcukor, vércukor azonosnak tekinthető.
Ez nettó hülyeség. Nem tekinthető ugyan annak, mert más a kémiai szerkezete és az élettani hatása.
Túl gyorsan nyomják fel a vércukor szintjét
Ezt most gondold át. Ha azonos tekinthető, akkor a hogy nyomják fel túl gyorsan a vércukor szintjét?
A répacukor egy fokkal jobb mert lassabban jelenik meg a vérben.
Ez pont nem igaz, a finomított répacukor sokkal rosszabb mint a fruktóz. Kérdezz megy egy sportolót vagy testépítőt. A gyümölcscukor sokkal kisebb kilengést okoz a vércukorszintben, nem véletlen javasolják, hogy edzés előtti szénhidrátnak érdemes valami gyümölcsöt, banánt enni, illetve aki hajlamos leülni edzés közben az igyon természetes gyümölcslevet ha víz nem elég.
De egy egészséges ember számára nem létszükséglet a cukor.
Ezzel viszont mélységesen egyetértek.
-
válasz
#73173120 #13 üzenetére
Par dolgot kerdeztem tole, de javareszt en olvastam, mar mint a taplalkozas szakerto ismerostol.
Ami a glutent illeti, van benne valami ami mint pl. sok edesseg, csak rovid ideig telit, majd megint ehes leszel.
Laktoz, mint cukor, hizlalo tema.
Ezeket neten olvastam, ha kell link bedobom."Szóval, ha én naponta 100 gramm laktózt viszek be, és semmi mást, elhízok?"
Most hulye pelda lesz, de telan ertheto... ugyanennyi hus bevitele utan 0 mozgassal tobb zsir keletkezik rajtad.(#15) t72killer
Az odaegett kaja temara reagalva, grillnel nem feltetlen kell odaegetni a kajt... en sem eszem az olyat, de nem egeszsegugyi okokbol, hanem mert nem sezeretem a szen izet
Egyebkent elektromos grill, husra figyelni es lehet az jo(#17) Hieronymus
"A bajorok kedvence a vaj"
Ezert szeretek itt lenni
-
Hieronymus
veterán
válasz
t72killer #15 üzenetére
Laktóz: egy sima cukorféle. Egy egészséges - nem laktózérzékeny - embernek pontosan ugyanannyi oka van tartózkodnia tőle, mint a sima répacukortól vagy szőlőcukortól.
Nem teljesen korrekt.
A laktóz és a szőlőcukor, vércukor azonosnak tekinthető. Túl gyorsan nyomják fel a vércukor szintjét. Erre jön az inzulin reakció, aminek következtében visszatér az éhség érzet, miközben már jóllaktak a sejtek.A répacukor egy fokkal jobb mert lassabban jelenik meg a vérben. De egy egészséges ember számára nem létszükséglet a cukor. Más szénhidrátokból tökéletesen biztosítható a szükséges mennyiségű vércukor.
Sőt, a szénhidrát bevitel is elhagyható, mert zsírokból is előállítható a vércukor.Az élelmiszeripar viszont a zsíroknak üzent hadat. Mivel az könnyen eltávolítható az ételekből, a szénhidrát meg nem.
Felmerült a kókusz és pálmaolaj a beszélgetésben.
A pálmaolaj tisztított ízmentesített termék amit nem is termésből készítenek. Nem sok helye van a háztartásban. Egyedül a serpenyőben van hasznos, mivel jobban tűri a magas hőmérsékletet. A napraforgó olajat meg el kellene felejteni, ha sütésről van szó.
A kókuszolaj jellegzetes ízű finom olaj, ami értékes anyagokat is tartalmaz. A felhasználását némileg korlátozza az íze. nem minden ételben harmonikus az összhatás.A bajorok kedvence a vaj . Az egyik müncheni szakács híresség, a bajor olívaolajnak nevezi. Sokszor használják barnára sütve, ami valóban finom, de nem egészséges.
-
t72killer
titán
válasz
#73173120 #13 üzenetére
A nejem szakmája (+picit a sajátom - vegyész) révén én is letenném azt a 0.02€-t a laktóz mellé. A glutén mellé csak 0.01€-t, mert azt egészséges (nem gluténérzékeny) emberek is nehezen emésztik - de szó nincs arról, hogy a gluténtartalmú kajától bármilyen baja származna valakinek, aki meg tudja emészteni. (Ha nem megy az emésztés, arra nagyon gyorsan rájössz).
Röviden:
Laktóz: egy sima cukorféle. Egy egészséges - nem laktózérzékeny - embernek pontosan ugyanannyi oka van tartózkodnia tőle, mint a sima répacukortól vagy szőlőcukortól.
Glutén: fehérje. Aki le tudja bontani, szintén ugyanannyi oka van tartózkodnia tőle, mint akármelyik másik ehető fehérjétől.
Zsírok-olajok: a "természetes vaj" - ha tényleg az, akkor ez nem más, mint tejzsír, csupa telített zsírsav. A pálmaolajban/zsírban szintén sok a telített - ráadásul ebben némi koleszterin is van (ami szintén nem mérgező, csak mértékkel-mértékkel). Persze a telítettektől nem dobja fel a bakancsot az ember, csak jó egyensúlyra kell törekedni. Némethonban találtam erre egy tökéletes megoldást, a lenolajat: rengeteg többszörösen telítetlen zsírsav, pl omega-3-félék vannak benne - ezzel szoktam néha pl a fokhagymáspirítóst megcsorgatni.
Személyszerint amit kerülni próbálok: leginkább a túlsütött - odaégetett kaják (->neszeneked fokhagymáspirítós
+egy grill kész kincsesbánya a rákkeltő cuccok keresőinek), tartósított cuccok ha van friss alternatíva (manapság minden évszakban kapni friss gyümölcsöt-zöldséget, nem muszáj a lekvár/üveges savanyúság), agyonfeldolgozott "húsok" (pl 90%-ban szójával hamisított felvágottak - virslik). A túlzott fűszerezésről (só) még le kell szoknom.
Persze, az energiabevitelre oda kell figyelni - annyit vigyen be az ember, amennyit eléget, de ez nem arról szól, hogy nem ehetsz meg egy szelet kenyeret vacsorára.
-
#73173120
törölt tag
A glutén termeli az éhségérzetet? A laktóz hizlal? Jézusom
Ezeket olvasd már el még egyszer, hátha feltűnik, hogy mekkora badarság.
Az éhségérzet egy komplex biokémiai folyamat eredménye, amit számos tényező befolyásol (vércukor, gyomor/bél tartalom, inzulin, leptin, ghrelin, a hypotalamus állapota, de még a közérzet, stressz is, stb.). Akkor ezt, hogy termelheti(???) a glutén, illetve hol avatkozik bele ebbe a folyamatba? Ha erről van valami tudományos cikk(nem az antalvali.com-ról), elfogadom, viszont addig ez nettó butaság. És aki ilyet ír, vagy mond, a butaságot terjeszti.
A laktóz hizlal? Szóval, ha én naponta 100 gramm laktózt viszek be, és semmi mást, elhízok? Mitől hizlalna ugyan jobban a laktóz, mint bármelyik másik diszacharid, ha nem viszek be a szükségteleimnek megfelelő mennyiségen túl? Elhízás = felborul az energia egyensúly, vagy többet viszel be, vagy kevesebbet használsz fel.
A táplálkozási szakértőd hol szerzett diplomát? Mert, hogy nálunk (Semmelweis Egyetem) nem kapott volna ilyen tudással. Nem is értem, hogy mernek egyáltalán táplálkozással kapcsolatban nyilatkozni.
-
MineFox54
őstag
válasz
Hieronymus #9 üzenetére
Tudom, ezt mondom...
-
mickemoto
őstag
Neked aztán van fölös energiád meg időd ha ilyeneket csinálsz.
Amúgy szerintem aki nem érzékeny a gluténra és a laktózra azoknál ez a javulás elenyésző.
-
válasz
Hieronymus #9 üzenetére
Hofpfistereinal van gluten mentes kenyer, nekem nagyon izlik... de egy helyi peknel is van, akik meg anizzsal izesitik. A, iszonyat jo
Szoval ez izles kerdese.
Amugy pl. nalam a pufi rizs, ami epp kivaltotta. Reggelihez pl. tojassal tok finom
-
Hieronymus
veterán
Glutén mentes pékárú nem létezik.
Glutén nélkül nem lehet keleszteni a lisztet, hiába van élesztő vagy kovász a keverékben.Németországban lehet kapni glutén mentes magvakból sajtolt kenyeret. Látszatra hasonlít a búza töretből készült barna kenyérre. Az íze viszont borzalmasan rossz.
Kenyér helyett legjobb pótlék a puffasztott rizs. Ennek az íze sem versenyez a valódi kenyér ízével, de elviselhető. -
MineFox54
őstag
Péktermékek közül van pár, pl itthon van (kecskeméten lakok) egy bizonyos "(Kiskun)Félegyházi kifli", amire teljesen rá vagyok függve, mert sokkal jobb mint az átlag kifli (puha, külseje ropogós stb.)
Nem tom, időnként jársz-e haza, de ha van lehetőséged, akkor ezt próbáld ki (csak itt a kiskunságban kapni, legalábbis pesti rokonom azt mondja, ott nincs)
Meg van pár ilyen.
-
Sört azért iszom
Egyébként mit nem bírnál ki? Mi az, amiből szerinted nincs alternatíva?
#5) szabonagyur
Szerintem Magyarországon is kb. ennyivel drágább, vagy is arányban kb. ott kell lennie.
(#6) juvik
Elég sok helyen olvasni és konkrétan van egy taplálkozás szekértő, akit ismerek és ő is azt állítja, hogy laktóz és glutén mentesen enni egészségesebb. Glutén termeli az éhségérzetet, laktóz hízlal... szóval tudtommal ezek nélkül előrébb vagy.
OK, kellett volna egy teszt az első hónap után is, de végül is, ami a lényeg, tetem valamit az egészségemért.
Igen, árban több, de ha elolvasod az előző linkelt tesztet, akkor láthatod, hogy jobb helyeken normális kajákat vásárolva többe jössz ki. Ennek fényében pláne nem sok.
Nem haragszom, inkább értékelem a kommented. Én amit leírtam saját tapasztalat, meg nem csináltam semmien diétát semi.
Eszem normálisan, csak ilyen összetevőlyű ételeket. -
#73173120
törölt tag
Engedj meg egy pici szakmai trollkodást
"Azzal tisztában voltam, hogy laktóz és glutén mentesen enni egészséges"
Ezt honnan veszed? Önmagában a laktóz és/vagy glutén tartalmú étel/étrend nem kevésbé egészséges, mint az azt nélkülöző. Problémát a laktózérzékenyeknél, illetve a gluténszenzitív enteropathiában szenvedőknél okoz.
"A következő lépés az volt, hogy azon kajákat is kivettem a listából, amiben ízserkentő van, majd a tartósítóval dúsított ételeket próbáltam kiszűrni ... Én kevés pékterméket eszem, de még azt is lecsökkentettem, leváltottam... száműztem a napraforgóolajat (zsírt már évek óta nem használok, helyette használtam napraforgó olajat) és leváltottam természetes vajjal, vagy épp pálma, esetleg kókuszzsírral (zsírnak nevezik, de folyós) és persze olíva olaj, csak is első préselésű."
És ezzel meg is lékelted a hipotézised hajóját, miszerint a laktóz és glutén mentes étrend miatt lett jobb a vérképed. Ha másban is módosítasz, az befolyásolja a végeredményt.
"300 € alatt voltam átlagosan egy főre. Korábban 200 € körül volt egy főre havi szinten"
Akkor kb.1,5-szer annyit költöttél élelmiszerre, és ha azt feltételezem, hogy ez a növekedés nem mennyiségi, hanem minőségi, akkor kijelenthetjük, hogy a jobb minőségű ételek, valamint a tudatosság vezetett egy általános vérkép javuláshoz?
Ne haragudj, egyébként szép dolog amit teszel az étkezésen keresztül az egészségedért, csak szomorú dietetikusként azt látnom, hogy az embereket megvezetik a különféle divat diéták, és egyéb térítők, amik egy-egy tápanyagot, összetevőt kiragadva hamis állításokat tesznek közre. Valószínűleg azért javult a vérképed, mert elhagytad azokat az ételeket, amik a fentebb említett összetevőket -eredendően- tartalmazzák és fogyasztásuk negatívan befolyásolják az egyén egészségét. Nyilván ha valaki előtte pl. fánkot evett, és elhagyja a glutén tartalmú ételeket, akkor a fánk összes rossz tulajdonságától is megszabadul
-
MineFox54
őstag
Gratulálok, én nem bírnám
-
válasz
szabonagyur #2 üzenetére
Szerintem nem kisebb a valasztek, szet kell csak nezni
-
szabonagyur
félisten
Nagyon jók a tesztjeid, sajnálom én is, hogy már nem vagyok kint
Kéne ebből is csinálni egy itthoni tesztet, szerintem tutira kisebb a választék. -
Kajaaaa
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- EAFC 25
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Lemezes kiadás!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 480GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest