Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
igen, de elvileg nem kene neki, hisz nedvesseg nem tavozik el, ha a fedo rajtmarad vegig.
En ha szusitekercshez ha fozom a szusirizst ugy csinalom, hogy 1 pohar szusirizs, 5-6x atmosva, aztan egy pintes pohar viz a labasba, bele a rizs, viz felforral, fozolap azonnal lekapcsol, fedo ra es jatszok 1 kort Cod4-ben (kb 15-18perc) es mire vegzek, szepen megpuhul a rizs.
Tovabbra is megalapozott a gyanum, hogy a rizs, amit vettel szimplan szar
-
Két dolog kell:
1) olyan lábos kell, aminek a teteje jól zár és lehetőleg átlátszó
2) amíg felforr max lángon, utána csak épp hogy forrjon (minimum elég általában) és sok türelemRizsre általában rá van írva, mennyi kell neki, de ha nem nyúlsz hozzá, akkor 15-25 perc között elkészül. A lényeg az, hogy folyamatosan forró gőzben legyen. Ha leveszeszed a fedőt, akkor egyrészt elmegy a gőz - így elmegy a víz, másrészt amikor utántöltöd elmegy a hő is. Így mire elkészül minden lesz, csak nem ínycsiklandó.
Vagy egyszerűen csak egy rizsfőző kell...
-
raczger
őstag
A legfinomabb rizs, elkészíteni is könnyebb, mint a gagyibbakat.A leírásod egyébként jó, sokat számít az edény és hogy mikor mekkora lángot használsz. Én a pirítást, az idő végett max lángon csinálom, párolóserpenyőben. Ha kifehéredett akkor ráöntöm a 2x annyi vizet, mint amennyi riszt tettem bele és először felforralom a vizet, ha felforrt akkor visszaveszem kicsire a gázt és attól függ mennyi rizst csinálok 10-40 percig párolom. Akkor lesz jó, ha semennyire sem vizesek a rizsszemek (sokan elkövetik a hibát, hogy türelmetlenek és hamar leveszik a lángról és mehet a vizberizs evés...).
Büszke vagyok a rizsre amit csinálok, mindenki meg szokta dicsérni, hogy milyen finom, még anyám is
-
Csemike
aktív tag
Nem lehet, hogy egészen véletlenül barna rizst főztél? Mert azt tényleg sokáig kell főzni. Nem is értem a 85 percet, mert én pont úgy főzök rizst, ahogy leírtad, de nekem takarékon 20 perc alatt szépen megfő.
-
Eastman
addikt
...viszont nyertem egy zsír 501-est őszre - baromi olcsón, míg a receptet begépeltem.
-
Balinov
titán
az nincs, ha lenne, meg hely is a jelenlegi kecoban, vennek. Nagyim (isten nyugosztalja tudott iszonyat izesen fozni a sparhelten).
Viszlat: igen, fo profiljuk a ruha, de van haztartasi resz is, butorokkal, konyhai, furdoszobai kiegeszitokkel, gadget sarok, anyhamharagja.
sot, 1x meg kotyogos kavefozot is lattam
szerk: csodalkozol, ehes vagyok, mint a dog
-
Eastman
addikt
A'szem igen. Ma egy kollégám is mondta, hogy beszóltam.
Érdekes.
Kicsit nlcafé-s így ez a totyik. (főleg, hogy be is szóltam) A lakótársam (hölgy) mesélte, hogy a munkahelyén az ebédlőben a nők a foci VB-ről, a férfiak a zoknimosásról beszéltek. Aztán csend lett és összenéztek. Biztos angyal szállt el felettük.
...de szerintem alap, hogy egy férfi tudjon főzni. Magyaros kaja sima ügy. A metódust egyszer megtanulod és megy szinte mindegyik.
-
Brutális eb
addikt
3deci rízs elkészítése ahogyan én szoktam.:
1 evőkanál olajon nagylángon állandó kevergetés melett 1.5,2 perc alatt lepirítom felöntöm 6 deci hideg vízzel.
Egy fél teáskanál sót és egy fél teáskanál vegetát teszek bele.Ezen kívűl ha van izlés szerint mehet bele friss illetve szárított petrezselyem is.
Megvárom míg elkezd ismét forrni lefedem visszaveszem takarékra a fözőfelületet és kb 13-20 perc alatt elkészűl. -
Crystalheart
őstag
Azért egy rizst majdnem mindenben meg lehet párolni, aminek van teteje, és elég lapos ahhoz, hogy főzés után olyan 5-7 centi magas legyen az anyag. Én egyszer a sparhelt bádog sütőjébe tettem (ahol elöl és hátul, sőt a bal fölső csücsökben és a bal alsóban is más hőmérséklet van, néha forgatni kell a dolgokat), egy kis inox lábasban, és nem lett rossz. A sparhelt tetején sem ugyanolyan a hőfok mindenütt a lábos alatt, de legföljebb annyi van, hogy néhol jobban odakap, mint másutt.
-
Balinov
titán
UK-ban elsz, igaz? Skocia, ha jol emlexem (tenyleg, amit 1x linkeltel videki kecobol, lett valami)? Javaslom, ha teheted fizukor menj el egy TkMaxx-ba....annyi konyhai cuccot vettem mar ott, hogy lassan kifolyik a konyhaszekrenybol. keramia kes 5€-ert, nagy sefkes 6-7-ert...ontottvas grillserpenyo 15€-ert, szogletes jenai 10-ert...meg a reszli..
-
Viszlát
addikt
válasz
Crystalheart #38 üzenetére
Elképzelhető, hogy meg lehet oldani sima lábasban is, de az egyéb ételekből kiindulva, baromira nem mindegy, jénai vagy mezei. Egyébként meg tényleg tök jók ezek az ötletek, szerintem úgy fél év múlva majd megint rám jön a rizsezés, csak jusson eszembe ez a topik.
Balinov: jaja, pont annyi van.
-
Eastman
addikt
...ja, és paradicsomos olajoshalat SOHA ne tegyetek az agglegényrizsbe!!!
Rettenet.
...a kreatívkodásnak is vannak határai.
(#38) Crystalheart
Azért kell az átlátszó jénai, hogy átlásd mikor van kész, mikor pont jó. Lábossal nem kommandóznék, mert nehéz eltalálni a jóságot. + a lábos füle - ha műa - leolvadhat. Ha esetleg fém, goto 1§...
-
Balinov
titán
hamar ajanlas. Anyosom ugy csinalja a hagymas rizst, hogy a felaprozott hagymat megdinszteli zsirban!, majd picit a rizst is, utana goto Viszlat metodusa. Altalaban husleves napkor szokta csinalni, a levesbe belefozott feher, sargarepat, tikhust felvagja aprora, majd az elkeszult rizzsel osszekeveri.
Javaslom kiprobalasra, isteni!
Viszlát; #35-re, egy edeny csak van a kecoba, amibe meg tudod mosni a rizst,nem?
-
Viszlát
addikt
-
Eastman
addikt
Én a sütőben készítem a rizst. Nem menedzselem, megcsinálja magát.
Agglegényrizs 2 személyre
- előveszek egy nagy jénait
- sűrű szűrőben folyó víz alatt megmosok pontosan egy bögrényi rizst
- beleborítom a jénaiba
- megsózom
- melléteszek mindenféle zöldséget és fűszereket, amikhez épp' kedvem van(pl. kukorica, egész paradicsom, brokkoli, szeletelt sárgarépa, stb...)
- egész hagymát is (ez a végére édes lesz)
- rá két bögre vizet --> a rizses bögrével(ekkor a rizsen kívül minden felúszik a víz tetejére)
- ráteszem az üvegedény fedelét
- be a sütőbe!
- kb. 250 - 300 fokra tekerem
- leülök gépezni
- mikor a szobában érzem az illatát dinamós elemlámpával bekukkantok...(...a sütőajtó üvegén keresztül)
- mikor elfőtte a vizet és nagyon picit megpirult; két fogókesztyűvel kiveszem
- elég szexi, mert szép színes a teteje a zöldségektől
- megégetem a szám, mert olyankor még forró.Előkészítés 5 perc, sülés 20 - 30 perc.
Megjegyzés:
Frissen fogyasztandó! Ha kevés lett a víz másnapra megkeményedik kicsit a rizs. Jó úgy is, csak "bele kell harapni". Minden jénai és minden sütő más és más, ergo ki kell tapasztalni az összeállítást. Ugyan ez igaz a só mennyiségére is. A jénai méretétől függően lehet kreatívkodni az agglegényrizzsel. Csajozáshoz (ha vendéged van és mást is megkínálsz belőle) frissen fogyasztva ajánlom.Jó étvágyat!
u.i.: ...írjátok meg, ha sikerült, ha ízlett...
-
Cthulhu Dawn
őstag
válasz
Crystalheart #29 üzenetére
Nem ennyit főzök meg, csak így jött ki kereken.
-
Viszlát
addikt
válasz
Cthulhu Dawn #26 üzenetére
Jótól kérdezed, gőzöm sincs.
Én csak azt tudom, hogy 3x annyi víz kellett mint amit a recept vagy ti is írtok és majdnem másfél óra, hogy puha legyen.
-
Crystalheart
őstag
válasz
Cthulhu Dawn #28 üzenetére
Hát... kevés.
-
Cthulhu Dawn
őstag
válasz
Crystalheart #27 üzenetére
Vagy 10 deka ha így jobban tetszik
. Mi ennyire furcsa benne?
-
Crystalheart
őstag
válasz
Cthulhu Dawn #26 üzenetére
100 gramm rizst?
-
Cthulhu Dawn
őstag
Nem szoktam kifehéríteni a rizst, szerintem ugyanolyan anélkül is. ~100 grammhoz szoktam 2 deci vizet használni, összeöntöm az egészet, nagy lángon megvárom amíg felforr, majd takarékra veszem és rá a fedő, ezzel a módszerrel bármelyik A/B rizst megcsinálom 20 perc alatt. Hova kéne ehhez 45 perc
?
-
válasz
Crystalheart #22 üzenetére
Én is megpirítom az alját, ha van még egy kis időm és nem vagyok farkas éhes
Valóban, az a legfinomabb része, mint a krumplinál
Viszlát: Nagyon szívesen, váljék kedvedre, egészségedre!
-
Crystalheart
őstag
Néha bele kell kotorni fakanállal, hogy megnézd a vizet. Kis gyakorlat már elég ahhoz, hogy szinte mester legyél benne
Amúgy meg lehet kapni ezeket az üvegtetejű párolóedényeket, ami széles és lapos, mi olyanban csináljuk, csak a teflon már feljött, ezért lekapartuk az egészet belőlük. De még így is szuper.
-
-
Crystalheart
őstag
Egyébként ez is a sparhelt egyik előnye, hogy a legegyszerűbb Inox edényben is meg lehet főzni a rizst, nem kell tapadásmentes bevonatú. (Igaz, tovább is tart.) A végén egy kicsit odakap, pirult lesz az alja - de az a legjobb része
Úgy szoktam megállapítani, hogy kész van-e, hogy fakanállal benyúlok az aljáig megnézni, odaragadt-e már.
Volt idő, hogy naponta 1-2 kg rizst pároltam, majdnem minden nap, szóval ez már annak ellenére is a kisujjamban van, hogy amúgy béna vagyok a főzéshez.
-
Én így szoktam rizst készíteni:
Közepes vöröshagymát olajon megdinsztelem (megpárolom), majd bele az egy bögre alaposan megmosott A rizst. Nem szoktam pirítani. Kb 1 evőkanál csapott / enyhén púpozott VEGETÁT, majd mehet bele a 2 bögre víz + egy kicsi, mert ugye párolog!
5 perc alatt kb fel is forr, akkor takarékra a lángot, és kb 15-20 perc és puhára fő. (néha meg kell kavargatni, hogy ne égjen le, hiába van teflonban, mert a vizet gyorsabban felszívja lent!)
Azért szeretem így elkészíteni, mert önmagában is finom, nem "csupasz". Konzerv kukoricát is előszeretettel teszek bele, de mehet bele bármi. A víz felöntése után 1 közepes répát megpucolva, felnégyelni, majd lekockázás után mehet bele. Hihetetlenül megdobja az ízét. Ha van itthon és nem felejtem el, akkor mindig teszek bele.
Bocs a rossz képminőségért
-
Rizs - Ha nem főzöd, hanem párolod, akkor nem szabad levenni a fedőt, amíg el nem készül. Ha párolod, akkor értelemszerűen nem lehet kóstolgatni, hanem ki kell várni az idejét, míg elkészül. Viszont ha nincs jól záró edényed / fedőd, akkor nem tudod párolni, csak főzni.
-
Viszlát
addikt
válasz
Crystalheart #17 üzenetére
Fogalmam sincs.
Pár éve egyszer egy házaspárnál vendégeskedtem, ők mindenből csak nagyon egészségeset meg barnát, meg bio-t, meg mittomén esznek és ott kínáltak meg vele.
-
Crystalheart
őstag
És milyet próbáltál? Hatalmas különbségek vannak köztük.
Na meg elkészíteni sem ugyanúgy kell, pl. nem szabad (pontosabban szabad, csak béna lesz) pirítani előtte. Meg kell mosni és meg kell főzni 2,4l/kg vízben, 18 g sóval és kész, akkor lesz a legjobb a barnarizs. (Bár lehet hogy gázlángon máshogy fő, mint sparhelten, és némileg kevesebb az ideális vízmenyiség hozzá.)
Különös, de amúgy a Tesco-s fajta egész finom, csak sokat kell válogatni belőle a pelyvás szemeket mosás előtt... Mi Szarvasi rizst szoktunk általában enni, azt is kell válogatni, de keveset. A drágább fajtákban, mint a Biopont barna rizs, általában elenyésző pelyvás szem van, és azoknak a legjobb az íze.
-
Balinov
titán
szertinem finomabb is
Viszlát: en nem vennek lengyel rizst, jo az amit a Tesco-ban, Sainsbury's ben kapsz long grain rice. Mi teszkosat hasznalunk, pici olivaolajon megpirit (mint ahogy te is csinalod, kifeheredik) es dupla mennyisegu viz ra, 1x gyorsan jol megkever, fedo ra, es 15-20 perc alatt kesz. Vegetat szoktunk meg ugy egy teaskanalnyit raboritani, hogy meg finomabb, hazai ize legyen.
-
Crystalheart
őstag
Persze, ez minden koptatatlan gabonára igaz, ráadásul a rizskorpa nem olyan emészthetetlen-rághatatlan, mint a búzakorpa. Természetesen vannak ételek, köretek, amik nyilván fehérrizzsel jobbak, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy másabbak. Így ez egy más étel, ki kell próbálni.
-
JoeYi
őstag
válasz
Crystalheart #6 üzenetére
igen, szokni kell, de állítólag egészségesebb is
-
Crystalheart
őstag
Barna rizst nem próbálod ki? Sokkal több íze van, mint a koptatottnak, bár gondolom, nem mindenkinek jön be, de valakinek meg nagyon.
-
JoeYi
őstag
én zacskós rizs párti vagyok. Három lépés:
- víz felforr
- csipet só
- rizs bele 15 percrekész.
Bár olcsóbb a nem előgőzölt rizs, de bőven megtérül a rövidebb főzési időben
-
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #3 üzenetére
Nekem se jön a privátokról...
-
Viszlát
addikt
válasz
moonlight115 #1 üzenetére
A pirítást én is így értettem, nem barnára pirítom, csak amíg az üveges szín átváltozik fehérré.
Egyébként halvány gőzöm sincs mi a franc van, mostanra lett jó, szóval körülbelül 80-85 perc kellett hozzá. Én már csak röhögök az egészen, irgalmatlanul sótlan az egész, de ezen legalább lehet segíteni.
-
moonlight115
őstag
Egy szakács mondta nekem, hogy nem szabad a rizst pirítani, ha kifehéredik "pirítás" közben, mehet rá a víz. Alacsony fokozaton kell főzni, szerintem ez lehetett nálad a baj. De hogy még ennyi főzés után is kemény???? Ilyen rizst még nem láttam. Nekem kb. 20 perc alatt kész.
Új hozzászólás Aktív témák
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Trollok komolyan
- Döcögve készül a Panther Lake az Intelnél
- eBay
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Yettel topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 1000GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest