Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
Volt valaki a Várban borokat kóstolni?
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Fehérbor, jégbor, aszúk... Itt mindenki ilyeneket iszik? Jó kis száraz vörösbor, úgyis jönnek a hideg téli esték Tavaly téli kedvenc: Bock Syrah. (Bár egy csöppet drága...)
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Én melegben inkább sörözök, mint fehérborozok.
A syrah tényleg elég drága, mondjuk nem mindegy, hogy hol veszed. Ha meg még a gyártótól közvetlenül is sok, akkor tényleg vannak egyéb száraz vörösborok, második kedvenecem ''természetesen'' a cabernet sauvignon. Az elmúlt években sajnálatos módon nagyon elterjedt, hogy mindent barrique-olnak, pedig nekem az nagyon nem jön be...Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Az egyik haverom volt a várban borokat kóstolni. Elég jó a választék, de elég húzós árak vannak. 4-500 ft/dl-nél kezdődnek az igazán jó vörös borok, de nem ritka a 800 ft-os sem, szóval én 10000-nél kevesebbel nem indulnék neki... (Mivel a sztorit iszogatás közben mesélte, ezért már nem emlékszem, hogy volt-e beugró, de mintha rémlene valami 2000ft-ról, persze az még lehet, hogy a felvonulás téri borkóstolásról megmaradt emlék.)
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
válasz concret_hp #89 üzenetére
Egy bizonyos ár fölött a bor is olyan, mint a műtárgyak. Nem a bankban tartod a pénzed, hanem ''palackokban''. (Persze ez már inkább millió Ft-os nagyságrend.)
Pár 10e ft-os borokat még lazán meg szoktak inni, ha kellő mennyiségű bort ittál akkor érezhető, és élvezhető a különbség az olcsóbb és drágább borok között. Persze az ár nem egyenesen arányos a bor minőségével, tehát ha veszünk alapnak egy 1000 ft-os bort, akkor lehet, hogy a 2000 ft-os bor jobb, de nem 2x olyan jó, és a 20000 ft-os meg jobb a 2000 ft-osnál, de nem 10x jobb. Sőt egy bizonyos minőség felett már az egyéni ízlés is befolyásolja azt, hogy mennyire tartasz jónak egy adott bort.Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Napi fogyasztásra én is az 1000 ft körüli borokat szoktam venni, bár nekem az év nagy részében inkább sör van betárazva, főleg mivel a pesti lakásoban nincs pince, ahol jó hőfokon tudnám tárolni, a hűtő meg eléggé tönkreteszi.
Viszont ha ki akarok rúgni a hámból, akkor be szokott figyelni 6-8000 ft-os bor is, drágább azért ritkán, bár ittam már 3000 ft/dl-ért is bort (termelői ár).Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Azt hiszem lassan nálam is eljön a boros szezon, szóval ha hazaérek, akkor keresek valami jó kis szezonindító üveg vörösbort
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Nem volt rossz, de semmi extra. Olyan volt, mint a jó iparosmunka: azt kaptad amit vártál, semmi különleges illat vagy íz. Mondjuk mellé semmi jót nem tudtam enni, így jóformán éhgyomorra fogyasztottam el az üveggel, szóval legalább kellemesen berúgtam tőle
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Mobilos kép, de itt a holnap esti áldozatom [link]
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Az előző képem nem sok embert hatott meg, de talán majd ez: [link] . Annyi versenyt nyer, hogy a sok plecsnitől úgy néz ki, mint egy tábornok
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Az csak egy dolgozószoba, abból a szempontból jó, hogy 15 fok van. A bort már természetesen nem ott ittuk, hanem egy kandalló mellett kristálypohárból. A bor majdnem hibátlan (persze 8800 Ft-ért már illik is annak lennie ), egyetlen hibája, hogy Barrique, persze csak enyhén érződik rajta, de enélkül is már annyi íz van benne, hogy én azt már fölöslegesnek éreztem. Mellesleg utána még legurult egy pohárka Henessy XO, no az se volt semmi
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Hétvégén sikerült egy 1. osztályú étteremben többek között bort is inni, ha valakit érdekel, hogy hogyan is néz ki egy ilyen, akkor szívesen leírom, de ha nem, akkor nem strapálom magam
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
No akkor az ígért beszámoló. Az eset Veszprémben a Villa Medici hotel 1. osztályú éttermében történt. Mivel már korábban is voltunk ott, ezért először a ház borát rendeltük (Cab. Sau.), de sajnos mivel eltelt már 2-3 év az utolsó látogatásunk óta, ezért valószínűleg már nem ugyanabból az évjáratból kaptunk, és a mostani nem volt az igazi.
Szóval borlap elő, nagyjából a szokásos kínálat, de úgy gondoltuk, hogy most kísérletezzünk egy picit, ezért a Szt. Anna pincészet egyik Cuvée-je (Cab. Sau, Franc és Merlot) mellett döntöttünk.
A bort egy külön pincér hozta ki egy kiskocsin, amin a következő cuccok voltak: a palack bor, egy kendő, egy kosár, egy bontó, egy kis tányér, egy gyertya, egy gyufa, 3 pohár és egy különleges formájú üveg (az alja nagyon öblös volt, majd hirtelen szűkült a nyaka felé). Kezdésnek a pincér meggyújtotta a gyertyát, majd a palackot a kendőbe csomagolva és kosárba téve megmutatta nekem. Egy pillantást vettetm rá, majd mondtam, hogy jó lesz, mert már itt látszott, hogy nem fog 2 perc alatt végezni. Ezután kibontotta a palackot, megszagolta a dugót, majd azt a kistányérra tette, és odahozta hozzám. Én nem vagyok a dugószagolgatás híve (a dugónak dugószaga van), szerintem max annyit lehet megérezni, hogy romlott-e a bor. Miután ismét bólintottam kitöltött 3-4 cl bort az egyik pohárba. Megforgatta a poharat, megszagolta, majd a gyertya fénye fölött is megvizsgálta. Ezután meg is kóstolta a bort (na ilyet nem láttam még sehol). Mivel mindent rendben talált ezért töltött kb 2-2 cl bort a maradék 2 pohárba, majd azokat lasan forgatva a tartalmukat az első számú pohárba töltötte de úgy, hogy mindkét pohár teljes belső felületén átfutott a bor. Mindezek után történt csak, hogy én is megkóstolhattam a bort, a dolog szépséghibája, hogy a vigyor, ami eddigre kiült az arcomra azonnal le is olvadt. Mivel nem volt romlott a bor, ezért nem küldhettem vissza, viszont sem illatban, sem színben és főleg ízben nem nagyon nem azt kaptam amit vártam. Mindenestre a pincér áttöltötte a bort az üvegbe, majd az eredeti palackkal távozott. (''Természetesen'' az üveg olyan messzire került, hogy én nem tudtam elérni, de bármikor kifogyott a poharam rögtön ott termett egy pincér és töltött.) A dolog végülis jól alakult, mert mivel nem hagyott nyugodni a bor minősége, ezért csak megreklamáltam a főpincérnél kb 2 korty után, hogy ez egy szar bor. Mint kiderült az a pincér hibázott, aki a borpincérnek a kezébe adta a palackot, és Pinot Noir-t sikerült hozniuk. A hibát elismerték és sűrű bocsánatkérések között kihozták az eredetileg rendelt bort, és bár az sem volt egy csúcsbor, de legalább ismét végigélvezhettem a nyitási procedúrát
A helyet egyébként mindenkinek ajánlom, ezt a kis kellemetlenséget leszámítva csak pozitív élményem van róla, és mint látszik a hibáikat is elismerik, nem úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy úgyis nekik van igazuk.Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Nem lehúzás volt, tényleg csak figyelmetlenség (kb ugyanannyiba került a 2 bor.) Mint írtam már máskor is voltunk ott, és az egyik legkorrektebb 1. osztályú hely ahol valaha jártam, igaz leginkább a kaják és a kiszolgálás miatt éri meg, borkóstolásra van jobb hely is, de egy steakhez csak bort iszik már az ember
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
-
F-ECT$
titán
Most hétvégén ismét óriásit nőtt a szememben a Polgár pincészet. Kis előtörténet: valamikor a 2000-es évek elején találkoztam először a Polgár borokkal és elsőre nagyon megtetszett a Cabernet Sauvignon-juk. Mivel faterom is a villányi borokat szereti, így az elmúlt években jártunk arra párszor, és sohasem kellett csalódnom egyik borukban sem. Aztán kb két éve egy horvát búvártúrán találkoztam Polgár Katival (az ifjabbikkal), aki az egész csapatnak tartott egy kis borkóstolást 6 féle borból. Ezt a kis sztorit elmondtam a fateromnak, aki a következő villányi látogatásakor (amin én nem voltam jelen ) ezt említette Katának, aki cserébe meghívta az egyik legdrágább borukból egy kóstolóra (ebből 2 dl kb 3000 ft).
Aztán múlt hétvégén végre együtt is le tudtunk ugrani Villányba, és utunk egyből a Polgár pince felé vettük. Mivel csak ritkán járunk erre, ezért gondoltuk, hogy végigkóstolunk pár bort, aztán ami tetszik, abból viszünk 2-3 palackkal. Kezdtük a 2000-es Aranyhárssal 1-1 dl, utána ittunk még Pinot Noir-t, Cabernet Sauvignon-t, Syrah-ot, Elixír Cuvée-t ('97-est és 2000-est) és Polgár Cuvée-t. Ezekből 1-1 vagy 2-2 dl-t. Ezek mindegyikéből vettünk 1-3 palackot, összesen 62000 Ft értékben. A rendeléseinket eleinte egy pincérnő szolgálta ki, de aztán előbb az idősebb majd a fitalabb Polgár Kata is leült az asztalunkhoz, és jó hangulatban elbeszélgettünk. Ezután kifizettük a palack borokat, majd külön ki akartuk fizetni a kóstolókat is (ezek ára 400-1500 ft/dl), mikor közölte az idősebb Kata, hogy erre mi meg lettünk hívva. Pontosan nem tudom, hogy mennyi lett volna a számla, de az biztos, hogy 10000 Ft-nál(!) jóval többet ittunk. (Én olyan 16-18000 Ft körülre adtam össze kb, bár néhány részlet már homályos.)
Életemben nem tapasztaltam még hasonló kedvességet egy vendéglátó egységben sem, pedig elég sok helyen jártam már itthon és külföldön is. Az pedig külön tetszett, hogy lényegében a termelőkkel beszélgethettem eszméletlenül jó borok mellett.
Az este zárásaként még elugrottunk vacsizni a Villány Gyöngyszeme étterembe, ahol egy jó bélszín mellett még lecsúszott 1-1 üveg Jackfall Magnum Cuvée és Bock Capella Cuvée.
[Szerkesztve]Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
válasz venember83 #235 üzenetére
Nem vesszük, mondjuk nem is ígérem, hogy mostanában arrafelé fogok járni
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Szerintem leírtam, de akkor még egyszer: a palackok kifizetése után mondták, hogy nem kell fizetni a kóstolásért. (Már nem akartunk több palackkal venni, de még volt a poharunkban bor, és még akartunk is egyet kóstolni, ezért akartuk előbb a palackokat kifizetni és csak utána a kóstolást.)
A kóstolásról meg még annyit, hogy mi elve 2-en voltunk, ami 2x1dl, de voltak borok amiből 2x2dl-t kértünk, és azért 4dl ingyen, még ha 2 palackkal is rendeltünk az adott borból az azt hiszem elég jó.
Én a Polgár borokat nem tartom túlárazottnak, hiszen Magyarország egyik legjobb termelője, és pl Cabernet Sauvignont már 2500 Ft körül lehet kapni, ami villányi átlagár (Bock, Gere A, Jekl, stb is ennyiért adja.) Az már inkább elgondolkodtató, hogy mióta pl a Bock borok ennyire felkapottak lettek azóta minden egyes ABC-ben, Tesco-ban, benzinkúton, stb helyeken lehet kapni, ergo annyi palackot árul, amennyi egész Villányban nem terem. Nézd meg a Polgár borokat (de ide még egy csomó termelő nevét beírhatnám): szinte csak Villányban lehet kapni a teljes palettát, és még borszaküzletekben is csak 3-4 fajtát tartanak, tehát azokról még el tudom hinni, hogy 100%-ban villányi szőlőből készült, nem úgy mint a Bock borok...Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Gere Zsolt: Villányi Cabernet Sauvignon 2004 ''New Generation''.
Van még mit tanulni bátyóéktól
[Szerkesztve]Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Jaja, Gere névvel fémjelzett bor is sok van, nem csak Bock ''gyanús''. A kérdés leginkább az, hogy milyen szinttől/árkategóriától várható az el, hogy azt kapd, amiért fizettél, pl a Bock Capella Cuvée-ről már elhiszem, hogy Bock csinálta, és azt is, hogy villányi szőlőből.
Árakat innen vettem: [link] - és itt a Bock, Gere Attila, Jekl, Polgár 2003-2004-es Cabernet Sauvignonok mind 2500 körüli áron vannak.Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Én meg úgy vagyok vele, hogy inkább ritkábban alkoholizálok, de akkor nem sajnálok elkölteni pár ezer forintot, legyen szó sörről, borról vagy töményről. Mivel nem vagyok nagy ivó, így ha még az is a cél, hogy berúgjak, arra elég kb 2 palack így nem gond kifizetni 2-3 ezer forintot egy-egy palackért. Főleg, hogy mivel én nem nagyon szeretem sem a fehér, sem a rozé borokat (max 1-2 dl-t azért megiszok kóstolásként, de többet max akkor, ha valamilyen ételhez nagyon illik az adott bor), és vörösből is csak a szárazat szeretem. És ha már száraz vörösről van szó, akkor bizony az olcsó kategória ezekből a borokból ihatatlanul rossz, kb 1000 Ft-tól vannak olyan borok, amiket érdemes meginni. Ehhez képest nekem már nem nagy ugrás árban a 2500 Ft és ízben/élménben pedig óriási a különbség.
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Hát a Capella/Polgár/Kopár/stb cuvée nálam is csak extra alkalmakkor figyel be, nekem sincs azért még annyi pénzem, hogy mindig ilyen árú borokat vegyek Hétköznapi fogyasztás nálam nincs, a heti-kétheti ivásra meg én is az 1500-3000 Ft-os kategóriát veszem, és ebbe belefér szinte minden villányi termelő Cabernet Sauvignoja/Francja, vagy Soproni Kékfrankos, esetleg valami jó kis Bikavér az elmúlt 2-4 évből.
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Hétvége: Takler Bikavér 2000, Wylyan Duennium 2000. Jó kis hétvége volt...
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Auchanban bor akció van, pl Bock Cabernet Sauvignon/Franc 2008-as: 2499 Ft.
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Érdemes esetleg az eu elnökségi borokból is szemezgetni.
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Munkatársakkal meglátogattuk a DiVino nevű egységet, főleg fehér borokat kóstoltunk. Nagyon udvarias és felkészült volt a banda. Kis negatívum, hogy eleinte meleg volt (van légkondi, de a nyitott ajtó miatt ez eleinte nem nagyon volt érezhető) illetve a kaják iszonyat drágák voltak. A borok szerintem korrekt áron voltak (figyelembe véve, hogy hol van a hely), szóval jól éreztük magunkat.
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Madeiran nyaraltam, és ha már ott voltam, akkor ittam egy kis madeirai bort. Leginkább a tokaji aszúhoz hasonlítható az íze (de persze teljesen más a készítési módja), olyan 10 € környékén már lehetett 5 éveset venni 1 palackkal, a 10 éves a duplája, öregebbet nem ittam. Ha egyszer "szembe jön" egy palackkal hasonló áron, akkor érdemes beruházni rá. Főleg félédes - félszáraz vonalon mozogtam, azért mert a félédes is eléggé édes volt, míg a félszáraz kevésbé ízlett, mint a félédes, így a szárazat már nem erőltettem. (Pedig alapvetően vörös szárazakat szoktam inni.)
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Pár megjegyzés, kérdés:
-Mi az, hogy drága, milyen áron vetted, mennyit szeretnél rászánni?
-Próbáltál már 3 puttonyosat inni?
-Ez egy desszertbor, így nem "szokás" belőle sokat inni, ennek fényében is "drága"?
-Van édes fehér bor, de ez aszúbor, nem csak egy sima édes fehér, így ízben is jellegzetes.Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Fuu hát egy üveg borért azért csaknem megyek el Tokajig.
Hát nem is 1 üveg miatt kell menni Érdemes rászánni egy hétvégét, összeszedni a haverokat, lemenni, végigkóstolni a borokat, és amik ízlenek, azokból egy pár palackkal venni. Eleve olcsóbb a termelőtől, és nagyobb mennyiség esetén biztosan kapsz kedvezményt is.Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
válasz dellfanboy #902 üzenetére
Azért nem tablettás. Kb 1.5-2e Ft-ba kerül, és annyit is ér.
Dive ever, work never.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- Gumi és felni topik
- Xbox 360
- War Thunder - MMO Combat Game
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kétféle interfésszel érkeznek a Klevv, jövő hónapra datált M.2-es SSD-i
- OLED TV topic
- Óra topik
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest