Új hozzászólás Aktív témák

  • májkimiki

    őstag

    válasz fap333 #10113 üzenetére

    Azért mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy Debian telepítésnél 2 féle rendszert lehet fölrakni. Ez mindig is így volt, amíg csak a klasszikus Debian telepítő (grafikus és konzolos) volt. Ordít a képernyőről a root jelszó megadása műveletnél!
    HA ÜRESEN HAGYOD, AKKOR A USER A SUDO HASZNÁLATÁVAL TUD EMELT JOGOKKAL MÓDOSÍTANI A RENDSZEREN.
    Ebből egyértelműen következik, hogy a telepítő szkriptben itt egy elágazás van. Két féle eredmény születhet.
    1: Kitöltöd a root jelszavát és nem lesz sudo.
    2: Kihagyod a root jelszót (üresen hagyod-enter), akkor lesz sudo.
    Így kétféle képpen lesznek beállítva a környezeti változók is, annak fügvényében, hogy mit választottál.
    Bambano kolléga reflektált a legjobban az eseményre.
    Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megadják a root jelszavát, aztán meg keresik a sudo-t a rendszeren. Utána telepítik a sudo-t (mert lehet), meg piszkálják a sudoers-t, meg a környezeti változókat.
    Innen jönnek a nagy lesések.
    Jó ideje úgy látom, hogy csak én különböztetek meg Debian telepítéseket a két metódus alapján. Van root-os Debian, meg van sudo-s Debian. Vagy az egyiket választod vagy a másikat. A harmadik variáns a root-os/sudo-s Debian, amikor a nagy eszmélés után veszik észre, hogy nincs sudo.
    Én nem értem, hogy sokan hogyan üzemeltetnek hivatás szerűen debianos szervereket, amikor ilyen egyértelmű dolgokon kell magyarázatot adni a környezeti változók alakulása miatt. Aztán jön a heggesztés, hogy biztos bugos a "debillány", meg nem jók a környezeti változók. Ezt ide meg oda írd be és egyéb faszságok.
    A default sudo-s Debian telepítés a Calamares telepítő megjelenésével került előtérbe.
    Ez azokban az ISO-kban érhető el, amikor a Live rendszerre bootolsz és abból indítod a telepítőt. A Calamares telepítőben nincs kérdés a root jelszavát illetően, default sudo-s Debian lesz a végeredmény.
    Ez azoknak lehet újdonság, akik mindig minimal netinstall-ból vagy a hagyományos grafikus Debian telepítőből építenek rendszert.
    De az összes ilyen Calamares-t tartalmazó LiveISO elindítható közvetlen a hagyományos telepítővel vagy a konzolos telepítő felülettel is. Abban viszont ott a lehetőség a root jelszó kihagyására vagy megadására.
    Az elmúlt 1 évben a jó isten tudja hány Debian telepítőt végig nyomtam az összes létező permutációban.
    Úgyhogy nem a környezeti változókat kell basztatni, hanem odafigyelni, hogy mit akarok.

Új hozzászólás Aktív témák