Új hozzászólás Aktív témák

  • foregister

    tag

    Sziasztok!

    Hosszú leszek és lehet kicsit bonyolultan fogalmazom - készüljetek fel. ;)

    Excel 2007 -
    Probléma: Index, Hol.van, nagy függvények együtt hazsnálva van ahol ismétlődik az eredmény.

    Részletesen:
    Történt az, hogy van sok oszlopom, még több sorral. Ezen a munkalapon csak adatok és segédcellák vannak és ezeket az adatokat rendszerezi egy külön munkalap, de nem is ez a lényeg, az eddig megfelelően működik.

    Sikerességet szeretnék vizsgálni, pontosan a legjobb 10-et külön, különböző feltételek szerint, pl.: termék neveit rendszerezze a 10 legtöbb látogatás, 10 legtöbb kattintás és legtöbb 10 látogatás / kattintás aránya szerint. Magyarázat: Az adatokat külön-külön oszlopból nyeri ki, viszont mivel ezt a táblát frissítem az adatokkal copy-paste-tel, akkor ha megváltozna a legkérdező API mechanizmusa, még mindig egyszerűen, manuális frissíthetem az adatokat oszloponként, ezért elneveztem az első sorban ezeket az oszlopokat. Minden termék neve csak egyszer szerepel a táblázatban, illetve ha mégis feltűnne ugyanolyan nevű, úgy egy másik oszlopban található "al-név" tovább azonosítja őt + a lekérdezéskor (nevezzük eredménynek) további számadatokat kérek le, így biztos vagyok benne, hogy nem két különböző, de azonos adatú sorokat kérek le.

    A probléma ott kezdődik, amikor a NAGY függvénnyel kikeresem sorrendben az x-edik kattintás / látogatás / kattintás-látogatás-arány egy idő után ismétlődik az adat, tehát pl. a 7. és a 8. helyen ugyanaz a nevű, alnevű és számú (4(!) további számadat, amik nagyon ritkán ismétlődhetnének és eléggé kicsi a valószínűsége) adat szerepel, holott a NAGY függvényen belül nem egyezik, a sorszám (tehát a 7 és 8). Próbáltam az adattáblát más adatokkal helyettesíteni, viszont akkor más helyen, de előjön szintén ugyanez az ismétlődős hiba (pl. 3. és a 4. valamint a 6. és a 7. helyezettnél). Persze az utána lévő adatok már sorrendben haladnak tovább és mindig csak két, egymás utáni helyezett szokott néha ismétlődni, nem tudom, hogy miért. Gyanakodtam először a látogatás-kattintás arány miatt (itt százalékosat az adatok az oszlopban), de olykor előjön a sima látogatás vagy a kattintás oszlopát vizsgálva is, tehát a hiba okára sem tudok rájönni.

    Így néz ki a függvényem jelenleg a 7. és a 8. helyezettre (példának kedvéért):
    =INDEX(H:H;HOL.VAN((NAGY(Z:Z;7));Z:Z;0))
    =INDEX(H:H;HOL.VAN((NAGY(Z:Z;8));Z:Z;0))

    H= a termék oszlopa (illetve annak az oszlopnak a jelzése amilyen adatot kívánok h megjelenítsen az eredmény cellájában)
    Z= látogatás / kattintás / látogatás-kattintás oszlopa

    Tehát a fenti függvénnyel ismétlődnek az adatok és ahol H-t cserélem más oszlopra ott is teljesen megegyeznek az eredmény adatok - mintha az adatsor többször is szerepelne a tömbben, ahonnan ezeket kiolvassa - közben meg egyediek ezek az adatok és nem ismétlődnek - legalábbis ahogy már fentebb aláhúzva említettem, az adatsorok sehol sem egyeznek!

    Remélem érhető a problémám és meg jobban remélem, hogy van rá megoldás :)
    Köszi!

    -Foregi-

    Az igen az nem nem

Új hozzászólás Aktív témák