Új hozzászólás Aktív témák

  • Jahno

    őstag

    válasz blueboi69 #115202 üzenetére

    Videócsipp, de csak erős idegzetűeknek: [link]

    Sztori van sok. Nálam az érdekes, mikor ki szeretnénk találni mi volt 1970ben a hadsereg kapcsán. Valaki így a XXI. században a hadsereg lebontása után ugye meg van róla győződve, hogy az XY részleg az ott biza föld alatti rakétás bázis volt és Ő ott szolgált, tudja, látta. Erről semmilyen egyéb forrás és dokumentum nincs, előkeresel másik 6 arcot aki szintén ott szolgált azokban az években, azok viszont csak egy minimál létszámú kis híradós alakulatról tudnak, nincs itt semmi látnivaló, rakéta meg sosem volt. És mindegyik leteszi a nagy esküt, hogy biza az úgy volt, egyik csoport a rakétára másik a nagy semmire.

    A legtöbb bázis helyét már személyesen is meg tudod nézni (meg ami maradt belőle) és így sem tudsz kiigazodni a sok információ, nem létező információ, hozzáköltött/elvett dolgok meg mindenféle legendák közt. Az, hogy valami radarállomás, vagy gerinchálózati csomópont, az még keverhető és kiskatona nem is ért hozzá, csak a kimenőre gondol meg a kannásborra. De azért egy föld alatti óvóhely még manapság is egzakt dolog lenne, vannak nyomai.

    Ebben az esetben ugye lehet hazai nagy hadititok, lehet orosz kooprodukció. Vagy bármi. Ha egy laktanya hátánál van 200 méternyi sávban erdő és mögötte nagyon titkos dolgot szeretnének csinálni, akkor azt megcsinálják. Eddig okés. Nagy csapatmozgás látványos, kocsmába kiszökdöső katonákról mindent is tudnak a helyiek. Még lehet egy fél Gazdagrét méretű rakétás komplexumot is el lehetne dugni valamerre, viszont bunkerostól betonrengetegestől nem tud nyom nélkül felszívódni és olyan egyelőre sehol nincs, még csak kicsi nyoma sem.

    Arról nem is beszélve, mikor mindenki tudja mennyi vegyi vagy atomtöltetes cucc volt nálunk, aminek lehet fele sem igaz, vagy oroszok adtak egy műanyag gyakorló rakétát és mindenki lábujjhegyen közelítette meg, mert jajj ez atomrakéta. Ezért nem egyszerű semmiről infót gyűjteni. És bármire találsz olyat aki állítja, meg az ellenkezőjét is és nehéz ellavírozni a hiteles információk, direkt elferdített információk meg legendák rengetegépen. Utána meg a lelkes amatőr kutatók is csodát látnak egy mai hőközpontban, tranfóállomásban, vizes/gázos nyomásfokozó egységben, mert körbe van kerítve és tilos a belépés.

    Nálunk is meg voltak és máig meg is vannak azok a infók és munkakörök, amiről az átlag katona a felettesének sem mondhatott semmit, eddig okés. Aztán merre tovább? Leglaább néhány fénykép előkerül abból az időszakból, ahova mellékesen még fotómasinát is tilos volt bevinni, de hát ha csajokat, kannásbort be bírtak, gázolajat meg kifelé, akkor semmi sem lehetetlen.

    Ami saját utánajárás az pld. egyik csoda "híradós bázisra" (hívjuk így, mert nem klasszikus híradós volt de ez megint egy hosszabb elmélet) elmentünk az akkoriban ott szolgáló sráccal. Szépen körbemutogatta a helyet, helyiségek vélt vagy valós funkcióit, szolgálati rendet, működést, mindent. Előtérben akkoriban volt egy beépített szekrényük, a nagyon titkos csoda dolgokkal. 4 óránként ellenőrizni kellett rajt a pecsétet, mellette csoda piros kijevi telefon a távíró szobával, ahol ücsörögtek és soha semmi nem történt, sok lezárt boríték, hadászati terv, de kb. azt sem tudták miért vannak ott és mit kell csinálni a fűnyíráson meg a takarításon kívül. Néha jöttek valami főtízezredesek, ránéztek, ellenőriztek, elmentek. De soha senki nem tudott semmit.

    Most, hogy sikerült bejutnunk, meg akarta nézni mi maradt a szekrényből vagy mi lehetett benne, amire ennyire vigyáztak és egyszerűen csak a felső emelethez tartozó gépészeti csövek, szennyvízlefolyók voltak oda eldobozolva... Valahogy így születhetnek a legendák is, mikor 30 év alatt lemegy jó pár generációs szolgálati viszony, az infó meg szájról-szájra terjed de senki nem tud semmi :-D És így telt a hidegháborús időszak, mikor azért volt vízmű, mert voltak katonák, azért volt őr, mert őrizte a valamit, volt adószoba ami sosem adott, ehhez már kellett dízelgenerátor és újabb személyzet, végül kiderül, hogy valami zűrös öngerjesztő folyamat az egész, aminek sem eleje sem vége. Akadnak akik ezer éve kutatják, engem egy része felületesen érdekelt, nagyon mélyre lehet ásni mindenben, mire rájössz, hogy nem tudjuk :DD

Új hozzászólás Aktív témák