Új hozzászólás Aktív témák

  • Bujdy81

    csendes tag

    válasz ezittketto #132775 üzenetére

    A hiteles vs. inflációs dolgot?

    Ahogy ÉN gondolom mikro- azaz egyéni szinten:

    1) van egy lakáshitelem, ami 5/10 évig fix kamatú, még a kamatok elszaladása előtt vettem fel. Nekem pl. 2.98 a THM. Na, azt most tilos előtörleszteni, pedig sok ember mondja azt, hogy "ne legyen hiteled, mielőbb add meg a banknak, amivel tartozol",
    2) van egy babaváróm, azt by default tilos előtörleszteni, mert született egy gyerek rá, tehát kamatmentes a hitel,
    3) van egy felújítandó lakásunk, abba bele fog menni 5-10 millió Ft,
    4) van az államnak végtelen állampapírja, amibe tudnék fektetni.

    Ebben a szituban mit tegyek a kevéske megtakarításommal? A példa kedvéért a megtakarítás legyen 10 millió Ft (plusz a "vastartalék", azaz 6-12 havi megélhetés). Ha az 1)-es vagy 2)-es opcióba forgatom, akkor azzal a pénzem eltűnt, hitelem eltűnt, kvázi a mérlegfőösszeg csökkent csak.
    Ha a 3)-as opcióba teszem, akkor az azért jobb, mert ha most előtörtlesztek, akkor újra meg kell takarítani a felúíjtásra az 5-10 milliót. Legyen két év amíg összeszedem a pénzt, az alatt kb. 25-30%-kal feljebb megy az anyag és a munkaerú költsége, tehát nem 5-10, hanem 6.5-13 millió lesz. Azaz ha most elköltöm a pénzt, akkor két év alatt "keresek" 25-30%-ot. Miközben ennek a költésnek az ára (az 1)-es opciót nézve alternatívának) csak évi 2.98%.
    Ha a 4)-es opcióba teszem, akkor kockázatmentesen van pl. 12% kamatom, amiből kicsengetem 2.98% kamatot az 1)-es opcióra és kerestem 9%-ot. Ez olyan szinten mehet most, hogy pl. van ismerős aki a cégével felveszi a KAVOSZ hitelt 5%-ra, majd a cég azonnal nyitja a kincstári számlát és veszi az állampapírt...

    Hol a buktató? Észnél kell lenni! Ezek olyan pénzek, amikre elvileg nincsen szükségem rövid távon. Tehát ha félig készül el a felújítás és még nem tudom kiadni a lakást, akkor sincsen anyagi csőd! De pl. a 4)-es opciónál eleve egy likvid, elvileg kockázatmentes terméket veszek, tehát ha hirtelen egy focimeccs alatt kijön a közlöny, hogy megszűnik a fixált kamat az 1)-es opcióra, akkor eladom az állampapírt és előtörlesztek.

    Makro-, azaz összgazdasági szinten:

    Minél nagyobb kereslet, annál magasabb lesz az ár (Marshall-kereszt), tehát ha mesterségesen keresletet gerjesztünk (SZJA visszatérítés, fegyverpénz, babaváró, stb.), akkor az növeli egyensúlyi árakat -> inflációt gerjeszt.

    Tehát ez egy közlegelők tragédiája eset a játékelméletből. A társadalomnak az lenne a jó, ha nem költenénk extrán, mert akkor csökkenne az infláció, de egyén szinten az a racionális, hogy előrehozzuk a vásárlásokat. Mi lesz ebből? Magas infláció+gazdasági teljesítmény lufi, ami akkor pukkan ki, amikor elfogy a pénz. Akkor visszaesés, recesszió és magas infláció, azaz stagfláció.

    Ja, hogy ez nem LESZ, hanem VAN? Szívás... :(

Új hozzászólás Aktív témák