Új hozzászólás Aktív témák

  • blueboi69

    csendes tag

    válasz WiZARD #45632 üzenetére

    Valóban nincs már áfavisszaigénylés, de eddig úgy kerülték meg a generálkivitelezőt, hogy papíron/e-napló szerint az építtető magánszemély bízza meg a különböző brigádokat, csak le van beszélve, hogy a generálkivitelező embereit bízza meg.

    Sztem kérj több ajánlatot is, nézz meg szerkezetkész házaikat, csinálj róluk képet aztán küldheted akár nekem is, segítek szívesen.
    De ennyire laikusként (és bocs, hogy így mondom, nem lenézni akarlak) és szinte garantált, hogy átbasznak.
    Én azt vettem észre, hogy nagyon kevés olyan cég van, aki országosan kimegy bárhová.
    Leginkább az van, hogy adott cég felvásárol egy csomó telket, vagy nagyobb területet, amit feloszt és aztán drágábban elad. Rosszabb esetben egy telekre ikerházat épít és egymás területébe nem szólnak bele. Pl annak idején SzszMiklósról Halásztelekre nem jöttek át építeni, Diósdra, Érdre szintén. Minden térségben megvan az a vállalkozói kör, akik ezt nyomják.
    A másik, hogy vannak típusterveik, amiket egyszer megcsináltattak építésszel jópénzért, aztán max néhány belső falat tudsz mozgatni, egyébként nem. Rosszabb esetben semmit nem változtathatsz. Így néhány tervvel tudnak több tucat házat építeni, ezen is spórolnak. Érdemes megnézni, hogy az ajánlatban a burkolatok, nyílászárók, villany kiállások milyen árban és mennyiségben értendőek. Hamar kiderül, hogy a legolcsóbbal számolnak, aztán amikor összeszámolod, hogy lesz mondjuk 10db beltéri ajtó és ők a legolcsóbb 12ezeres forintos fa ajtóval számolnak, neked meg egy 50ezres CPL ajtó tetszene, akkor ott máris van egy 120e vs 500e difi, és akkor még kell rájuk kilincs, ami szintén lehet 1e-10e között bármi. Családi háznál meg nem olyan mint egy kis lakásnál, hogy van néhány ajtó, aztán kész, hanem a mennyiségek miatt hamar szorzódik minden.
    Én is pl, most építettem át a gyerekszobákat, kellett vennem 40nm laminált parkettát és a hozzávalókat. Máshol meg egy komplett lakás nem sokkal több itt meg csak kettő db gyerekszoba.
    És ez még csak a jéghegy csúcsa, egy építkezésnél annyi meg annyi ilyen "apró" dolog van, hogy nagyon könnyű elszállni az árakkal. A kivitelezők meg nem csak fillérbaszók, hanem ennyi pénzél erős árérzékenység van a megrendelőknél. Tehát ha valaki azzal jön, hogy neki egy 100nm-es ház 60M, másnál meg 40M, akkor az már 50%felár. Aztán minőségre meg igazából mindenki a 60millásat képzeli el és aztán vagy csalódik, vagy a 40M is végül 50M lesz és a 10M eltűnik ott, amiket nem lát. Pl alapozás, megfelelő szigetelés, stb stb stb.

    Olyan apróságok, hogy pl a 44-es tégla hiába tűnik vastagabbnak, sokkal könnyebben törik a súlya miatt, építéskor sokkal több a veszteség. Egy 30+10(vagy 15cm)szigetelés vastaggal pedig jobban jössz ki végül, mert olcsóbb is és jobban is szigetel, kisebb az építési veszteség ésatöbbi.

Új hozzászólás Aktív témák