Új hozzászólás Aktív témák
-
Vodike
tag
Részben jól sejted, de akkor egy csípős paradicsom szószt kapsz csupán.
Ezt többször megcsináltam már, mindig sikere van:
Hozzávalók kb. 2 dl szószhoz
20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban
15 dkg sárgarépa
20 dkg paradicsom
3 gerezd fokhagyma
5 cl fehérbor- vagy almaecet
1 púpozott evőkanál barna cukor
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 db lime
1 evőkanál Worchestershire szósz
2 dl vízA sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb hasábokra vágva párolóedényben vagy serpenyőben kevés vízzel puhára pároljuk. A paprikákat kicsumázzuk, és félbevágva aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a párolt sárgarépát. Hosszabb ideig, úgy 4-5 percig turmixoljuk, hogy minél finomabb állagú legyen. Átöntjük egy lábasba, és kis lángon főzni kezdjük. Beleküldjük az ecetet, a sót, a borsot, a cukrot, a Worcestershire szószt, a halszószt és egy félbevágott − száraz serpenyőben a vágási felületével lefelé sötét színűre pirított − lime levéből 1 evőkanálnyit. Alacsony lángon, gyakran átkeverve kb. 40 percig főzzük, míg szósz állagúra sűrűsödik. Egy kislyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd steril üvegbe töltjük. Hűtőben hosszú ideig eláll tartósítószer nélkül is.
exTiga