Új hozzászólás Aktív témák

  • Vodike

    tag

    válasz FőDudu #7757 üzenetére

    Részben jól sejted, de akkor egy csípős paradicsom szószt kapsz csupán.

    Ezt többször megcsináltam már, mindig sikere van:

    Hozzávalók kb. 2 dl szószhoz

    20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban
    15 dkg sárgarépa
    20 dkg paradicsom
    3 gerezd fokhagyma
    5 cl fehérbor- vagy almaecet
    1 púpozott evőkanál barna cukor
    1 teáskanál só
    1 mokkáskanál őrölt bors
    1 db lime
    1 evőkanál Worchestershire szósz
    2 dl víz

    A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb hasábokra vágva párolóedényben vagy serpenyőben kevés vízzel puhára pároljuk. A paprikákat kicsumázzuk, és félbevágva aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a párolt sárgarépát. Hosszabb ideig, úgy 4-5 percig turmixoljuk, hogy minél finomabb állagú legyen. Átöntjük egy lábasba, és kis lángon főzni kezdjük. Beleküldjük az ecetet, a sót, a borsot, a cukrot, a Worcestershire szószt, a halszószt és egy félbevágott − száraz serpenyőben a vágási felületével lefelé sötét színűre pirított − lime levéből 1 evőkanálnyit. Alacsony lángon, gyakran átkeverve kb. 40 percig főzzük, míg szósz állagúra sűrűsödik. Egy kislyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd steril üvegbe töltjük. Hűtőben hosszú ideig eláll tartósítószer nélkül is.

    exTiga

Új hozzászólás Aktív témák