Új hozzászólás Aktív témák

  • bencze

    senior tag

    Hát gratulálok a Vivicittát futóknak, nem mondom kicsit hiányzik az élmény, itt falun semmi sem történik, így délben 18 fok van és esik az eső.
    Nekem pár napja kicsit megfájdult a térdem. Már volt gondom vele 2 éve, az elmúlt 2 évben többek között emiatt nem futottam, minimum 1 a térd miatt volt az tuti. Szóval ezért óvatosan próbálkoztam december óta gyaloglás / futás kombóval. Mostanában kicsit felbátorodtam, ját így jártam. Futás közben tompa enyhe fájdalom a térd elülső részén, ez gondolom a futótérd nevű túledzéses dolog.
    A jó hír, hogy a covid hájat leadtam az elmúlt hónapokban, ma reggel 81kg voltam a 173cm magasságomhoz ami nekem majdnem jó (PB-ket olyan 77 kilósan futottam pár éve). Utóbbi hónapokban ellustultam ezt a részét de most megkettőzött erővel folytatom, a logika azt diktálja, ha 70 kg lennék akkor ugyanennyi futással nem lett volna ez.

    A cipőkkel egy ideje gondban vagyok, utoljára adiost vettem amit használtam is sokat, talán az is része volt a térdproblémának annó, azzal a talpvastagsággal talán inkább 70 kiló alatt kellett volna próbálkozni, a fene tudja. A múltkor a régi Solar Glide-ban próbáltam futni, eskü nem tudom mi van vele de valahogy nem esik jól olyanban futni, pedig ránézésre olyan egyben van az a cipő. Valami fura benne, nem jó ahogy lépek.
    A Saucony Swervem is fogyóban van (az 5. párban nem tudom mennyi km van mert csereberélem a cipőket de érzésre félidőn bőven túl van), és mivel nem gyártják kell új cipő. Elmentem végre egy fizikai futóboltba. Elég kicsi volt és a választék hiányos, mivel erdőben is futok így biztattak terepcipőre ami szerintük jó mindkét felületre (talán mert az volt nekik, nem tudom). Annyiban nem bánom, hogy 3 éve a bokám kicsit kifordult és habár semmi akut probléma nem volt de egyre erősödött és ki kellett hagyjak amiatt is jó időszakot, plusz azóta ha kicsit elfordul a lábam (pl kőre lépek) mindig sajog a szalag a bokám alatt, szóval ez sajnos ilyen, ezért gondoltam egy terepcipő lehet kicsit jobban tartja a lábat és nem árt.
    Lett egy Hoka Mafate Speed 3 ami érzésre a tank fajta, mintha cipősdoboz lenne a lábadon, de ezeknek ugye max a csillapításuk, gondoltam most az overkill nem árt legyen egy ilyen cipőm is. Érdekes mód nem annyira nehéz mint ahogy kinéz (persze nem is pille). A dropjuk ezeknek alacsony amit szeretek, de tök fura. Futottam egyet benne tegnapelőtt és azóta is fáj a fenekem alatti résznél a comb vége (anatómiához nem értek), ilyen nem szokott lenni, tuti a kis drop miatt lehet. Ebben ha akarok sem tudok sarokra érkezni futás közben, kis túlzással, imádom az ilyet. Sauconyban is a 8mm dropot szerettem, a 10 nekem sok, nem tudom placebó-e de érzem a 8-at, jóval természetesebb.
    Volt még egy pár cipő ami most nem jó ha sérülésgyanús vagyok, de annyira imádtam a lábamon, nem tudtam ott hagyni. Ez egy La sportiva bushido 2, irtó dögös a - történetesen - német nemzeti színekben, és érdekes módon könnyű és a széles lábam érzésre rendesen elfér benne. Rég éreztem ennyire jól magam egy futócipőben! Kicsit kocogtam a boltban fel-alá, nagyon ott van a lábadon és könnyű. Ez nem olyan párnázott, de őszinten az érzés miatt muszúj volt elhoznom, ebben futni akarok, remélem olyan isteni lesz mint amilyennek ígérkezik. Nem tudom én vagyok-e hülye de nagy ritkán van 1-1 cipő ami olyan jó érzés, hogy akarok futni benne.
    Overall biztos nem jártam jól 2 cipőt megvenni így boltban, látom idealo szerint mennyivel fizettem többet, de a fizikai bolt nélkül nem tudtam volna melyik cipő jó a lábamra (vagy 8 párat felpróbáltam). Én is szeretek online vásárolni de akkor ha megvan egy modell amiben futottam több száz km-t és boldog vagyok vele. Így volt 4 vagy 5 pár Swerve-m, sajnos nem gyártják és elfogyott a 44-es méret a netről. Próbáltam valami Saucony terepcipőt is, tök kényelmes széles cipő de mintha a bal fele valahogy lötyögött volna a lábamon, nem tudom jobban megmagyarázni szar volt lépni vele de csak a balban, jó méret volt és meg volt kötve, hát ez a cipő és a millió féle ortopéd lábunk ilyen fura téma. Ha csak állni / ülni kellene benne megvettem volna, de futni meg nem jó.
    Szóval most el vagyok látva egy természetesebb és egy max csillapítású cipővel, így a 2 napi útvonalam közül "muszáj" az erdőt válasszam. Az előny, hogy ezeknek olyan mintás a talpa, hogy sárban nem kínlódás vele futni, ami élmény lesz. Ma délután is kinézek kis 6 perces kocogásra, tesztelem a térdem mit tud és abból majd kitalálom mit hogyan pihenjek.

    -= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

Új hozzászólás Aktív témák