Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Zozo0525 #60990 üzenetére

    Szia (itt is)!

    Ha adhatok egy tanácsot (biológus vagyok, nem orvos, és bár elvileg az orvosi biológia volt az egyik specim anno, de 20 éve a másik szakterületemen (szintén biológiai) ügyködöm, szóval ez tényleg csak jó szándékú tanács a részemről, nem megmásíthatatlan/"szakemberes"okosság), míg nem tisztázódik, hogy pontosan milyen jellegű a kardiológiai problémád, én a kocogást sem erőltetném, inkább az érzésre jólesőség keretén belüli lendületesebb sétákat tanácsolnék a biztonság kedvéért.

    Nem tudom, hogy magán vagy állami kivizsgálást céloztál meg, de ha utóbbit, és nincs rövid távon belül normális kivizsgálásra lehetőség, akkor érdemesebb lehet bevállalni a plusz költséget, és keresni egy jó! magánorvosi ellátót.
    Ott nézzenek meg szívultrahanggal, csináljanak nyugalmi EKG-t, és kapj egy legalább 24 órás Holtert. Elképzelhető, hogy terheléses EKG-re is szükség lesz - az majd kiderül. (Illetve lehet, hogy a szívultrahang és nyugalmi EKG kombó után elküldenek laborvizsgálatra; ez függhet az ott látott eredményektől.)

    A lényeg, ki fogják deríteni, hogy milyen jellegű a problémád: pl. anatómiai/strukturális változás-e (billentyű, izom stb.) vagy ingerületvezetési probléma lépett fel stb. Ha ez megvan, akkor tudja majd a doki, hogy mit érdemes és miként.

    A jó hír az, hogy a legtöbb kardiológiai problémával szabad, sőt egyenesen érdemes mozogni/sportolni! Viszont ennek az intenzitása nagyon nem mindegy, és ha tényleg van valami gebasz, és az olyan jellegű, akkor készülj rá, hogy pl. a kocogást/futást a jövőben vszg. szigorúbb pulzuskontrollal kell végezned. (Lehet, hogy azt fogja mondani a doki, hogy futhatsz, de mondjuk a max. pulzus 80%-a fölé még gondolatban sem szabad menned stb. Ezt a kardiológus doki tudni fogja elvileg. Nálam ezerszer jobban, úgyhogy ezen a vonalon nem is akarok tovább okoskodni.)

    Addig is: jobbulást, és vigyázz magadra!

    Ui: Egy huszonéves fiatalabb ismerősömnél néhány hónapja például vszg. egy tünetmentes covid csinált olyan szívizomgyulladást, hogy először nem is érzett problémát, csak azt vette észre, hogy futásnál jobban kiugrik a pulzusa, és nehezebben is akar visszatérni nyugalmi szintre. Majd egy idő után e mellé bejött "kicsit szorító mellkasérzet" is időnként. Kardiológushoz bejelentkezve szívultrahangon derült ki, hogy kisebb fokú myocarditisről van szó. Nála végül szerencsére maradandó elváltozás nélkül gyógyult is. (Nálad vszg. más jellegű lesz a probléma, így csak példaképpen írtam ezt. A lényeg, hogy míg nem tudod pontosan, hogy mi az ábra, addig csak extra-extra óvatosan!)

    [ Szerkesztve ]

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák