Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Zozo0525 #61229 üzenetére

    Igen, a perjel utáni értéked (diasztolés) az egyrészt önmagában baromi magas (elvileg középsúlyos hipertónia szint), másrészt a pulzusnyomásod (a szisztolés és diasztolés érték közötti különbség) borzasztó kicsi.
    (A szíved egy izom, ami ugye úgy pumpálja a vért, hogy összehúzódik, majd ezt követően elernyed. Mindezt ritmikusan. A szisztolés vérnyomásértéked az, amikor a szív "pumpál" egyet (összehúzódik), és ezzel kilöki a vért magából, a diasztolésnél mért érték pedig az a fázis, amikor "elernyed", visszatér alapállapotba a következő összehúzódás előtt.)
    Hogy mi okozhatja ezt (akut szívprobléma, érfalakat érintő probléma stb), azt nem tudom megmondani, nem az én asztalom.

    Az 58-as pulzusértéked egyébként önmagában utalhat az általános fittségedre is, de nem zárható ki, hogy pl. pont a vérnyomásproblémádra vagy azzal összefüggésben adott kompenzáció a szíved részéről. (Tudni kellene, hogy mondjuk napközben bármikor leülve, kb. 2-3 perc nyugi után, előtte nem bekávézva, nem szétidegelve akármi miatt, nem félmaratont futva stb., vagyis kb. olyan körülmények között, amikor vérnyomásmérés szokott történni, nagyjából mekkora pulzussal járt a szervezeted. És ahhoz viszonyítva lehetne látni, hogy ez az érték mutat-e attól jelentősebb eltérést.)

    Ennél mélyebb okoskodásba nem mennék, mert ez tényleg egy külön szakma, és megvannak a dedikált művelői. Majd a kardiológus (esetleg endokrinológus, ha pl. hormonális jellegű gond gyanúja merülne fel a kardiológiai vizsgálatok nyomán) kitalálja, hogy mi a gond.
    Addig is viszont, ha a vizsgálatokig is folytatod a futást: óvatosan, érzéssel, a jólesőség határán belül, figyelve az apróbb jelekre (pillanatnyi megszédülés, légszomj, "máskor nem szoktam ennyire elfáradni ennyitől" stb.)!

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák