Új hozzászólás Aktív témák

  • ígyvanferi

    addikt

    válasz Alg #88195 üzenetére

    Jó az ilyen, én is néha azért húzom fel valamelyik nagy kedvencemet a lábamra, hogy plusz motivációt adjon.

    Volt már róla szó, hogy miért viszonylag alacsony cadence-szel (és magas ground contact time-mal) futsz? Csak mert pofonegyszerűen tudnál gyorsulni (és ezt most a több évtizedes szakmai tapasztalatom mondatja velem, természetesen figyelembe véve és kielemezve minden lehetséges faktort... :U ), mindössze picit jobban kellene pörgetni a lábad, és máris 10-20 mp-et nyernél km-enként. Szinte vétek abban a cipőben ilyen alacsony cadence-szel futni tempót.
    Gyors matekozással és pusztán a számokat nézve, mondjuk 165 helyett 175-ös lépésfrekinél, ugyanekkora lépéshosszal (vegyük a 135 centit átlagnak) máris 4:30 helyett 4:19 lenne a tempó. 180-ra emelve meg lejönne még újabb 12 mp.
    "Pechedre", mivel az óra is és a cipő is stimmel, kerestem egy hasonló futást a közelmúltból, amikor már adott az óra futásdinamikai adatokat: [link] Plusz érdekesség, hogy hasonlóan 135-140 cm-esnek 'mérte' a lépéshosszomat, csak a 180 körüli lépésszám miatt 4:10-4:00 közötti volt a tempó.
    Én is alacsonyabb, 170 alatti cadence-szel futottam régebben, de valahogy ez szépen feljebb kúszott magától, 175-180 közé. Pl. 2020-ban még 172 volt az átlag cadence félmaratonon, tavaly, meg idén már 180. A lépéshossz sokat nem változott a statisztika szerint (kicsit még csökkent is, ha csak ezt a három mérési eredményt nézem). Szóval van remény és olyan nagyon nem is feltétlen kell ráfeküdni mindenféle speciális gyakorlatra, de ez persze csak az én szakmaiatlan megjegyzésem. Nyilván tudatosan sokkal hatásosabban és gyorsabban is lehet a cadence-en növelni, már ha ez egyáltalán cél.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák