Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz #94529552 #26379 üzenetére

    Na ja: a paradicsomlevest felszívja, a betűtésztával meg scrabble-özik. De a viccet félretéve: a konyhában a legveszélyesebb forrás az elszívó és a hozzá kialakított légcsatorna. A forró gázok, a túlhevített zsír, és az olajos pára különösen tűzveszélyesek, ráadásul a légcsatornában lerakódott zsírok miatt iszonyat gyorsan terjed a tűz. Mire észbe kapnál, már lángba borult a fél konyha, és leégett a kezed. Nem véletlenül van az a ~70 cm-es biztonsági távolság. Persze egy leégett olajtól, vagy a be nem tartott tiltásoktól (például flambírozás, főzőlappal történő fűtés) ez sem véd meg. Ja: és persze azt sem árt tudni, hogy a sütéshez újrahasznált zsírok és olajok öngyulladási hőmérséklete az oxidáció miatt fokozatosan csökken.
    Mindig mondom a nejemnek is, hogy ha főz, akkor legyen olyan kedves, ne menjen már át fészbúkozni a kisszobába. Csak addig veszi mindezt félvállról, amíg egyszer be nem következik a baj. Apósomék dettó: még soha az életben nem tisztították a páraelszívó szűrőjét, holott azt havonta lenne célszerű (a könnyebb tisztítás, a hatékonyabb elszívás, és természetesen a fokozott tűzveszély miatt).

Új hozzászólás Aktív témák