Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz Volkov #11203 üzenetére

    Kissé bővebben a hőmérsékletmérésről:

    Elméletben 3 nagyobb családba sorolhatók a hőmérséklet érzékelők: félvezető, termopár (thermocoulpe) és rezisztív. Léteznek infravörös érzékelők is, ezeket esetünkben értelmetlen tárgyalni.
    1. Félvezető: a pn átmenet (tulajdonképen dióda) azon tulajdonságán alapul, hogy a direkt polarizált átmenet feszültségesése egyenesen arányos a hőmérséklettel (-2mV/C). Ez a megközelítés csak a félvezető használati hőmérséklet tartományában használható (megközelítőleg -20.... +125C fok). Közvetlen használat esetén példányonként kalibrálni kell. Könnyen integrálhatók, pici tokban kivitelezhető a mért hőmérséklet digitális jellé transzformálása, majd digitális rendszerekben való felhasználása.
    2. Termopár: 2 különböző anyagból készült fémszál alkotja. Egyik végükön össze vannak olvasztva. A két szabad szál között mérhető feszültség egyenesen arányos a hegesztett és szabad végek közötti hőmérséklet különbséggel. Több változata létezik. Használható akár 1000C fok feletti tartományban is. Kitűnő a reproduktibilitása típusokon belül.
    3. Rezisztív: termisztorok vagy PT érzékelők. Lineáris, pozitív vagy negatív hőfüggő koeficiensekkel. Használati tartományuk hasonló a félvezetőkhöz. Egyedi szórásuk nagyobb, esetenként kalibrálni kell a mérőrendszerekkel, a PT (platina) kivételével.

    Tudomásom szerint a leghasználtabb a harmadik kategória. Rezisztív, azaz ellenállásmérésen alapul a használatuk. Ez egy, a mérőműszer által biztosított pontos mérőáram által az ellenáláson létrehozott feszültségesés (tehát feszültség) mérését jelenti. Ebből következik, hogy 2 vagy több mérőműszer egyetlen érzékelőre kötése párhuzamosan az ellenálláson átfolyó áram, tehát a mért feszültség növekedésével jár. Magyarázata egyszerű: Ohm törvénye. Hasonló a helyzet félvezető esetében is, mert a 2 mérőáram összeadásával a mérési pont a dióda VF/IF görbéjén fennebb "csúszik".

    Kalibrálás: legalábbis a 0 - 100C tartományban legegyszerűbb egy pohár vízben merülőforralóval a mérőműszert "párhuzamosan kötve" (egyidejűleg használva) egy higanyhőmérővel.

Új hozzászólás Aktív témák