-
Fototrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Na szereztem 2696v2-est. Valóban a legnagyobb ebben a foglalatban all core órajelen 12 maggal.
3.1ghz all core turbo. -
Legnagyobb all core 12 magos az ahogy nézem 2696v2. Vagy van gyorsabb?
2696v2 3100
2697v2 olyanom volt de az csak 3000 all core
Csak egy fun projektre lesz aztán megy netezős gépnek.
v3 ból is a 2696 a leggyorsabb gondolom v2-nél is ez lehet -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
X99-ben volt igen rossz híre asus lapoknak (nálam is gyilkolt le kettő 2697v3-ast) de x79-ben nem volt ilyen bug. Viszont ilyen idős lapokon simán el tudom képzelni hogy megfáradtak a kondik és valami fesz száll el hírtelen.
-
Ivy i7 megy benne akkor Ivy xeon meg nem? Logikátlan. Szerintem csak a legfrisebb bios kell. Annyira csak nem gyökerek a gigánál hogy nem rakják bele az ivy xeon kódot ha már az i7-eseké benne van.
Legrosszabb esetben kézzel belerakható, ránézek a biosba mi van benne.Megvan, a legfrissebb biosban benne van az ivy kódja amivel szerintem mennie kellene a xeonoknak is. Legegyszerűbb kipróbálni valami faék procival mittomén 2620v2 ami később jó foglalatvédőnek. x79 és x99-nél mindegy csak a mikrokód támogatás kell, pontosabban chipset is mindegy lásd kínai lapok is mennek Q65 B85 meg isten tudja milyen chipsettel csak az számít hogy a kód legyen benne. Kivéve azt az egy esetet ha valamiért a Gigánál szándékosan nem kötöttek be valamit ami a xeonoknak kell de az furcsa lenne.

-
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Én egy WS lapot nem gyaláznék meg i7-es procival.

Raknék bele valami eleve nagy órajelű 8 magos xeont pl:
E5-2687W v2
E5-2667 v2 -
válasz
5leteseN
üzenetére
Nálam 750w-os táp vitt el kettő 135w-os procit (2643v3 de unlocked turboval) és kettő 1070Ti-t SLI-ben 8db rammal.
Vagy kissé sarkosan egy másik projektemben 350w-os FSP táp 130w procit (Silver 4215R) és Tesla K20C (~200w?) prime95+furmark+aida stabilításteszttel.
Szóval szerintem 750w-os márkás rendes tápnak (álltalában a szerverekbe jókat raknak) el kell mennie, de azért a gyári 450-os tápjával esélyes hogy lekapcsolna mindent csúcsra járatva. -
válasz
5leteseN
üzenetére
Extra TDP nélkül nagy órajel nem fog menni szerintem.
Nekem régen a 2643v2 bejött azaz kettő ES procim volt de csak erős VRM-es lapban ment normálisan, meg ha találsz 2667v2-t esetleg az lehet még érdekes.

Tuningot nem próbáltam gondolom bclk-val menne ez 4ghz-en is.
2667-esből csak v1-em volt az sem volt annyira rossz de azért a v2-es odacsesz neki rendesen. (illetve használtam dual 2643v3-as rendszert is az is egész pörgős volt de húzni nem lehetett all core hack-el is max 3.6ghz volt a plafon. de v3-asból nekem a 2686v3 jött be, emészthető 120w tdp és 3.5ghz all core turboval 18 magra, a mostani 18 magos 7980xe-m meg bezabál 500w-ot 4.5ghz-en
) -
-
Nem az ecc nekem a lényeg (habár virtuális gépekkel is dolgozok) hanem az olcsó ram (pontosabban nálam hegyekben állnak a ddr4 ecc reg-ek bontásból). Epyc megy ecc reg-el de az meg rohadt drága.
Lga2066 Intel i9 még működik ilyen rammal régi mikrokóddal. Lga3647 is jó de alig van lap hiába olcsóak a procik.
Meg ugye a pcie sávok amiből nekem soha nem elég.
De nekem mások az igényeim, ezért nem jó nekem a ryzen hiába sokkal erősebb, meg nem is tudom mikor vettem új hardvert, csak lomiból, bontásból meg használtból van. -
-
-
-
válasz
5leteseN
üzenetére
HP ventivezérlése katasztrófa, ha bekötnél valami ellenálást vagy lassítanád akár milyen külső szabályzóval akkor egyből vinnyogni fog hibával. Aztán ha raksz bele plusz kártyát azzal is megemeli a venti fordulatot.
Kezdetnek firmware/bios frissítés kell neki hátha javul valamit.
Aztán F9-el biosban megnézni hogy a coolingnál mi van beállítva, optimal legyen.Hozzászólni több emberhez külön gombbal nem lehet én pl csak beírom a nevét és a (B) félkövér gombbal kiemelem.
pl így:
5leteseN
üzenet -
Az egy szerver, leginkább csak az a baj vele. Azokat valóban szívás asztali gépnek használni és bővítgetni.
Workstation bővítésnél annyira nem szokott szívás lenni a bővítés és azok alapból is elég halkak. Nem egy Dell Precision és HP Zxx fordult meg nálam. Való igaz hogy ha a gyári tápot kicsi modelre méretezték akkor van szívás mert nincs rajta olyan csati, viszont házilag lehet barkácsolni rossz tápokról hozzá.
Workstationok hűtési is a jobbak közé tartozik, nem volt nálam olyan hogy hangos lett volna. Hozzáteszem alig kell hozzányúlni. Van a cégnél egy 10 éves z420 (Xeon 2689, 32gb ram...) ami 24/7 megy irodában igaz gyári vízhűtése van és vicces de gyári pasztával.
De az tény hogy ez egy szerver és csak a szívás lesz vele.
Azaz ha szeret barkácsolni akkor még játszogathat is vele. -
-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
R23-asom van eredménynek: [link]
Vedd figyelembe hogy ez egy 20eft-os proci, szóval annak megfelelően teljesít. (egy jobb órajeles 16 magos erősebb nála. Turbója is gyenge: [link]
Ez meg egy rendes 5218R: [link] (jó annyira nem rendes mert egyik csatornája döglött volt és csak kölcsönbe kaptam)
Majd ha lehetőségem lesz valami 3ghz feletti modellre lecserélem akár kevesebb maggal is.
A legnagyobb gond ezzel a platformal hogy drága hozzá a lap és a hűtő is. Kínaiak igazán csinálhatnának lapokat. Maguk a procik nem annyira vészesek, lásd 5eft-ért is van már hozzá, 40-50 körül már 20+ magosok vannak. Ramok olcsóak, ugyan azt eszi mint a 2011v3.
De mondom inkább egy all core hackelt haswell olcsóbban ddr3-al mint ez a félkarú alacsony órajeles amit húzni se lehet...azaz lehetne ha rájönnék hogyan mert skylake óta bck nem kötődik a pcie + egyéb órajelekhez szóval lehetne húzni pll moddal.rup1u5
Nem merem, újszerű ként kaptam alig volt használva, gyári dobozával cuccaival, amíg az m40 nincs kész addig ez van a gépben, hozzáteszem meg vagyok vele elégedve GTX780-nál gyorsabb és szépen viszi a játékokat. -
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Nem tudok más unlockedről. ES prociból meg tengernyi van a 5eft-os kategóriától kezdve a csillagos égig. [link]
A gond az hogy matx a lap és alig van rajta hely, a gépbe sem fér már el semmi rendesen pedig ATX-es gépházam van. A képen még az K20C is csak riserrel volt bent, most M40-es tesla lesz benne de ki kell vennem a nagy radeont annyira nincs hely. Ez volt amúgy a legolcsóbb lap 3647-hez apróról vettem alig használtan dobozzal cuccaival 75eft-ért. Ma már inkább maradtam volna a 2011v3-nál mert volt egy igen jó ES 2686v3-asom 18 mag 3,5ghz all core erősebb ennél a 20 magos skylake-nél kellene upgradelni valamire, volt 5218R-em kölcsönbe az igen jól ment de sehol nem találok olcsón, max 50eft-ból kellene kijönnie.
2066-os topikból ezt találtam csak:
https://prohardver.hu/tema/intel_core_i5-7640x_i7-7740x_kaby_lake-x_es_i9-7xx/hsz_1-50.html -
Nálam 165w tdp 400w limites matx lga3647 lap vrmje ekkora:

135w-os 20 magossal is forró de nem éri el a 80 fokot sem. 100 fokig nem is édekel. 6 fázis az hiszem és cascade lake refresh is támogatott. Nem igazán hedt, de más inkább workstation lappal W procivan az is építhető belőle.

Ráadásul moddolható 205w-ra de ahoz már nagyobb hűtés kell. Molex az kimenet hdd/ssdhez ha nem lenne a tápon. -
-
válasz
zolee1984
üzenetére
Mindegyik lap követi a referenciát, így VRM sem kimondottan különleges és biosok is szerver referenciások.
Ez miatt csak minimális oc-ra van lehetőség. Azaz unlocked prociknál lehet szorzót állítani meg minimálisan vcore offsetet ahogy rémlik de semmi komoly oc-t nem lehet velül csinálni. -
-
-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
R23-as tesztet futtatam a 6138 ES-en ami 24eft volt.
Nyilván az a tr4 ryzen 3x gyorsabb nála bár úgy nem nehéz hogy 2x akkora órajelen megy. Ha azt a ryzent meg tudnám venni 100eft alatt és kezelné az ECC REG ramokat akkor dobnám is ki az ablakon a xeon-t. Fogyasztásról meg szó sem esett. 260-280w prime95 alatt, ryzen meg háát nem hiszem hogy kijön annyiból de tény hogy brutál ereje van.
-
Még aránytalanul drága az AMD. Skylake procik már 10-20eft körül is vannak igaz ES verzióban. Tr4-be alig van választék és csak 4 csatornás.
Epyc jöhetne Socket SP3-al de abból meg alig van ES már ha van.
Majd Cascade lake-re válltok ha lesz olcsón (50e max) valami 24-28 magos ES. Bár most vám miatt bukó minden.
-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Áruló, ki innen!
Btw én is most váltottam skylake-re (xeon gold 6138 ES de több procit is próbáltam) mert érdekelt a nagyobb platform és igazából nekem nem adott semmit egy 18 magos 2686v3-ashoz képest, sem a dual 2643v3-ashoz képest egy 20 magos skylake. Fogyasztásban és melegedésben brutális nagy előrelépés mert a skylake annyira sem melegszik mint egy 8 magos haswell. Teljesítményre azért egy 18magos turbó unlocked haswell odaba rendesen.
Az viszont tény hogy Lga1366 és 2011v1-v2 már kezdene kevés lenni nekem is. -
-
-
-
válasz
Kovács86
üzenetére
Quickcpu-val van egy rakás beállítás energiagazdálkodásra. Egy fogyasztásmérővel érdemes végigmenni pár dolgon.
Alapesetben windows és modern linux jól állítja be.
TDP-t nem érdemes nézni, semmi köze a valósághoz, lehet több és kevesebb is. Limitek vannak turbónál AIDA64 CPUID résznél wattokban mérve hogy mi az ami limitálja a procit de nem biztos hogy azt eléri. -
De, egyre hülyébb vagyok.

Nagyon hétfő van...vagy áh mindegy. Letagadom, kitöröltetem a modikkal.
Azaz nem gondoltam volna hogy még használ valaki 771-est, mármint oké jó cucc de háát nem is tudom már kissé eljárt felette az idő.
Lényeg hogy ha csak netezni kell akkor akár melyik E54xx jó bele. De dualba akár E52xx széria is jó. -
válasz
Kovács86
üzenetére
Bocs benéztem az E5xxx széria az s1366 fóruma pedig:
https://prohardver.hu/tema/nagy_nehalem_westmere_topik/hsz_1-50.html
Legjobb ár érték arányú 5670-75 szerintem.
(kevertem az E5-xxxx-el)
Win10 simán fut ezeken.
Videókártyát ki kell próbálni, elvileg kellene mennie benne. -
-
Sockettől a ramslotig akármi. Meghajott lap is lehet félig érintkező ramokkal.
X79-X99 tipikusan az ahol a proci imcje sérülékeny, nem egy procim volt csatornahibával (x58-nál meg inkább lapon szállnak el a csatornák.) Lapok meg idősek sajna. Nehéz végignyomozni. (s3647-re szintén jellemzőek imc hibák)
Whea-t nekem csinált 2643v2 ES kínai gyenge vrm-es lapban, szóval vrm is lehet. Ecc reg meg alapból stabilabb és lehet pont a rossz vrm vagy lap hibáit még el tudja fedni. -
-
-
-
válasz
XEON_QUADRO
üzenetére
Kínai lapokban nálam mindben ment 4x16gb 4rx4 1066-os ram (chipsettől függetlenül). De azok mindent megesznek, meg szerver szerű biosuk van.
-
Nálam a 2643v2 es 3.8ghz-re turbózott all core igaz az csak 6 magos volt de 25mb l3 cache, alig bírtam eladni annyira nem kellett senkinek. 15eft meg 25eft ért ment el egyik másik. [link]
2667 ből csak v1esem volt de az ilyen 10eft kategória.
Illetve havernál megy még egy 2643v1 azzal egész jól elvan. -
-
-
válasz
Remus389
üzenetére
A második lap az az x79T x99 verziója. De! Fontos hogy ddr3-at csak az alábbi procik tudják. (Habár mindegyik 2011-es haswell alapból ddr3-as lenne intel csak ezekben engedélyezte a ddr3 imc-t is.
2629v3, 2649v3, 2669v3, 2673v3, 2676v3, 2678v3, 2683v3, 2696v3 és egyes ES verziók
Ha kihagytam valamit akkor bocsi. 2669,2673,2678 asok az ajánlottak, all core hackel 3.1-3.3ghz a turbó. (Kb ryzen 2700 szint)
Ha nem azt rakod bele akkor b7 hibát ír ki azaz ramhibát jelez. (Rengeteg kínai lapom volt.)
Sajnos a ddr3-as procik drágábbak viszon ramokon visszajön az áruk.
Teszteltem is egy nagyobb lapot. [link] -
válasz
Remus389
üzenetére
Az olcsóbb 20eft alattiakban csak 2 csatorna van. Itt egy oldal tele tesztekkel igaz oroszul. [link]
Ddr3 ecc reg brutál olcsó 2-3eft a 8gb-osok darabja de nem keverhető sima rammal.
X79ből ha találsz nem v4 verziós hanem korábbi X79T lapot aliexpressen talán az éri meg a legjobban. (V4 csak kétcsatornás)
Bár én a helyedbe 5675ről inkább x99 v3 xeonra lépnék abból is van ddr3-as kínai lapból. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A lapon valódi C600/x79, jobb lett volna a modernebb B85 chipset. Fontos megemlíteni hogy NINCS procihűtő anyás kerete, csak lukak vannak és abba megy bele a műanyag keret hasonlóan mint a gyári inteles hűtőknél de lenyomható műanyag bizbaszokkal szóval csak AMD hűtő megy rá a kerettel vagy valami hátlapos hűtő.
Bios átlagos kínai szokásos dolgokkal. Ram órajel állítható.
Egy sata3 van a lapon azaz kettő mert az m2 slotba van kötve a második (vagy mvme mód jumperekkel) a többi 3 sima sata2.
USB3-at nem próbáltam még, nem tudom működik-e, hátlapon nincs usb3.
VRM nem melegszik, igaz csak egy 2643v1-el próbáltam (az kb mint egy i7 2600). Ramokból 2x8gb ddr3L 1333-ost kapott nem lett húzva egyenlőre de mehet az egekbe.
Összességébe megérné az árát (13eft postával) viszont megvámolták így a 20eft-os ár már nem igazán éri meg, tekintve hogy eu raktárból nem sokkal többért már fullos lapokat kapni. -
-
-
-
Vrm meg tud dögleni, nekem az asus lapomon döglött egy fázis. Egyik proci nem is turbózik rendesen ez miatt.
A lapon még a ramslot és az oldali áramkör szokott megdögleni, az csinál ramhibát vagy el is dobja a ramot. (X58-nál tipikus de x79 is csinálja.) Régi lapok ennyi év után sajnos meg tudnak fáradni. -
Második? Én a 2697v2-est egy 4 pinessel teszteltem, csak a v3 nagyobb unlockedek miatt raktam 4-8pin adaptert, de a kínai lap alapból nem igényli. Az igaz hogy a 4 pinnel langyos volt a kábel prime95 alatt. De hogy kettő 8 pin kelljen hozzá az szerintem túlzás, azaz messze túl vannak méretezve ezek a kábelek. Régi százakárhány w-os prescottok többet ettek húzva mint ezek a procik aztán csak 4 pines volt hozzájuk.
-
-
-
-
Nem igazán fair összehasonlítás csak ipc-t mérték:
FX-8300 vs Xeon E5 1620 (mindegyik 4.3ghzen)
https://www.youtube.com/watch?v=IO_pdO5POLY
A 1620 akár milyen foshulladék (13-16eft-os) kínai lapban legalább 4ghz-re húzható, az felettihez már drágább lap kell. Ilyen formán az fx ára reálisan 5eft ha 7-8eft egy 1620-as.
(meg persze a xeon eszi az olcsó reg ramokat is) -
-
Megértem. Bár nekem pont ez a jobb időszak.
A 2011 meg amúgy a HEDT kimaradt a kezdetekből. Mindíg is az olcsóbb platformokat keresetem és a 2011 minden volt csak nem olcsó, nyilván. A lapok is drágák voltak és szerintem mai napig azok is ha márkásat keresnék. Brand gépek jó lehetőségek de sokak inkább építenek, ahhoz meg a kínai megfelelő lehet.
Én félig kisérletező félig kereskedői szemmel nézem a dolgokat.
Az x79/x99 szépen lassan halványult el. De ugyan ez a sors várt volna a 775-re is ha nem lennének a xeonok.
A kínai lapok egyet jelentenek az olcsó xeonokkal és ramokkal. Csak a socket az átfedés mert az eredeti 2011 az unlocked procikat és a brutál lapokat/ramokat jelentette. Kínaiba nem érdemes unlocked procit rakni, az megmaradt az igazi lapokra.
Hozzáteszem 1356/1366-ra is vannak kínai lapok 12eft kategóriától a komolyabbakig, meg 775-be is, ja meg amd-s is x89 néven socket G34-re.
De ha szeretnétek lehet külön kínai lapos topik is.
Frankeinstein illik amúgy a lapokra.
-
4db ddr3 mivel a korábbi lapon 4db volt nem 2db csak. Kínai kissé bepajcsiuzott kisse amikor szerkesztette a képet és nem írta át ddr3*2-re
Így néz ki a lap matx verziója. 2.72a nem pedig 2.73a.
Ilyenem is volt, sima dual channel ez is, nem quad. Illetve egyes verziókon kifelejtették az usb3 vezérlőt, (képen sincs rajta), de az itx verzió már chipsettel tartalmazza. Az matx meg valami q67 vagy a fene se tudja milyen chipsettel volt, asszem ide is postoltam régen. -
-
-
Rendeltem egy X79 mini nevű kínai csodát 13eft-ért postával
. Bátyám megy lomizi és ha nem talál a mostanijánál erősebb konfigot kukában (amd x2 240, 2gb ram, 8400gs, 64gb ssd, win8) akkor kap tőlem egy 2011-es überbudget gépet.
Mert hétvégén meglátogattam és a fent említett Amd gépen kellett valamit csinálnom. Még én raktam neki össze... 10 éve talán?.... Azóta nem lett újratelepítve és az kemény 2gb ram pár chrome lapnál megtellik, bár ezt friss telepítésnél is csinálná.
Szóval csere lesz, 2011-es cuccok meg már dőlnek ki a szekrényből
s2011 meg igen olcsó platform az alsó kategóriában. Procik filléresek, lapokból ilyen dzsunkák vannak olcsók, ecc reg ddr3 ramok meg már olcsóbbak mint a ddr2 és nem válogatósak. Hűtőből kínai szerelék megeszi az am2-est vagy 2400ft-os gamma archert újonnan.
Öszintén, létezik ennél jobb ár/teljesítményű platform az alsó kategórában?Chipset C222-es haswelles, M2/Nvme. Majd egy 2643v1 (~i7 2600) kerül bele szokásos Gamma acher hűtővel meg 350w-os fsp táp, Kingston A2000 ssd, videókártyának meg valami régi quadrót amihez van win10 driver. Ramokból meg van egy 16gb-osom ami csak 1066-on hajlandó menni, a gyári órajelén meg sem mukkan majd azt megkapja. Ezzel akár mennyire elcseszik a facsét meg a youtubot és az összes optimalizálatlan foshulladék weblapot, gépigényileg egy darabig elég lesz. GPU gyorsítás hiányát izomból megoldja majd a gép.
-
Skyrim ment egész jól 380 4gb cf-el, de azt is úgy hogy állítgatni kellett sokmindent.
Sli meg bughalmaz, alapból kell sli támogatású lap vagy hekkelt driver. A workstationnél meg csak quadrót enged alapból slibe, aztán sli híd miatt is moddolt driver kellett.
Cf-nél berakod a két kártyát és megy.
Lenovo D20-ba használtam, 2x 5675 procival 96gb rammal. -
-
Mondjuk nálam a sandy is ment DDR3 1866-on, de furcsa módon nem minden lap tudta. A 4650-es visszaesett 1600-ra most a legutóbbi x79t v6 lapban. De a huananzhi x79-4m -be meg még a 2620-as is ment 1866-on igaz csak dualba mert két slotos a lap. Ivy-t próbáltam 2133-on és nem ment, de ezek mind a lapok hibái.
-
válasz
Remus389
üzenetére
Ja ez alapján durván 10% van az ivy és haswell között. Azaz pl egy 3,3ghz-es ivy lenne egy szinten egy 3Ghz-es Haswell-el ha ugyan az a magszám. (feltételezzük hogy v3 all core hackes, mert bizony az ivy-knak egész szép órajelük van már alapból is)
2630v3 kb egy szint egy 2667v2-vel.
2669v3 pedig kb 2697v2 szint.
2620v3 egy szint a 2667v1-el.
Sandy-Ivy között meg alig van valami, viszont az ivy modellek nagyobb cache és órajelet kaptak alapból. -
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez egy jobbféle lap:
[link]
Alin ilyen néven megtalálod. 30-40 között.
Éremes a fenti linken megnézned a 2011-es választékot. Huananzhi az a jobbféle márkák közé tartozik kínában.
Ramokból meg szintne akár melyik lowpower 1333-1600 ecc reg megy 1866-on. 2133 már válogatást igényel.1650v3 nem tud ddr3-at. Csak ezek:
Xeon E5-2629v3 (8C/16T)
Xeon E5-2649v3 (10C/20T)
Xeon E5-2669v3 (12C/24T)
Xeon E5-2673v3 (12C/24T)
Xeon E5-2676v3 (12C/24T)
Xeon E5-2678v3 (12C/24T)
Xeon E5 2683v3 (14C/28T)
Xeon E5-2696v3 (18C/36T)
Huananzhi x99-tf egy jó lap, ddr3 és ddr4 is megy benne . De az már v3. -
-
válasz
Remus389
üzenetére
Őszinte leszek, nem volt igazi x79 lapom. Kínaiból egy tucat volt de az mindent megeszik.
Mikrokódot bele lehet rakni. Alapból kellene tudniuk, vagy veszel egy olcsó 1620-ast azt illik mindnek kezelni. Lap leírásában weboldalán benne kellene lennie cpu support részen, sőt a 46xx szériát is támogatják de nincs leírva.
Ha maximumot akarod akkor kínai nem jó, viszont 1.5x-2x áron lesznek a jó lapok.
1680v2 a legjobb az x79-hez játékra. -
válasz
Remus389
üzenetére
Kínaiak jók de csak tuning nélkül, szóval unlockedre nem ajánlom. Chipset random akár mi lehet, csak a sata2/3 és usb 2/3 számában befolyásol, mindegy milyen. Lehet akár milyen sandy, ivy, haswell asztali 115x chipsetesek szoktak lenni, meg szerver chipsetek. Ha lehet választani akkor haswell chipsetest keress. Nvme szinte mindegyiken van és bootolróla alapból.
Usa-ból 100% a vám, kínából nem szokták bár nekem 2 volt amit igen. Ha tudsz akkor eu raktárat keress, drágábban de biztosan nincs vám.
X79 turbo v6.0 B85 chipsettel, viszont csak dual channeles:
Vrm elég erős nagy procikhoz (2697v2), most 4650-es van benne. -
válasz
üzenetére
A 26xx, 46xx v1 és v2 max órajele nem az összes magra vonatkozik csak kevés mag terhelésénél megy fel a max órajelre. Sok mag terhelésen visszaesik.
Pontosabban meg van hogy mennyi mag terhelésénél mi a max órajel.
Ez alól kivételek bizonyos ES verziók (nekem is van kettő) amelyeknél a max órajel az összes magon annyi vagy rosszabb esetben a turbó sem működik vagy kissebb órajellel.
A 16xx v1, v2, v3 vunlockosak esetén (nem mindnél) pedig beállítható minden magra a max órajel egyszerre.A 26xx, 46xx v3-aknál hasonló mint a v1 és v2 azzal a kivétellel hogy szinte az összes ilyen procira van egyfajta bios hack amivel a max órajelet ki lehet terjeszteni az összes magra. (all core hack néven van, de nagyobb modelleknél alulfeszelés szükséges mert a max órajelet nem tudja meglépni mivel túllépi a totál fogyasztási keretét)
Példának 2690 v1 esetén:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E5-2690.html
3800 MHz (1 core)
3600 MHz (2 or 3 cores)
3400 MHz (4 or 5 cores)
3300 MHz (6 or more cores)vagy 2697v2 esetén:
3000 MHz (6 or more cores)
3100 MHz (5 cores)
3200 MHz (4 cores)
3300 MHz (3 cores)
3400 MHz (2 cores)
3500 MHz (1 core) -
-
A huananzhi x79-4m lapomon volt m2 és nvme is egyben, meg olyan x79 lapom is ahol az m2-t jumperelni kellett a sata mellett, gondolom a satát fordította bele a csatiba kézzel lábbal valahogy. Csak ezek szerint nem mindegyik lap tudja ezt.
Egyénként pont A2000 van a lapban tesztnek. Csavarom nem volt de megy így is csak fektetve van a gépház.
-
-
Érkeztek új lapok, elvileg csak dual channel de jól felszereltek.

Legújabb V6.0-ás modell.
Valamiért SR178 van rajta ami B85 chipset (haswell) bár jelentősége nincsen mert déli híd szerepét tölti be. DMI-vel van összeköttve a procival és szerencsére sandy bridge ilyen szemponból kompatbilis a haswell chipsetjeivel is (meg felfelé akár mivel). Poén de sandy b75 chipsetel is lehetne használni akár 9.gen procit is hála az ős DMI-nek ami oda vissza kompatibilis. Vagy akár sandyhez a H310-es chipsetet.
Az Nvme lehet csak m2-es majd tesztelem, kár lenne érte ha nem tudná az nvme-t. -
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Na ez ki van maxolva kártyákból. Ilyen célra valami hp z820-at vennék, abba lehet pakolni. Nekem egy sima atx-es cuccom van chieftek házban, az kissé zsúfolt de kezelhető. De ennyi kártya nem is férne el benne. 3 slotot foglal a 1070ti is.
Érdemes megemlíteni milyen gyenge a vrm hűtésem és mégis megy unlocked 135w-os 2643v3 proci (270w max tdp). Ma meg milyen hűtés kell az elivileg kevesebbet fogyasztó procik vrmjéhez. Ja meg hogy ezt a procit elviszi egy low-average tx3 klón, egy mai 5ghz turbós i7 meg throtlinolna alatta kevesebb tdpvel alapon is.
-
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Az x79 prociban van 40 és a chipset tud még 8-at, bár asszem azt csak 2.0.
De vegyél dual eatx lapot azon van dögivel. Meg persze ram is pakolható. Én már régóta inkább csak dual procisokat használok fő gépnek. -

Ez játékra kiegyensúlyozott sandy proci. 2667v1. 10eft körül szokott lenni. Sima 4 hőcsöves deepcool hűtővel prime95 59 fokig vitte pedig 130w-os elvileg. 4650-es jobban melegedett.
bár én inkább x99 párti vagyok de ez a proci kifejezetten tetszett. Lapban valamiért nem ment az 1866 azaz hiába állítottam be csak 1600-on ment (x79t zöld) bezzeg az matx x79m-4d be meg ment még a 2620-assal is, valami bios bug. -
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Még régen én kerültem az integráltakat, volt x-fi, audigy stb de ma már elég jó minőségűek az integráltak. Emélkszem rá a kezdetekben brutál zajosak voltak, belebúgott a vincsi, ventilátor, fetek minden. De ez 2000-es évek eleje volt.
Aztán ma már a lapomon nincs is integrált hang. USB-s-et használok (Genius Cavimanus)
Btw egy régi lapnál sérülés is okozhat gyenge hangot, valamelyik kondi megsérül vagy egyszerűen elhasználódik ennyi év során. Álltalában pedig a drágább lapok jobbakat szoktak kapni audióból és lanból is.
Érdekes de a kínai lapoknál mindegyiken Realtek 8111h lan van meg alc892, alc662, nem is találtam nagyon mást. Egyik sem tökéletes de a célját kiszolgálja. Elvileg egy 1150-esnek jobbak kellene lennie. -
Na mégegy. Mind B75 chipset, 4 csatornás, usb3, sata3, nvme pcie3-ason ami bootolható.
Csak egy sima 1620-assal teszteltem több óra prime95 vízhűtővel hogy a fet-eket ne hűtse semmi. 72 fokon megállt a VRM, a chipset kézmeleg se volt. A VRM amúgy sokkal fejlettebb mint a dual channeles verziókon.
ZhanKvpai márka X79-Turbo néven
Ez egy aránylag régi termék PlexHD néven volt ismert 2018 óta.
https://xeon-e5450.ru/socket-2011/motherboards/plexhd-x79-turbo/
De sokan gyártják sokféle színben, jókat írnak róla.
Jó lenne ha a kínaiak gyártanának már 2066-os és 3647-os lapokat is. De E7 támogatású 2011-esnek is örülnék. Ha már ennyire jól megy. -
Érkezett két lap de már 2 hónapja eladtam őket szóval nem sok időm lesz tesztelgetni.
Ez a drága kategória, és megfogták a vámon, ez miatt 30-32eft a beszer ár sajnos. Majdnem mínuszos a büdzsé.
De folyamatban van más beszerzési forrás eu raktárakból, mert ennyiért nem éri meg nekem.
Majdnem a top x79-es kínai lap, azaz vannak komolyabbak de ár érték arányban (23-24eft körül van postával ha nem lenne vám) egész kellemes, persze nekem a 20eft a lélektani határ ami alatt mondom azt hogy olcsó volt. Örülnék neki ha végre itthon is lennének ilyen lapok ilyen árakon.
SLI ami rá van írva sajnos nem igaz, hivatalosan nem sli certified és nem hiszem hogy megy benne nem hackelt driverrel. CF az megy de az amúgy is mindenbe megy. -
Hát én a kissebb 6-8 magos xeonokhoz 2500Ft-os Deepcool Gamma Archert használok.
Bár azok kis órajelűek ilyen 3ghz környékén elég neki 8 maggal is (95w ig ajánlott). 2678v3-asra meg TX3 klónt használok bőven elég rá. Bár haswell alapból alig melegszik 3ghz környékén. Sandy, ivy melegebb.
Érezhető hogy hűvösebbek a xeonok, talán jobb minőségűek.
Unlockossal nem foglalkozok ott lehet kellenek a nagy dögök. -
-
-
-
-
-
válasz
Zotya984
üzenetére
Nem tudom azt hogy lehetne állítani. Throtlestoppal próbáltam de arra nem reagál semmit, csak kevesebb lesz. Ez szerintem lockos de az all core az biztosan 3ghz gyárilag is.
Biosban a C3 és C6 state kell hogy disabled legyen mert kékhalálozik a win tőle.
200w power limit esélyes a 6 fázisos csodalapommal.
-
Valami szar volt a palacsintába mert most megy, de kézzel állítgattam random dolgokat biosnál a power résznél.
Azaz 3ghz-ig látszólag. De hwinfóba nem megy 3ghz fölé viszont all core megy annyit. Valamelyik C state okozza a kékhalált nem a turbó mégsem. Most végigpróbálom az összeset. C3 és C6 reporting disabled meg cstate limitet állítgatom. Ez majdnem eléri a 2673v3 pontjait!
Esélyes hogy a táp nem bírja a túl hirtelen ingadozásokat, azaz kis fogyasztású és max turbó között i váltást. -
Az ultra low cost 12 magos minierőmű projekt félig fail...
Kékhalálozik a proci turbóval. Lehet kevés a VRM, vagy a hűtése, vagy hogy nincs rajta paszta vagy hogy 10+ éves HKC a táp ami corequad géphez volt vagy amúgy szar az egész.
Pedig tudna 3.5ghz-re turbózni.
A lap egy olcsó 2 ram slotos de márkásabb HUANANZHI X79-4M
IGAZI!!! X79/C600 chipset!!

Habár így félgőzzel is megenne valószínű BF1-ben egy Ryzen 2600-ast.
-
Nekekem az a tapasztalatom hogy messze kevesebbet esznek a xeonok mint az asztaliak. Single 12 magos 2678v3 50w idle, 200w körül játékok alatt az egész gép fogyasztása. Dualt nem mértem le. 4620-as xeon meg passzívba ment nálam sokáig 95w tdp-vel.
Ami megdobja az a nagy órajel.
1620, 1660-ast majd lemérem ha lesz időm.
Meg akkoriban a tdp közelebb volt a valós fogyasztáshoz, talán a kevésbé agresszív turbó miatt. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ja kihagytam a 4617-est, bár nincs HT de dualba van ereje rendesen.
-
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Az tény hogy az i7 K-s procik zabálnak mint az állat. Így már érthető a válltás.
A tesztben 3466-on megy a ram, a leírásban elírta. Amúgy sem hiszem hogy menne ecc reg-el a ryzen.

Ram sávszél 4 csatorna DDR4 1866 kb ugyan annyi mint 2 csatorna DDR4 3466. Elérési idő nyilván kevesebb a nagyobb frekissel. Annyi csalás van hogy a Xeon all core hackel megy. (amihez moddolt bios kell) Ryzennél nem tudom hogy van a tuning. A közepes és nagyobb modellek tudnak csak DDR4 2133-at Xeonnál. A DDR3-as verziók meg 1066-2133 ig mindent visznek de utóbbi érték csak a drágább lapokon megy. De akkor ezek szerint negatívumnak felhozható a ryzen számlájára hogy gyorsabb ram kell neki.
Hogy on is legyek, szvsz egy nagyobb v1-v2 is ellenfele lehet a 2700-asnak ha már a v3-as be tudja fogni, ez esetben persze ki kell fogni a nagy példányt meg persze hűteni. -
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Szerintem az nem mondható jelentő előrelépésnek. Játékok terén legalábbis.
Itt kicsit off mert v3 de megvédeném a 2011-est (azaz a használt xeonokat) a ryzennel szemben.
Ryzen 2700 van egy szinten egy 2640v3-assal játékok alatt ami 10-20eft, de 30eft-ért kapsz alin 2678v3 12 mag 3.3ghz-es procit ami megy DDR3-al, igaz kell hozzá 25-30eft-ért lap (bár van 20eft-os is ddr3-al de nem ajánlom). ECC REG DDR3-at meg 4gb-osakat kukából is kiszedheted. [link]
Vagy retró workstationt 2689w-vel. Szóval a 2011v1 is lehet ellenfele a ryzennek de ki kell fogni a jó procikat. 30eft-ért vettem 2697v2-est, majd ha lesz normális lapom alá kipróbálom.

Személy szerint inkább egy turbo hackes v3-as sok maggal mint egy ryzen 1-2 széria.
Egyedüli érv lehet a bővíthetőség illetve a garancia megléte. 3-as széria annyira jól sikerült hogy bizony a 3600-as veri a 2678v3-ast. Habár BF1 és hasonló multis sokmagot kihasználó játékoknál a 12 mag jól teljesít.
Szóval ryzen 1-2 valamivel haswell xeon alatt van játékokban azonos órajelen, de a 3-as széria meg felette. Nem a Ryzen lett erős hanem az Intel volt eddig rohadtul drága. -
válasz
Zotya984
üzenetére
Igen a 3.rizsa már erős lett, csak a ddr3 miatt éri meg a 2011. De ha kompletten olcsón egy workstationt veszel 2011v3 akkor az arányaiban sokkal olcsóbb mint egy rízen konfig.
Meg persze ha kifogsz ebay-en egy jó akciót ahol egy két ezer forintér kapsz procikat, vagy itt az aprón nagy tételbe ramokat akkor egyértelműen sokkal jobban megéri a 2011-es konfig.
Most berendeltem egy rakás sérült procit mert eddig amit vettem mind működött. Persze ez nem jelenti azt hogy a többi is fog de esély nagy rá. (eddig ment 4790k, 1620, 3db 4620,4617, 2db 2667 , Tervem az hogy egy komolyabb levegős smd forrasztóállomással javítgatnám meg őket, de eddig mind ment primestabilan hiányos smd-kel. Btw most dual 2697v3 lesz a következő projekt a v3-as gépembe, 28mag 56 szál 3.6ghz all core, ha bejön amit szeretnék.)
Ramok meg 8gb-os ecc reg modulokat ki lehet fogni 3000Ft/db áron, ezzel nehéz versenyeznie a DDR4 áraknak. Az ecc reg ramok legalja is megy legalább 1600-on, az átlag meg mind 1866-on is, a nagyobbakkal meg a 2133 is megoldható.
Xeonokból a v3-asok egész keveset fogyasztanak, nem vagyok benne annyira biztos hogy sokkal kevesebbel beérné egy hasonló teljesítményű ryzen. Persze kevesebbel de ez egy villanyszámlán nem hinném hogy megmutatkozna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Jogász topik
- Linux Mint
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- PayPal
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Rekordrajt ide vagy oda, elbocsátások jönnek a Battlefield-stúdióknál
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- Intel I7-8700 / BESZÁMÍTÁS OK!
- Intel Core i9 11900
- i3-8100 és i3-8100T - stabil, gyors, megbízható - ideális otthonra vagy irodába
- AMD Phenom II X6 1090T Black Edition Hatmagos AM3 processzor, + CPU hűtő
- Akció!!! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Ultra 7 255U 5.2GHz 16GB 1000GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla 0347AB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
3.1ghz all core turbo.

Csak ki kell száradnia és megy tovább. De valóban alaplapot még nem mostam, lehet az más.
)

Bár már most van kínai epyc is de horror áron. Illetve lassan már több éve fejlődnek a full kínai procik is (Zhaoxin KaiXian) de még nagyon messze nem versenyképesek.
. Bátyám megy lomizi és ha nem talál a mostanijánál erősebb konfigot kukában (amd x2 240, 2gb ram, 8400gs, 64gb ssd, win8) akkor kap tőlem egy 2011-es überbudget gépet.