Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
Peterhappy
#10580
üzenetére
Kb egy éve körbe néztem az MM-ben (Aréna pláza) bialetti ügyben a kiállított 5-6 darab közül egyben volt csak meg a tömítés, a többiből hiányzott, gondolom kilopták. Úgyhogy nem akarlak elkeseríteni, de lehet hogy a tied is kiállított darab volt és eltűnt belőle.
-
kmarci25
veterán
válasz
Peterhappy
#10533
üzenetére
Ha van aeropress, akkor én első körben a prismo-t javasolnám. Ez jobban bírja a finomabbra őrölt kávét, testesebb lesz az ital és nem nagy beruházás. James Hoffmann készített róla videót, érdemes megnézni.
De van ám szemesben is koffein mentes, impresso-t próbáltam, teljesen jó, finom kávé, de más kispörkölőnél is találsz. -
kmarci25
veterán
válasz
Sodrás Géza
#10517
üzenetére
Csak próbára, pár napig volt nálam egy Dedica. Nekem sokkal jobban tetszik külsőre a Sage, és kezelni is jobban kézre állt egyből, de megindokolni nem tudnám, hogy miért. Biztos a Dedica-val is jó kávét lehet főzni, funkcióban nem sokkal több a Sage, talán a gőzkar, amiben jelentős a különbség a Sage javára. Persze vannak még apróságok szolenoid szelep, nagyon tartály, tartozék a nem nyomásfokozós kosár, egy középkategóriás tamper. De ezeket cseréltem, ahogy egy Dedica-nál is megvettem volna.
Géza: van bizony. A tejhabosító gép habja nem alkalmas latte art-ra, míg ha jól gőzölsz, akkor a gőzkarossal lehet. Nézz meg youtube videókat és látni fogod a különbséget.
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris
#10514
üzenetére
Ránézésre ugyanaz a kettő. Használom kb 2 hónapja, teljesen rendben van, szeretem.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#10510
üzenetére
Na, hát nagyjából ezért vettem én is pont a Sage Bambino plus-t.
-
kmarci25
veterán
1. Nem tuningolok.
Nem az én asztalom, belekezdek, elakadok, felhúzom magam stb. Ja, és akkor még pár tíz ezret rá kell locsolni, főleg ha más csinálja nekem, akkor plusz pénz és idő.
2. A most gyártott új Gaggia-k nem azok, amiket már kerülni kell, mert román gyártás és/vagy alacsonyabb minőség? -
kmarci25
veterán
Oké, és osztom is az álláspontot, de én akkor sem voltam oda a gaggia-ért, amikor a Sage-et vettem és most sem venném meg. Lehet hülyeség, de valahogy nem akartam használtat. (Elektronikai cikkből simán veszek használtat, de ez valahogy nem tetszett.) Olyan gépet akartam adni jövőbe a dobozból müködik és jól mutat a konyhában. Ezért nem lett gaggia és graef vagy használt Mazzer. Lett helyette Sage és egy Sculptor, amit kickstarteren 200$-ért megkaptam és rohadt jól mutat.
Szóval igen, de azért mégsem...
-
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#10470
üzenetére
Sorry, teljesen igaz, a kép elkerülte a figyelmem.
Áttúrtam az oldalakat, amiket ismerek, de csak a gyári kart találtam hozzá. Ez így eléggé szívás...
-
kmarci25
veterán
-
-
kmarci25
veterán
válasz
mekker
#10453
üzenetére
Monsooned malabar. Feleségem kedvence, semmi sav nincs benne. Nekem kicsit lapos, pont emiatt. Presszónak érdemes 1:1,5-re készíteni az 1:2 helyett. Van belőle blend is azt nem tudom milyen.
-
kmarci25
veterán
Kaptam ajándékba 250g ilyen babot: Domus Barista Brazil. Árban egész baráti, ízben picit gyümölcsös, inkább étcsokis íz. Gondoltam bedobom ide, hátha valakinek megtetszik.
-
kmarci25
veterán
válasz
Osynho
#10393
üzenetére
De valószínűleg az. Szerintem a kommersz márkákból az ellátási lánc hossza miatt gyakorlatilag alig lehet kifogni frissebbet. Mondjuk nem is szoktam nézni...
Az tény, hogy egy friss pörkölésnek már az illata is sokkal erősebb, de persze az jellemzően kispörkölő és ez emeli az árat is 3-4-szeresre. -
kmarci25
veterán
válasz
Bela56
#10342
üzenetére
Elolvastam még egyszer a kérdést, az kimaradt a válaszból, hogy ezek a gépek általában a hőmérséklet állítását nem teszik lehetővé. A két adag egyszerre meg úgy megy, hogy a dupla kosarat használod, és a két kifolyós kart, két csészét teszel alá, így mindkét csészében lesz egy-egy szimpla adag.
-
kmarci25
veterán
válasz
Bela56
#10338
üzenetére
De hogy válasz is legyen: persze létezik ilyen gép, sőt szinte valamennyi ilyen, csak a nyomásfokozós kosarat kell használni (azt amelyiknek csak egy apró lyuk van az alján). Ilyet általában minden géphez adnak. Ha biztos nem akarsz feljebb menni, akkor kb bármelyik karost megveheted, olyan 40 ezertől mennek ezek.
De valóban, ég és föld a különbség a frissen őrölt és a bolti között, persze akkor be kell ruházni egy őrlőre is. -
-
kmarci25
veterán
válasz
wolfman
#10260
üzenetére
Amit mostanában nagyon ajánlanak, az az AVX Hófehérkéje.
-
kmarci25
veterán
válasz
vodrosjozsi
#10226
üzenetére
Vagy max elrakod utazósnak, úgyis olyan kompakt méret!

-
kmarci25
veterán
válasz
vodrosjozsi
#10224
üzenetére
Ez az egyik Sage gép klónja. Itt általában az őrlő lehet a szűk keresztmetszet, de 34ért szerintem megéri. Főleg, ha sötétebbre pörkölt kávékat iszol.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#10212
üzenetére
Nagyon fontos, hogy a kis kekszeket először egy Weber csőbe tegyük, és szigorúan csak ez után áztassuk tejbe. Enélkül az egész semmit nem ér.

-
kmarci25
veterán
válasz
Alusky
#10186
üzenetére
Azért mert valamiről van videó, hogy hogyan kell jól csinálni, még nem biztos, hogy az a valami igazán jó is.
(V.ö.: bemondta a tv/megírta az újság, úgyhogy igaz.)"Kávé az csak nyomás alatt készülhet."
Ezek szerint évszázadokon keresztül nem ivott senki kávét, ugyanis a nyomás alatt készülő eszpresszó, de akár a moka is csak a 20. század találmánya.
Egy török/arab kávé vagy filter egyáltalán nem rossz, ha elrugaszkodunk az előre megőrölt sárgacsibótól.
De azzal egyetértek, hogy mindneki úgy igyon-egyen mindent, ahogy neki ízlik. Apósom is a jó keserű kávét szereti, vettem direkt ezért egy robusztás blendet, neki azt készítem. Cukrot is tesz bele. Elégedetten cuppog utána

Zaji: én rápróbálnék wd40-nel is. Amit semmi mással nem tudtam leszedni, az lehozta.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#10146
üzenetére
Értem, és egyet is értek. Konkrétan ez volt az első külföldi rendelésem, és ez is csak azért, mert az ibriket is onnan rendeltem és akkor már vettem mellé kávét. Azóta meg kapom az emaileket és a 25% kedvezmény elég jól hangzik, a kávé pedig, amit próbáltam tényleg nagyon finom. Nem fogok rendszeresen tőlük rendelni, de szerintem érdekes néha kipróbálni másokat is.
-
kmarci25
veterán
Szóval itt van ez pl. https://goat-story.com/collections/specialty-coffee/products/good-vibrations-seasonal-blend?variant=39603319799843
Egy kiló 36 EUR, a 25%-os kedvezménnyel 27 EUR, ami jelenlegi árfolyamon 10 ezer Ft durván. Impresso klasszik vonalhoz hasonló árban és ízben is.
De mindegy is. Csak azért a legdrágább terméket idecitálni nem elegáns. Meg gondoltam, hogy kitekintésnek nem rossz, de oké, akkor tárgytalan. -
kmarci25
veterán
25% kedvezményt adnak mindenre. Goat story. Friss pörkölés, és finom, legalábbis amit kóstoltam (good vibrations), az az volt. A szállítás húzós, 11 EUR, ha páran összeállnánk, akkor szétdobható. Ha van jelentkező, akkor egyeztessünk!
-
kmarci25
veterán
Eladom a kéziőrlőm, mert már van Sculptorom.
Én szeretem, jó kis őrlő, csak már felesleges.
Varia kézi. -
kmarci25
veterán
válasz
flash-
#10085
üzenetére
Olyat keress, ami közepesen sötét vagy annál sötétebb pörkölés. Ízjegyeknél ne vagy kevés gyümölcs legyen. Brazil kávék jellemzően ilyenek. Amiben viszont tényleg 0 sav van, az a monsooned malabar, épp most van itthon az avx-től és eléggé jó, van vagy 2 centi crema, két hogy hamar eltűnik. Maga a kávé finom, 20g be, 30 g ki, 30 mp alatt.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mylord3
#10048
üzenetére
Szerintem írd meg a típusát is, mert Harioból is több féle létezik.
Alusky: igazából a vákuumozott előre darált kávék már eleve elég döglöttek, úgyhogy valószínűleg sokat nem ártott neki az, hogy állt. Azért mikor kibontod szagolj bele és ha nagyon nincs illata, csak szaga
, akkor inkább dobd ki. Ha szeretnél egy kicsit továbbmenni, az is egy opció, hogy kispörkölőtől rendelész darált kávét, pl. a Kapucziner jó lehet ilyen célra. Friss lesz, az biztos, illatos és a kávé is finomabb. Aztán ha még inkább mennél tovább, akkor ott már érdemes venni egy őrlőt, de ez már más tészta.
Szerintem próbáld ki a friss, express őröltet. -
kmarci25
veterán
válasz
dethroner
#10019
üzenetére
41? Biztos? Nem 51mm? Az a Delonghi mérete, 41-ről még nem hallottam. De egyébként AliExpress a legolcsóbb, a minőség nem biztos, hogy oké. Picopresso-hoz ezt használom, nem szeretem a maroktampert, de itt fontos volt a kis méret. https://a.aliexpress.com/_mqMD0cG
-
kmarci25
veterán
válasz
ANDROID???
#9873
üzenetére
Ezekre a kérdésekre elég kis eséllyel kapsz itt választ. Az általad említett őrlőket nagyon kevesen/egyáltalán nem használják azok közül, akik itt olvasgatnak, ezért csak általános válaszokat kaphatsz, amit Retep már megadott.
Van néhány yt csatorna, ahol budget őrlőket hasonlítanak össze. Találsz ilyen Hoffmannál, Lance Hedrick-nél, Kyle Rowsell-nél. Azokat nézd meg, pro és kontra oldalt is bemutatnak, és úgy dönts. Vagy megveszed bővebb infók nélkül, amelyik tetszik és örömmel használod. -
kmarci25
veterán
Az impresso-nál már működik a KAVENAPJA2023 kupon, ami 19%-ot von le a végösszegből.
-
kmarci25
veterán
válasz
tuzpenge
#9806
üzenetére
Ez nyerskávé, amit linkeltél, inkább a pörköltek között nézelődj.
Régebben kóstoltam onnan a specialty vonalról, egész jók voltak.nrbx: ÁK-n 160-tól vannak újonnan, úgyhogy szerintem állapottól és tartozékoktól függően függően <150 (ez mondjuk naked karral, IMS kosárral, dosing funnel-lel).
-
kmarci25
veterán
Mindenki olyat igyon, ami ízlik neki, de az mindenképp igazi, hogy a boltban kapható és a kispörkölőknél beszerezhető kávék között és és föld a különbség. Konkrétan egy Starbucks legvilágosabb pörkölést kóstoltam, ami szinte megegyezett palyotz legsötétebb pörkölésével. Az ízről nem beszélek, mert az szubjektív, csak annyi hogy az SB számomra élvezhetetlenül keserű volt.
-
kmarci25
veterán
Van ilyen puck screen is, nekem is, én szeretem használni. Van egy szövött fajta normcore is mellé.
-
kmarci25
veterán
válasz
Viiktor1989
#9645
üzenetére
Én még melléktenném az Impresso classic vonalát is.
-
kmarci25
veterán
válasz
#28054016
#9561
üzenetére
Azt azért továbbra sem tudtuk meg, hogy ha Kapuczinert keresel árban, ízben, pörkölésben, akkor miért nem Kapuczinert veszel.

A visszakérdezésem is erre irányult, de gondolom a Sheldon Cooperes lényegre törésed
nem engedi, hogy megértsd a kérdés mögötti javaslatot, inkább pikírt stílusban osztod az észt. Értem. 
-
-
kmarci25
veterán
Gondoltam, hogy javasolok ezzel egy lehetséges megoldást...

-
kmarci25
veterán
válasz
Zsmester89
#9539
üzenetére
Szerintem az automatás topikban előbb kapsz megalapozott választ.
-
kmarci25
veterán
válasz
tuzpenge
#9520
üzenetére
Ahogy Retep is írta: főleg a keserűség csökkent jobb kosárral. Illetve finomabb őrleménnyel is szépen működött (1:2 30mp alatt) ugyanaz a kávé, így jobb lett a kivonatolás. (Plusz a Sage kosarai nem egyenes falúak.)
VST sajnos 54mm-ben nincs. (Lehet, jobb is, megkímélt pár tízezres kiadástól.) -
kmarci25
veterán
válasz
body007
#9505
üzenetére
Persze. A minősége meg kérdéses. De rendeld meg valamelyiket, aztán számolj be, hogy milyen. Én arról tudok csak biztosat mondani, amit fogtam a kezemben. A normcore egyébként 3 rugót ad hozzá, amivel állítható a tamperelés erőssége a kívánt szintre.
Persze, a márkát is meg kell fizetni.
-
kmarci25
veterán
Itt találsz ötleteket. Ha már kart veszel, akkor vegyél kosarat is újat, amit linkeltél abban van is egy dupla kosár. Ami nálam a legnagyobb haladást hozta, az a normcore forced tamper volt, meg a puck screen.
Ja, és egy jobb őrlő kezdésnek.
-
kmarci25
veterán
Nekem is inkább a sötétek ízlenek, de a Sicilia nekem egy kicsit már túl sötét. A Choco Madness viszont nagyon jó és a Black LXR is. A savanyú ízt én is érzem. Az a helyzet, hogy ezt finomítsam, és inkább gyümölcs jelleg jöjjön és nem sav, komolyabb gép kellene. Nemrég lett egy Picopressom, azzal pl. a világosabb pörkölésből sokkal jobbakat tudok kihozni, mint a Sage Bambino Plus-szal.
-
kmarci25
veterán
válasz
jézusom
#9485
üzenetére
Ez a nyomásfokozós kosár. Ha ezt használod, akkor bóti daráltból is tud kávénak kinéző italt főzni, de az íze nem lesz az igazi. Én vennék sima kosarat hozzá.
A daráló szerintem a Commandante koppintása -
kmarci25
veterán
Szerintem olcsóbb nincs. Hasonló árban vannak: Pacificaffee La Piazza, vagy PallYotz Hello, Sicilia, de az már drágább. Illetve korábban még a Goriziana Grand Cru ajánlották, azt én nem próbáltam, ráadásul azt hallottam, hogy mostanában romlott a minősége.
-
kmarci25
veterán
válasz
sherlock82
#9460
üzenetére
Egyik sem.
Tudom, hogy ez a "kezdő" topik, nem a HC, de ha van lehetőség frissen őrölni, akkor az hamar eldönti ezt a kérdést. Egyszer kell egymás mellett kipróbálni egy akármilyen szupermarketben kapható kávét és egy magasabb árkategóriájút (10 ezer/kilótól pl.). -
kmarci25
veterán
válasz
jézusom
#9429
üzenetére
Próbáld ki, számolj be róla.
Alapvetően úgy néz ki, mint sok más kézi, lehet hogy jó. Ha presszóra kell, akkor trükkös lehet, egyrészt hogy tud-e olyan apró szemcseméretet, illetve hogy a lépések között mekkora a távolság. Ha filter, kotyogó, akkor ezzel nem lesz gond. -
kmarci25
veterán
válasz
sherlock82
#9413
üzenetére
Ezt írta Retep is, hogy nem presszó, annyira nem, hogy fejen állva sem jön ki belőle presszó. A Mokára figyelni kell, hogy ne égesse mega kávét, ezért tűnhet hosszadalmasnak. Ha kitapasztolod a főzőlapot, vagy teszel rá egy vaslapot (ahogy Hoffman is javasolja), akkor viszonylag könnyen szabályozható úgy, hogy szépen csordogáljon a kávé az elejétől a végéig. Persze így mindig marad az aljában egy kevés víz, de ez ilyen.
-
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
#9390
üzenetére
Tényleg semmi gond, az árát látva elgondolkodtatott, de így inkább nem.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
#9384
üzenetére
Az oké, valószínűleg így van. Azt hittem használod is.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
#9382
üzenetére
Ez espresso-ra mennyire működik? Gondolom filter, kotyeszre alkalmas. (?)
-
kmarci25
veterán
Leginkább én is így vagyok vele, de azért mikor kávézóban vagyok, akkor simán kérem a duplát a világosból. Bízom benne, hogy a barista és a gép tud olyat, ami kell hozzá. Én valószínűleg a gépemmel együtt kevés vagyok ehhez, és csak közelítni tudom, ami egy világosban van.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#9348
üzenetére
Tervben van a többi is, de lassan fogy a koffeinmentes. Mondjuk palyotz amúgy is régóta tervben van, a következő adagot tőle veszem. Úgyis fogynak a készleteim.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#9346
üzenetére
Én csak az impresso-t kóstoltam, azt tudom ajánlani.

-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#9335
üzenetére
Nem, én nem is szándékoztam bántani, megsérteni a kérdezőt. (Láthatod, mikor válaszoltam neki, nem is bántottam. Tettem be én is sodastream-es palackot mosogatóba, aztán csodálkoztam, mikor nyomás alatt spriccelt.
)
Én már csak koxx hsz-én mosolyogtam. Olyan ez, mint mikor a lukas zoknit kimosod, mielőtt kidobnád.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 32UN880K - 32" IPS ERGO / 4K UHD / 60Hz 5ms / DisplayHDR 400 / USB Type-C / AMD FreeSync
- Eladó Oppo A78 5G 4/128GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3408
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3647
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem az én asztalom, belekezdek, elakadok, felhúzom magam stb. Ja, és akkor még pár tíz ezret rá kell locsolni, főleg ha más csinálja nekem, akkor plusz pénz és idő.

(V.ö.: bemondta a tv/megírta az újság, úgyhogy igaz.)


Legutóbb Hoffmannál láttam hogy 1-2 csepp enyhe sóoldatot tesz az elkészült filter kávéba. Olyat hogy a kosárba tennék sót, még nem hallottam.
. Hogy egy közösséget mi tart össze? Szerintem nem az, amit most itt művelünk. Úgyhogy részemről ennyi, további jó kávézást neked!

)

