Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kmarci25

    veterán

    válasz csuzda #6925 üzenetére

    Nem nehéz összeszedni a pontokat, most már inkább gépet nehéz találni. Az EC785-öt sehol nem láttam a hétvégén (van másik gép is, de az gyengébb kategória).

  • RetepNyaraB

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz csuzda #6925 üzenetére

    Ez nagyon messzire vezet már. Viszont sokszor leírtuk itt. Annyit fontolsz meg belőle amennyi jól esik, de ez a legrövidebb komolyan vevős verzió :

    Ha karos mellett döntesz, ki tudja bejön-e az egész macera. Mert macera. Érdemes tehát használt piacot fürkészni.

    Egyébként nagyon szívesen írnám, hogy kezdetben a bolti őrölt is jó lesz, míg eldöntöd kell-e ez neked. De nem tudom leírni, nem lesz jó. Szemes kv kell és lehetőleg az se bolti, mert lutri. Kezdőnek főleg az, mert nem tudod eldönteni döglött babot vettél-e. Minőségi, frissen pörkölt kv kell, ez a legfontosabb. Legolcsóbban iható kategória kb. az alza saját blendje.

    Csapvíz ha lehetséges, felejtős. Legalább valami vízszűrős kancsó. Ásványvíz nem jó, rohadtul vízkövesít. Kivéve az Evian\Volvic és hasonló gleccservizek, de azokat gyémántrögökért adják.

    Géppark:
    -702-es Graef elég, ugyanolyan őrleményt kapsz belőle. Vagy egy kézi tekerős, legolcsóbb ajánlható a timemore c2, ezzel kissé trükközni kell, hogy presszóképes legyen.
    -Kéne viszont egy tizedgrammos, időmérős mérleg és egy tamper (tömörítő).
    -Szerintem ki kell szedni a karból\kosárból a nyomásfokozót (vagy venni olyan kart+szűrőt amely nem ilyen; avx árul megfelelőt) de a legelején lehet, hogy kihagyod ezt a részt.
    - őrlési fokozat már az abszolút lényeghez tartozik. A Graefekhez adnak kis alátéteket, ezekből kell általában 1-2 az őrlő kés alá, a tengelyre, hogy presszóképes legyen. Különben egyszerűen nem darál elég finomra. Bár nyomásfokozós kar mellett talán mindegy. A kifolyt ital mennyisége (grammban megadva) és a készítés ideje adja meg az őrlés finomságát. Általánosan 1:2-1:2,5 arányt szokás célozni, 25-30mp alatt. Tehát 15g őrleményből lesz 30-37g ital, 25-30mp alatt. Ehhez kell az időmérős tizedes mérleg. Persze lehet számolni, meg szemre lőni, de úgy soha az életben nem lesz két egyforma italod és ki sem tudod szűrni, mi volt a baj. Pl. ha savanykás a lé, akkor hosszabb készítési időre van szükséged -> finomítani kell az őrlőn. Ha keserű, akkor durvítsd, hogy gyorsabban jöjjön le. Ez persze nagy egyszerűsítés, mert sok buktató van; de alapvetésnek jó.

    Őrölt kv-t nem tárolunk, soha. Frissen őrölünk készítés előtt. Írhatom azt is, hogy adagonként, tehát az őrlő tartályában sem
    tároljuk a babot, de ez elsőre kicsit sok szokott lenni. Nem az.

    A tejhabosítóval tudsz menő tejes italokat készíteni magadnak (cappuccino és baráti köre).

    A sparos akciót pedig nem ismerem :DD

    Ez így ömlesztve ijesztő mennyiségű infónak tűnik és ha nincs kedved vacakolni az egésszel, akkor az is. Amúgy viszont gyönyörű vacakolás (és bármilyen normális kávézóban is így történik, csak ott reggelente állítják be a gépet, mikor te még alszol. Aztán felprogramozzák egy gombra és napközben már automatikusan fut).

  • Sped

    aktív tag

    válasz csuzda #6925 üzenetére

    1000 forintonként jár 1 pont. Tehát be kell egyszer vásárolni :)
    A többire majd a profik :) de sztem a darálón kívül nektek más nem fog kelleni (géphez jár kancsó és tömörítő is).

Új hozzászólás Aktív témák