Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Parci #130823 üzenetére

    Ahogy írtam nagyobb gépekkel nincs tapasztalatom, szóval azok passz.

    Aromaboynál igaz, hogy egy vízkifolyó van, vízterítő nélkül, de az nagyon közel van a kávéágyhoz, illetve a forralásos mechanizmus miatt elég finoman jön ki belőle, nem egy folytonos vízsugár telibekapja a kávét. A hozzávaló dripper kialakítása meg limitálja a flowt, így félig percolation (van erre jó magyar szó?), félig áztatásos módszerrel főz, ami ugyancsak stabilizálja a végeredményt.

    Szekrényben van: v60, Switch, Orea, Origami, April, Pulsar. Illetve az elmúlt 3,5 évben minden nap lefőztem legalább 4 adag filtert valamelyikkel. Kezdeti kísérletezésben még sokféle pörkölés volt (bár mindig is világos vonal), utóbbi 2-2.5 évben csak filter pörkölés (Barn, April, Manhattan, CM, Roastopus, Awaken, stb.). Ennek fényében mondom, hogy az Aromaboy nagyon jó végeredményt produkál. Gyakorlattal meg odafigyeléssel tudok jobb eredményt produkálni? Igen. Konzisztensebbet? Azt már nem biztos. És a jobb eredmény az azt jelenti, hogy mondjuk 90% helyett kihoztam a kávéból 95%-ot. És a legtöbb kávézóban ahol ittam filtert rosszabbat adtak, mint ami az Aromaboyból lejön.

    Szerintem Aromaboynak pont az a titka, hogy nem szabad hozzányúlni :) Amint aláraktam más drippert, bloomoltam, kevergettem, ráztam, stb, kevésbé ízlett ami kijött belőle. Saját dripperérel (meg Cafec Abaca trapéz papírral), ha nem nyúlok hozzá, akkor meg egy nagyon jó, meglepően tiszta és komplex kávé jön le.
    Irreálisan durva őrleményt szeret, főzés közben az ember a látvány alapján biztos benne, hogy ebből használhatatlan végeredmény lesz, a kávéágy borzalmasan néz ki, aztán a végeredmény meg iszonyat jó :)

    Ha holnaptól csak ezzel főzhetnék kávét, akkor se éreznék túl nagy hiányt. Inkább a kísérletezés hiányozna, mint hogy nem jó ízre a kávé.
    Decemberre lesz Naughty dog-os kávés kalendáriumom, 20g kávé / nap. Erősen gondolkozok, hogy Aromaboy-al fogom lefőzni őket, pont a konzisztencia miatt (meg mert a dripper kialakítása miatt nem érzékeny a pontos őrleményméretre).

    "Igazi kőbaltás bunkóként abban nem hiszek eléggé, hogy a rossz és a jó filter között az a különbség, hogy sikerül-e lézergravírpontosan öntenem, még mindig azt tapasztalom, hogy a kávén múlik leginkább."
    Egyetértek. Szerintem olyan ez, mint a pörkölés: többet nem tudsz beletenni, mint ami már amúgy is benne van a kávéban. Max. elvenni tudsz belőle, ha rosszul csinálsz valamit.

  • kicn

    csendes tag

    válasz Parci #130823 üzenetére

    Az aromaboynál és egy cup onenál a vízterítés abból àll, hogy 1 lyukon nyomja ki magából a vizet :) Ez a gyári dripperekkel és valami középsötét pörivel akár jó is lehet, de ha már alá raksz egy v60at, egyáltalán nem ideális, ezért rakom alá a drip assistot is ( aromaboynál csak simán v60-01 volt alatta egyébként, az se volt rossz). A nagy moccamastereknek már van esőztetője, ami eggyel jobb, de arra is lehet már venni utángyártott komolyabb showerheaded ( workshop coffeenál konkrétan mint egy zuhany esőztető :) ) mindenesetre arra akarok rámutatni, hogy alapvetően igen, csak reggel őrlök és megnyomom a gombot, de sajnos ezzel is kell játszani, mire megtalàlod az ideális workflowt és ízvilágot. Nálam a fenti vált be. A switchel nem szórakoztam, a bloom meg a stopperelés tényleg bonyolulttá teszi. De összességében mindenképpen gyorsabb lesz, mint a kézi öntés reggel!

Új hozzászólás Aktív témák