-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
balsa02
újonc
De hol csatornásodhat? Ha megnézem a pogácsát, akkor nem látok csatornásodásra utaló jelet
Gyakorlatilag mindenhol.
A csatornásodást a kávé szemcsék alakzárása akadályozza meg. Az alakzáráshoz összeszorító erő kell, ami két forrásból jöhet
1./ a pogácsán átáramló víz nyomásvesztéséből
2./ az alsó és felső szűrő közé befeszülő őrleménytőlAz 1. esetben van egy kritikus áramlási sebesség ami alatt az egységnyi kockára eső delta p (nyomásgörbe deriváltja) már túl alacsony, és nem képes kellő erővel összeszorítani az őrleményt és megindul a csatornásodás. Külsőleg ilyenkor felázhat vagy feldagadhat az őrlemény.
lásd
https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/espresso-recipes-time "Now for the tricky bit." részA kritikus áramlási sebesség alá esés megtörténhet a preinfusion szakaszban annál az őrleménynél is, ahol preinfusion nélkül az nem történne meg, vagy pl. túl kúpos szűrő esetén a széleken.
Az is problémás tud lenni, ha a preinfusion nem ér le a pogácsa aljáig így két különböző struktúrát kapsz más ellenállással és deltap-vel, ahol a felsőben be fog csatornásodni, az alsóra meg túl nagy nyomás esik ilyenkor.
A konkrét esetben szerintem a túl finom és/vagy túl sok őrlemény és a preinfusion ideje (igazából a kettő párosítása) okozza a problémát, legalábbis erre indulnék el.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest