-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zozy84
senior tag
Srácok.
Van egy Philips Saeco Xsmall gépem és tegnap óta hideg kávét csinál és kb 4x annyi idő alatt. Kivettem a központi egységet , csap alatt átmostam de semmi változás. Kb 4 hónapos gép, van rá 5 év gar de hát ha meg lehet csinálni itthon is.
Bármi tanács?
Köszi. -
zozy84
senior tag
válasz salapp #20635 üzenetére
Így van. Rengeteg a mellészóródás. Konkrétan 2 marék kávét "mertem" ki belőle. Bután néztem csak.
Akcióban volt MM-ban 5 év garral 60eft augusztusban.
Eddig semmi gond nem volt vele. (kevés mellészóródás akkor is volt) Most meg langyos a kávé és csak "erőlködik". Kb fél perc mire elkezd csak csöpögni a kávé. Amikor meg végez akkor meg hallatszik a hangján, hogy nagy nyomás szabadul fel amikor a zaccot üríti. Eddig nem volt ilyen.
Az számíthat, hogy most vannak vendégek és reggelente kb 6-8 kávé fogyott, délután megint legalább ennyi?
Gondolom ennek nem lehetne semmi köze hozzá mivel ez egy kávéééfőzőő. Az a dolga, hogy kávét főzzön. Nem? -
zozy84
senior tag
Krupsot néztem először de mindenki mondta, hogy csak azt ne mind beszarnak.
Jura, stb-re meg nincsenek százezreim sajna. (sok költséges hobbim van és erre már tényleg nincs keret. , motorozás, házimozi, vizipipa (jó dohányból 1000ft egy tömés, stb)
Na szóval. Eddig imádtam. Semmi gond nem volt vele azon kívül, hogy kicsit hangos és sok kávét kellett kimernem a belsejéből időnként.
Nem tudom, hogy mi lehet a baja. Szétszedtem, átmostam de semmi. Bekapcsolás kb 5x annyi idő mint eddig és a kávé készítés is. Olyan mint ha el lenne dugulva valahol.[ Szerkesztve ]
-
zozy84
senior tag
válasz salapp #20651 üzenetére
Én csak "normális" presszót szeretnék inni reggel ha kómásan sietek melóba, akkor csak megnyomok 1-2 gombot és már ott is a friss kávém,
Eddig ez is tökéletesen megfelelt erre a célra.
Amilyen márkákat emlegettek azokról én nem is hallottam ( a legtöbbről)
Ez után (Xsmall) mi lenne a következő szint? (nem szeretnék külön daráló,stb szintig elmenni) -
zozy84
senior tag
Meg lett a hiba oka. Rendkívül ritka hiba ütötte fel a fejét. Vízköves volt.
Haverom használtan vett egy ugyan ilyen Xsmall-t 1 hónappal elöttem. (07.22) Az övével semmi baj , nem vízköves pedig kb 2-3 km-re lakik tőlem.
Ha nincs több ezres spec vízkőtelenítő kéznél akkor a citromsav is megteszi? Vagy az szentségtörés lenne? Azt mondják az is jó vízkőoldó. -
-
zozy84
senior tag
Ez jobb lenne akkor egy XSmall-hoz egy Brita intenza+ helyett?
[ Szerkesztve ]
-
zozy84
senior tag
Remélem amit kérdezni szeretnék ide, ebbe a topikba illik a legjobban.
Víztisztítókról lenne kérdésem. Szerintem itt sokan használtok valamilyet.
Melyik lenne a jobb választás ami nem több száz ezres. Ozmózisos 80eft körül? -
zozy84
senior tag
Ezt azért is kérdezem mert itt nálunk olyan a víz, hogy leszedtem tegnap a konyhai csap szűrőjét és rosszul lettem majd nem attól amit láttam + 4 hónap után megállt az XSmall a vízkőtől.
-
zozy84
senior tag
Csak azért kérdeztem a víztisztítós témát mert 1.: tuti, hogy ti sem a sima csapvízből készítitek a kávét.
2.: ha kell én hetente citromsavazom a gépet de attól még ugyan olyan szutykos marad a víz.Egyik haverom rögtön tudta a megoldást. Vegyek 450eftért központi tisztítót. Peeersze jó lenne. De a 1\4 van rá kb.
-
zozy84
senior tag
ÓÓÓÓÓ de jó, hogy ti tudtok ilyenekről beszélgetni. Gyertek el Kaposvárra. Itt már az is ritka ha azt a kávét kínálják amit hirdetnek.
Sok vendéglátóst ismerek és vendéglátó helyet belülről. Sajnos.
Most tudnék mondani 2-3 "kávézót" ahol az elején "minőségibb" kávé volt de mivel a főnök a minimálbért csak papíron fizeti ki (a többit oldják meg jattból) ezért jönnek a trükkök. Pl. a legolcsóbb kapható kávét keverik az eredetihez, vagy pl már csak a trágya olcsó kávét adják. Persze a drágább jobb kávé a standban megmarad így a különbözet marad a zsebben. Lehetett így egy kicsi kis "kávézóban" 150-200eft-ot keresni már sok évvel ezelött is. Meg persze sok hasonló "trükk" van még.
Én szoktam szólni ha már naponta teljesen más ízű volt a kávé, hogy most kicsit vissza kellene venni mert nagyon feltűnő már.
Bocs ha OFF volt de nagyon szívesen beülnék én is egy igazán jó kávézóba HA lenne Kaposváron vagy akár a környéken. (és a csúcs ne az Illy vagy Lambo lenne) -
zozy84
senior tag
Nálunk jó kávézó nincs ellenben van pörkölő üzem. Ott szoktam kávét venni és ma 1.5 órát beszélgettem a tulajjal gépekről, kávéról meg úgy magáról a kávézásról. Tanulságos volt.
Persze szóba jött, hogy nekem egy XSmall gépem van "csak". (jó fej volt, nem szólta le)
Volt ott több gép is. Kicsiktől a több karos nagyobb gépekig.
Mondtam neki, hogy majd lehet, hogy a következő szint egy pl Gaggia Classic + daráló lesz. Mondta, hogy otthon volt már neki kicsi,- nagy gépe is de végül otthonra egy Melitta E9XX gépet vett és imádja. 4 éve semmi baja pedig sok kávé fogy otthon is. Én eddig nem is hallottam róla. Akkor lettem igazán ideges amikor megmutatta neten és kiderült, hogy újonnan is csak kicsivel több mint az XSmall amit vettem (németországban). Azt mondta 90%-ban csinál olyan kávét mint az 1 millióhoz közeli gépek 1 gombnyomásra mert reggel ő sem szeret és ideje sincs "rituális" kávézásra. (mire felmelegszik a gép, daráló, stb.) Ezzel én is ugyan így vagyok. A raktárban meg láttam zsákszám a jobbnál jobb Afrikai meg dél-amerikai kávékat.
Na mind1. Biztos visszajáró "vendég" leszek. -
zozy84
senior tag
válasz bbuffy #20998 üzenetére
A márkákat nem néztem. De amiről készített nekem is egy kávét, hogy kóstoljam meg ( valami Cuba Altura .....) az 2 karos volt (narancssárga és a márkáját nem jegyeztem meg ) . Lehet, hogy arra gondolt de lehet, hogy a Melitta komolyabb gépeire mert, hogy azok több milliók és azokról is volt kicsit szó. A másfél órában szinte csak hallgattam. Amikor egy magánember saját pörkölőüzemében vagy ahol a 30kg-os zsákokban vannak az Etiop meg Kubai meg Costa Ricai, stb kávék zölden pörkölésre várva egy másikban a már megpörkölt kávék akkor nem nagyon kételkedsz abban amit mond.
A pörkölőmestere egyik kedvence pl a Ethiopia Sidamo ..... Az ő egyik kedvence pl robuszta, India Monsooned AA.
Én ezekről még soha nem is hallottam és a névtévesztés jogát fenntartom mert túl sok infó volt egyszerre.De az eredeti kérdésedhez hozzá fűznék egy sztorit. Az egyik legjobb barátom vízipipa fan. 4 vagy 5 pipája van amiből a legkisebb is 82cm-es. Sok éve pipázik. A legtöbb pipa 10-20eft körül van. (plusz a sok tuning persze, pl.: Vortex, Nammor cső, stb.) A jó dohányból amit szívunk közel 40eft 1kg. Na ő is vett kézzel készült egyiptomi prémium pipát 40-50eft-ért. Erre azt mondta, hogy ha az a 100% amit az a pipa tud, akkor amilyen nekem is van (ő választotta nekem, Top Mark és 13eft volt ) az 90-95%. Remélem érted mire gondolok. Szóval attól, hogy valami többször annyiba kerül nem biztos vele arányosan is többször annyit tud nyújtani.
-
zozy84
senior tag
válasz fragola.6035 #21006 üzenetére
El kell menni és kész. Nagyon jó fej és közvetlen a tulaj. Mondjuk pár kg kávéért már voltam ott. Tehát nem először látott. De nem úgy kell elképzelni mint egy boltot. Először majd nem kifordultam mert azt hittem rossz helyen vagyok. Tehát ott nincsenek kirakva polcokra az összes megvásárolható kávéfajta. Kb 5 fajta van kint. Aztán megkérdeztem, hogy csak ennyi van? Akkor bementünk hátra és jött a kérdés, hogy milyet szeretnék. Közben meg elöttem volt egy full tele raktár raklapszám kávéval.
De tényleg. El kell jönni és meglátod. Én nem értek hozzá annyira. Volt szó termőterületekről, minek hány fokosnak kell lennie melyik kávéknál, stb. És lelkesen mesél mindenről. Zárás körül voltam ott és az alkalmazottak már mentek el. A pörkölőmesterével beszéltünk pár szót a kávékról. Kinek mi a kedvence, stb. Szóba jött egy kenyai kávé és, hogy most pont nincs belőle de nehezen lehet beszerezni és persze nem olcsó de meg kell kóstolnom egyszer. Addig beszéltek róla, hogy gyorsan felhívott valakit, hogy megkérdezze. Olaszul beszélt vagy 10 percig. De csak később lesz abból a kávéból. Mind1.
Én tuti nem veszek máshol kávét. Most pl Kubai kávét vettem mert amit szoktam az mindig van de ez a kubai nem szokott mindig lenni. Aztán ha nem jön be veszek másikat.
Már csak azért is mert Varga úr rohadt jó fej. -
zozy84
senior tag
válasz adpeter #21018 üzenetére
Az a hely nem ez a hely.
Nem fogok győzködni senkit. Akit érdekel elmegy oda és meglátja a két kicsi szemével.
Egy tapasztalatot mondtam el.
(a túlpörkölt, sőt, megégetett kávét én sem szeretem ám. Nem ez a perverzióm és azt sem akarom, hogy mások azt szeressék amit én. Sőt. És mivel én nem vagyok önjelölt barista mester ezért csak azt tudom, hogy nekem mi ízlik. Ha nem ízlik valami akkor a pápa is mondhatja, hogy már pedig az a tuti. )
De mint az imént már beírták ide a webcímüket te is megnézheted az oldalukat nevekkel, kávéfajtákkal, stb.
Peace -
zozy84
senior tag
válasz adpeter #21026 üzenetére
Az oldalukon van kép arról a gépről amit használt ma.
Arról beszéltünk, hogy reggelente jobban szeretjük ha csak meg kell nyomni egy gombot és kész.
Én hoztam fel a témát, hogy lehet, hogy idővel majd elkanyarodok GC + daráló irányába. Így jött szóba, hogy neki otthonra is volt rengeteg gépe de végül is otthonra megtartotta a Melitta 'asszem E950et. Mert reggelente jó, hogy csak meg kell nyomni egy gombot. Mondjuk ő meg egész nap a legjobb gépeken ihatja a legjobb kávékat. Otthon ott a gyors de jó minőségű kávé, a nap többi részében meg szertartás szerűen kávézhat ha akar.
Nekem egyenlőre a kotyogós után az XSmall is király és aki csak feljön hozzám az kávézni akar. Persze idővel tervben van a feljebb lépés. A két szobás lakásom konyhájában meg nincsen nagy fejedelmi hely. Tehát az XSmall-nál nagyobb helyet foglaló gépet nem is tudok berakni. Erre lenne talán jó alternatíva egy hasonló de sokkal jobb kávét csináló gép. És most nem egy 3x ennyibe kerülő Saeco-ra gondoltam. Nem tudom mi lehet alternatíva. Talán egy Melitta. (kb 350euro) Nem tudom, de van még bőven időm kitalálni. (az XSmallon van még 4.5év gar ) -
zozy84
senior tag
Sziasztok!
Szeretném (nem sürgős) lecserélni a Philips Saeco Xsmall gépemet.
(Napi 3-5 kávé átlagban)
Egy modernebb, csendesebb és jobb espressot készítő gépet szeretnék.
Tudom, hogy a külön darálós megoldás a komolyabb de se helyem nincs gép+daráló kombónak , se 300eft-om erre a célra.
Gaggia automata gépeket néztem eddig.
Krups , Jura, Delonghi és társai között is érdemes lenne körül nézni vagy a Gaggia az egy komolyabb és jobb márka?
-
zozy84
senior tag
Sziasztok
Tudom, hogy nem "foglalkoztok" automata gépekkel.
Viszont kíváncsi lennék a véleményetekre erről a gépről.
Ez minek számít? Félautomata?
Jobb kévét készít mint egy full automata? -
zozy84
senior tag
válasz soldier2 #76506 üzenetére
Akkor ez most jobb megoldás/ -jobb kávét készít mint egy automata gép?
Egy Saeco Xsmall-nál jelentősen jobb kávét csinál?
Vagy ennyiből vegyek egy Gaggia Velasca Prestige automata gépet mert
1.: Az Xsmall-nál sokkal jobb lesz (finomabb jobb kávé, halkabb, stb)
2.: A Sage és a Gaggia közül már mindegy melyik mert 100x jobb mindegyik mint egy Xsmall, viszont jelentős különbség nincs a kettő gép között ha az elkészült kávét nézzük?Árban ugyan annyi mind a kettő.
Napi átlag 3-5 kávé lenne rajta készítve. (Néha csak 2 van, hogy 5-6)
A Sage darálója és karos megoldása jobb? Megéri a plusz "macerát" ? Vagy nem hoz annyi pluszt és akkor meg már csak megnyomok egy gombot és nem kell semmi mást csinálni.
(plusz az xsmall olyan hangos , hogy ha a barátnőm korábban megy el itthonról és előtte kávézik akkor felébredek a darálás hangjára. Ha nem figyelek oda a tálcában lévő víz mennyiségére akkor más sem fog és párszor eláztatta már pultot, mert nem nézem meg mennyi víz van benne minden bekapcsolásnál. stb stb stb stb )
[ Szerkesztve ]
-
zozy84
senior tag
Ez amit linkeltem , hogy egyben van a darálóval de karos ez milyen megoldás? Próbálta már valaki? Amiket lehet olvasni róla az alapján jó. De írni bármit lehet.
Pl : "Beépített kónuszos rendszerű kávédaráló fém őrlőkővel" ,"Beépített kávédaráló fém őrlőkővel
Thermocoil vízmelegítő rendszer
Electronic PID hőmérsékletszabályzás konstans vízhőmérséklet biztosítására az aroma kivonásának végéig
Előgőzölés alacsony víznyomás mellett
18-féle őrlési mód
250g kapacitású szemes kávé tartály
Automatikus őrlés közvetlenül a szűrőbe
Automatikus és manuális kávéadagolás
Nyomásmérő az aromakivonás folyamatának ellenőrzéséhez
Kivehető tamper (praktikus tárolási lehetőség a készülékben)
Különösen nagy hely hosszúkávé készítéséhez
Különálló forró víz kimenet
360°-ban forgatható gőzcső
Kivehető 2 literes víztartály, szűrőrendszerrel felszerelve
Melegen tartó talp
Tápkábel tárolási lehetőség
Praktikus fiók a tartozékok tárolására"Alapból a SAGE mint márka a kávézásban jónak számít?
Vagy egy automata Gaggia a mindenapokban ugyan azt tudja hozni. -
zozy84
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
Biztos lesz még kérdésem -
zozy84
senior tag
Olvastam párszor itt hogy “vízlágyító párna”
Kellene nekem is az Xsmall víztartályába?
Milyen kell és hol lehet venni? -
zozy84
senior tag
Sziasztok!
A több mint 5 éves Xsmall gépemet cserélném most le.(most lesznek 20% kedvezmények pl MM-ben)
A kiszemeletek.:
[link] Delonghi ECAM 350.35W Dinamica
[link] DE-LONGHI ECAM 23.120.B Kompact
[link] PHILIPS EP3221/40 Series 3200Tudom, hogy külön karos gép meg külön őrlő lenne az igazi egy csilliárdért de se pénzem se helyem se kedvem hozzá.
Ezek közül (vagy ezekhez hasonló gépek) melyik lenne a jobb választás és miért??
-
zozy84
senior tag
válasz OPiiPO #86124 üzenetére
Igen tudom, hogy nem volt sok esély itt a normális válaszra de megpróbáltam.
Tudom, hogy Gaggia Baby és társai plusz daráló plusz minden féle tuning ....... De én szeretem, hogy kimegyek a nem nagy konyhámba (az egész lakásom 55nm) ahol egy automata gép pont elfér , megnyomok egy bekapcsoló gombot és egy másik gombot utána amire be van állítva a kávé mennyisége, erőssége ahogy szeretem és ennyi.
Crema így is van (kávétól függ mennyi) , plusz pici meleg tej és pici ( fél adag) barna cukor. Ennyi. Semmi extra.
(dolgoztam túl sok évet vendéglátásban, Csináltam számtalan kávét sok milliós gépeken és voltam pár "kötelező" pár órás képzésen, stb stb)
Hiába szeretem a jó és finom kávét (ez relatív) otthon nem fogok neki állni grammozni, nem fogok minden különböző fajta kávéhoz darálót állítani és nem nézem fanatikusan a lefolyást és számolom a másodpercek.
Jobban is ki tudnám fejteni de teljesen fölösleges.
Az Xsmall-t akcióban vettem 5 éve 60'000Ft-ért 5 év garanciával. Kb féláron volt.
Most le fogom cserélni. Csak kíváncsi lettem volna, hogy Ti szerintetek mi lenne a jobb választás Automata gépek közül ebben a 140-170eft-os kategóriában.Gondolkodtam, hogy a SAGE BES870 jobb lenne-e de elvetettem az ötletet. (250'000Ft)
-
zozy84
senior tag
válasz konzumpro #86132 üzenetére
Jó presszó. Megbízható. Tartós.
Igazából az Xsmall se volt rossz. Sőt pár hónapja elvittem szervizbe és tényleg mint ha új lenne.
Csak szeretnék egy új és jobb gépet.
Most lesz 20% akció gondoltam lecserélem. Így a 170eft-os gép 136eft. A mostani Xsmallt meg eladom 35eftért így 101eft-ból lesz új gépem. Ez volt a terv -
zozy84
senior tag
Tárolásról lenne nekem is kérdésem.
Mindig 1kg szemes kávét veszek. Volt már a sokat szidott Segafredo intermezzo.
Lavazza Expert Forte (100% robusta)
Lavazza Crema e aroma blue (40% arabica, 60% robusta) van most de még nem bontottam ki mert van még az előzőből.
Ahol dolgoztam étteremben régen ott az előbb említettnél egyel jobb Lavazza Super Crema (60%arabica, 40% robusta) volt ami nagyon ízlett. Árban nincs nagy különbség szóval meglátom, hogy mennyire fog ízleni a Crema e aroma blue.(Tudom itt szentségtörés de eddig egy Saeco Xsmall gépem volt. Most meg egy Delonghi ECAM 350.35 W Dinamica van. Ugyan abból a Segafredo kávéból klasszisokkal jobb kávét csinál mint az Xsmall. Ezt csak azért írtam, hogy mielőtt megkérdezi valaki min főzőm le a kávét.)
Szóval.
Milyen vákumos szemes kávé tartót ajánlotok?
(nem fogom lefagyasztani)
Most egy pár ezer forintos vákumos tartóban van a kávé felbontás után de jobbat szeretnék mert ez csak műanyag.
Láttam 15eft-ért ami biztos jó de árban a kettő között szeretnék venni ha lehet. Ha nem lehet akkor veszek 15ért ha az a jó.
(a fogyás mennyisége mindig változik) -
zozy84
senior tag
válasz soldier2 #86290 üzenetére
A Super Crema nagyon ízlik. Ennyi.
Régen az Illy volt nagy kedvenc de ha kg árát nézem akkor nem fogok annyiért kávét venni. (kb 12eft/kg)
Akkor egy ilyen tároló jobb lenne? [link]Amúgy erről a hűtős/fagyasztós tárolásról írnak minden félét.
"Felejtsd el a frigót!
Bárki bármit is mond, a kávénak semmi keresnivalója a hűtőben vagy a fagyasztóban. A kávébab egyik meglepő tulajdonsága, hogy erősen nedvszívó, ezért hiába húzná tovább a frigódban, közben átvenné a maradékok szagát.
Peter Giuliano, a Specialty Coffee Association fejlesztése vezetője azt mondja, egyesek szentül hiszik, hogy a mélyhűtőben feljavítható a kávé íze, a megfelelő készítési móddal azonban sokkal nagyobb hatást érhetsz el. A lényeg, hogy frissen őröld a kávét, és kellően forró (90-95 Celsius-fokos) vízzel főzd le, hogy kiereszthesse az ízét.
Sam Sabori összegzésként hozzátette, a kávéval úgy érdemes bánnod, ahogy a kenyérrel is teszed.
Ne hagyd, hogy közvetlen napsütés érje, tartsd relatív hűvösen és szárazon, és ne hűtsd le. Ilyen egyszerű."