Új hozzászólás Aktív témák

  • tknof1871

    őstag

    válasz Lacerta #278809 üzenetére

    #278809 Lacerta + #278786 balintbaba Köszönöm a válaszokat!

    Az ugrani fog azt jelenti, hogy elkopott a lánckerék ( összekopott a régi, megnyúlt lánccal ), ezért megváltozott az osztása, és az új lánc nem illeszkedik rá, menet közben ugorhat egyet-egyet. Illetve az új lánc gyorsan hozzá fog kopni a régi sorhoz, szóval ugyanott leszel ahol előtte.

    Megváltozott az osztása. + 1 szakkifejezés, amit nem tudok értelmezni. De az átjött az üzenet, hogy a régi lánc és régi lánckerekek szimbiózist alkothatnak. Bármelyiket cserélem újra, kellemetlen meglepetés érhet. A legbiztosabb mindkettőt újra cserélni.

    Tessék, 6 sebességesek, ugyanott.
    THX egy amatőrtől! A tegnap délután elment azzal, hogy visszatettem a kereket és a régi láncot. A legrosszabb, a fékpofák cseréje volt. Az újak kopó felülete 2x hosszabb volt a réginél. Útban volt a hátsó villa. Szerintem a hátsó kereket se centrírozták rendesen. (Valamikor ki kell próbálnom egy másik szervizt.) A Caliper fék beállítása sz.r lett. A Caliper fékbeállítása eleve nehéz. De korábban törött küllőt cserétek és elvileg centrírozták a felnit, kivették a nyolcast. Szerintem meg nem. De a centirózásért is pénzt kértek. Valamelyik pofa kicsit mindig hozzáér a felnihez amikor forgott a kerék.
    (A Lidl állvány is vacak, de ha nem azon szerelek ma reggel biztos nem bírtam volna lábra állni. Egyszer talán azt is kicserélem.)

    Elvileg bontható a racsni, de mivel sem fogaskoszorút, sem racsnit nem kapsz külön, nincs értelme szétszedni.
    A menetes racsnikhoz jobban nem értek, közel 30 éve nincs ilyen bringám. Szerintem szervizben meg tudják oldani.
    Park Tool youtube csatornáján a bajszos szerelő a hozzám hasonlók nyelvén elmagyarázta mi a nagy különbség a menetes racsnis és a kazettás megoldás között. A kazettásnál a két oldalon lévő csapágyak között sokkal nagyobb a távolság. A kameramannt vagy a videószerkesztőt lökdöste. Amikor terpeszben állt, akkor nem tudta ellökni, mert sokkal stabilabban állt. Ez a gyakorlatban mit jelent? A kazettás biztonságosabb? Ha egy átlag ember, Gipsz Jakab, 1 hónapig egy menetes racsnis majd egy kazettás kerékpárral közlekedik (mindennapos használat, semmi élsport, semmi extrém sport) mit fog érezni? Egyáltalán észreveszi a különbséget? Legalább 6 sebességes legyen mindkettő eset.

    #278786 balintbaba
    Ha patentszemes a lánc, bár ezt kétlem 6 sebességnél,
    Nyert. Nincs patentszem a régi láncon. Speciális csapot se találtam a láncon. Minden láncot ugyanolyan csap tart össze. A szervizben is azt mondta az egyik szerelő,mindegy,melyiket nyomom ki.

    akkor én először feltenném a régi racsnira. Ha nem ugrik semelyik fogaskereken sem, akkor használnám.
    Ha ugrik, akkor új racsni. Kell majd egy bordáskulcs a menetes racsni szereléshez.
    Szerintem Inkább veszek egy 6 sebességes menetes racsnis-t. Előtte ki kell deríteni, pontosan milyen paraméterei vannak a réginek, hogy pont olyat vegyek. Megveszem a szükséges szerszámokat és valamelyik hosszú hétvégén talán nekiállok kísérletezni aszerint ahogy leírtad.
    De az olyan nem szimpatikus, hogy nem lehet meghatározni előre, hogy a régi lánckerék már olyan kopott, hogy az új lánc ugrani fog. Ez egyéni probléma, tudom. Csak így az ember inkább hajlik afelé, hogy új lánc új menetes racsni. Nincs kétség. Rossz a hátam. Már nem bízok a megszokott szervizemben. Igazából csak abban hiszek, amit én csinálok.

    Mi a helye a menetes racsnisnak és a kazettásnak?

    Hogy van ez? A menetes racsnis egy elavult megoldás és rég abba kellett volna hagyni a gyártását? Nincs helye a 21. században? Ahogy a hagyományos régi/mindennapos szelepről már leírták itt a topikban? Ami otthon van régi szelepes belső, azt mind a kukába kell vágni. A gumibelsőknél már rég mindenkinek autószelepest kellene használni, úgy a láncváltónál is mindenkinek kazettásat kellene használni? Hogy világos legyen, legalább 5-6 sebességes láncváltóra gondolok és mindennapos használatra.
    Az élsportot ne vegyük ide. Egyáltalán van olyan terület, amiben szignifikáns különbség van a menetes racsnis és a kazettás között?

    Elnézést kérek! Egy műszakilag túl kíváncsi nber szokásos szombat reggeli túlméretés kommentjét olvasták! Nem topikrombolás a célja! Remélem, senkit se bántottam meg! :R

    [ Szerkesztve ]

    Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

Új hozzászólás Aktív témák