Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz MPowerPH #57473 üzenetére

    110-es tagról én még nem hallottam. A tagok szemtávja általában 165-240mm között van. A tag rugóútja meg nem azonos a váz rugóútjával. A tagnak mindig kisebb a rugóútja mint a vázadnak, a hátsó kerék tényleges rugózása meg több mint amit a tag tud mozdulni. Ez vázanként eltérő mértékű lehet. A 29"-es fully vázamban 200-as szemtávú a tag, de a rugóútja csak 57mm, míg a vázam 120mm-t rugózik hátul, pontosabban a hátsó kerék tengelye ennyit tud elmozdulni.
    Minden váznak van egy gyárilag javasolt tag mérete. Ettől eltérni szerintem nem sok értelme van. Vannak olyan vázak ahol többféle pozícióban is berakhatod a tagot, így változtathatod a rugóutat, azonos tagméret mellett.

    Belső nélküli kerekeid vannak? Ha nem akkor alakítsd át olyanra, amennyiben kompatibilisek a tubeless rendszerrel, így lemehetsz akár 1,8bar-ig, az már igen komoly tapadást tud adni.

    Enduro bringának akkor van értelme ha sokat csapatsz lefelé is, komoly terepen. Itt 160-170mm körül van a rugóút, ami már kezd a DH bringákra hasonlítani. Ezeket a tagokat és villákat teljesen nem tudod zárni, marad egy kis játéka. Lehet velük felfelé tekerni, de itt már sok energia elvész. Optimálisabb egy AM bringa 140mm körüli rugóúttal. Az is kemény már lefelé.

Új hozzászólás Aktív témák