Új hozzászólás Aktív témák

  • Mercutio_

    félisten

    válasz lajafix #18900 üzenetére

    Némi ellentmondást vélek felfedezni az első bekezdésben, ha lehetetlen, akkor hogyan fog? Egyébként is mi szorítaná rá őket, hogy dolgozzanak, és termeljenek?

    Itthon, ja :K de nyugaton - amire Frei hivatkozik - , ahol állandó növekvő GDP van évtizedek óta azért kicsit más a helyzet, ott nem csak a nyuggerek éltek/élnek jól, és a válság előttig nem is nagyon volt célja annak a rétegnek aki most hőbörög elmenni dolgozni, vagy - ahogy nálunk is - piacképest diplomát szerezni.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • válasz lajafix #18900 üzenetére

    "a mai nyugdíjasok élték fel az ő jövőjüket is"

    Lehet, hogy nyugaton ez bizonyos szinten igaz, de hogy Magyarországon ez nem igaz, az is tuti fix. Egyébként ez a fajta általánosítás semmivel sem különbözik a rasszizmustól, csak ez most nem genetikai alapú, hanem életkori.

    Egyébként miért is ne a saját nívómmal hasonlítsam össze az itt megvetett és valamiféle ködös magaslati jólétbe helyezett nyugdíjas életszínvonalát? Én kurvára úgy gondolom, hogy nyugdíjasnak lenni szívás, nem az a rohadt nagy jólét van náluk. Ha piacra megyek, nem azt látom, hogy a nyugdíjas dobálja be a szatyrába a kilós csirkemelleket meg bélszínt. Hanem a dolgozó réteg, pl. én. Akkor meg miről beszélünk, hogy felélték a mi jövőnket? Mintha nem dolgoztak volna le egyenként 40 évet, bakker. Ahhoz képest meg nagyon keveset kapnak, nyögdíj néven.

    Frei munkásságáról meg ne nyilatkozgassunk már komolyan, bulvárral beoltott hatásvadász az az ember, aki még a Marson is magyarokat fedezne fel, meg mindig mindennek csak a pénzbeli értékét képes nézni. És akkor még a csak neki nyilatkozó orosz "bérgyilkosról" nem is beszéltem. ;]

    The Amiga, Born a Champion

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Intelligencs #18902 üzenetére

    Igazad is van, meg nem is.

    Anyám, apám nyugdíjas, és nevetséges pénzt kapnak, ugyanakkor anyós-após szintén nem diplomás, csak jó helyen dolgoztak és jókor mentek nyugdíjba, közel annyit kapnak, mint én diplomával, 10+ év multis tapasztalattal aktív munkavállalóként.

    A 40 év önmagában nem jelent semit, inkább az a kérdés mit adtak hozzá a GDP-hez, szerintem a feléltéket ilyen értelemben emlegetik itthon. Azon persze el lehetne filozófálni, hogy volt-e egyáltalán lehetőség arra, hogy GDP-növelő dologgal foglalkozzon az aktív réteg és ha igen mikortól....

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Tapsi

    addikt

    válasz Intelligencs #18902 üzenetére

    Nagyon kis részük dolgozott 40 évet. Egyébként a hazai átlagnyugdíj majdnem annyi, mint a hazai nettó átlagbér. Akkor most miről beszélünk, ember?

  • DopeBob

    addikt

    válasz Tapsi #18904 üzenetére

    Az a baj, hogy átlag...

    pl egy korábbi posztból, SZJA fizetések:

    34% minimálbéren, vagy alatta
    30% a minimálbér és évi bruttó 2 millió között a bruttó 2M az 165e/hó ami kemény 108e nettó, ha valaki egyedül él talán ennyiből már pont nem hal éhen.

    Szóval el az összes kereső 2/3, aki lófasz pénzért dolgozik, az átlagbér mégis nettó 150e körül van.

    Gondolom a nyugdíjaknál ugyan ez a helyzet, a 2/3-uk bőven az átlag alatt kap

    [ Szerkesztve ]

    MZ/X

  • Rive

    veterán

    válasz Intelligencs #18902 üzenetére

    ... hogy Magyarországon ez nem igaz, az is tuti fix.

    Pedig itt méginkább.

    /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

  • lajafix

    addikt

    válasz Mercutio_ #18901 üzenetére

    nincs abban a bekezdésben semmi ellentmondás: van az általános elvárás(merthogy talán a felhalmozott explicit és implicit államadósságra csak nem a csőd bejelentése lesz mindenütt a válasz) és van az általam jósolt valóság(merthogy a romló aktív/inaktív arány mellett a félreképzett nemzedéknek hihetetlen nagyságú produktivitást kellene felmutatnia, ami valljuk be tündérmese).

    lényegtelen a múlt: a jövő várakozásai számítanak. Értsd: ha mindnenki piacképes tudást szerzett volna, akkor is igaz a lenti cikkben foglaltak: ki kell termelniük az adósság egy részét és közben ők biztos szívásra számíthatnak, lásd a 70 év fölé jósolt jövőbeli nyugdíjkorhatárok jóval kisebb helyettesítési rátával. Tudni hogy kell 50 évet dolgozni, amire talán kapsz feleannyi ellátást kinek fér bele? Teljesen racionális az aki azt mondja hogy ez neki nem parti.

    Rock'n Roll

  • lajafix

    addikt

    válasz Intelligencs #18902 üzenetére

    biztos pislogsz 2 laposat ha megtudod, hogy a nyugdíjkassza rendszerváltás óta felhalmozott hiánya(kiadások mínusz járulékbevételek) az államadósság jó kétharmada...

    sajnos magadhoz hasonlítani félrevezető, ugyanis nem lehetsz egyszemélyben jó statisztikai minta: te nem feded le egymagadban az aktív dolgozói réteget. hasonlóan ha odaállsz a húsospulthoz akkor sem tudod meg hogy milyen a nyugdíjasok helyzete abból, hogy ki vesz csirkenyakat és hogy ki vesz bélszínt. Merthogy azokat nem látod akik sorba sem állnak a húsospultnál. (miből látod hogy aki bélszint vesz az dolgozó?)

    a magyar nyugdíj világszínvonalú: sehol máshol nem osztottak átlag 80-100% helyettesítési rátával nyugdíjakat az elmúlt 1x évben csak nálunk(eu átlaga 40-60%között van). nem véletlen hogy nálunk életcél 50 éves kortól hogy minél hamarabb nyugdíjba menjen az ember. Egyszerűen nem éri meg dolgozni 20%kal több nettóért, mint amennyit hoz a postás nyugdíjként.

    Nálunk az elmúlt évtizedben a ledolgozott évek száma a nyugdíjba menőknél közelebb volt a 30hoz, mint a 40hez. Most már folyik persze a lassú kiigazítás, kb annyit ér mint a Titanicon a szivattyúk beindítása a kettétörés előtt.

    szót nem ejtettem Freiről.

    Rock'n Roll

  • _BM_

    senior tag

    válasz Intelligencs #18902 üzenetére

    "Mintha nem dolgoztak volna le egyenként 40 éve"

    Na először is tudnod kéne két fontos dolgot:
    MO-on több 49 év alatti nyugger van, mint 80 feletti.
    Az átlagos szolgálati idő valami 19 év.

    Már régóta a nyugdíjakhoz és annak emeléséhez igazítják a költségvetés bevételi oldalát. Mivel már adóemeléssel nem lehet plusz pénzt kiszedni a gazdaságból, az állami funkciókat kezdték sorvasztani. Az eü gyakorlatilag nem működik, holott ugyanakkora összegeket tolnak bele, mint pár éve vagy régebben. Betolják, de a felét átpasszolják a nyugdíjkifizetésbe. Sorolhatnám reggelig az állami funkciókat, amelyeket nem végeznek el. Állagmegóvás, kutatás, honvédség stb-stb.

    Tehát itt nem arról van szó, hogy utáljuk a nyugdíjasokat, de felezni kéne ahhoz, hogy egészségesen működjön az ország és a gazdaság..

  • lajafix

    addikt

    válasz DopeBob #18905 üzenetére

    az átlagbér és az előző évi SZJA bevallások nem ugyanazt jelentik. Átlagbér: adott hónapban teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagbére.
    Szja bevallás: azok akik csináltak bevallást és teljes munkaidőben foglalkoztatottak + a nem teljes munaidőben foglalkoztatottak.
    Ebből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy a

    "Szóval el az összes kereső 2/3, aki lófasz pénzért dolgozik, az átlagbér mégis nettó 150e körül van.
    Gondolom a nyugdíjaknál ugyan ez a helyzet, a 2/3-uk bőven az átlag alatt kap"

    hanem el kell kocogni az onyfhez, letölteni a zállománystatot és azt látja a zember hogy:

    "Az átlagnyugdíj a nettó átlagbér %-ában:

    1960: 32,4
    1970: 34,4
    1980: 55,5
    1990: 66,1
    2000: 59,1
    2010: 65,1"

    Rock'n Roll

  • fokukac

    nagyúr

    egy kis simplicity, összefoglalva :)
    kiszámíthatóság jeligére a szerkesztőségbe.
    (mottó: "az adórendszer már elérte a végleges formáját, már csak finomhangolás folyik")

    [ Szerkesztve ]

    Pleased to meet you - hope you guess my name

  • priti

    addikt

    válasz _BM_ #18892 üzenetére

    Ez piszok irritáló amúgy. Abba senki nem gondol bele, hogy akinek magas a nyugdíja az minimum két ház árát befizette adóba élete során? :F
    Több volt az adó, mint amit kézhez kapott. Erre már senki nem emlékszik? Amikor a megkeresett 500k-ból megkapott 240-et, akkor hol volt a zenész? Haknizott feketén és egy nagy szart fizetett, nem adót. Mit is kapott az adójáért az a köztisztviselő, aki ha akarta volna se tudta volna nem befizetni ezt az adót? Egy nagy szart. Úgy megműtik most a kórházban, hogy megnézheti magát, ha nem fizeti a magánrendelést. Most a 200k nyugdíja miatt őt kell ölni, mert az már a felső 1%-ban van és az sokba kerül emeléskor? Mert ez már akkora nyugdíj, amit nem érdemel meg?
    Nincs igaza, ha azt mondja, hogy gyerekek semmi probléma, akkor adjátok ide nekem kesben legalább az egyik ház árát a kettőből, amit befizettem nektek, ami mostani áron mondjuk 50 milla és utána vegyétek le az én nyugdíjam is 100k-ra nyugodtan? Szart nincs.
    Aki varrónő volt 40 évig és lófax adót nem fizetett és most sír, hogy neki kevés a nyugdíja és emelni kéne az nem a más farkával veri a csalánt? Szart nem. És akkor azt mondja bárki, hogy de csak az övét emeljék és a másét ne, mert neki kevés, de a másiké meg milyen sok? Nincs ilyen. Vagy százalékos alapon emelem a nyugdíjat vagy sehogy. A béreket inflálják el jobban, mert a többség nyugdíja már olyan szar, hogy azt már nem lehet. Bocsánat a béreknél nem ugyanígy van? Szart nem. Nettó 86-90k között dolgoznak sokan BP-n és nincs háztáji, ha megéhezik, csak a közért van. Van egy felső 1% akikre lehet mutogatni, hogy micsoda terhet jelent a ktv-nek a nyugdíjuk, miközben rajtuk van a legnagyobb nyereség, mert nem tudnak annyit élni, hogy azt visszakapják amit befizettek, miközben a varrónő a szar nyugdíjával is már a 3. évben ingyenél és élősködik rajtunk, mert annyira semmi adót nem fizetett be az évek során. Aztán özvegy lesz és 90 évig él és megölni nem lehet. Nem ő tehet róla csóri, hogy ennyire nem keresett szart sem életében, meg rögtön minimálbéres lett ahogy adómentes lett a minimálbér és sorolhatnám, de akkor is így van. Nem azt a pénzt kapja vissza amit megtakarított még elméletben sem, hanem az én adómat és ő akar emelést és dönti el a választást.
    Akármilyen igazságtalan is az 1 kulcsos adózás csak rávilágít egy problémára, aminek nem az a megoldása amit az ellenzék akar. A több kulcs az a probléma megoldásának a szőnyeg alá söprése, hogy kifizettetem valakivel. A több kulcs csak még igazságtalanabbá teszi a rendszert. Nem lehet ilyen alacsonyan tartani a béreket, mert abból nem lesz megtakarítás, nem lesz nyugdíj. Ez az igazság. Aki most dolgozik nettó 86k-ért az sem takarít meg magának nyugdíjat, hiába fizeti a járulékot. Az semmi.
    És akkor mit csinálunk? Elvesszük az iskolai technikai dolgozók pótlékát lecsökkentve a bérüket 110 nettóról 100 nettóra, hogy odaadjuk pár tanárnak és elnevezzük tanári életpálya modellnek? Egyhelyben topogunk a probléma meg létezik és nem fog magától megoldódni.

    Mi az elképzelésünk? Hogy lesz a 400 EUR-ból 1000EUR? Elképzelésünk sincs. Nincs program, nincs stratégia, nincs jövőkép csak süketelés, háhht már választási programok sincsenek, nem hogy hosszútávú stratégia meg teljes politikai elitre kiterjedő, kormányoldaltól független közös államérdek. Kooperáció egy cél elérése érdekében? Kik között? Ezek a lúzerek még egy oldalon sem tudnak megegyezni és akkor ezekkel akarunk célokat elérni? Milyen célokat? A devizahitel hibás termék. A magyar futball hibás termék. A magyar politika hibás termék. A probléma meg létezik és nem múlik el magától.

    [ Szerkesztve ]

    Hardverlesen

  • Mercutio_

    félisten

    válasz priti #18913 üzenetére

    Nem gondol:N , mert egyrészt jobbára nem egy állandó szinten történtek a nyugdíjlevonások, másrészt - különösen az inproduktív állami szférában - az volt a szokás, hogy az utolsó 5-10 évben megnyomták a dolgozó bérét, hogy "jó nyugdíja legyen", de vállalkozóknál is ment ez a megoldás akkor, amikor még így lehetett befolyásolni a nyugdíj összegét.

    Ettől persze volt egy olyan réteg is akiről te írsz, de itt mutyiországban....

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Rive

    veterán

    válasz priti #18913 üzenetére

    Abba senki nem gondol bele, hogy akinek magas a nyugdíja az minimum két ház árát befizette adóba élete során?

    De, belegondol.
    Aztán abba is, hogy egy állami beszed-kioszt rendszerben ennek konkrétan semmi jelentése.

    Én ~ 4-5 ház árát fogom befizetni, mire nyugdijba megyek, oszt' tudod mi fog jutni? Lóf@sz.
    (Már, ha szerencsém lesz és futja egy lóf@szra.)

    /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

  • lajafix

    addikt

    válasz priti #18913 üzenetére

    lényegtelen blabla. egy nemzedéknek sincs joga a következő nemzedékre egy rakás adósságot hagyni(pláne békeidőben, pusztán a létszámukat kihasználva). eredményfelelősség van, ennyi.

    Rock'n Roll

  • peu407

    senior tag

    válasz priti #18913 üzenetére

    "az a köztisztviselő, aki ha akarta volna se tudta volna nem befizetni ezt az adót?"

    A köztisztviselő nem versenyszféra azt ne felejtsd el.Az ő adóját és fizetését is a versenyszférában dolgozó vállalatok,vállalkozók fizetik.Még akkor is így van,ha tudjuk,hogy a vállalkozásoknál mi folyik.Tisztelet a kivételnek. Nem a versenyszférát akarom védeni,csak erősen sarkos az írásod.
    A varrónőre visszatérve, mit tehet a mai gazdasági helyzetről az alklamazásban,minimálbérért,vagy alatta díjazott varrónő.Ő ellátja a munkáját tisztességesen a kisebb jövedelemért.Ahogy a takarítónő is.Ahogy a bolti eladó is. Minden munka fontos. Az egyik kapcsolódik a másikhoz. Mindenkinek normális jövedelmet kellene kapnia. A mai magyar viszonyokat tekintve minimum 250-300ezer bruttót.Alaphangon....
    A nyugdíjemelésről is vitatkozhatnánk,nem értek veled egyet.Akinek most van 200-250ezer nyugdíja,minek emelni?Ja és mellette dolgozik is. Tudok nem egy volt pl.katonatisztet,akik a 20 év szolgálat után nem kevés nyugdíjat kapnak.Vagy minisztériumi dolgozót (adminisztátor),korkedvezményes nyugdíj havi 200 ezer. Ezeknek minek emelni? Hová? Majd ha felzárkóztattuk a 40 ezreseket,akkor igen,lehet %-osan. Vagy 200ezer alatt magasabb,felette alacsonyabb %-ot. Ne felejtsük el, a gazdaságunknak nem elég,hogy csak a magasabb jövedelműek fogyasszanak.A 3.-4. LED TV után már nem kell,nincs szükség még egyre. íés sorolhatnám.Amíg az emberek fogyastási hitelekből élnek és a kamatokat a bankoknak fizetik,ahelyett hogy magukra költenék azt is,nem fog előbbre jutni itt semmi. És nem azokról beszélek itt akik a luxusérzetük miatt vettek fel áruvásárlási hitelt,hanem azokról,akiknek muszály volt,mert mondjuk nem tudtak kifizetni egy tönkrement háztartási készülék helyett egy újat,vagy egy összetört autó miatt egy másikat.
    Vagy nézzük az ingatlanok állapotát.Sokan nem tudnak felújításra,modernizálásra költeni.Sírunk,hogy milyen szarul megy az építőipar.
    Ezért mondom,minden összefügg mindennel.

    Szóval muszály lenne egy kicsit felzárkóztatni az alacsonyabb jövedelműeket is.

  • Mercutio_

    félisten

    válasz peu407 #18918 üzenetére

    Muszáj :W ( eredet: német---> muss sein)

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • priti

    addikt

    válasz lajafix #18917 üzenetére

    Ez a fordítsuk egymás ellen a nemzedékeket az oszt meg és uralkodj stratégia része. Akik ezzel a stratégiával uralkodnak azok ide vezették az országot, szóval nem értem miért támogatod ezt a stratégiát.

    Hardverlesen

  • priti

    addikt

    válasz lajafix #18917 üzenetére

    (#18918) peu407 -nek igaza van abban, hogy nem a takinéni tehet arról, hogy annyit keres amennyit és elképzelésük sincs, hogy fog a takinéni fizetése x év alatt 250-300k-ra emelkedni nem hogy programjuk. Lövésük sincs, de támogatják Európát és a közös piacot, mely utóbbi a közös árakat garantálja ergó követeli a fizetések radikális emelését. Nem az emberek, a gazdaság. Nem a nemzedékek vették fel az állam adósságát, hanem az államot képviselő politikusok. Kezdik a süket dumát, hogy mi elveszítettük a háborút és ez mind azért van. Ezt hallja az én nemzedékem non-stop, semmi mást. Aztán megkérdezzük, hogy miért? A németek nem veszítették el a 2. vh.-t? Ja de. Most nem a németek a legerősebbek az EU-ban? Ja, de. Nem mi segítettünk nekik egyesülni? Ja, de. És azon túl, hogy példátlan módon szétdarabolták az országot miután elveszítettük a háborút, (az egyiket a sok közül), ami aztán marhára a sajátunk volt ugye, mert ugye naponta emlékezünk a többszázezer magyar katonára, akiket sokszor katonai parancsra végeztek ki "csatának" beállítva, odaküldtük őket, a tömegeket meghalni éhségben a sárban, fagyban és azóta is bazira emlékezünk rá és a sajátunknak érezzük a brutális veszteséget... Szóval most még mi copunk a legjobban az egész EU-ban a csonka országunkban? Mi vagyunk a legcsóróbbak abban a kis országban, ami megmaradt? Igen. Ja, de nem bactunk el semmit. Az érdekeinket képviselik ezerrel. Azzal, hogy kiadták Gyula bácsi könyvét a németek egálban is vagyunk igaz? Ezzel le is van tudva a határnyitás például. Naponta emlékezünk a holokausztra és örülünk, hogy béke van és csendben megdöglünk a munkabérünkből. Ez a nagy terv. Nem telik el úgy hét, hogy ne hallanék a holokausztról. A könyökömön jön ki meg még máson is. Elegem van belőle. Ebből az agymosásból, hogy egymásnak ellentmondó hülyeségeket skandálnak. Azt mondja "gyere haza, maradj itthon" az egyik szájával, mert ő ezért dolgozik és neki erre programja van, közben a másik szájával meg hogy "tartsd el te azt, aki nem tudja magát eltartani, fizess helyette azért, mert csak, mert neked úgy is milyen sok van, hát neked minek emelni? Elég az neked. Add fel kint a fele béred, keress itthon negyedet és tartsd el belőle a "majd mi eldöntjük, hogy kit"

    Hardverlesen

  • priti

    addikt

    válasz Mercutio_ #18919 üzenetére

    Ezt tudod. Mindenki olyan dolgokat tud, hogy hihetetlen, de egyszer köpné valaki már el magát a nagy emlékezés közepette, hogy bocsi német megszállás is volt úgy amúgy nyilván teljesen mellékesen, mer' a "szegény zsidók" nyilván az emlékezés gerince ezen a héten is gyerkek. Tényleg tragikus. De akinek meg katonaként esett el rokona, annak meg nyilván nem tragikus. Az természetes, mert hát háború volt és hát így megy ez a katonákkal, szóval így már minden világos. Ez a sok emlékezés már az ellenkező hatást váltja ki és akkor csodálkoznak, hogy azzal bejut egy Jobbik, hogy azt ordítják az utcán, hogy mocskos zsidók. Hihetetlen, hogy ez a magyar belpolitika. A mocskos zsidózós nem fog össze a bármit hazudozóssal, de támadja a populista süket dumát nyomó kormányt és a láthatáron meg jönnek vissza a Thürmer-ék is. Már csak ők hiányoznak és tudni fogom mibe érdemes fektetni. Repülőjegybe.

    Hardverlesen

  • Mercutio_

    félisten

    válasz priti #18921 üzenetére

    Van némi katyvasz ebben a hsz-ben, egyébként meg a közös árak már rég megvannak - energiahordozók, fogyasztói kosár, és azon kívüli termékek, stb. - egyedül szolgáltatások és ingatlanok valamint keresetek - de ahhoz GDP is kellene - terén nem vagyunk ott ahol a nyugat.

    A zsidózást meg szerintem ne feszegessük, mert hamar moderálás lesz a vége a téma miatt, de a jelenleg kormányon lévő formáció sokat tett mind azért, hogy a dzsobbik és társai legitimek legyenek, mind azért, hogy a közbeszédbe ez beépüljön mint szitokszó.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • fetye

    tag

    Sziasztok,
    Nem tudtok véletlenül egy ingyenes ÉS valós idejű részvénygrafikonos honlapot? (BÉT)
    CFD-set már kaptam, de hátha van más is... Előre is köszi a segítséget! :)

  • _BM_

    senior tag

    válasz priti #18913 üzenetére

    Újra kéne számolni a mai nyuggerek pénzét. Akik a gengszterváltás után a versenyszéfárban(!!!) dolgozva fizettek magas járulékokat, azoktól kevesebbet vonnék el, viszont akik már 500 éve nyugdíjban vannak, és a régi rezsimben megnyomták nekik a fizetésüket az ucsó évben, azoktól többet.
    Egyik haverom apja közelít a 90 évhez. 35(!!!!) éve van nyugdíjban, jelenleg 200 ropit kap. Mai árakon számolva 70 millió forintot kapott (eddig) nyugdíjban. És eltartja a kicsi fiát, aki 55 éves :))
    Na ne szórakozzunk már!

    [ Szerkesztve ]

  • glutamin

    őstag

    válasz fetye #18924 üzenetére

    Ingyeneset nem nagyon fogsz találni. 15 perccel késleltetett adatokat szokás mindenütt közölni. A többi fizetős.

    „When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“

  • amargo

    addikt

    válasz Mercutio_ #18923 üzenetére

    Fogyasztói kosár esetében én azt látom, hogy nyugat olcsóbb.

    ui.: Nem tudom ki szokott kifőzde/menzán kajálni, de összementek a tányérok és az adagok, más is tapasztalta ezt?

    “The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

  • Rive

    veterán

    válasz amargo #18927 üzenetére

    Nem tudom ki szokott kifőzde/menzán kajálni, de összementek a tányérok és az adagok, más is tapasztalta ezt?

    Kiszállítósnál: ennél ~ másfélszeres az ár és ~ fele annyi a rendelés, mint 1-2 éve.

    /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

  • priti

    addikt

    válasz Mercutio_ #18923 üzenetére

    Egyfelöl mindenki érzékeli az árakat (e-bay meg a többi), mindenki látja egy teljes generációban, hogy mi a helyzet, az is aki nem jár fizikailag külföldre. Ennek a generációnak nem az alapján van véleménye a külföldről, hogy a Viktor mit mond róla. Ennek a generációnak nem egy semmitmondó papír egy számla, mert ránéz és azt mondja, hogy "a rohadt életbe, de sok rajta az áfa".
    (#18925) _BM_ (aki tudja hogy kevés) alább újraszámolná a nyugdíjakat, de azzal a céllal, hogy kitől lehetne még elvenni (a kevésből) átlagolni magyarul, mindenki kapjon átlag nyugdíjat, de nincs ilyen. Nem lehet azt mondani, hogy holnaptól mindenkinek 213k a fizetése a munkahelyén. Akkor meg mitől kéne bárkinek is csökkenteni a nyugdíját és odaadni másnak? Megint oda lyukadunk ki, hogy mindkettő egyformán kevés, nem kicsit, nagyon. Hogy lesz az elszegényedés minden rétegre történő kiterjesztésének (mert ez az) a következménye a növekedés? Milyen stratégia ez? Van bármilyen lehetőség arra, hogy ez jó lesz? Növelni kell a béreket is meg a nyugdíjakat is, mert az árak emelkedni fognak, ahogy eddig is. Nem állnak meg. Nézzünk bele a kosaarunkba. Ezeknek a termékeknek EUR-ban van az áruk és a Ft árfolyam dönti el, hogy mennyibe kerülnek, nem az infláció. A Ft árfolyama meg nem korrelál a rezsicsökkentős inflációval. Fel kéne ébredni. Mire számít BM? Most elvesz Béla bácsitól és ad Gizi néninek és attól lesz jó. Nem lesz jó, mert ettől nem nő a fogyasztás, mert Béla bácsinak is kevés volt EU-s szinten. Jövőre már Béla bácsinak is kevés van, akkor kitől veszünk el? Ez a kommunizmus alatt megismert globális szegénység stratégiája. Tartsunk mindenkit mélyszegénységben és félelemben és majd mi eldöntjük ki hol és hogyan élhet. "Az elvtárs nincs rászorulva" süket dumát akarjátok hallani újra? Én nem. Majd kiigényeli a szegény nagycsaládos a nyaralómat, mert én arra nem vagyok rászorulva, nekik meg nincs, mert ők milyen szegények tényleg. Életükben nem dolgoztak, csak dugtak, mint a nyulak, de szegények nem kapnak munkát. A kertjük, mint a disznóól, csak disznó nem volt benne soha, mert azzal munka is van. Nem, szóval én ezt nem. Elég volt 40 évig. Felejtsenek el ezzel a demagóg süketeléssel, hogy a legrászorultabbak megsegítése miatt szegényítenek el, miközben milliárdos nagyságrendben lapátolják a pénzt a másik oldalon marhaságokra. Ez igen. Ha 3 ilyen cikket olvasnék itthonról hetente és még úgy is kevés lenne a pénz, akkor lehetne arról beszélni hogy bárkitől egy fillért is elvenni. Nem mellesleg akkor is óriási kudarc az, ha ebben az országban ebből a fos pénzből bárkitől egy fillért is el kell venni. Már azért szégyelnie kéne magát lehajtott fejjel mindegyiknek, ha nem sikerül a bérek és nyugdíjak reálértékét növelni valamelyik évben akkora a lemaradás. És akkor egyetlen elképzelés nélkül hetegik nézetnek velem egy dagadt cigány embert -akiről első ránézésre látszik, hogy életében nem mondott még igazat és az se igaz amit kérdez- hogy ő mit kamerázott meg milyen felvétel meg kinek és nekem ezt kéne kajálni? Kéne hogy érdekeljen?

    Hardverlesen

  • g@bo

    nagyúr

    válasz priti #18929 üzenetére

    be kellene fejezned ezt a negatív hozzáállást.

    magyarország jobban teljesít, vésd a fejedbe.. :((
    de azért majd ne felejts el majd regisztrálni a bankodnál, az ingyen kp felvétért.

    forint a dollárhoz képest 7 ruppót rohadt 2 nap alatt.

  • Mercutio_

    félisten

    válasz amargo #18927 üzenetére

    Ja, nekem is néha úgy tűnik, de gondoltam már az elertuk azt a szintet is elég.

    Igen, céges kajázdákban is csökkenő adag és mellette egyre gyatrabb alapanyagok.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • _BM_

    senior tag

    válasz priti #18929 üzenetére

    "_BM_ (aki tudja hogy kevés) alább újraszámolná a nyugdíjakat, de azzal a céllal, hogy kitől lehetne még elvenni"

    A nyugdíjra valót is elveszik valakiktől.
    Biztosan tudod, hogy a fizetések és a nyugdíjak az 50-es évek elejétől évről-évre nőnek. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Ez az állandó növekedés rendesen megtorpant a 2000-es évek közepén, természetesen a versenyszektori alkalmazotti bérek és a vállalkozói bevételek/díjszabások (vagy inkább jövedelmek) tekintetében. Magyarán van számos olyan tevékenységi kör és szakma, amely az elmúlt 5-8 évben stagnált. Anélkül, hogy sajnálnám az ügyvédeket, meg kell említenem, hogy 10 évvel ezelőtt 50 ezer ft alatt ki se nyitották az ajtót, most meg 20 ezer körül társasági szerződést csinálnak. 10 évvel ezelőtt úgy nézett ki a konyhabútor-készítés az asztalosok részéről, hogy 400 ezer, 600 ezer vagy 1 millió. Ma a fele. Éppen mostanában kaptam ajánlatot egy 10 nm-es konyha és egy vécé lebombázására, járólapozására, csempézésére és glettelésére: 200 ezer ft-ért. Ez 10 évvel ezelőtt legalább 500 ezerbe került.

  • amargo

    addikt

    válasz Mercutio_ #18931 üzenetére

    Nálam attól telt be a pohár, amikor szemem láttára visszalapátoltak 3-4 szem sült krumplit.

    (#18928) Rive:
    Otthonra szoktam leginkább rendelni don-pepe és pizzaforte-t. Bár lehet nem erre gondoltál, hanem ezekre az előre elkészített kajákra.

    Nos nekem az, hogy kisebb az adag egy dolog, de tényleg egyre gyatrább minőség van mindenhol és sok ismerősömtől is ezt hallom.
    Tudom messze mutat ez már a topic témájától.

    “The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

  • priti

    addikt

    válasz _BM_ #18932 üzenetére

    Ez a megdöbbentő kontextus amibe helyezed ezt az egészet, mintha elhinnéd egy pillanatra, hogy módodban áll izolálni az ország gazdaságát és vele saját magad. Elszigetelve érezheted magad, függetlennek Európától és úgy találhatsz életszínvonalat, hogy a szolgáltatás ára csökken a benne lévő munka árának csökkenése okán. Mintha azt gondolnád, hogy attól, hogy a béka feneke alá esett a fogyasztás, attól hogy kritikusan kevés a magánemberek között a fizetőképes kereslet például az építőipari munkákra és emiatt egymással kezdett versenyezni a kínálat egymás alá ajánlva annak a kőművesnek már a 10 évvel ezelőtti 250Ft-os benzint kell tankolnia pedig nem! Neki is a 400Ft-os benzint kell tankolni. Mintha elhinnéd, hogy attól mert nem csak te vagy csóróbb, hanem ő is azáltal, hogy olcsóbban dolgozik neked attól jobb lesz neked, pedig nem. Rosszabb lesz, méghozzá sokkal rövidebb idő alatt lesz sokkal rosszabb. Ez nem válság, ez egy spirál. Fizetőképes kereslet nélkül, fogyasztás nélkül megáll minden, mint a szög, aztán elkezd zsugorodni és már régen zsugorodik. Folyamatosan. Ebből ki kell törni, különben véged lesz, mert nem vagy független. Begyűrűzik, hatással van rád is, nem kerülheted el. Nem leszel kivétel a gazdasági törvényszerűségek előtt. Kár reménykedni. Elkerülhetetlen. Szembe kell nézned vele.

    Hardverlesen

  • _BM_

    senior tag

    válasz priti #18934 üzenetére

    "Ez nem válság, ez egy spirál"

    Spirális válság, ami egyedül az inaktív réteget eltartókat érinti.

  • #24334592

    törölt tag

    válasz _BM_ #18935 üzenetére

    a vicc szerint a gazdagokat erinti, viszont a tobbiek meg jol megszivjak :U

    flame nelkul, ha nyugatiak az arak, azsiaiak a fizuk. Hova az istenbe tunik a kulonbozet?Erthetetlen, h csak lefele kepes elmozdulni az orszag miota elhagytam (2006).

    Ehhez kepest megint vagtak a kamatot...

  • priti

    addikt

    válasz #24334592 #18936 üzenetére

    Itt nincs. Egyetlen közös piac van közös árakkal. Különbözet akkor keletkezhetne itt az alacsonyabb árú munka miatt, ha itt lenne a fogyasztás a közös (nekünk magas) áron. Ha nem ebben az országban van a fogyasztás, akkor a különbözet sincs itt. Ahogy itt lecsökkent a fogyasztás úgy tűnt el a különbözet.
    Ha független lehetne Magyarország, akkor ez azt jelentené, hogy ahogy csökken a fogyasztás, ahogy csökken a fizetőképes kereslet úgy csökkenni kezd az ár is, mert az eladók versenyezni kezdenek a vevőkért, de nem ez történik. Mert a piac közös. Ezen a piacon Magyarország gazdasági ereje nem meghatározó. Nem a mi keresletünk határozza meg a termék árát. Nem lesz olcsóbb a németeknél az az Audi attól, mert nálunk csökken rá a kereslet. Hiába gyártjuk mi is, attól még nem mi fogjuk megvenni. Attól, mert velünk gyártatják még nem lesz a miénk, mert nem itt keletkezik a különbözet. A különbözet ott keletkezik, ahol eladják és onnan az tudja majd vinni bárhová, aki eladta és nem mi adtuk el, mert nem a miénk. Innen nem a profitot viszik ki, itt eleve nem is keletkezik. Na ez a gyarmat igazi ismérve. Az a hely, ahol nem keletkezik profit.

    Hardverlesen

  • g@bo

    nagyúr

    válasz priti #18937 üzenetére

    "ahogy csökken a fizetőképes kereslet úgy csökkenni kezd az ár is"

    ok, hogy az audi ára itt nem csökken, de a kajáé?

    2-3 éve nyilatkozta a vízművek szóvívője, most azért emelnek árat mert csökken a fogyasztás (takarékoskodnak a zemberek) és nincs elég bevétel.

    nálunk fordítva működik minden, ha sok a bliccelő, emelik a jegyárat. ( amítől még több lesz, de nem baj )

    ami hasznot itt megtermelnek, azt is kihozdják, ami marad, azt elszedi az állam. fullextrás gyarmat.

    [ Szerkesztve ]

  • priti

    addikt

    válasz g@bo #18938 üzenetére

    Szerintem ilyenkor bukik ki a magyar tulajdon szerepe is. Szerintem az a francia, akié az Auchan magasról leszarja, hogy neked az az élemiszerár amúgy sok vagy kevés a béredhez képest, ha elég nagy piaci részesedést tudott szerezni itt ahhoz, hogy megteheti, hogy meghatározza, sőt manipulálja az árat, ami mellet kielégitő mennyiséget ad el. Rá nincs hatással, ha neked a kaján kívül nem marad motorcsónakra, hiába árul motorcsónakot is a testvére és élnek akár egy háztartásban, mert azt a motorcsónakot otthon árulja a franciáknál. Neki nem kell itt élni. Őt a saját nyeresége érdekli. Ha benne lennénk az eurózónában mi is, akkor más lenne a festés egy kicsivel és legalább minimális közvetlen hatással lenne rá is, de nem vagyunk.

    Csak amikor a magyar tulajdonról beszélek és az itt keletkezett profitról, akkor én nem felejtem el, hogy az nem itt keletkezett profit, ha részt adok valakinek egy adó formájában innen rabolt zsákmányból egy szolgáltatásért cserébe. Az állam piaci szereplő, DE profitról csak akkor beszélhetünk, ha egy olyan tevékenység képez nyereséget, ami úgy indul, hogy valaki nyer egy piaci versenyt. A piaci verseny és az állam által meghirdetett pályázat meg nem ugyanaz. Önáltatás azt hinni, hogy a kettőnek bármi köze van egymáshoz ilyen korrupció mellett. Szerintem a közös piacon kell a versenyt megnyerni, mert nincs sajátunk bármennyire is szeretnénk, mert nem vagyunk függetlenek.

    [ Szerkesztve ]

    Hardverlesen

  • Mercutio_

    félisten

    válasz priti #18939 üzenetére

    Most ezt úgy írtad, mintha a "nagyonmagyar üzletlánc" nem lenne akkora piaci szereplő, hogy ha elkezdené lejjebb vinni az árait, akkor a multiknak követniük kellene, holott de, akkora.
    És mégsem viszi a multik alá az árait (sőt jóval magasabban tartja) a hasznot is holmi külföldi cégbe mint tulajdonosba menti ki, akkor meg mit köpködjük itt azokat a multikat akik csak azt teszik meg, amit a hazai konkurensek, és amit megenged a környezet?

    Birka- és következmények nélküli ország, mutyipolitikusok, kapcsojjaki :O

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • g@bo

    nagyúr

    válasz Mercutio_ #18940 üzenetére

    hát ja, a cba is bőven kaszál... ;] egyébként is arról szól az egész eu, hogy a nagyoknak (germany france..) kellett piac. most nem kellett háború, némi pénzért cserébe kiirtatták velünk a szőlő és alma ültetvényeket, a maradék ipart megvették és felszámolták.

    most ehetjük a német vágóhidi hulladékból készült szalámivéget.

    s ha maradna mégis valami a zsebünkbe, azt mutyisztán halfeje nyúlja le. az adóprés jobban teljesít az tuti, de az ország egyre lejjebb.

    egyébként ha már megtakaritás, lassan a bank kész ráfizetés, se kamat, se semmi. kp a nyerő az se forinban..

  • Mercutio_

    félisten

    válasz g@bo #18941 üzenetére

    Senkinek nem tiltották meg, hogy otthon, vagy a hétvégi telken legyen pár gyümölcsfája, de érdekes módon még a vidékiek is boltban veszik a zöldséget/gyümölcsöt ;]
    Nem kell ide ellenség, a "magunk barátai" vagyunk mint nemzet. Szövegben megy a nagy magyarkodás, a mindennapokban meg boldog-boldogtalan eladna bármit a kis önös rövidtávú érdekeiért, vagy épp megveszi a sz*rt/olcsóbbat a kínai piacon, hyperben.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • priti

    addikt

    válasz Mercutio_ #18940 üzenetére

    Igen, talán a legnagyobb baj, hogy nincs vagyonos magyar elit. A magyar vagyon sem magyar, mert a tulajdonosai nem viselkednek magyarként akkor sem, ha magyarok. Ahhoz hogy legyen magyar elit, ahhoz az kellene, hogy beleszülessenek emberek a vagyonba, a vagyonos magyar családba. A mai meggazdagodottaknak nincsenek igazi gyökerei amik meghatároznák a felnőttkori identitásfejlődésüket. Ez a srác nem úgy ébredt, hogy neki kell egy ilyen bumszli óra, mert az milyen szép és hátizsákkal akar dolgozni menni, mint egy napközis. Meg lehet ezt érteni. Mutatni akar, vagy tartozni akar valahová szóval valami van szegénnyel. Én is beültem a tetris-szel környezetismeret-re, pedig tudtam, hogy nem kéne és azt is hogy nem fogok tudni egy játékot sem végigvinni mielőtt kicsipkézi a tanár a seggem érte, de az is benne volt, hogy meg akartam mutatni hogy van és azt is, hogy tojok rá mit lehet meg mit nem, mert én akkora király vagyok, hogy nekem ilyen is van. Apró, de számottevő különbség, hogy voltam hozzá 7 éves és nem 40. Amikor kezdi magyarázni, hogy ő kisebbségi... á szóval látszik, hogy nem az az ember aki feláll a labancoknál és kikéri magának, hogy ő magyar na... Nem számítok tőle erre. Majd a fia már esetleg ha az apja rájön öregségére a dolgokra és úgy neveli. A CBA-sok sem úgy kezelik a vagyont, ahogy kéne. Biztos abban is volt egy kis gyerekesség, ahogy megunták lóháton, hogy már megint erre mennek és be kéne lovagolni a városba azé' mer' csak és ezek körül íródott gondolatok által vezérelve kitalálták hogy legyen, hogy jó legyen. Mindegy... nekik is az ölükbe hullott rövid idő alatt egy vagyon, szóval nem tudom hogy fel lehet e ehhez nőni, vagy természetes, hogy így az agyukra megy, de ember nincs most valahogy itt akiből kinézném hogy meg tudja haladni a saját korlátoltságát és érettebben kezd gondolkodni saját magáról pusztán csak azért, mert meghatározó lehet a tulajdona egy területen. Nem ilyen eszelős politikusi küldetéstudatra gondolok csak hogy gondol másra is a profiton kívül, amikor egy üzlet hatásait nézi. Ahhoz, hogy valaki a magánvagyonából építsen hídat már nagyon jönni kell valahonnan, messze nem ilyesmire gondolok.

    Hardverlesen

  • WiZARD

    addikt

    válasz g@bo #18941 üzenetére

    Azért nézzük már meg, hogy az EU-tól mennyi mindenféle támogatást kapunk, és nélkülük hol lennénk, mennyi lenne a GDP. Na meg az EU-tól független szemét németek. Vonjuk ki a GDP-ből az Audi, és Merci által termelt lét, és akkor csak 2 nagyról beszéltünk, de azért biztos akad még pár kisebb multi...

    Zsiday Viktor: Mennyi manna
    "Enélkül a segély nélkül Magyarország valószínűleg évek óta, de legalább 2008-tól mélyrecesszióban fetrengene"

    és tök igaza van.

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • g@bo

    nagyúr

    válasz WiZARD #18944 üzenetére

    az a segély amit ide betol az eu (a Németek) az bőven megtérül nekik. eladják itt a lomokat pl a lájdl ben. :)
    de felfoghatjuk úgy is, 3. világháború helyett megvesznek minket kilóra.

    melyik gyarmattartónak érdeke a totál pénzszivattyú? csak annyit kell hagyni, pont vegetáljanak.

  • Mercutio_

    félisten

    válasz priti #18943 üzenetére

    Amit írsz annak az alapja lenne egy széles(ebb) közép réteg aminek az alapja a versenyképes tudás, azt viszont tudatosan írtják ki a rendszerből hisz nem cél a gondolkodni és saját lábán megállni tudó réteg, az ugyanis nem függ a mindenkori hatalomtol, nehezebben hülyithető és nem zsarolhato juttatasok megvonasaval.

    Érdemes elolvasni a mai vakmajom írást, némileg témába vág, nemmellesleg arra is rá világít, hogy vagyon nélkül is lehet a jelenlegi fölé emelkedő nézőpont és gondolkodás...

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • WiZARD

    addikt

    válasz g@bo #18945 üzenetére

    Attól még hogy nekik megtérül, magyarország még nagyobb szarban lenne nélküle...

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • doc

    nagyúr

    visszaolvasgattam a topicban, de lenyegeben egyetlen ON hozzaszolast sem talalam, szoval kerdezek :U

    van valakinek tippje, hogyan lehetne CIB Euros malacperselybol leghatekonyabban kivenni a benne levo EURt? Vagyis hogy a legtobb forint legyen belole a (masik bankban levo) szamlan

  • g@bo

    nagyúr

    válasz doc #18949 üzenetére

    nekem az euró felvételért 1% ot vont le a raiffeisen. :W kamat meg [link] 1% szintén egy évre.

    lol? menjen a náthás ....ába minden bank.

    egyébként, nézt meg mennyi az eur átutalás (sepa), az már alap dolog. aztán konvertál, felvesz forintban, váltónál eur és befizet.

    úgy érzem, sehogy nem jársz majd jól. ;) egyébként meg [link]

Új hozzászólás Aktív témák