Új hozzászólás Aktív témák

  • avl

    senior tag

    válasz AcCEsS #71613 üzenetére

    Szia,

    jo felvetés, engem is érdekel, csak amiket leírtál csak széles, nem specifikus együtt gondolkodáshoz elég.

    - nekem <5% van állampapírban
    - én is 50 felett,
    - pl.: "Házam, autóm és gyakorlatilag mindenem megvan, a közeljövőben nem tervezek nagyobb kiadást" ez is hasonló, en ezt magamnak úgy fogalmazom, hogy nincsenek nagyon pénzért megvehetö számomra szuper érdekes dolgok

    itt viszont nagyon maskepp gondolkodunk: "nem is szeretnék 6-8-10 + évnél hoszabb befektetési távban gondolkodni, mert már 50+ vagyok"

    en inkabb ugy gondolkodok: ha a portfolio kisebb resze is elegendö hozamot ad, akkor a masik resze lehet hosszabb tavra befektetöi (én ma is azt mondom: portfólióm kis része csak a rövidtávos, a többi inkább szokatlanul hosszutávú, hisz nincs rá rövid idön belül szükség

    szerintem 50+ után sem 6-8-10 évre érdemes tervezni - persze ma is meghalhatunk, de lehet, hogy 11-12-13-...37 évet is élünk még ...ráadásul akár egészségben, aktívan (amiért érdemes tenni !!)
    no meg lehet ez generációkon átívelö szemlélet is (ha van "utódlás") - nem az "anyagilag mindent megkap a gyerek", hanem felelösen, értelmesen (nekem a lányom tavaly es iden is nyert orszagos matekversenyt - amikre segitem felkeszülni, egütt gondolkodunk, itthon versenyzünk korábbi feladatsorokban, ezt mondom öszintén neki: bármilyen egyetemre mehet, ha az reális, anyagi akadály nem lesz - nyilván ha elég okos, ösztöndíjak is vannak, ha meg nem: ne akarjon olyanra menni :-)

    kérdés: mi a cél ?
    (leginkább magadnak es nem a forum felé megválaszolandó, evvel nem azt akarom mondani, hogy be se ird !! hanem, hogy magunk felé kell "elszámolni", gondolkodni; persze ha beirod, az jó)

    pl. ha csak elet vegeig kb. hasonlo eletszinvonal, es allampapir hozama ezt böven fedezi, akkor minek növelni a kockazatot ?

    pl. ha minel nagyobb hozam a cel (utód generáció, jótékonykodás, "visszaadás"), vagy az allampapir hozambol nem latod biztosan fedezettnek a sajátot sem, akkor nagyobb kockazatot kell vallalni, igen szeles ETF (nekem a legnagyobb portfolioelem ETF-jeim: IE00BL25JM42, IE00B8FHGS14, IE00BK5BQT80)

Új hozzászólás Aktív témák