Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz ggf8600gts #17992 üzenetére

    Ha videózás és a fotó minőség egyaránt fontos:

    - Canon EOS 600D
    - Nikon D3300/D3200 (szerintem már megéri megvárni az új modellt a jobb videója miatt)
    - Sony NEX-3N (erre nem csatlakoztatható külső vaku még rádiós kioldással sem, illetve nincs mikrofon bemenet!)
    - Sony NEX-5R (jóval okosabb már, de ezen sincs mikrofon bemenet)
    - Sony Alpha A58
    - Panasonic G3/G5 (ezeken sincs mikrofon bemenet)

    (Ez nem sorrend, csak egy random felsorolás)

    A 600D-re szokás azt mondani, hogy a fotója elmarad a Nikonoktól, de ezt baromságnak tartom. Állítom, hogy ha nem tesztfotókat pakolsz egymás mellé, hanem teljesen real life fényképeket, akkor a dörzsölt vén rókák is maximum csak találgatni tudnának, hogy melyik mivel készült. Amúgy is a legtöbb a saját kreativitásodon és az objektíveiden fog múlni, nem a vázon. Videóban mai napig az egyik legjobb, könnyen feldolgozható (nem szopatós AVCHD).

    A Nikon D3200 jó váz, a D3300 szinte ugyan az, de abban már lesz 1080p / 50-60 fps felvétel. A Canon kicsit ügyesebben tömöríti a videóját, de igazából itt megint olyan különbségekről van szó, mint a Canon-vs-Mindenki más vitában a fotó minőségnél.

    A Sony NEX vonalat szeretik a videósok, de a NEX-3N elég fapados modell, csak a limitációk elfogadása mellett ajánlott. A NEX-5R a hivatalos márkakereskedésben 160k, máshol szerintem beszerezhető a 150 ezres keretet megtartva. Az 5R már jobb, kevésbé fapados, tudsz már vele rendszervakut vezérelni és a dupla vezérlőtárcsával is jobban használható. Van már focus peaking (a Nikon és a Canon nem tudja), ami videónál nagyon hasznos (videót illik manuálisan fókuszálni).

    Ha nem számít a méret meg a kompaktság, akkor inkább Sony Alpha A58, mert gyakorlatilag az van benne, mint a NEX-ekben, kiváló fotó és videó minőség, de már vannak rajta tisztességesen csatlakozók (mikrofon bemenet, vakupapucs, stb). Ráadásul a Sony A-bajonettes objektívek olcsóbbak a Sony E (NEX) verzióknál. Jó kis gép.

    A Panasonic szintén jó, ebben egy m4/3 szenzor van és nem mellesleg baromi részletgazdag a videója. Mikrofon bemenet itt sincs, de van minden más amitől egy fotós-videós mindenes gép jónak számít. A mikrofon bemenet hiánya egy 25-30 ezer forintos Zoom H1 külső felvevővel simán pótolható. Az m4/3 objektívek bár nem csillagászati árban vannak, de a népszerű DSLR rendszerek üvegeinél drágábbak.

    Szerintem ebben az árkategóriában ezek azok amik szóba jöhetnek ha a fotózás és a videózás egyaránt fontos feladatkör lesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák