Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton

    nagyúr

    válasz cinemazealot #49998 üzenetére

    Köszi a tesztet, az imént én is megcsináltam és valóban nálam is van 1/60s záridő mellett olyan kép - kb. minden negyedik -, ahol nincs szellemkép. Ellenben én ebből nem azt a következtetést vontam le, ami te, hogy "a projektor szellemkép nélkül vetít."
    Miért is? Már az elején gyanakodtam erre a fránya színkerékre. Ismét megnézve az atlétikás videót, mintha enyhe színes szellemképet láttam volna a futó arca körül. Ez a színes jelenség felfedezhető a 60p scroll ábrán is, ha pl. 2x sebességgel játszod le mpc-vel.
    Tehát a jelenségre egész egyszerűen az a magyarázat, hogy amikor elkezdi a vászonra vetíteni a proji a következőképkockát, azt a színkerék miatt nem azonnal, egy időpillanatban teszi minen színnel, hanem lesz olyan időpillanat, amikor az új képkocka magenta összetevője már látható, de a többi szín még a régi frame-ből van a vásznon. Máris ott a szellemkép. Aztán fokozatosan felzárkóznak a színek, mígnem lesz olyan időpillanat mikor minden szín az adott frame-et ábrázolja, ekkor helyes a kép, tiszta, éles, aztán megyünk a következőre ami miatt, ugyanúgy kezdődik a folyamat előlről. Nyilván a színkerék sebességétől, a szegmensek számától erősen függ a jelenség mértéke.
    Hogy ez eddig miért nem zavart senkit? Egyrészt a nem ennyire folyamatos mozgásnál nehéz kiszúrni, másrészt a 24p-s hollywood-i filmek egy pásztázásnál eleve ricegnek, vagy akkora motion blur van rajtuk, ami mindent elmos és eltakar.
    Na, gondolom LCD és 3chip DLP-sek nem szenvednek ettől az articaft-tól. De vajon van olyan 1 chipes is, ahol nem látható, mert olyan gyors a színkereke? :U

    Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

Új hozzászólás Aktív témák