Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Márton #49988 üzenetére

    Nos, Fiúk-Lányok, nem kell aggódni a DLP miatt: a belépőbb kategóriák (BenQ W1070) is megfelelően gyors képmegjelenítéssel rendelkeznek, csak az agyunk/szemünk járatja a bolondját velünk. :)

    Lőttem Márton tesztvideójáról egy (~8 kép/s sebességű) sorozatot 1/60 s zársebességgel. A sorozatfényképnek az az óriási előnye, hogy mivel a képváltása köszönőviszonyban sincs a videók képváltásával (hiszen a fotós reflexe, a gép pufferelése stb. is befolyással van a képkockák között eltelt időre), így egy sorozaton belül nagy eséllyel készülnek olyan fényképek, amik abszolút nem lesznek szinkronban a videó képkockáival, de kellően hosszú sorozat esetén nagy valószínűséggel lesz olyan kép is, ami pontosan (de legalábbis nagyjából) szinkronba fog esni velük. Ha pedig a fénykép zárideje pont egyezik a videóéval, és a szinkron minimális szellemkép nélkül is létrejön, akkor bizonyos, hogy a projektor szellemkép nélkül vetít. Nos, íme egy ilyen sorozat:

    [1*] [2*] [3] [4] [5*] [6] [7] [8*] [9] [10] [11*]

    A [csillagozott*] képek azok, amiken a fényképezőgép több-kevesebb sikerrel beletrafált a videó adott képkockájába, és mint látható: nincs szellemkép. :)

    A szellemképet valószínűleg azért látjuk, mert a videón látható tábla fehér kerete kb. olyan széles, mint amilyen elmozdulással a videón haladt két képkockányi idő alatt (két egymást követő képkockát függőlegesen elcsúsztatva mutatok):

    Ami tetézi a megtévesztő észlelést, az pedig a J/MPEG kódolásba beépített élkiemelés (ami valójában egy a frekvencia térbe való átmenet velejárója: Ringing artifacts), amitől a tábla fehér szélén túli táj is kicsit sötétebb tónust kap egy-egy pixelnyi sávban. Így a szemünk okkal "hihette" azt, hogy a tábla egyik képkockán látható fekete kerete a következő képkockán ismétlődik. Holott ez nyilván nem így volt. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák