Új hozzászólás Aktív témák
-
HW-Peter
aktív tag
Az USB 2.0-ás PRI kártyákat hanyagold.
1. Az USB 2.0 kb. 300-400MHz-es cpu-t igényel.
2. Sokkal nagyobb az esély az USU 1/1.1 kártyákkal, mert az azokon található USB vezérlőchip régebbi tervezésű, ''közelebb van a PCI 2.0 és 2.1-es szabványokhoz.
(A PCI eleinte 5V-os volt, manapság már 3,3V-os)
[link]
''PCI, UniversalPCI, and Voltage Requirements'' részt olvasd el. -
cskamacska
addikt
Az első Pentiumokkal együtt jött be a PCI foglalat. 486-osakra később került miután a Pentium drága volt, nem terjedt el gyorsan, de gyártották már hozzá a PCI kártyákat, így csináltak 486-oshoz is PCI foglalatot támogató chipsetet/alaplapot.
A P1 lapok első fele csak PCI 2.0 szabványt szerette, a legutóbbi HX/VX/FX chipsetek már 2.1-esek voltak(az egész PII-es LX/BX generációval együtt).
Régi kártyát próbálj szerezni, és reméljük, hogy működik.
Ha a kártya 1.0-ás USB-t támogat akkor az valsz működni fog a gépben, de akkor lehet, hogy az újabb 2.0-ás eszközökkel lesz gondja.
szerk: Ha k33nynek igaza van, akkor nem szóltam, próba, cseresznye lesz a megoldás kulcsa.
[Szerkesztve] -
k3nny
csendes tag
Tettem egy próbát:
- 486-os alaplap (SIS496/497), Cyrix 120MHz
- USB 1.1-es kártya (Opti 82C861-es chip)
- Win98se
Az oprendszer alapból felismerte, hibát (felkiáltójel, stb.) nem tapasztaltam. Egy kártyaolvasót csatlakoztattam hozzá, felismerte, lehetett használni.
Mások tapasztalatai alapján viszont nem merném állítani, hogy minden USB-s periféria problémamentes, lehet, hogy egy USB-s nyomtató pl. nem menne. Tehát próba-szerencse.
A fenti, Opti chipes kártya kb. fél éves, tehát lehet, hogy kapni még (valami noname típus).
Én is úgy tudom, hogy az első, alaplapokon megjelenő PCI 2.0-ás verziójú volt. -
attavanti
tag
Anno egy P1-el probaltam egy Opti usb kartyat es tokeletesen mukodott win98 alatt.
-
Hequila
őstag
Win98 menne a gépre.
Más megközelítés: Ugye a 2.0-ás PCI szabvány volt az első? Illetve ha jól emlékszem (bár nem biztos) a 486-os alaplapoknál jött be a PCI slot. Ebből gondolom, hogy egy architecturán belül nem fejlesztették a PCI-t. Mert ha így van, nem valószínű, hogy 2.0-nál frissebb legyen. Vagy rosszul próbálom megközelíteni a dolgokat? -
HW-Peter
aktív tag
Az USB kártyák közül amiket láttam, mind PCI 2.1 vagy 2.2-es volt. Nálam is 486-ba keresték.
-
yipi
tag
Hi!
és milyen op rencerrel akarjátok üzemeltetni, mert asszem a w95 későbbi verziójú tagjai ismerik csak fel. persze linuxosat nem tudom.
yipi -
Hequila
őstag
Illetve még annyit, hogy milyen PCI szabvány kell az 1.1-es illetve a 2.0-ás USB kártyáknak?
-
Hequila
őstag
Nagy nehezen sikerült rálelni az alaplap manualjára, de még csak véletlenül sem említi, hogy milyen erziójú a PCI a lapon.
Egyébként a csipkészlet UMC UM8886AF. -
k3nny
csendes tag
Az alaplapi chipset típusa alapján talán utána lehetne nézni az általa támogatott PCI verziónak. Pl. egy tipikus, 486-os korszak-végi SIS496/497-es chipset PCI 2.0-t támogat (google keresés alapján). Ennél magasabb verzióra én nem számítanék efféle alaplapon.
Ha véletlenül van olyan USB-kártya, ami itt működne, az bizonyosan régebbi gyártmányú. Az újonnan tervezett kártyáknál nem szempont, hogy ~tíz éves gépben is működjenek. -
Hequila
őstag
A kérdés a következő:
Adott egy 486-os gép, amibe a gazdája szeretne egy USB kártyát tenni. A kérdés, hogy menni fog-e benne? Gondolok itt a PCI szabvány miatti inkompatibilitásra. Hanyas verziójú PCI-jal jöttek ki ezek? Ez valami újabb deszka, 100MHz-es proci van benne. Gigabyte a gyártója, de az oldalon nincs fent ez a lap.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- Nyaralás topik
- YouTube
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
- MacBook Pro 16 i7-9750H 32GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest