Új hozzászólás Aktív témák
-
Slayer Valor
őstag
válasz
Thulcandra #146 üzenetére
Kecsketúróhoz úgy tudom vajkultúra szükséges [még nem csináltunk itthon, s ebben különben is, bátyám a tájékozottabb]. Persze többféle túrót is lehet készíteni, s ettől függ milyen kultúrát, vagy oltót teszünk bele, mennyit, s persze az eljárások, hogy hány óráig aludjon, hány fokon történjen az utómelegítés, stb.
Bátyám egyszer felolvasta valamilyen kecskés könyvből egy csomó túróféle készítését, de arra már nem emlékszem sajna.
A sima aludtej felforralásáól meg annyit, hogy szerintem a tehéntej sokkal inkább kezelhető ilyen téren, mint a kecsketej, vagy nem tudom, nem volt még vele dolgunk. De a kecsketúró készítése biztosan sokkal komplikáltabb dolog.
Egyszer mi is próbáltuk az aludttejet (kecske) felforralni, ki is vált belőle valami túróízű/szerű dolog, de az olyan kevés mennyiségű volt, hogy nem nagyon érte meg. Oltót, kultúrákat is azért használnak, hogy a tejnek a lehető legtöbb részét fel tudják használni.
Hát az biztos, hogy a tej íze nagyon is függ attól, hogy mit esznek az állatok. Mondom, régebben vittük kecskéket olyan helyekre, ahol valami nem nagyon jó dolog nőtt a mezőn, és bezabálták, ettől valami eszméletlenül rossz ízű volt a tejük. Azóta nem visszük arra őketItt megkapják a napi mag-adagjukat, s legeltetéskor többnyire akácot, madármeggyet, galagonyát tömnek magukba, meg ami füvet találnak, s igen finom a tej, nincs semmi kifogásom ellene.
-
#65675776
törölt tag
Peroxiddal nem mosnak semmit, az csak fertőtlenítésre van használatban. Mosáshoz lúgos és savas vizet használnak. Utána a tecnológiától függően történnek az események:
UHT pasztőrök és töltőgépek esetén: forró, steril vízzel vagy steril gőzzel sterilezik a pasztőröket, csöveket, töltőgépeket. Peroxiddal a töltőteret és a csomagolóanyagot szokták sterilezni. Plusz a töltőtérbe termelés során sterillevegőt vagy nitrogént juttatnak (a csomagolásban ne lépjen reakcióba a tej a levegővel).
alacsony hőmérsékletű pasztőrök esetén a fertőtlenítésre perecetsavat használnak, a csomagolóanyag általában nincs fertőtlenítve helyben.
A termékben a peroxid szintjét ellenőrzik, van rá határérték. Egyébként meg rövid idő alatt lebomlik, viszont mivel erőteljes oxidálószer, a termék minőségét befolyásolhatja a magas peroxidszint.
És minden terméknek van karanténideje, UHT termékek esetén 3-7 nap.
-
csyo
senior tag
dolgoztam a tejgyárban méág diák koromban, azóta a tejszagáról kellemetlen élményeim vannak:-S
Hidrogénperoxiddaol (ami a szőkítő is, azzal) mossák a csöveket, azzal fertőtlenitik. Az bizony bele kerül kis mennyiségben a tejbe is,. Semi bajod nem lesz tőle, csak meghajt erősen:-S
24 órát kelene várni, mig a boltba kerül, mert eltűnik belőle a vegystzer.
Ezt nem tudtam, és a gépből ittam a frissen dobozolt tejet... Nem is keveset:-D
--
de volt, hogy a 2,5liter joghurt is sok volt már a gyopmromnak:-DD
2-3 óra WC:-DDD -
trassher
addikt
Felénk jár a "bocis autó" ahol lehet venni házi tejet. Eddig se 2,8%, se 3,5% tejet nem ittam meg magában ezt pedig imádom. Ha épp nincs ilyen itthon akkor 2,8% tejből kakaó fél literes mennyiségben.
-
Thulcandra
senior tag
válasz
Slayer Valor #145 üzenetére
Erm, kecsketúróhoz kell valami kultúra? Mi itthon tehéntúrót csinálunk, az csak annyi, hogy ki van rakva a tej szobahőmérsékletre, aztán ha megaludt forralással kicsapódik a túró - nem kell semmi kultúra.
Mindenesetre jó neked, hogy vannak saját kecskéid, legalább azok tudod, hogy mit ettek!
Mi igaz telepről kapjuk a tejet, jó 4% körüli zsírtartalommal közvetlen a tehénből, de a sok cucc amit ezekkel a tehenekkel megetetnek... durva! Olvasni is rossz azt a sok tápanyagkeveréket, és adalékot amit beletömnek a tehénbe, csak hogy a legtöbb és legjobb minőségű(?) tejet adja.Egyszer kipróbálnék egy olyan tejet ami kizárólag legeltetéssel + széna, silóval fenntartott tehénből jön. Biztos teljesen más íze van!
-
Slayer Valor
őstag
Napi 5-6 liter folyadékot a body buildingesek isznak
________
Ehheehhe, végigolvasva a topicot... rájöttem, milyen jó ez a napi 35-40 liter friss kecsketej itthon, amiből aztán készül a sajt, joghurt, aludttej, s hamarosan majd (ha végre megvesszük a kultúrákat) elérjük azt a pontot is, mikor már túrót, tejfölt, krémsajtot csinálunk.
Anno én is betermeltem napi 1 liter tejet a napi 2 kiló kajám mellett. Csak aztán kezdtem "megutálni", mert kecskék mindig bezabáltak a bodzából, és rossz lett a tejük. Idén kiírtottuk a bodzát nagyjából, szal ezzel már nincs gond, viszont már nem iszok annyit. Többnyire elmegy a sajtba, meg aludttejnek, úgy valahogy jobban komálom
Egyébként nem sokat tudok a bolti termékekről, hogyan készülnek, mifélékből, de azt tudom, hogy a kecsketej bármelyiknél jobb[Azt viszont nem állíthatom, hogy finomabb a tehéntejnél, inkább azt mondom: más. Mindkettő nagyon finom, mindkettőt innám, ha lenne rá lehetőségem, de a tehéntej sajnos lassan 10 éve kimaradt az életemből.
]
-
Boxer001
veterán
válasz
Borify Péter #143 üzenetére
Édes Istenem.
-
Boxer001
veterán
válasz
Borify Péter #141 üzenetére
5-6 liter naponta? Minek
Tehén ott parkol az udvarban?
"Gyerekek" ha ez így megy tovább, ahogy most...tehát sehogy, akkor a végén átállok én is őstermelőnek a francba. -
roti86
őstag
Mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel!!! (persze itt élelmiszerről van szó és nem méregről). Ez igaz a tejre is.
-
PeppErKorN
tag
Mi a véleményetek az ESL (Extended Shelf Life) technológiával hőkezelt tejekről? Számomra sokkal inkább bejön a teltebb (a nyers tejhez a szokásos, magas hőmérsékletű pasztőrözésnél közelebb álló) ízhatásuk. A Minna termékét fogyasztom is rendszeresen.
-
#65675776
törölt tag
válasz
Borify Péter #136 üzenetére
A tej úgy készül, hogy kimegy a tehén a legelőre és berámol a fejébe egy jó adag gyomot (esetleg az istállóban szárazcucc). Este lefejik, a nyerstejet tán már ott helyben is egy laza pasztórözésen átesik, de mindenképpen lehűtik. Ez a cucc elmegy a tejüzembe (nem a saját lábán!), ott beállítják a zsírját (fölözés, szükség esetén tejszínnel keverés), lepasztőrözik és megy a zacskóba/ pohárba/ dobozba. Ennyi.
Nem hígítják, tejport is csak akkor lát ha alacsony a szárazanyagtartalma (ez lehet a fölözés miatt is, de sokszor már a gazdától bejövő anyag esetén is alacsony).
Érteni meg azért nem érted az élcet, mert sosem dolgoztál tejüzemben. A hozzád hasonlók (nem rossz értelemben fogalmazva) hiszik azt, hogy a tejet tejporból hígítják. De miért tennék, ha a tejport a tejből porítják? Szóval csak még magasabb lenne a költsége a boltba kerülő tej előállításának. A másik hiedelem, hogy a bejövő nyerstejből hígítással készülnek az alacsonyabb zsírtartalmúak. Ennek csak az az apró akadálya van, hogy akkor kellene bele emulgeálószer is. Azt meg köelezően fel kell tüntetni a csomagoláson. Szokták ellenőrízni a terméket mindenféle hatóságok, egyszer elég lenne lebukni.
Egyik volt munkatársam mondta, hogy volt valami reformkaja szemináriumon, és azt mondta a jól informált előadó, hogy "A tejüzemekben úgy lecsökken pasztőrözés után a tej kálciumtartalma, hogy azt mésszel pótolják." Milyen tájékozott a csávó, a technológiáról láthatóan gőze sincs... (bordoiéhoz hasonló élccel erre azt mondta egy másik munkatársunk, hogy "Hogy jött rá? Pedig olyan jól elrejtettem a szívlapátot!
-
#65675776
törölt tag
-
Algieba
őstag
Rákattantam a 3,5-ös tejre. Jobb íze van, mint a 2,8-asnak.
Szerencsémre, nincs gondom a tejcukorral. Imádom a tejből készült finomságokat.Szerk.: Az esti "kávém": 3in1 kávépor feloldva kevés forró vízben és felöntve 3 deci tejjel. Megyek és felhajtom a másik felét is.
-
Tulipanti
tag
válasz
Borify Péter #124 üzenetére
Az jó lehetett.
De ha az ember magának állít elő dolgokat, tudja legalább, hogy mit eszik, iszik. Csak hát ezekhez hely és idő kell.
Én naponta megiszok minimum egy bögre "tejet", van amelyiknek jó íze van és inkább nem gondolok bele, hogy mi lehet benne.daa-raa: Lehet, hogy igazad van, de valahogy nehezen hiszem el.
A szavatossági idő igaz, csak ez ma egy kellemetlen élmény volt.
-
Tulipanti
tag
Szerintem amit mi napjainkban tejnek nevezünk rég nem az. Ki tudja már mi van benne...
Épp ma történt, hogy a 06.30-án lejáró tej, már ma ihatatlan volt. Pedig elvileg még 2 napig nem szabadna,hogy semmi baja legyen. Tehenet kéne itthon tartani... -
Muton
addikt
a tej jó cucc nagyon. régen sokat ittam, most ritkábban, mert valahogy olyan nyálkásnak tűnik. viszont ha veszek, akkor le is gurul majdnem húzóra 1 liter
valahogy a szervezet jelzi, ha szüksége van rá.
-
BÁ Nutrition
addikt
hát ez azért van így mert a szegfűs gazdaságpolitika nem ért ezzel egyet. ráadásul épp ma olvastam hogy egy szuperinteligens professzor be akarta bizonyítani a hülye könyvében hogy igen is drága államra és magas adóterhekre van szükség, és az így is van rendjén, míg a gazdaság versenyképessé tétele adócsökkentéssel káros.. hát max arra káros hogy életképes legyen az ország, és ez nem csak a mezőgazdaság terén van így.. tenni nem tudunk ellene csak majd mikor X-elni kell.
-
csyo
senior tag
csináltam aludtejet.
vagyis létrejött az magától is:-D
Olyan ize lett, mint a kefirnek.
Ennek örültem is, mert igy tudom, hogy igazi a tej. -
Bubee82
őstag
Egy közlemény a Tej Terméktanács jóvoltából:
HAZAI ÉLELMISZERT A BOLTOKBA!
Miért vegyek hazai élelmiszert?A média is gyakran erősíti, hogy a fogyasztónak jó az olcsó import élelmiszer.
De mitől olcsó számos külpiacról származó élelmiszer? Ezt a kérdést nem szokták föltenni.Márpedig legtöbbször azért, mert a környező országok a többleteiket rendkívül alacsony áron helyezik el külpiacon – ezzel védve nemzeti piaci áraikat – továbbá az importnál a kereskedők minimális árrést alkalmaznak (1-6%), míg a hazai élelmiszert 30-60 %-kal terhelik, ezzel háttérbe szorítva a hazai termék forgalmát. A külpiacról származó termékek esetében nem kérnek bónuszt (utólagos visszatérítés), ami a beszerzési ár 15-30 %-a a hazai termékeknél. Így az 45-90 % hátránnyal indul, azaz ennyivel “megdrágítva” kerül a polcokra.
Elgondolkodtató az is, ha megnézzük, hogy mi a gazdasági haszna annak, ha hazai élelmiszert vásárolunk.A külföldi termékből az államkasszába csak az ÁFA jut, de azt is a magyar vásárló fizeti meg. Ma például a dobozos tejek 50 % -a külföldi 0 ft adóbefizetéssel, kivéve az ÁFA befizetést. Az adótartalmat a magyar fogyasztó megfizeti, de az a külföldi államháztartást gazdagítja.
Ellenben minden hazai terméknek rengeteg munkabér és adó tartalma van, foglalkoztatást biztosít, megtartja a lakosságot és az agrokultúrát. Ebből az adóból tartjuk el a közszférát, (oktatás, egészségügy, államigazgatás, nyugdíj, családi pótlék, stb.) és a munkanélkülieket is. Megélhetést, munkát ad a traktorosnak, a tehenésznek, a szerelőnek, a feldolgozónak, a logisztikának és nemzeti jövedelmet állít elő.
Ezek a dolgozók munkabért kapnak (nem segélyt a hazai foglalkoztatottak adójából).
A hazai termékelőállításból képződik az SZJA, a TB, az EHO, a munkavállalói járulék, a munkaadói járulék, a társasági adó, iparűzési adó, építmény adó, gépjármű adó, szakképzési hozzájárulás és az ÁFA befizetések is.
A felhasznált jövedéki termékek után jövedéki adót kell fizetni. A termelés és feldolgozás során felhasznált ipari anyagoknak szintén jelentős adó tartalma van.
Ez az adó a külföldi élelmiszerből nem a magyar államkasszába kerül.Csak egy példa: ha a tejipar éves árbevétele 250 milliárd Ft, akkor ebből bér+adó formájában 75 milliárd Ft kerül a költségvetésbe. Ha a külfödi forgalom 80 milliárd Ft, akkor viszont 24 milliárd Ft esik ki a magyar kasszából. Ez nem hiányzik ? És ez a példa csak a tejágazatról szólt, hol van még a többi hazai élelmiszer ágazat.
Minden nemzet kultúrájának szerves része a gasztronómia, a tradicionális hazai ételek. Nem kellene megfosztani a magyar lakosságot ettől az értéktől.
A szakma azért harcol, hogy a hazai termékek kereskedelmi pozícionálása, fogyasztói megítélése jobb legyen. Megfelelő kontroll nélkül ne kerülhessen be az országba gyenge minőségű élelmiszer és legalább olyan odaadással őrizzük nemzeti piacainkat, ahogy ezt a régi uniós tagországok kifinomult technikával – sokéves tapasztalattal a hátuk mögött - teszik.
Budapest, 2009. március 4.Tej Terméktanács
Más:
A statisztikák szerint egyébként a fogyasztás a válság ellenére is a minőségi termékre jellemző, ami változik az a fogyasztás mértéke, vagyis a fogyasztók a drágább és jobb minőségű termékeket választják továbbra is, csak kevesebbet fogyasztanak belőle.
-
Bubee82
őstag
válasz
#65675776 #116 üzenetére
Bocsáss meg h belemásztam a lelkivilágodba. Oltári nagy faszságot írtam, valóban. Csupán az érzékszervi tapasztalataimat írtam le. Ha neked megfelel, akkor igyál sokat, én köszönöm, kihagyom ha nem gond
Számomra az igazi tejtermék a sűrű kefírnél és a májas állományú joghurtnál kezdődik
És h megnyugodj visszavonom azt az állításomat, miszerint nem látott túl sok joghurtot
Ámen.
-
Bubee82
őstag
Finom? Jó vicc. Nem tudom miből készül, de sok joghurt nincs benne Szarrá édesített víz, vagy én nem is tudom :
Állítólag minden darabban 13g cukor van
Az még belefér Az a kritikus határérték A felett már egy hangyafaxnyival is halálos
[a fórum továbbra se kifestőkönyv...
]
[ Módosította: ngabor2 ]
-
Bubee82
őstag
Ide is berakom:
Íme egy hír:
Miről ismerszik meg a biotej?
A biotej a benne lévő szénatomok súlyánál fogva különbözik a hagyományos tejtől, és az omega-3 zsírsavak aránya is más benne - állítja a Max Rubner Institut kutatója, Joachim Molkentin, aki másfél évig dolgozott azon a teszten amely alkalmas a tejek beazonosítására.
A biotej olyan ökogazdaságokból származik, ahol túlnyomórészt rétiszénával etetik a teheneket, míg a hagyományos tartásban a kukoricaszilázs a meghatározó. A kukoricában a C-13-as szénizotópok aránya nagyobb, mint a rétiszénában, ezért a biotejbe is kevesebb jut ezekből a "nehéz" szénatomokból.
A teszt az omega-3 zsírsavak eltérő arányát is kimutatja. A táplálék összetétele ugyanis kihat az emésztési folyamatokra, tehát a termelésre is. Bár a két vizsgált jellemző évszaktól függően ingadozik, mégis kimutathatók olyan küszöbértékek, amelyek egyértelmű határvonalat húznak a "bio" és a "nem bio" között. Azt még nem tudni, mikor állhat a végfelhasználó rendelkezésére is egy ilyen hasznos "tesztgép".
Forrás: Haszon Agrár, 2009/5A héten vettem ezt a Tesco-s probiotikus joghurtitalt. Bár ne tettem volna
Maradok a Jangánál
-
csyo
senior tag
én gyümiset nem eszem, mert a joghurt + gyümölcs nem megfelelő.
A joghurt jót tesz, de gyümivel együtt rothadás keletkezik emésztéskor.
Így nem csak jót teszek, egyben rosszat is magamnak.
Nem vezetem le mit és hogyan okoz. Mitaq tudom, hogy nem megfelelő, csak natur joghurtot eszem
-
Bubee82
őstag
Tartalmazhat. Attól függően h felhasználtak-e probiotikus törzset a termék előállítása során.
Előttem már linkelt valaki egy nagyon jó kis anyagot. A lehető legjobbat. Abból szerintem mindent megtudsz.
Valamit azonban még hozzátennék:
Gyakran találkozhatunk az "élőflórás" kifejezéssel a termékeken. A jelenleg hatályos élelmiszertörvények szerint a termék csomagolásának nem szabad feltüntetni olyan tulajdonságot, funkciót amivel a terméknek alapból rendelkeznie kell. Márpedig - eddigi tudásom alapján - minden savanyított tejterméknek élőflórásnak kell lennie - elméletileg. Az h gyakorlatilag a baktériumflórából mi marad a fogyasztás pillanatáig, más kérdés. De nem szabályszerű ezt a tulajdonságot "reklámozni" mikor ez alapvető ezen termékek esetén.
-
csyo
senior tag
válasz
Borify Péter #106 üzenetére
sőt, mi több:-DDDD
-
csyo
senior tag
válasz
Borify Péter #104 üzenetére
köszi az infót
----
most jut eszembe a tejfölről:
Egy nap tévedésből a kávémba tejfölt tettem.
Még mérges is voltam, hogy "ejnye, megaludt a tej?"
Ebbe a hülye tasakban volt, mint a tej, és véletlenül tejfölt vettem tej helyett a boltban:-)))
Fura íze volt tőle:-)))
-
Borify Péter
aktív tag
-
csyo
senior tag
a TEJjes kiőrlésű búza ide tartozik?
-
Bubee82
őstag
Tudom, de ezek olyan adatok amelyek nem tehetőek közzé "csak úgy". Most nem magyarázom meg miért, de kissé kacifántos.
Amúgy is korrigálnom kell magam, mert rákérdeztem, és az eredmények annyira nem jók. Mondjuk úgy h 15 gyártó termékéből 4 nagyon rossz eredményeket mutatott (volt egy két durva példa is -> lejárati idő előtt penész megjelenése a bontatlan termékben), a többi meg "átlagosat". Vagyis mondjuk úgy h megfelelő(ség határán van).
Diplomadolgozat helyett ezt ajánlanám kötelezően ajánlott olvasmánynak:
-
Bubee82
őstag
Ok, köszi.
A marketinget én is rühellem, de csak azért mert kiváló eszközt szolgáltat mocsok vállalatoknak a fogyasztók megtévesztésére. Azonban jó kezekben a marketing aranyat ér és jó célt szolgál. Csak manapság ez ritka
Egyébként az én diplomamunkám részben marketinges
-
Integra
titán
semmim
úgy vettem észre, hogy feltűnt egyik nap, hogy hirtelen nevet változtattak a reklámban.
amúgy is rühellem a marketinget (én is marketinges voltam anno), úgyhogy tudtam, hogy mikre kell figyelni, hát helyből szemet szúrt.
elkezdtem hallgatni tudatosabban a rádiót és ott hallottam, hogy buktak egy pert, ami miatt megkellett változtassák az elnevezést, de sajnos tényleg nem tudom pontosan
na meg feltűnő volt, hogy 2x annyit nyomták az új névvel a reklámot mint eddig. -
Integra
titán
tudom, csak nem tudtam kihagyni
minden másban is ugyanúgy benne van az, ami az actimelben, csak 100x annyit költenek parasztvakításra, semmivel se több mint más magyar termék.
azért váltottak amúgy második nevet a bifidus után, mert pont egy ilyen pert vesztettek el a fogyasztó megtévesztés miatt -
Bubee82
őstag
Jó kérdés.
Megkérdeztem barátnőmet (akinek a képeket is köszönhetjük és ő inkább mikrobis) h mi a véleménye róla: valószínűleg itt csak egy marketingfogásról van szó. A Bifidus essensis (vagy Actiregularis) csak egy fantázianév igazából. A Danone "szabadalma". Gyaníthatóan semmi különös, csak egy Bifidobaktérium (a sok közül). Nem valószínű h különleges tulajdonságai lennének a többi termékhez képest.
Mellesleg bnőm diplomadolgozata kapcsolható ide és érdekességképpen említeném, h pár - a piacon jelenleg kapható - terméket megvizsgálva azt a konklúziót lehet levonni, h aminek benne kell lennie (probiotikumok, élőflóra), az benne van.
Egyébként én ettem már párszor, és nagyon finom, de valahogy túl krémes. Nem az a "valódi" joghurt konzisztencia és íz jellemzi. Megnéztem az tápanyagtartalmát és meglepődve tapasztaltam h a "standard" joghurtokhoz képest magasabb a szénhidráttartalma. H ez most miért van azt nem tudom, de eléggé eltérő pár dologban.
Sajnos a védett szabadalmaknak ez a "hátránya". A mi szemszögünkből. Nem lehet mögé tekinteni. Vagy elhisszük és kipróbáljuk, vagy nem.
-
Bubee82
őstag
Íme egy újabb baci:
Streptococcus salivarius ssp. thermophilus
Az előzővel egyetemben, ez is a savanyú tejtermékekhez használt kultúra. A Lactobacillussal együtt szokták alkalmazni (kifejezetten joghurthoz). -
csyo
senior tag
write only:-D
hihi
1 liter tej elég sok/nap, nem?
na jó, én is megittam régen ennyit, de azt hiszem "tele vagyok" most már nem megy ennyi.
Vacsira kalácsot ettem tejföllel
-
Eagle16
addikt
Én naponta min. 1 litert szoktam inni.
Olyan nap nincs, mikor nem iszom. Igaz hogy dobozos, meg tartós meg tejporos, de néha azért igazi is kerül a pohárba. (most erről eszembe jutott Kiss Ádám: "van tej tehénből, van tej boltból")
-
old gray
addikt
Mostanában leszoktam a tejivásról, sokszor ment tőle a hasam. A sörtől nem szokott.
-
csyo
senior tag
[OFF]Khir
Hozzávalók:
5 dkg rizs
2,5 l zsíros tej
1/2 kávéskanál õrölt kardamom
2 babérlevél
10 dkg cukorEgy vastag edényben felforraljuk a tejet. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Beletesszük a rizst, a cukrot és a babérleveleket. Addig fõzzük, míg a tej kb. felére-kétharmadára sûrûsödik, és a rizs kicsit szétfõ. Belekeverjük az õrölt kardamomot, még 5 percig fõzzük, majd lehúzzuk a tûzrõl. Alaposan behûtve tálaljuk. Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudacskákkal, sáfránnyal, egy csipetnyi kámforral vagy akár gyümölccsel is. A végeredmény egy krémes állagú, ínycsiklandó édesség.[/OFF]
köszi!
Már mióta vadásztam Khír receptre!
-
brownus
veterán
hát ez nekem /is/ új:
Élet, erő, egészség – a tej
Az ősi védikus írások csodaételként tartják számon a tejet, hiszen a jó egészség megõrzéséhez szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza. Azt mondják, hogy az étel feladata az élet meghosszabbítása, az elme tisztítása és a fizikai erõ növelése. Azonban nem mindegy, hogy az étel miből készül. Az írások szerint csak a tejtermékekből, cukorból, rizsből, gabonából, gyümölcsökből és zöldségfélékből készült ételek bírnak ilyen hatással. A tej segít a finom agyszövetek kiépítésében is. Az õsi indiában sok-sok jógi élt pusztán tejen, melybõl akkora bõség volt, hogy a családok ingyen osztogatták. És minthogy a tej testileg és lelkileg is tápláló, a védikus kultúra az emberi társadalom számára elengedhetetlen fontosságú tápláléknak tartja.
Felhasználása
A tehéntej az indiai konyha három alapvetõ alapanyagának forrása:
1. Készülhet belőle ghí, azaz tisztított vaj. A vaj legjava, minden zsíradék közül a legkiválóbb. Enyhén édeskés, mogyorószerû íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket. Íze mellett más elõnyökkel is rendelkezik. Igen magas hõmérsékletûre melegíthetjük, anélkül, hogy megégne. A ghí minden olyan célra megfelel, amelyre bármilyen más zsiradékot használnánk. Hûtõszekrény nélkül is hónapokig eláll, elkészítése egyszerű.
2. Panír – azaz házisajt. A nyugati sajtot Indiában nem ismerik, jobban kedvelik a friss tejtermékeket. A panír sokféleképpen felhasználható: levesekbe keverhetjük, vagy natúr fogyaszthatjuk, kipréselve pedig édességeket készíthetünk belõle, vagy kockákra vágva nyersen, illetve kisütve zöldségételekhez adhatjuk.
3. Dahi – joghurt. Az indiai konyha a joghurtot natúr vagy más ételek készítése során használja. Enyhe íze jól kiegészíti a fûszeres ételeket.Khir
Hozzávalók:
5 dkg rizs
2,5 l zsíros tej
1/2 kávéskanál õrölt kardamom
2 babérlevél
10 dkg cukorEgy vastag edényben felforraljuk a tejet. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Beletesszük a rizst, a cukrot és a babérleveleket. Addig fõzzük, míg a tej kb. felére-kétharmadára sûrûsödik, és a rizs kicsit szétfõ. Belekeverjük az õrölt kardamomot, még 5 percig fõzzük, majd lehúzzuk a tûzrõl. Alaposan behûtve tálaljuk. Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudacskákkal, sáfránnyal, egy csipetnyi kámforral vagy akár gyümölccsel is. A végeredmény egy krémes állagú, ínycsiklandó édesség.
forrás: vegavarazs.hu
úgy tudtam a felnőtt gyomrunk már nem bírja feldolgozni teljes egészében...
-
Bubu79
addikt
A csecsemő addig szopik, ameddig tud - sok esetben egyszerűen elapad a mama teje - vagy mert nem megfelelően táplálkozik, vagy mert egyszerűen a szervezete nem képes a kellő mennyiséget biztosítani a gyermek számára.
Vannak anyák, akiknek sok tejük van - Ők általában a többletet megosztják más anyákkal, szigorú ellenőrzés mellett.
Csakhogy akad ám egy másik bibi is, ami hatással van a kisded cici iránti hajlamára - ez pedig az, hogy az üvegből könnyebben hozzá tud jutni a tápanyaghoz, így megeseik, hogy egyszerűen a baba "lustasága" miatt állnak át a tápszerre, és emiatt apad el az anya teje.De nem ragozom még a témát, mert sokminden befolyásolhatja, hogy mennyire lesz kapós a rendelkezésre álló anyatej - majd ha odajutsz, Te is látni fogod, hogy csemetéd mit választ inkább és hogy a párod mennyiben tudja kielégíteni az igényeit
No ez mocskosul OFF-ra sikeredett, úgyhogy annyit még hozzátennék, hogy részemről egy liter tej a napi adag - kávé mellé, szendvics mellé, vagy csak úgy magában - mert szeretem.
A kecsketejet próbáltam - finom, sűrű, az original tehénből érkező langyosat viszont nem bírja a bélésem, rögtön siethetnékem van tőle
A tej jó - és kész
Valamint a TetraPak elbújhat az anyatej csomagolása mellett, mert az az igazi
-
-
csyo
senior tag
szeretem a tehet én is.
kecsketej is fincsi
milyen tejeket ittatok még?
emberi, és tehéntejen kívül gondolom...
-
Goose-T
veterán
válasz
BÁ Nutrition #1 üzenetére
A linkelt cikk olvasását a harmadánál meguntam a benne hemzsegő helyesírási és stilisztikai hibák miatt. Nekem ez így hiteltelen, tanult ember ilyen szennyet nem adna ki a kezéből. Tejet pedig szoktam inni, mondjuk valamivel kevesebbet, mint sört.
-
nrgia
őstag
Zacskóstej rulez!!!!
-
Bubee82
őstag
válasz
God Vazzeg #50 üzenetére
A czukorral mé'?
-
Integra
titán
friss tej rulz!!!
tejporok, meg tejnek látszó készítmények monnyanak le.a cikkírót meg egy fél liter tejbe kéne belefojtani..
-
Bubee82
őstag
Érdekességképpen, egy ma készült kép:
Nekik (is) köszönhetjük a savanyított tejtermékeket
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
2600x-os nagyításban.
-
BITBOYS
addikt
Ez csontra, akarom mondani Tejre ugyan az a topik mint ami a logouton fut. Még a belinkelt írás is.
-
blueMerle
veterán
Ennyi baromságot, mint amennyi a cikkben van, rég nem olvastam.
Ebben a véleményemben orvos édesanyám és egy vegyész barátom is megerősített
-
madarasz92
őstag
Ja jó a tehéntej meg a kecsketej mindkettő erősiti a csontokat!
-
Bubee82
őstag
Nem vizeznek, nem cukroznak.
Ahol a lehetőség adott - például Írországban - a tehenek szinte egész évben a legelőn vannak. Hazánkban ez korlátozott, de ahol lehet ott legeltetnek. Ha pedig nincs rá mód, akkor frissen kaszált füvet adnak. Télen pedig egyértelműen fermentált tömegtakarmányokkal helyettesítik a füvet.
Gyér körülmények max. háztájon vannak. A termelőnek érdeke h a megtermelt tej mennyisége és minősége megfeleljen az átvevőnek, így magával b@szik ki ha az állatokat rosszul takarmányozza / tartja.
-
Bubee82
őstag
Ehhez még hozzátenném h a cikk írója nálam már ott elásta magát, h a tejben lévő kálcium olyan formában van jelen, amely a legjobb, leghatékonyabb módon szívódik fel. Arról már nem is beszélve h a Ca : P arányban is ver más élelmiszereket, ahol is az arány a P javára dől el. A magasabb fehérjebevitel valóban fokozott Ca ürítést eredményez, de ennek mi köze szorosan a tejhez? Nevetséges az egész.
Szegény Szakály doktor forogna a sírjában ha olvasná
Bár sztem elég sokat szembesült a tejet lejárató idióták hadával.
Az megint más téma h ha a tej fehérjéi ennyire allergének lennének, akkor az emberiség java része elhullott volna. No comment.
-
#65675776
törölt tag
válasz
South Velen #37 üzenetére
Hashajtónak nagyon.
-
#65675776
törölt tag
Peched van, dolgoztam tejüzemben...
A nyerstejnél egészségtelenebb tej meg nincs.
A dobozos, zacskós, palackos tej csak fölözve (a zsírbeállítás miatt) van, utána megy a pasztőrre, majd a csomagológépre. Semmi más nem történik vele. (Max a szárazanyagtartalmat állítják még be némi tejporral.)
-
#65675776
törölt tag
Nem tudom Te milyen tejet szoktál a boltban látni, de nem szokás semmiféle tartósítószert rakni bele. A pasztőrözés és a csomagolási technika határozza meg a tartósságot.
lúzer: Leporított tejből már sosem lesz normális tej, egyből ki lehet szúrni. A túltermelés meg ebben az országban nem jellemző, inkább hiány szokott lenni a tejüzemekben. A tejport gyakorlatilag csak állományjavítóként használják.
-
macikos
addikt
válasz
Borify Péter #10 üzenetére
Hirtelen megundorodtál?
Miközben ittad bevillant egy tehén képe áthúzva és köpted is ki vagy mi?
Ha már az állatokhoz hasonlítjuk az embert, múltkor azon agyaltam, hogy miért alszik minden állat hason fekve vagy pedig állva!? Egyedül az ember alszik a hátán, nem?
-
Így van, sajnos amit ma a teszkóban, ócsenben, meg hasonló helyeken megveszünk az nem tej.
Főleg ezek a tartós tejek. Ma már sajnos nincs olyan hogy valami egészséges. A sajt nem sajt, a tej nem tej, kb az egészségesebb lenne ha préselt kartonpapírt rágcsálnánk
De azért finom a tej -
KrAt
veterán
Rengeteg tejet iszok (tejbuzi vagyok
) de semmi hátrányát nem érzem eddig, pedig jó pár éve este 1 és napközben 1-2 liter eltűnik bennem
-
Archer
őstag
Na kíváncsi leszek erre a topicra. Az írás elég érdekes de az ilyen-olyan kutatások lassan mindenre bebizonyítják, hogy mérgező / rákkeltő / allergiát okozó stb. Akkor most mit lehet enni / inni?
-
(Darkwood)
őstag
UP a topic-nak!
-
lúzer
veterán
állítóag aki sok tejet iszik, szörcsög, harákol rendesen
vélemények? -
Bibby
addikt
Végre egy hiánypótló topik.
Az a legjobb benne hogy a kifejlett állatok sem olyan hülyék hogy megigyák, így több marad az embereknek.
-
#65675776
törölt tag
Alapvetően igaz, amit leír, csak nem kellene bele az egyértelmű vegetáriánus étkezés propaganda. Bár ahogy hallom manapság már abba is belefér a tej és a tojás is...
-
Majstor
senior tag
LOL
-
P00By
nagyúr
válasz
BÁ Nutrition #1 üzenetére
Végre ennek is van helye!
-
Egorov
aktív tag
Én régen nagyon sok tejet ittam ( napi 1-1,5 L ), de abba hagytam, mert azt mondták, hogy attól pattanásos az arcom. Most már 4 éve nem iszok tejet, nagyon nehéz volt "leszokni" de az arcom is szebb lett
Lehet nem a tejtől volt, hanem valami mástól és csak véletlen ez a dolog, de nem iszok több tejet.
Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy tejterméket eszekSzóval lehet csak ilyen lelki dolog és csak a lelkiismeretem jobb így
-
BÁ Nutrition
addikt
ezt a topicot azért hoztam létre hogy mindenki akinek van véleménye a tej hasznosságával kapcsolatban az itt tegye közzé, megkímélve ezzel más topicokat.
köszönöm
Kell ez nekünk? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Melyik tápegységet vegyem?
- MIUI / HyperOS topik
- Bemutatkoztak a Corsair kábelezést rejtő, Frame 4500X szériás házai
- ASUS ROG Ally
- Milyen házat vegyek?
- E-roller topik
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
- További aktív témák...
- Apple iPhone Xs 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Szinte új (6 órás) Crucial 240GB SSD eladó
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest