Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz paprobert #43174 üzenetére

    A power limit a másodlagos tényező, ha hőmérsékletre vonatkozó limitet nem éri el a GPU, akkor a power limit beállításai döntenek az órajelről.

    Leírtam az előbb. Ha a határon van a hőmérséklet, akkor kényszerítve van arra a GPU, hogy az órajelet folyamatosan vegye vissza, majd emelje, és így tovább, amíg a program fut. Az órajel visszavétele a feszültség visszavételével is jár, tehát a lesszálló ágban csökken egy picit a fogyasztás, majd visszamegy, és ez is így megy, amíg a programot be nem zárod. Ezek nagyon kicsi változások, de elég arra, hogy a jobban terhelő programokban pár watt előnyt jelentsen. Mivel a custom modellek nem igazán vannak a hőmérsékleti határon, ami egyébként a referenciához képest eleve alacsonyabb, de azt se nagyon érik el, így a power limit fogja meg az órajeleket. Ezzel a cikkcakkosság megszűnik, tehát nincs másodpercenként visszavett órajel, majd újra emelkedő, hanem inkább némileg egyenletesebben tartja a hardver az órajelet, viszont így a feszültség is egyenletesen magas, mert a power limitbe belefér. Ez a nyers fogyasztásra nézve hátrányos, ha a program amúgy bele tudna ütközni a hőlimitbe, de azt nem tudja megtenni, mert a hűtő eléggé erős, hogy ne legyen opció. Emiatt a kialakuló egyenletes feszültség miatt veszít némi hatékonyságot a rendszer. De ez fogyasztás szintjén tényleg nincs több pár forint plusz kiadásnál egy évben.

    (#43175) imi123: Jelen pillanatban olyan rendszerek felé tartunk, amit a Navi és a Zen használ. Ez a cél a chiptervezésben. A probléma vele az, hogy rohadt nehéz egy ilyen rendszert működtetni. Az AMD-nek az AVFS-ben nagyjából 15 év munkája van. Sokkal egyszerűbb módszer a sok iparági szereplő által használt DVFS. Messze nem képes a hardver a határon működni, de nem bonyolult és ezáltal nem költséges a megvalósítása.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák