Új hozzászólás Aktív témák

  • vargalex

    félisten

    Sziasztok!

    Érdekes esetem volt, gondoltam leírom, hátha mással is megesik:

    Szóval, van egy céges Dell Latitude 5590-es notebook-om, amin természetesen Arch linuxot használok. 2019 szeptemberében (alig 1-2 hetes volt a gép) munka közben szétesett a kép, össze-vissza villódzott, majd a bekapcsoló gomb hosszú nyomására történő kikapcsolás utáni bekapcsolásra csak hibakód villogást produkált (az elején lévő erre is szolgáló leden). Később mégis elindult, de jelentettük a Dellhez és cserélték is az alaplapot. Ez az alaplap az utóbbi 2 hétben viszont négyszer-ötször ismét hibakódot produkált (egy másikat, ez a ledek villogása szerint CPU hiba), így ismét jelentettük. Jött a szervizes, ismét cserélték az alaplapot (múlt pénteken).
    Ezután érdekes számomra a történet. Ugyanis az új alaplappal random idő után (2-10 perc közti időtartam) lefagyott a grafikus felület, az egér sem reagált. 1-2 perc múlva az egér visszajött, de a grafikus felület nem. Terminálon (tty3-on) be tudtam jelentkezni és GPU crash dump-ot láttam a logban. Ez azért érdekes, mert nincs külön GPU, a CPU-ba (I5-8350u) integrált van csak. Viszont újraidítva a grafikus felületet, ismét ment néhány percig, majd újra hiba. Újraindítás után ugyan ez folytatódott.
    Gondoltam megnézem LTS kernellel. Hibátlanul ment, egész hétvégén nyüstöltem.
    Persze még pénteken ismét lejelentettem, hogy nem jó az új alaplap, tegnap jöttek is ismét cserélni. Ez az alaplap viszont már a friss kernellel is hibátlanul működik.
    Láttatok már ilyen hibát? Az LTS kernel ennyivel hibatűrőbb lenne? Úgy gondolom, hogy nyilván volt valami hardware hiba a cserélt alaplapon, ha az előtte és az utána lévő sem produkálta ezt a hibát. De a CPU-ba integrált GPU?

    Annyit megtudtam a szervizestől, hogy ezek egyébként Csehországból érkeznek, javított, átnézett alaplapok.

    Alex

Új hozzászólás Aktív témák