Új hozzászólás Aktív témák

  • csaba951

    veterán

    válasz Rolly #4506 üzenetére

    >ha kpval fizetsz azt valakinek fel kellett vennie

    Előfordulhat, hogy támogatni szeretnél egy általad fontosnak ítélt ügyet. Viszont ha ez kiderül, akkor a környezetedben komoly hátrány ér. Készpénznél támogatásnál ez teljesen anonim lehet, és rögtön nincs probléma.

    >tárcádban a pénzed vagy a kártyádon ... ha ellopják melyik esetben könnyebb
    >megakadályozni az összeg elköltését?

    A helyes válasz (meglepő módon): egyik sem!
    Kp védtelenségét nyilván nem kell magyaráznom. Viszont a bankkártya letiltás után még 48-72 órán keresztül továbbra is rád terhelik az időközben bekövetkezett vásárlásokat. Azt mondják, kb. ennyi idő kell, amíg a letiltás híre eljut a hálózat összes tagjához. Érdekes módon ezt az információt önként valahogy soha nem mondják el, így nem is tudnak róla az emberek!

    Tehát alapvetően hamis biztonságérzetet keltenek benned a bankkártya iránt.

    >valóban egyre több boltban lehet kártyával fizetni...

    Ez így önmagában valóban igaz. Viszont jegyezzük meg, hogy a boltok minimum 95%-ban még mindig nem lehet kártyával fizetni. Még akkor sem, ha a 2%-osról 4%-osra elfogadottság emelkedés 100%-os növekedést jelent...

    >miért pl a magyar gránit bank kártyájával nem fizethetsz
    >horvátban? Vagy Amerikában?

    Hát, még nincs olyan messze az az időszak amikor a magyar kibocsájtású Visa Electron kártyákat Magyarországon meg a környező országokban lehetett csak használni. A világ többi részén maximum körberöhögtek vele.

    Ebből a korszakból maradt fent egyébként az a hiedelem, hogy interneten csak dombornyomású bankkártyával lehet vásárolni.

    Évekkel ezelőtt volt egy magyar (tehetős) házaspár, akik befizettek egy indiai körutazásra. Minimális készpénzt vittek csak magukkal, mert ugye nem biztonságos, ha ellopják. VISA kártyájuk volt, amiről a bankban elmutogatták, hogy a Föld 1xx államában elfogadják (beleértve Indiát is). Franko. Megérkezés után kiderült, hogy az egyik kártyájukat eleve nem is hajlandóak elfogadni az indiaiak. Sebaj! A másik kártyán még mindig volt vagy 800000 Ft "költőpénz", ami bőven elegendő a kiadásaikra.

    Pár nap elteltével eljutottak egy ajándékboltba. Ott kinéztek valamit olyan 200000-250000 Ft körül. Boltosnak kártya átad, fizetés - nem működik! Na, akkor próbáljuk meg újra. OK. Kártya-pin kód megad! Nem jó! Mi van?! Na, még egyszer! Kártya - pin kód. Nem jó! Próbáljuk meg később! OK.

    Nézelődés a boltban, ajándék tea elfogyasztása. Fél órával később. Kártya - pin kód. Nem jó! -> Csak vicceltem! :D Most már jó, csak most meg azt írja, nincs fedezett számlán! WTF?! Ez most mi? Na sebaj, szuvenír nélkül távoztak a boltból.

    Este a szállodában kiderült, hogy tényleg nincs fedezett a kártyájukon. A 2 hetes luxusutazás innen kezdve rémálommá vált! Készpénzük nem volt, kártyával meg nem tudtak fizetni. Olyan 10 napot voltak kénytelenek eltölteni úgy, hogy szendvicsre meg üdítőre az utastársak dobták össze a pénzt.

    Hazatérés után természetesen reklamáltak a banknál. Kiderült, hogy senki nem hibázott, senki nem felelős. Az indiai boltos ténykedése nyomán minden egyes alkalommal zárolták az összeget a számlán, vagyis ez fogyasztotta el a rendelkezésre álló keretet. Persze a vásárlás sikertelen volt, így végül pár hét elteltével a zárolás feloldásra került, és újra hozzáfértek a pénzükhöz.

    Viszont azt a 10 napot soha nem fogják elfelejteni, amikor tehetős emberként mások adományából voltak kénytelenek élni! Mindezt azért, mert bedőltek a banknak, meg a kártyatársaság ígéretének, hogy a készpénz nem biztonságos, a bankkártya meg mindig rendelkezésre áll.

    Na, kb. ezek azok a dolgok amikről egy szó sem esett a fenti cikkben! :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák