Új hozzászólás Aktív témák

  • kingabo

    őstag

    válasz Szőkecica #2412 üzenetére

    "Azt hittem hogy az ami előtt van egy - jel :-)"
    :DDD De kell valahogy azt a '-' jelet tárolnod. Akkor próbálom visszafelé. Van a "sima" char, ami -128 és 127 közötti értéket vehet fel. Ez binárisan úgy van megvalósítva (nagy vonalakban, részletesebben kettes komplemens szám ábrázolás), hogy van 8db bited, az első bit elmegy az előjel bitnek, a maradék 7 biten pedig lehet tárolni 2^7 értéket vagyis 128-at (a pozitív oldalon azért csak 127-ig megy, mert a 128-adik érték a 0 ;) ). Ha a char elé odaírod, hogy unsigned, vagyis unsigned char ertek;, akkor előjel nélküli változót deklarálsz. Ekkor az előjelnek fenntartott bit is felhasználható értékes bitként, vagyis 2^8-an számot tudsz tárolni. Mivel mindkét esetben 8biten vagyis 1 byte-on tárolod az adatokat, ezért a sizeof ugyanazt a méretet fogja megadni. Ugyanez érvényes az pl az int-nél is, csak ott 1byte, helyett ált 4byte-on tárolod az adatokat.

    Ha próbálgatni akarsz: deklarálj egy előjeles és egy előjel nélküli char-t. Az előjelesnek adj egy pozitív számot értékül, aztán kasztolással* add értékül a változót az előjel nélkülinek. Ugyanezt próbáld ki negatív számmal is, aztán szerep cserével, 127-nél nagyobb értéket adj az előjel nélkülinek és ezt a változót add értékül az előjelesnek. Ja és természetesen minden értékadás pár után írasd is ki, hogy lásd a különbségeket.

    *kasztolás: egy adott típusú változót "átalakítani" másik típusúvá. (kisebb-ről nagyobbra, tehát pl: char-ról int-re megkötés nélkül lehet, de visszafelé nagy valószínűséggel adat vesztés lesz, mivel az int-be jóval nagyobb számok is beleférnek)
    Pl: char elojeles = -5;
    unsigned char elojelnelkuli = =(unsigned char) elojeles;

    Bocs ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni. :B Ha valami kimaradt, vagy nem érthető, akkor kérdezz nyugodtan. :K

Új hozzászólás Aktív témák