Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz solena #131024 üzenetére

    Philip K. Dick jó alapanyag, és pont a régi Blade Runner a kiváló példa arra, hogy mennyire megihletett és jó tud lenni egy távoli feldolgozás, elvégre közel sem egy az egyben lett átültetve a novella. (Az A felejtés bére már könyvhűbb lett például.)

    "Rachael ebből a szempontból más volt"
    Ez a fő mozzanat, amit próbál számtalan alkotás körbejárni. Az I Robot Sonnyjáról megtudjuk, hogy alkotója módosította, adott céllal. (Ahogy a Terminátorok gépei is programozásuk szerint ténykednek.) Itt nincs szó "valódi öntudatról". Esetleg a nagy központi gép, amely Skynet hasonlatosságára átvenné az irányítást, rendelkezhet "spontán kifejlett öntudattal", de ez meg nincs tárgyalva, jellemezve, csak a konfliktushoz kell.
    Ultron esetében necces, mert "idegen alapú technológia/erő" mentén fejlődik, de ott is elnagyolt, klisés a téma, nem tudunk meg semmit. Ahogy Vízióról sem.
    Ezzel szemben izgalmas a kérdés a Blade Runner Roy Battyje, Deckardja, Rachelje, stb. vagy az Ex Machina Avaja, vagy a West World (szigorúan csak 1. évad) "gazdái", stb. esetében, ahol az lesz a kérdés, hogy mitől ember az ember, hol a határ a robot öntudata (mesterséges értelem) és az egyedi emberi lélek közt, megugorható-e ez a határ.

    A gondot az jelenti, hogy emberként tesszük fel e kérdéseket, miközben "...csak ők tudták, hogy mik (mit)..." éreztek ugyebár, tehát van egy probléma: nevesen a robotok az emberekhez akarnak hasonlóvá válni - ami konfliktusokhoz, tehát izgi filmekhez (könyvekhez) vezet. De ez a "vágy/kényszer(?)" belőlünk fakad, tehát kivetítés, ti. egyrészt az "isteni képmásból" ered (mondjuk, hogy tudat alatt), másrészt inkább a mind több, nagyobb tudás, hatalom elérése (istenné válni) okán - a bábeli torony, mely megannyi dráma és vígjáték alapját szolgáltatja.

    Tehát számomra még mindig kérdéses pl., hogy a robot/droid/replikáns/gazda/stb. önmagától kezd elme-evolúcióba (öntudat-lélek kifejlődése) vagy mindvégig (ilyen-olyan módon megvalósított) programja szerint működik - mint egy gép, amit elkészítettünk?
    S ezt követően jön a hogyan tovább kérdése (művenként, stb. így-úgy tálalva a témát).

    A problémám, hogy nem látom, hogy ezzel kezdett volna bármit is a Blade49. Bedobta, hogy tessék, én is hozzászólok, majd szó nélkül leült, mert mégsem - számomra így tűnik. Kétszer néztem meg, mert elsőre csalódás volt, és akartam adni neki második esélyt, hátha... de nem lett több-jobb.

    A szeretet, mint mozzanat elmondhatatlanul fontos valami, de ahhoz számomra kevés (nem lehet magyarázata), hogy tér-időn átíveljünk miatta (Interstellar), vagy spontán(?) szaporodásra legyünk képesek (Blade49).

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák